Maria Sidén - LitteraturMagazinet

hej

 Litteraturblogg: Maria Sidén 

Visa standardvy Visa omslagsvy

 

Kalle 70 år och Musse 90 år, Hurra Hurra, HURRA!

Kalle 70 år och Musse 90 år, Hurra Hurra, HURRA!

Serierna levererar utan tvekan hög kvalité där Kalle som vanligt visar sin sämsta självbelåtna sida med inslag av sin korta stubin. "
En jul utan serietidningar är som en jul utan snö. I år firar våra tiders mest kända Anka och Mus 70 respektive 90 år. Många tror jag fått en lite bättre barndom på grund av samhällsspeglande "drömmasigbort" en regning sommardag serier. Perfekt present till mig från mig!

Det var intressant med att få följa de olika tidernas charm och kanske inte alltid så politiskt korrekta handlingar. Så det blir både nytta och nöje i ett. En historielektion i tecknad form, kan inte bli bättre enligt mig.

Ett urval av serier från 1948-2018, ges ett urval av enligt förlaget några av de bästa serierna. Mina två favorittecknare, Carl Barks och Don Rosa var givetvis representerade. Serierna levererar utan tvekan hög kvalité där Kalle som vanligt visar sin sämsta självbelåtna sida med inslag av sin korta stubin. I seriestripen ”kvinnans list övergår mannens förstånd” ges ett bra exempel på dåtidens kvinnosyn. Då Kajsas kvinnoförening lurar Ludwig att hålla föredrag genom att med kvinnans list bjuda honom på hans favorit rätt. I serien som representerar 2001 visas däremot en mer modern syn på kvinna. Magica de Hex spelar många roller från en maktgalen galen brottsling till tekniskt geni och hippie.

 

Samma sak gäller för Den gamle Musen som hunnit fylla hela 90 år!

Musse är känd för att porträtteras som godheten själv. Men i de tidigare serierna (1928-2018 ) är han mer mänskligt eller kanske ”musligt” porträtterad. Då visar han både mer humör och mer självbelåtenhet än i mer modernare upplagor. Han är ofta lite underbältet elak med sin bäste vän och ”sidekick” Långben och kallar honom bakom flötet mellan raderna. Även denna upplaga är ett urval av det bästa genom tiderna. Det är verkligen intressant att få följa med från början och se tidens uppfinningar från ånglok till ett slags biokemiskt vapen som används för att göra människor till någon slags zombies.


Avdelning: Serier Taggar: #serier #antologi #kalle anka #musse pigg #egmont #serietidningar #musse 90 år #kalle 70 år
15 december 2018
Profil: Maria Sidén
 
Kommentera
 

Recension av Kluriga ordens ABC

Recension av Kluriga ordens ABC

Som vanligt i Olikas böcker finns mångfald och o-sterotypiska karaktärer representerade, men inte på ett dammigt tråkigt sätt!"

Kluriga ordens ABC av Mia Kim och Maria Källström utgiven av olika Förlag

Solkatt, charmtroll, ensamvarg är ord som är inte är lätt att förklara! Kim lyckas dock bra med detta, de kluriga orden förklaras i alfabetisk ordning med roliga rim. Jag gillade även de skämtsamma illustrationerna av Källström, fina och underfundiga detaljer att kika på.

“Att hjälpa andra, det är bra men en björntjänst vill en inte ha. Tänk att allting gick på tok. Lätt att vara efterklok” Efter rimmet finns fakta längst ner på varje sida som förklarar ordet mer djupgående och frågor som tex: “Latmask” Det är en mänsklig rättighet att vila. Vad tycker du om att göra när du är trött och behöver vila?

Som vanligt i Olikas böcker finns mångfald och o-sterotypiska karaktärer representerade, men inte på ett dammigt tråkigt sätt!

Boken kan lätt användas av både små och större barn, rimmen passar de mindre och när de blir äldre kan en anpassa boken med fakta och samtalsfrågorna. Min 8 månaders son tyckteom rimmen speciellt när jag använde mig av det avancerade tricket att föreställa rösten på diverse sätt :)

Från A till Ö kan boken användas både som alfabetsträning och ordförståelse på ett underhållande sätt. Varför inte ha kul medans hen lär sig saker?


