
Recensioner

LitteraturMagazinets recension
av
Förintelsens barn, Margit Silberstein
Ett arv tungt att bära







Margit Silberstein, född 1950 och känd journalist, har nyligen kommit ut med boken “Förintelsens barn”. Titeln anger ämnet, hur barnen till de drabbade får leva med föräldrarnas minnen och mardrömmar. Margits fader Ernst är fåordig, men modern Ili vill gärna och ofta tala med dottern. Margit känner med henne. Hon vill tränga in i moderns lidanden och ta över dem.
Starkast blir berättelsen efter u...

LitteraturMagazinets recension
av
Klubben, Matilda Gustavsson
Journalistik när den är som bäst







När det hösten 2017 avslöjades att filmproducenten Harvey Weinstein under årtionden utsatt kvinnor för sexuella trakasserier och övergrepp, och hashtagen #metoo svepte över världen, började Matilda Gustavsson undersöka kulturklubben Forum och dess ägare.
Matilda Gustavsson kom i kontakt med fler och fler kvinnor som alla utsatts för sexuella övergrepp eller våldtagits av Jean-Claude Arnault, som tillsammans med s...

LitteraturMagazinets recension
av
Bli hälsoklok : Lofsans bok om hållbar livsstil, Bli hälsoklok : Lofsans bok om hållbar livsstil
Mer pepp och inspiration än fakta och pekpinne







Vi svenskar tränar mest i hela i Europa, men samtidigt är vi sämst på att röra oss. Antalet deltagare i lopp har gått upp ansenligt de senaste årtiondena men snittresultatet har blivit betydligt sämre. Kort sagt: snittsvensken är otroligt stillasittande, men vi låtsas att vi inte är det. Detta och mycket annat intressant upplyser Lovisa Sandström oss om i sin nya livsstilsbok ”Bli hälsoklok - Lofsans bok om h&arin...

LitteraturMagazinets recension
av
Varför kunde det ske? : det finns många förklaringar till Förintelsen, Barbro Eberan
Hur var Förintelsen möjlig?







Barbro Eberan är svenska men bosatt i Hamburg. I sin doktorsavhandling analyserade hon debatten om skuldfrågan i det ockuperade Tyskland efter kriget. Hon har fortsatt arbeta med ämnet under trettio år. Hennes nyutgivna ”Varför kunde det ske? Det finns många förklaringar till Förintelsen” är den femte och avslutande delen av en bokserie som Eberan ger ut på Carlsson Bokförlag.
I den nya volymen presenterar hon tio...

LitteraturMagazinets recension
av
Vi måste prata om 50 : om kärlek, kriser och livslust, Cecilia Gustavsson
Prestigelöst och öppenhjärtigt







Cecilia Gustavsson, som varit journalist i 30 år, möter i sin intervjubok "Vi måste prata om 50" fyra etablerade kvinnor. Med humor och allvar rör sig samtalen från barndom och uppväxt till vuxna kvinnors liv.
De medverkande i boken är deckarförfattaren Mari Jungstedt (född 1962), radioprofilen och komikern Annika Lantz (född 1968), författaren och HBTQ-aktivisten Mian Lodalen (född 1962) och Anna Lindman (född 1972)...

LitteraturMagazinets recension
av
Svälten : hungeråren som formade Sverige, Magnus Västerbro
Ett Sverige i nöd







Författaren och journalisten Magnus Västerbro fick ett mycket positivt mottagande av sin förra bok, "Pesten". Han är nu aktuell med ”Svälten” – en faktabok som skildrar hungersnöden i Sverige 1867-1869.
Jag läser mest skönlitteratur, och det var också genom den jag först fick kännedom om de umbäranden som Västerbro skildrar. Bakgrunden i Vibeke Olssons Bricken-böcker är att Brickens för...

LitteraturMagazinets recension
av
Konsten att göra skillnad : en liten bok om vårt stora ansvar, Stefan Einhorn
En uppmaning att handla


Stefan Einhorns nya publikation kommer vältajmad efter den torra och heta sommaren. Men i ”Konsten att göra skillnad – En liten bok om ett stort ansvar” nämns den inte. Det hanns väl inte med före tryckningen.
Einhorn står med på bokmässans seminarieprogram. Han går i sin bok igenom vanliga invändningar mot att agera. Negativa konsekvenser av goda intentioner berör han också. Hans uppmaning till oss att...

LitteraturMagazinets recension
av
Tipsextra : klubbarna, matcherna, spelarna, Per Malmqvist Stolt
Lysande fotbollsnostalgi







Redan i november 1969, efter initiativ av Lars-Gunnar Björklund, sändes den första matchen i Tipsextra. Detta fenomen kom att fortgå ända fram till mars 1995.
Jag kan ärligt säga att under 80- och 90-talet såg jag inte så många Tipsextra sändningar. Men under mitten och slutet 70-talet var det ett i stort sett stående inslag i veckans olika skeden. Det var jag och min pappa som gick ned i gillestugan och bänkade os...

