Artiklar 
Bok-
presentation:
Roxette : den osannolika resan tur och retur
Författar-
presentation:
Sven Lindström

Roxette skildras i ny bok

En osannolik comeback

Sven Lindström har skrivit en bok om ett av Sveriges största band, ”Roxette – Den osannolika resan tur och retur”. När boken presenterades på Bokmässan i Göteborg deltog han och Per Gessle i ett seminarium med Carin Hjulström. LitteraturMagazinet var på plats för att lyssna och även samtala med författaren.

När Sven Lindström skrev Gessle-biografin 2007 var det ingen som trodde på en comeback för Roxette efter Marie Fredrikssons sjukdom. Bandet var för honom ett historiskt fenomen med makalösa framgångar. När det stod klart att det skulle bli en ny världsturné följde Lindström med under en tid som inbäddad författare.
– Det var fascinerande att få uppleva den närmast hysteriska stämningen som fanns kring bandet, säger Lindström som var med i Sydamerika, USA och Europa.

Det var fascinerande att få uppleva den närmast hysteriska stämningen som fanns kring bandet"

Med hjälp av resan på turnén, intervjuer med bandmedlemmar, branschen och fansen samt annat material från bandets karriär har Sven Lindström gett sin bild av Roxettes historia. I den berättelsen ingår naturligtvis också Marie Fredrikssons sjukdom och rehabilitering med hjälp av musiken.

Per Gessle har haft visst inflytande över att boken blev till och gav också sin syn på det som Lindström skildrar. Under seminariet på Bokmässan berättade han lite om sin skapandeprocess, bland annat fick vi veta att han skrev ”Joyride” och ”Spending my time” på samma dag.
– Jag hade väl en bra dag, svarade Gessle och menade att han egentligen är ganska lat som person.

Gessle pratade om att i början av hans låtskrivande var det texterna som kom först. Tack vare punken – som tillät att det lät dåligt – så vågade han också ge sig på instrumenten.

När LitteraturMagazinet frågar om han kunde ha blivit författare om inte musikkarriären hade blivit av, svarar han:
– Ja, det är nog möjligt!

Förutom Roxettes karriär handlar boken om de riktigt inbitna fansen. Det är personer som Lindström har träffat och intervjuat i samband med turnén.
– Det finns en oerhörd dragningskraft i Roxette, till och med jag fick skriva autografer bara för att jag hade skrivit boken om Gessle, säger Lindström.

På frågan om boken ska lanseras i andra länder säger Lindström att det inte finns något bestämt, men att det finns en förhoppning att kunna sälja in den i utlandet också.
–  Jag skulle önska att den kom ut på spanska, tyska och engelska, säger Lindström.
Han tänker då på alla de fans som säkert skulle vara intresserade av att läsa boken.

Några stora avslöjanden blev det inte under Bokmässan, men många i publiken var nog nöjda när Gessle meddelade att han nästa dag skulle in i studion för att spela in nytt material.

Läs vidare: LitterarurMagazinets recension av boken.


Profil: Henrik Elstad

4 oktober 2013
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2