Avdelning: Barn Taggar: #mångfald #sterotyper #alfabetsträning #ordförståelse #samtalsfrågor #alfabetsbok #rim #rimsaga #rimbok
4 november 2018
Profil: Maria Sidén
 
Kommentera
 

Harry Potter: A Pop-Up Guide to Hogwarts

Harry Potter: A Pop-Up Guide to Hogwarts

Att läsa boken ger känslan av att tjuvöppna en adventskalender"

Harry Potter: A Pop-Up Guide to Hogwarts

Skapad av: Matthew Reinhart, Kevin M. Wilson

Att läsa boken ger känslan av att tjuvöppna en adventskalender. Boken är fylld av små luckor och överraskningar. Det finns fickor innehållande smått och gott, posters och tom ett läskigt illvrål! Både jag själv och min son på 7 månader uppskattade bokens finesser, vi vart imponerade! Han är i och för sig även imponerad av sin egen spegelbild, men han verkade njuta av de överaskande pop upp scenerna utifrån hans glada gurglande!

Exklusiv Pop-up konst av Andrew Williamsson beskriver minnesvärda scener ur filmerna och intressanta detaljer kring skapandet av gigantiska spindlar eller flygande bilar. De berättar vad som var animerat och förvånansvärt mycket de fick bygga upp i verklighetstrogna gigantiska proportioner, som jättespindeln Aragog.

Pop-up ingenjören Mathew Reinhart och artisten Kevin Wilson har gjort ett imponerande arbete där de spektakulära detaljerna skapar magi i denna Harry potter fans hjärta. Det ger ytterligare en dimension att nörda loss i Rowlings fantastiska värld. Så var inte en sådan mugglare, använd dina galeoner till något vettigt. En perfekt tidig julklapp till dig själv, den finns att förhandsbeställa...

Xoxo/#fanofharry


Taggar: #hogwarts #howler #harrypotterpopup #harrypottermovies #andrewwilliamsson #simonschuster #Harry potter:apop-up guide to hogvarts #wizzardingworld #forbidden forrest #mugglare
13 oktober 2018
Profil: Maria Sidén
 
Kommentera
 

Recension av Håll om mig

Bok-
presentation:
Håll om mig : utbildningsprogrammet - livsavgörande samtal om kärlek
Författar-
presentation:
Sue Johnson
Håll om mig : utbildningsprogrammet - livsavgörande samtal om kärlek
Sue Johnson

Recension av Håll om mig

”Kärleken är precis allt den påstås vara ...”, har Erica Jong skrivit.

”Den är verkligen värd att slåss för, vara modig för, riskera allt för.

Och problemet är att om man inte riskerar något riskerar man ännu

Mer.”// Håll om mig, Sue Johnsson

 

Vi lyssnade på boken under bilresor. Det blev väldigt känslosamt och stundtals jobbigt, eller utvecklande som en gammal lärare till mig skulle sagt.

Vår relation både skakades om och fördjupades, genom att våga vara ärliga inför varandra och oss själva.

Det är din tur att diska/ta nattningen eller vad det nu kan vara. Det är lätt att hamna i negativa mönster som likt en hackad skiva upprepas om och om igen....Du förstår inte varför din partner aldrig gör ditt eller alltid säger si...i detta skapas en ohälsosam relation. I boken klargörs vanliga mönster/fällor jag tror många kan känna igen sig i.

Sue Johnsson är grundare av emotionell fokuserad parterapi. Resumén är lång och hon är erkänd inom forskningsvärlden. Boken är upplagd som en blandning av faktabok och självhjälp med övningar. Sju livsavgörande samtal är ett kraftfullt vapen för att om ni vill försöka, hela och/eller stärka en relation. I boken används 7 samtal från par med olika relationsproblem för att. Med dessa personliga berättelser får vi lyssna på utelämnande historier från par som ger sig ut på djupt vatten och öppnar sig om allt från otrohet till en gammal känsla av övergivenhet som spökar från barndomen... Samtalen vi lyssnade på fick oss att se vilka som är våra negativa mönster i relationen och hur vi kan undvika dem. Det kändes nästan som att läsa en vanlig roman när vi lyssnade på samtalen, vilket gjorde att det var lättare att ta till sig tyckte vi.

Jag har faktiskt ingen kritik alls denna gång. Ännu ett plus i kanten för att både hetero-och homosexuella par finns representerade, samt att det är par från olika kulturer finns med. Jag tar av mig hatten, bugar och niger för det.

Sweden EFT Community

Sweden EFT Community är det svenska organ som företräder metoden, emotionellt fokuserad parterapi (EFT) här i Sverige. På hemsidan, eftsverige.se, hittar man bland annat, en lista över en del av terapeuter som arbetar med EFT i Sverige.