LitteraturMagazinets recension
av
Rum : en roadtrip genom psyket, Alex Schulman
Ett välbekant samtidskåseri







Författarna Alex Schulman och Sigge Eklund driver till vardags en av Sveriges största podcasts. ”Rum – En roadtrip genom psyket” är uppföljaren till ”Tid – Livet är inte kronologiskt” och deras andra gemensamma bok.
Enligt författarna själva är boken ett försök till att kartlägga sina inre rum. Enligt mig är det en kåserisamling med en författare som raljerar över det samti...

LitteraturMagazinets recension
av
Konsten att ta hand om ett dödsbo : Spara sälja slänga gråta, Susanne Lj Westergren
Värme, medkänsla och konkret vägledning







Efter att ha anordnat fyra begravningar och ansvarat för två dödsbon har journalisten Susanne LJ Westergren skrivit boken som hon själv hade behövt.
I ”Konsten att ta hand om ett dödsbo” delar författaren med sig av egna och andras erfarenheter av dödsbon. Hon ger tips och råd till den som som sörjer och undrar och inte riktigt orkar. Boken riktar sig till alla som ärvt ett dödsbo, oavsett storlek på d&ou...

LitteraturMagazinets recension
av
Förklaringsboken, Göran Skytte
Utmaningar i evangelierna







Göran Skytte, journalist och författare, kom tillbaka till sin kristna tro i mogen ålder. Han har redan skrivit flera böcker i ämnet, nu senast ”Förklaringsboken”. I den utgår han från sin egen bibelläsning och ställen som han markerat som svåra. Det blir en levande framställning som återger delar av samtal med präster och teologer.
Skytte har kvalificerade vägvisare: den förre biskopen i...

LitteraturMagazinets recension
av
Glöm mig, Alex Schulman
Schulman navigerar skickligt genom öppna sår







En vuxen Alex är på väg till torpet i Värmland tillsammans med sin bror. Deras mamma har stängt in sig och de hoppas kunna övertala henne till att lägga in sig på ett behandlingshem. Men vad händer egentligen när man börjar prata om någonting som har varit hemligt i över 30 år?
Jag känner Schulmans texter väl, då jag har läst hans tidigare böcker, såväl som bloggar och kr&ou...

LitteraturMagazinets recension
av
Att döda en människa : På spaning efter det första kriget, Björn Hagberg
När svaret är krig, vad är då frågan?







I en medryckande blandning av deckarstil och resereportage skildrar Björn Hagberg och Martin Widman med populärvetenskaplig skärpa sin jakt på det första kriget. Enkla frågor driver författarna över världen. När började vi kriga? Vad betyder svaret på frågan för oss som människor?
Frågorna griper snabbt tag, förgrenar sig och kastar oss mellan trätande professorer och olika försök...

LitteraturMagazinets recension
av
En tryckare på Blue Moon Bar : samlade krönikor, Hanna Hellquist
Texter från en okrönt vardagsfilosof







Hanna Hellquist är journalist, programledare och radiopratare. ”En tryckare på Blue Moon Bar” innehåller alla hennes samlade krönikor och kåserier från DN mellan 2003 och 2015 med förord av Karin Johannisson.
I den allra första krönikan är Hanna Hellquist 23 år och pluggar genusvetenskap i Göteborg. Hon intar Avenyn på vingliga klackar och skriver vardagsfilosofiska betraktelser i DN under pseudonymen ...

LitteraturMagazinets recension
av
Pestens år, Magnus Västerbro
Bladvändare om pesten







"Pestens år" är journalisten och författaren Magnus Västerbros andra bok. Det är en spännande skildring av en mörk period i Sveriges historia.
Det sista stora pestutbrottet i Sverige sker 1710 när nästan hälften av Stockholms befolkning dör. Magnus Västerbro skriver i "Pestens år" om en historiskt betydande händelse som har kommit i skymundan av slaget vid Poltava och Karl XII:s sista dramatiska år som kung...

LitteraturMagazinets recension
av
Elon Musk - Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid, Ashlee Vance
Machiavellisk entreprenör vill kolonisera Mars







I "Elon Musk - Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid" skriver Ashlee Vance om företagsledaren och miljardärens liv. Det är ett gediget intervjuarbete som ligger bakom både skildringen av Musks liv och företagens framgångssaga, skriver Johan Köhler.
Är det en ledare av Elon Musks kaliber som krävs för att rädda vårt moderna samhälle? Måste hans metoder genomdrivas utan hänsyn till kro...

LitteraturMagazinets recension
av
Recept att räkna med, Eugenia Cheng
Lovvärt försök med diffus målgrupp







I "Recept att räkna med" kombinerar författaren och universitetslektorn Eugenia Cheng sina kunskaper i matematik med sitt intresse för matlagning, i ett försök att göra matematiken mer lättillgänglig.
De svenska skolresultaten rasar i internationella jämförelser, inte minst i matematik. För varje ny kull studenter beklagar lärarna de allt svagare förkunskaperna från grundskola eller gymnasium. Då borde v&aum...

