Roxette skildras i ny bok
En osannolik comeback
Sven Lindström har skrivit en bok om ett av Sveriges största band, ”Roxette – Den osannolika resan tur och retur”. När boken presenterades på Bokmässan i Göteborg deltog han och Per Gessle i ett seminarium med Carin Hjulström. LitteraturMagazinet var på plats för att lyssna och även samtala med författaren.
När Sven Lindström skrev Gessle-biografin 2007 var det ingen som trodde på en comeback för Roxette efter Marie Fredrikssons sjukdom. Bandet var för honom ett historiskt fenomen med makalösa framgångar. När det stod klart att det skulle bli en ny världsturné följde Lindström med under en tid som inbäddad författare.
– Det var fascinerande att få uppleva den närmast hysteriska stämningen som fanns kring bandet, säger Lindström som var med i Sydamerika, USA och Europa.
![](/content/images/quote.gif)
Med hjälp av resan på turnén, intervjuer med bandmedlemmar, branschen och fansen samt annat material från bandets karriär har Sven Lindström gett sin bild av Roxettes historia. I den berättelsen ingår naturligtvis också Marie Fredrikssons sjukdom och rehabilitering med hjälp av musiken.
Per Gessle har haft visst inflytande över att boken blev till och gav också sin syn på det som Lindström skildrar. Under seminariet på Bokmässan berättade han lite om sin skapandeprocess, bland annat fick vi veta att han skrev ”Joyride” och ”Spending my time” på samma dag.
– Jag hade väl en bra dag, svarade Gessle och menade att han egentligen är ganska lat som person.
Gessle pratade om att i början av hans låtskrivande var det texterna som kom först. Tack vare punken – som tillät att det lät dåligt – så vågade han också ge sig på instrumenten.
När LitteraturMagazinet frågar om han kunde ha blivit författare om inte musikkarriären hade blivit av, svarar han:
– Ja, det är nog möjligt!
Förutom Roxettes karriär handlar boken om de riktigt inbitna fansen. Det är personer som Lindström har träffat och intervjuat i samband med turnén.
– Det finns en oerhörd dragningskraft i Roxette, till och med jag fick skriva autografer bara för att jag hade skrivit boken om Gessle, säger Lindström.
På frågan om boken ska lanseras i andra länder säger Lindström att det inte finns något bestämt, men att det finns en förhoppning att kunna sälja in den i utlandet också.
– Jag skulle önska att den kom ut på spanska, tyska och engelska, säger Lindström.
Han tänker då på alla de fans som säkert skulle vara intresserade av att läsa boken.
Några stora avslöjanden blev det inte under Bokmässan, men många i publiken var nog nöjda när Gessle meddelade att han nästa dag skulle in i studion för att spela in nytt material.
Läs vidare: LitterarurMagazinets recension av boken.
Anmäl textfel