“När kärleken är som bäst är den ett strålande äventyr.
Jag önskar er en härlig upplevelse och lyckade erfarenheter!” //Sue Johnsson

 

Läs mer här : http://www.ordglobforlag.se/eft-terapeuter.html


Avdelning: Fakta Taggar: #EFT #emotionell fokuserad parterapi #relationer #relationsproblem #självhjälpsbok #parterapi
28 augusti 2018
Profil: Maria Sidén
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Växa och upptäcka världen : tio steg i barnets mentala utveckling
Författar-
presentation:
Frans X Plooij

Recension av Växa och upptäcka världen

Döda det dåliga samvetet. Skaffa denna bästsäljande bebisbibel! Du är inte världens sämsta förälder/vårdnadshavare eller morfar... Ditt barn har en utvecklingsfas, boken guider dig genom varje fas under 20 månader och hjälper dig förstå och hjälpa både dig själv och barnet genom dessa intressanta men ibland oerhört påfrestande faser. 

De nederländska forskarna Hetty Van De Rijt och Frans X Plooij   (ett gift par, tyvärr dog Hetty i en tropisk sjukdom) menar att barn under sitt första levnadsår gör 10 mentala “språng”. De började med att observera vilda nyfödda schimpansungar. Sedan samarbetade de med andra forskare och kunde forska vidare på att liknande språng fanns hos mänskliga spädbarn. Fascinerande! 

 

Det är svenska, engelska spanska forskare som följt 30, 18 respektive 17 mammor, i boken finns personliga kommentarer från dem, exempelvis:

Han har mycket svårare för att leka ensam. Det är tydligt att börjat kräva uppmärksamhet. Han vill att vi håller oss i närheten av honom.

 

Boken delas in i olika lättöverskådliga rubriker: 

Tecken på förändring- Beskriver hur barnet reagerar  när de blir förvirrade av inträdandet av en ny fas där nya förmågor tar start. 

Tecken på att barnet växer- Vilka tecken du kan se som innebär att barnet börjar utveckla nya förmågor. 

Den stora förändringen- Vilka färdigheter barnet håller på att utveckla 

Hur utforskar barnet den nya världen- Lista över karakteristiska färdigheter barnet kan utveckla just nu. 

Hur du hjälper barnet  att lära sig nya färdigheter-  information om aktiviteter och leksaker som passar just denna fas. 

En vilopaus efter språnget- Information om när du kan andas ut, när du kan räkna med att barnet blir gladare och lugnare.  

Det betyder oerhört mycket att få djupare insikt i en annars mystisk och ibland svårhanterlig värld. 
 
Däremot skriver de om könen. Visserligen personligt men utan att dra ytterligare i tråden. Det är några personliga reflektioner från mammor. Att de kände att det var lättare att förstå nästa barn som var en flicka. Vilket absolut är intressant. Men det kan ju bero på mycket, att det är andra barnet tillexempel, eller att en har lättare att förstå en bebis av samma kön för att en tror att de liknar en själv.  Det skulle även vara intressant att se samma forskning fast ur manliga vårdnadshavares perspektiv.

 

Boken rekommenderas till er sömnlösa, hårslitande bebisälskare. Lindring till sömnlösa nätter. Rekommenderas starkt!


Avdelning: Fakta Taggar: #Spädbarn #utvecklingsfas #mentala språng #uppväxt #schimpansungar #20 månader #spädbarnsutveckling #spädbarnslekar #spädbarnsaktiviteter #bebislekar #bebisaktiviter #spädbarnsforskning
15 juli 2018
Profil: Maria Sidén
 
Kommentera
 

Kramdalen och girlpower i Sveriges historia

Kramdalen och girlpower i Sveriges historia

 

Barnen i kramdalen- sagan om det du inte vågar prata med barnen om 

Böcker är viktiga. Men vissa böcker är väldigt viktiga. Makarna Sjölander har skrivit boken kramdalen, en saga som kan lära barn om integritet. Det känns väldigt rätt i dessa tider med #me2. Boken talar om nättroll, tafsare och rätten till sin egen kropp. Integritet. Hur pratar man egentligen med barnen om det? Antydningar om fula gubbar och att det finns de som ljuger på nätet kan lätt flyga förbi barnen. Men denna bok  tar upp dessa svåra ämnen på barnens nivå. Ett lekande språk gör boken till en humoristisk skildring om integritet. Den här skrivits i samarbete med tre ska bli noll. Den känns som ett steg närmare för oss vuxna att göra världen lite tryggare för det viktigaste vi har. 