LitteraturMagazinets recension
av
179 år av ensamhet, Jenny Lantz och Linda Portnoff
Överlevnadsstrategier i en manlig värld







Vissa miljöer är mer mansdominerade än andra. Handelshögskolan i Stockholm är en sådan. I den nya boken "179 år av ensamhet" berättar tio kvinnor på Handels om att följa normer. Och bryta mot dem.
Ibland blir jag förbannat trött på allt det här. Jag vill få vara professionell. Forskare och lärare. Det är ju det som är mitt jobb.
Så skriver docent Karin Svedberg Helgesson i kapitle...

LitteraturMagazinets recension
av
Om konsten att flyga - Säkerhetsinstruktioner, Wiveka Wachtmeister
Småskaligt och finstilt om flygrädsla


Konstnären Wiveka Wachtmeister tycker om att resa, men inte att flyga. Hennes debutbok handlar om att hantera sin rädsla, och om konsten som terapi.
Vad ska man göra av sin flygrädsla? Konstnären Wiveka Wachtmeister försöker bemästra den genom att teckna och brodera under resan. Teckningarna delar hon med sig av i boken "Om konsten att flyga, Säkerhetsinstruktioner" tillsammans med egna anteckningar och texter som hon bjudit in andra att s...

LitteraturMagazinets recension
av
Bad Feminist, Roxane Gay
En bok för alla som är, eller vill bli, dåliga feminister







I essäsamlingen "Bad feminist" utforskar den amerikanska författaren Roxane Gay ett nytt sätt att vara feminist. Och hon hymlar inte med sina åsikter.
"Ibland drar jag öronen åt mig när jag blir kallad feminist, som om jag borde skämmas. Det är sällan någon ger en den etiketten för att vara snäll."
Jag läser Roxane Gays essäsamling "Bad feminist", en titel som fungerar som ett sätt att förekom...

LitteraturMagazinets recension
av
Jan Lööfs 75-års jubileumsbok, Jan Lööf
Bildfest för Lööf-fansen







Den omtyckta barnboksförfattaren Jan Lööf har gjort sig känd för sina humoristiska illustrationer och säregna karaktärer. I år fyller han 75 år, och förlaget Kartago ger ut hans jubileumsbok.
En trehundrasidig bok om Jan Lööf dimper ned på skrivbordet med anledning av att barnboksförfattaren och serietecknaren fyllde 75 tidigare i år. "75 år av dumheter" heter den. Omslaget pryds av ett galet portr&a...

LitteraturMagazinets recension
av
Äventyr i Svenssonland : Seriemördaren Peter Mangs, Joakim Palmkvist
Ny bok om seriemördaren Peter Mangs







Det är obehaglig läsning som Joakim Palmkvist bjuder på i "Äventyr i Svenssonland", en bok om Peter Mangs, mannen som under sju år sköt människor i Malmö. Men stundtals är det lite rörigt.
År 2013 dömdes Peter Mangs till livstids fängelse för två mord, fem mordförsök och fler fall av olaga hot och skadegörelse. Det är de brott som han kunde bindas till. Men troligtvis är han skyldi...

LitteraturMagazinets recension
av
Vi bara lyder, Roland Paulsen
Personligt om arbetslösheten och arbetslinjen






När Roland Paulsen skriver in sig på Arbetsförmedlingen upptäcker han att insatserna som görs där i många fall är helt meningslösa. "Vi bara lyder" är en intressant bok i reportagestil, om en av de minst omtyckta myndigheterna i Sverige.
Roland Paulsen är doktor i sociologi. Under ett par månader är han i väntan på en forskartjänst inskriven på arbetsförmedlingen, en av landets minst o...

LitteraturMagazinets recension
av
En sommar med Proust, Antoine Compagnon
Introduktion till Proust som lockar till läsning


”En sommar med Proust” är en introduktion till Prousts verk, med bidrag av några av Frankrikes främsta författare, akademiker och Proust-kännare. Det är en bok som svämmar över av lycka, och som inspirerar.
Läsning är en vänskap, skriver Marcel Proust i sin essä ”Om läsning”. Det är ord som alla kan skriva under på som någon gång blivit så förälskade i en...

LitteraturMagazinets recension
av
Sju dagar kvar att leva : En berättelse om brott och dödsstraff, Carina Bergfeldt
Obehagligt och engagerande om dödsstraff i Texas







"Idag är en vacker dag att dö på". Orden yttras av en dödsdömd fånge, som känner solens strålar mot huden för första gången på över tio år, en kort stund innan han ska avrättas.
I "Sju dagar kvar att leva" får vi möta dödsdömda, anhöriga till deras offer, en fängelsepräst, en kriminaltekniker, och mammor som ser sina söner dö.
2012 tilldelades Aftonblade...
Anmäl textfel