Längst bak finns frågor som när tycker du det är okej att kramas? 
Jag vill se denna bok i klassrummet, på sängbordet, hos morfar..Ett perfekt verktyg för pedagogen eller en person i barnets närhet att öppna upp kunskapen kring "fula gubbar" och nättroll. 

För det är så det börjar, att vi vågar prata om det svåra. Synliggöra och tydliggöra. 
Skrämma fram monstren i ljuset. 

 

När Maggan tog makten 

“Våra sagor är för dig som vill lära dig för första gången och för dig som sov på historielektionen” 

Vet inte hur du kvalar men själv skriver jag tyvärr under på båda punkterna... 

Det är inte längre vinnarna som skriver historia. Utan paret Sjölander. Och tur är väll det. De borde få ett litteraturpris eller annat pris för sin insats i barnlitteratur! 

De dammar av Sveriges historia och lyfter fram kvinnor. Fortfarande osynliggörs kvinnors roller i historien, vi var så mycket mer än pigor, bordellmammor eller bondmoror! Historien  

I Maggan tog makten får vi följa drottning Margareta från vaggan till makten. Det är en förenklad tolkning med roliga intressanta detaljer, exempelvis att hon kallades för kung byxlös. Vilket den kreativa mobbaren bittert fick ångra. Han blir instoppad i finkan och Maggan blir drottning över tre länder samtidigt! Girlpower och multitaskning på hög nivå! 

Själv saknade jag starka kvinnoskildringar generellt i skolan, det var och är fortfarande mycket fokus på männen och deras historia. Tänk vilken gåva att ge våra barn. Starka kvinnliga förebilder och en mer sann historia om Sveriges regenter. I kjol eller byxor! 

De har många bra liknande böcker på boksmart, gör dig själv och barn du känner en stor tjänst. Låna på Bibblan eller köp!  

Det är dags att Maggan och andra starka kvinnor att slå hål på myterna om det manliga styret i Sverige! 

 


Avdelning: Barn Taggar: #ntegritet #nättroll #tafsare #kramar #barn #nätet #fula gubbar #tre ska bli noll #genus #drottningar #kvinnor i historien #kvinnor med makt #drottning kristina #drottning byxlös
7 juli 2018
Profil: Maria Sidén
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Stark, glad, gravid : träning för dig som väntar barn
Författar-
presentation:
Anna Frisk
Flexband
Finns i lager, 352 kr

Recension av träningsbok för gravida

Stark glad och gravid-träning för dig som väntar barn av Maria Wigbrant

 

Jag har använt den väldigt mycket, har turen att kunna röra och träna under min graviditet, ta i trä.

Denna bok är som en introduktion till gravida kring träning och det som hör till. Innehåller, matråd, hälsotips, lite recept...Författaren är barnmorska och träningsinstruktör så det känns pålitligt med andra ord.

Den riktar sig till samtliga trimetrar och även efter graviditeten. Jag tyckte den var lättläst och användningar. Jag har prövat alla träningsprogram, tycker det var bra övningar, samt råd om vad man inte ska träna som gravid, vilket jag har varit orolig över. Ett stort plus var att det var mammor som figurerade i boken som modeller, inte några klonade låtsas människor. Kritik är att bilderna representerar helvita heterosexuella par. Jag vet inte vad du har hört och sett, men så vitt jag vet ser verkligheten annorlunda ut. In med lite mångfald i nästa upplaga tack, annars var den bra.


Avdelning: Fakta Taggar: #gravid #träning #träning för gravida #träning för dig som väntar barn #tränings tips för gravida #träningsprogram för gravida #boktips för gravida
2017-11-02
Profil: Maria Sidén
 
Kommentera

Bebis böcker- att fylla i

28 oktober 2017

Recension av Tjänarinnans berättelse

22 oktober 2017

Veganska kokbokstips för alla!

1 september 2017

Tre riktiga bra fotbollsböcker av Olika förlag

25 juni 2017

Recension av Party! Party!

20 maj 2017

Recension av Tre femenistiska sagor av Lilian Bäckman

22 mars 2017

Recension av Vilse i Trollskogen

22 mars 2017

Harry Potter och det fördömda barnet-recension & reflektioner

22 mars 2017

Biblioterapi

8 januari 2017

Adventskalendrar för bokmalar

30 november 2016

Recension av Den frystorkade Brudgummen- Nio berättelser

10 oktober 2016

Recension av Ta makten- för att det funkar!

9 oktober 2016

Recension Full fart,UppfinnarJohanna & MonsterMira & Murveldjuret

9 oktober 2016

Recension Pysselboken flyttfåglar

14 september 2016

Del 2. Vill du utveckla din eller ungas Känslomedvetenhet?

10 augusti 2016

Del 1.Vill du utveckla din eller ungas Känslomedvetenhet?

11 juli 2016

Recension- April anhörigsverige

2016-03-14

En tacksam kvinna som inte går ut själv i mörkret

8 mars 2016

Julstämningshöjande litteratur

23 december 2015

Livet måste ha mening : erfarenheter från koncentrationslägren; logoterapins grundbegrepp

2015-11-09

Bokrecension av Jojo Moyes nyaste!

27 oktober 2015

Recension av "Frisk av mat-LCHF från början"

1 september 2015

Recension av två Moran böcker

2015-07-12

Hyllning till Jojo Moyes

9 juli 2015

Vårtrender i bokvärlden

21 april 2015

Romska boktips-på Romernas nationaldag

8 april 2015

Alla hjärtans dag boktips!

2015-02-14

Recension av Kvinnan som stal mitt liv

13 februari 2015

Recension av Svensk Synd

2015-01-23

Recension av Otopia

22 januari 2015

Lucka nr 9: Nostalgi i serieform

2014-12-09

Recension av Vår gröna kokbok

2014-11-26

Månadens vart och vad läsning

20 november 2014

Feelgood & politiska vindar i skuggan av persikoträdet

2014-10-17

Nyutgåva av tidlösa klasiker

2014-08-22

En recension och en bekännelse

11 augusti 2014

Bokrean 2013-En smärre besvikelse

4 mars 2013

Hopplöst oromantiskt boktips till Valentine!

12 februari 2013

2013 bokbaserade filmernas år?

12 december 2012

Litteraturens nöje & bojor

5 december 2012

Zombie tips! För Zombies, av Zombies?

28 november 2012

Anna Höglund

7 november 2012

Marian Keyes Nya böcker!

17 oktober 2012

Kärleksförklaring till Joe Hill

11 oktober 2012

Monster- 5 mördare en professor

2 september 2012

Jag har blivit smyg-tekniknörd

16 augusti 2012

Tove Jansson

2 augusti 2012

En sommar full av tragiska öden och storslagna äventyr

2 augusti 2012

Litteraturen, en spegelbild av samhället?

13 juli 2012

Venuspassagen i bokform. Läs om den istället för att se den!

5 juni 2012

Författare räddad från depression av kakor

30 maj 2012

Författare stämmer spelbolag

23 maj 2012

Kryssning=tugga böcker!

15 maj 2012

Lilla julafton!

10 maj 2012

Bokhylls design-tjuvtitt!

10 maj 2012

Stephen King-nytt

3 maj 2012

Aprils utmaning avklarad!

3 maj 2012

Läsutmaning-It´s on!

11 april 2012

Påskägg och Mord

4 april 2012

Boktips till pessimistiska profeter

2 april 2012

Att dissa utan att hissa

30 mars 2012

Fenomenetet som alla talar om

26 mars 2012

Soran Ismael, känd komiker- glödhet poet

21 mars 2012

Poesin- Själens språk

21 mars 2012

Chick lit från svunna tider

16 mars 2012

Knäppt? Eller rent av oförskämt?

15 mars 2012

I´m the Whether not the weather man

12 mars 2012

Bokreans to die for

9 mars 2012

Good Librarian or Bad Librarian

8 mars 2012

När jag blir stor

8 mars 2012

Folk som glömmer lånekort

7 mars 2012

Förstagångare

6 mars 2012

Profil: Maria Sidén

"Jag läser, alltså finns jag"

"Alläsare", från Kalle Anka (Don Rosa reagerar) till Dostojevskij (Dubbelgångaren är favoriten). Allt från barn, fack, serier, klassiker mm recenseras, jag har ingen bokbehärskning alls är jag rädd...

Studerat inom litteratursfären på universitet och jobbat i bokbranschen. Älskar själv skrivandets konst och är själv med i en skrivarklubb, vem vet....kanske har du läst en av mina böcker redan. #pseudonym .  

 Krönikor 

Maria Sidén imponerad av Steven Pinkers tankar om krig och fred

"Litteraturen gör världen fredligare"

Maria Sidén blev inspirerad när hon hörde psykologiprofessorn Steven Pinker prata om att människan idag är fredligare än någonsin. "Han säger att våldet har minskat över tid och i omfattning sedan efter andra världskriget" skriver hon i sin krönika och kommer med en egen teori: "Jag tror den ökade spridningen av litteratur och berättandets konst bidragit till att göra människan fredligare."

Läs mer ...
 Debatt 

Biblioteken och e-böcker

Ska vi gå baklänges in i framtiden?

"Frågan om avtalen för e-böcker på biblioteken oroar mig. Jag får en domedagskänsla när jag läser om förslag på olika avtalsmodeller som försvårar bibliotekens möjligheter att tillgodose sina låntagares önskan av e-böcker. Om biblioteken och medborgarna ska straffas på grund av att det i dag inte finns raka riktlinjer kring utlån av e-böcker, så kan det drabba många i framtiden." skriver Maria Sidén på LitteraturMagazinet debatt.

Läs mer ...
 Recensioner 

Recension av Judas barn, Markus Heitz

Ett sällskap på väg mot sanning eller förfall?

Heitz vampyrer är inte precis Twilight-snygga varelser som glittrar i solen. Men att säga att där inte finns likheter är en lögn."
Året är 2007 och syster Theresia ledsagar ytterligare en sjukling mot ljuset. Ingen vet hur många hon fakiskt hjälpt till andra sidan. Therisa är fast i den kropp hon förvandlades i, förevigt ung och vacker. Hon tyngs av alla år hon avverkat, alla liv hon släkt, alla liv hon försökt rädda. Skulden kväver henne och hon börjar skriva sina memoarer. Heitz låter Theresia berätta om sitt nuvarnade liv och vi f...
Recension av profil: Maria Sidén

Karin Adler löser sitt fjärde fall

Mercurium, Ann Rosman
För Rosman fans kan jag glädja er med att berätta att hon arbetar för fulla muggar på sin femte roman"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

På jakt efter sanningen medan intrigerna tätnar

Mörka platser, Gillian Flynn
Flynn gör det bra, särskilt sidobreättelser som löper parrarelt med varandra för att lösas upp i ett riktigt bra slut"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Ett äventyr som förför läsaren med magi, äventyr och kärlek

Magikerna, Lev Grossman
Lev Grossman måste vara J.K Rowlings och C.S. Lewis hemliga kärleksbarn"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Recension av Familjen Bliss magiska bageri, Kathryn Littlewood

Första delen i en magisk trilogi

En utmärkt blandning av humor, äventyr, magi, familjefejder och en lagom välsmakande moralkaka på slutet"
Famlijen Bliss äger och driver ett bageri. Men inte ett vanligt bageri med vanliga kakor. Famlijen har en magisk kokbok som vandrat från generation till generation.  "Familjen Bliss magiska bageri" är första delen i en trilogi. Tack vare den magiska kokboken bakar familjen kakor och tårtor som får människor att må förtrollande bra. En dag klampar borgmästaren in i bagerites trygga vrå och kräver att Ro...
Recension av profil: Maria Sidén

Tolkien-saga för de yngre läsarna

Alex och Corinthia, Patrik Bergström
Jag tycker att det är en bra fantasy bok att ge sig i kast med som liten"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Årets jultidning fokuserar på Karin Broos

Julstämning 2012, samlingsvolym
Det är inte många av de 64 sidorna som handlar om julen"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Stundtals väldigt mörkt, men ljusnar på slutet!

Hemligheten på Mercy Close , Marian Keyes
Inte hennes bästa. Snarare tvärtom faktiskt. Usch jag ryser av att säga det"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Recension av Vad gör varulven när han inte bits?, Johan Wanloo

Wanloo tar nytt grepp på mytologins värld

Den är även tidsenlig med sina könsroller. Inga stereotyper här inte"
Johan Wanloo är en av Sverigest mest uppskattade serietacknare. Känd från bland annat "Doktor mugg" och "Kapten stofil". I "Vad gör varulven när han inte bits?" hakar han på trenden med övernaturliga eller mytologiska varelser.  Denna pekbok är hans första och han får helt klart godkänt. Jag hade kanske lite väl stora förväntningar. Men jag tror han skulle göra sig ännu bättre i en bilderbok ...
Recension av profil: Maria Sidén

En rolig och lärande bok

Barn passar inte som husdjur, Peter Brown
Det smyger in en liten moralkaka om ansvar, samtidigt som bilder och manus är i god symbios"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

En resa mot försoning

Nattvägen, Kristin Hannah
Har du läst och gillat hennes tidigare kan du ge denna en chans. Det är en spännande och gripande roman"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Hotfull stämning i tredje boken om bokhandeln Sempere & söner

Himlens fånge, Carlos Ruiz Zafón
Om du älskar hur ordmästaren skickligt fångar dig i en underbar vals av ord, om du på nytt vill bli förförd av en sagolik miljö fylld av tragedi – då måste du läsa denna"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Recension av Miss Peregrines hem för besynnerliga barn, Ransom Riggs

Författaren arbetar för att bygga upp en spänning och lyckas till viss del.

Författaren arbetar för att bygga upp en spänning och lyckas till viss del"
Bokens huvudperson Jacob, är en ensamvarg. Han har alltid känt sig annorlunda och utanför. Han har inte mycket vänner, faktiskt bara en förutom farfadern Abraham Portman, som är Jacobs största idol och bäste vän.  Abraham Portman är en krigsveteran som alltid har fascinerande berättelser på lager. Ända sedan barnsben har Jacob fått höra sagor om de mest besynnerliga barn, en fågel och en enslig &o...
Recension av profil: Maria Sidén

Detta är Askungen 2.0

Cinder, Marissa Meyer
Cinder är erkänd som den bäste inom ett annat mansdominerat yrke"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Barnbok bräddfylld av fantasikreationer

Big bang, Lasse Pettersson
Jag tror även den ger barn mycket att fundera över och associera kring"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

En feelgood-roman med det lilla extra

Grenar av gift, Erin Kelly
Jag gillar Kellys stil. Många romaner överanvänder beskrivningar, både kring känslor och miljön"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Recension av Mr Dixon försvinner, Ian Sansom

Ace ventura möter Damernas Dektektivbyrå

En lättsam underhållande deckare som bjuder på leenden"
Fallet med den försvunna Mr Dixon är forsättningen på "Fallet med de försvunna böckerna". Tänk dig en blandning av Ace ventura och Damernas Dektektivbyrå. En lättsam underhållande deckare som bjuder på leenden. Ian Sansom lyckas få dig att leva dig in i historien, så du skakar på huvudet åt Israels dumma påhitt eller fnyser åt andra karkaktärers dårskaper. Israel Armstrong har av...
Recension av profil: Maria Sidén

Dystopisk spänningsroman i klass med "Hungergames"

Delirium, Lauren Oliver
Jag kommer vänta med spänning tills jag får läsa fortsättningen"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Ruggigt bra när King utforskar främlingen inom oss

Nattsvart, stjärnlöst, Stephen King
Läs den, rys och njut"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Rafflande om ett historiskt samarbete mellan astronomer

Jakten på Venus, Andrea Wulf
Wulf har en fallenhet för bakgrundshistorier och karaktäristiska detaljer som är få författare förunnat"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Recension av Aphuset, Sara Gruen

Blottlägger likheter mellan människa och apa

En unik skildring ur apornas värld. Den väcker tankar om relationen mellan människan och djur"
Sara Gruen skriv om livet som det är. Komplicerat och intressant. Olika sorters människor som möts och påverkar varandras öden. Huvudpersonen Isabell Duncan är en forskare. Just nu forskar hon i ett språklaboratorium där objekten är dvärgschimpanser. Hon ser dem mer som sin familj en den så kallade familj hon delar samma blod med. Isabell är förlovad och lycklig i sitt arbete när olyckan plötsligt ä...
Recension av profil: Maria Sidén

Äventyrsroman om relationer och krokodiler

Krokodilernas gula ögon, Katherine Pancol
Missa inte denna spännande äventyrsroman. Den fastnar inte bara på näthinnan utan jag fortsätter gå hand i hand med dessa karkaktärer som nu blivit mina kära vänner"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

En okej hyllvärmare

Tre veckor, Birgitta Bergin
Jag tror Bergin har potential och kanske hennes andra bok är bättre. Jag håller utkik"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Intressanta personporträtt och komplicerade familjeförhållanden

Den bortglömda konsten att bevara en hemlighet, Eva Rice
Eva Rice målar upp dessa personer så de blir lika verkliga som din egen syster, vän eller granne."

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Recension av Never let me go, Kazuo Ishiguro

Kloner vs människor i romantiserad idyll

Jag kan rekommendera den. Men, jag tycker Kazuo Ishiguro kan bättre"
Boken berättas av Kathy. Nu 31 år gammal försöker hon se tillbaks till tiden på Hailsham och i The Cottages. Vad var det egentligen som pågick under de vackra omgivningarna och bakom de strikta reglerna. Boken handlar om en alternativ verklighet i samtida England. Kazuo Ishiguro lyckas bygga upp en känsla av ett underliggande hot och han matar läsaren med en hunger om att få veta mer. Berättarrösten börjar i nutid för a...
Recension av profil: Maria Sidén

En magisk saga genom tid och rum

Huset Ardens gåta, Edith Nesbit
Du dras med i barnens äventyr och det är en magisk resa som förtrollar."

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Bra substitut för Harry Potter

Med nio liv, Diana Wynne Jones
Väldigt spännande fantasyroman som jag kan rekommendera till alla åldrar"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Kaxig, psykologisk och psykopatisk

Kråkflickan, Jerker Eriksson
Detta är en bok som berör, du blir arg, ledsen, glad, hoppfull. Den är väldigt hemskt"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Recension av Flickorna, Lori Lansens

Delar du på dem så dör de

Jag längtade tills vardagens bestyr skulle vara över så jag fick krypa upp i soffan med en rykande varm kopp te, invirad i en filt och kliva in i Rubys och Roses annorlunda värld."
En väldigt fascinerande historia om ett siamesiskt tvillingpar. Jag längtade tills vardagens bestyr skulle vara över så jag fick krypa upp i soffan med en rykande varm kopp te, invirad i en filt och kliva in i Rubys och Roses annorlunda värld. Jag ska försöka att inte avslöja för mycket så du får njuta av boken i rätt takt och bli förvånad på rätt ställen. De är som vanliga flickor, de blir...
Recension av profil: Maria Sidén

Han har gjort det igen, fått mig att bli besatt!

Stark, Stephen King
Det är skräck och fiktion när han är som bäst. Samtidigt är du inget King fan kanske du inte gillar den. Men respekt om du ger den ett försök!"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Gör som jag, kryp under skinnet på psykopaten

Kärt barn, Joanne Harris
Lita på mig när jag säger att denna är hennes bästa bok och den bör läsas av alla som kan uppskatta en bra bok."

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

En gripande livsskildring

Dolores Claiborne, Stephen King
ett måste oavsett om du är ett av hans fan eller ej"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Maria Sidén

Sök i bloggen

 

Visste du att ...

Stephen King har skrivit under pseudonymen, Richard Bachman. Det var självklart en bibliotekarie som upptäckte detta. Han gjorde det för att se om det var hans namn som sålde hans böcker efter att han blivit så känd. Och ja.. En av Richard Bachmans böcker hade sålts i 28 000 exemplar, när det kom fram att det var King som skrivit boken steg försäljningen till 280 000 exemplar.

Joseph Hillstrom King är son till författarna Stephen och Tabitha King, sådan far sådan son, även han är skräckförfattare. Han skrev under pseudonym Joe Hill efter den avrättade arbetarledaren. Men när han klarat sig op egna ben och kände att han inte ridit på farsans berömelse avslöjade han sitt rätta jag 2007. Aktuell just nu med senaste boken Horn som snart visas på bio med Daneil Radcliffe i huvudrollen.

Bok som blivit Film

Filmer som är baserade på böcker

 

Vampire Academy- Richelle Mead's bokserie med samma namn. Vampyrer, privatskola, intriger, kärlek,sa jag vampyrer? bra!

Brian Selznicks prisbelönta succébok En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret har blitt film- Hugo Cabret 8.0 IMDB. Se den, väldigt bra!

Never let me go- Kloner och människor. Spännande och vacker film.

Hungergames- Thriller av hög rang som får dig att bita på naglarna.

Ya Ya Flickorna- Väldigt bra film. Rör dig både till tårar och skratt.

Serier som är baserade på böcker

Road to Avonlea- Utvecklade en besatthet och sett denna 7 säsonger långa serie cirka 5 gånger..say no more...

Barnmorskan i East End- Sjukt bra om samhället och barnmorskornas värld. 

Once upon a time- Handlar om en stad som är fångad i tid och rum utav den onda drottningen. Här blandas alla sagor du kan tänka dig i en klassiskt slag där ont möter gott. Sevärd!

- Once Upon a Time in Wonderland- Fortsättning på ovansstående, fast bättre!!

 Självbiografier

Det räcker inte med kärlek : en mammas kamp för sin son Av Jenny Lexhed

Hatet : En bok om antifeminism Av Maria Sveland

Slagskämpen Av Mikey Walsh

En annorlunda barndom : en kvinnas berättelse om sin autistiska uppväxt Av Iris Johansson

Ett annorlunda liv Av Iris Johansson

Konsten att vara kvinna Av Caitlin Moran

Rävungen Av Torey Hayden 

Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB