Författaren Emelie Schepp debuterade år 2013 med boken "Märkta för livet". Nu är hon aktuell med del två i serien om åklagare Jana Berzelius, "Vita spår".
Läs mer ...
Recensioner av deckare/thrillers
Tron på det övernaturliga är ofta en ingrediens i isländska romaner och tv-serier"
Nu har jag kommit tillbaka till islänningen Arnaldur Indridason. “Ondskans ekon”, hans tredje bok med den pensionerade polisen Konrad, ges ut på svenska.
Tidigare har jag med stor spänning läst alla de romaner med kriminalinspektör Erlendur som inledde hans författarskap. Så kom en trilogi från andra världskriget, och då var inte Erlendur med. Jag blev besviken. Likadant i dag. Jag säger: Läs debuten “G...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Allt är mitt, Ruth Lillegraven
I dina händer, Malin Persson Giolito
Mörkläggning, Simon Scarrow
Här får de inte helt lätta vänskaps- och föräldrarelationerna ta plats"
Jenny Runesson, som förra året debuterade med spänningsromanen "Tolken", bor och arbetar i Luxemburg sedan 20 år tillbaka. "Tivolit" är hennes andra bok om tolken Elsa.
"Tivolit" utspelar sig under ett par dygn mitt i den europeiska sensommarhettan. Elsas trettonåriga dotter Sofia har med kompisarna Astrid och Molly varit på tivolit Schueberfouer som varje år under tre veckors tid plågar – eller underhåller &nda...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Plats 7A, Sebastian Fitzek
Schack under vulkanen, Håkan Nesser
Var inte rädd för mörkret, Kristina Agnér
Har du svårt för att sluta läsa och dessutom känner saknad när en bok tar slut så är härmed en varning utfärdad"
Att skriva en spänningsroman av typen ”Konferensen” borde vara straffbart! Att få sig en underhållande läsupplevelse är väl okej, men att behöva läsa en bok som tvingar dig att ställa övriga livet på paus kan väl ändå inte vara tillåtet?
För så är det, har du börjat läsa ”Konferensen” så lär det inte bli mycket annat gjort innan du läst de...
LitteraturMagazinets recensent:
Daniel Gunnarsson
Galgbergets väktare, Anna Jansson
Nadia, Elisabeth Norebäck
Leona. Öga för öga, Jenny Rogneby
Sammantaget blir det en mycket angenäm läsupplevelse"
Den flerfaldigt prisbelönte Håkan Nesser är aktuell med en ny deckare, ”Den sorgsne busschauffören från Alster”.
Där är kriminalinspektörerna Gunnar Barbarotti och Eva Backman etablerade som ett par även privat. Som i boken innan, ”Halvmördaren”, puttrar deras umgänge på med en hemtrevlig dialog trots påfrestande erfarenheter och ett brott att lösa.
Läsaren leds in i en mä...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Förmörkelsen, Karin Fossum
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Den brittiska författaren PD James dog "stilla i sitt hem i Oxford" torsdagen den 27 november. Det berättar hennes agent för BBC.
Läs mer ...
Innebrända pristagare, stölder och ett pärlband av kreativa mord. Alla kopplade till Nobelpriset.
– Deckarläsaren förväntas fnysa åt den höglitterarära författarens floskler, berättar litteratursociologen Karl Berglund som undersökt hur Nobelpriset används i deckare.
Läs mer ...
Från LitteraturMagazinets bloggar
Debatten om kulturmannen pågår för fullt i svensk press. Författaren Åsa Larsson är inne i slutskedet med nästa bok samtidigt som hennes bostad tillfälligt saknar varmvatten. Det får henne att fundera över ett uttalande som går ut på att konsten ofta "förfulas" av "konstnärens fysiska existens på jorden"...
Läs mer ...

Blogginlägg avdelning Spänning
Att skriva en spänningsroman av typen ”Konferensen” borde vara straffbart! Att få sig en underhållande läsupplevelse är väl okej, men att behöva läsa en bok som tvingar dig att ställa övriga livet på paus kan väl ändå inte vara tillåtet? För så är det, har du börjat läsa ”Konferensen” så lär det inte bli mycket annat gjort innan du läst den färdigt. Spänningen och drivet är som en drog, abstinensen som infinner sig efteråt borde man kunna kräva skadestånd för. Mats Strandberg, min advokat hör snart av sig och det rör sig om stora belopp! Skämt åsido, har du svårt för att sluta läsa och dessutom känner saknad när en bok tar slut så är härmed en varning utfärdad.
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#recension
#thriller
 Kommentera
En ny bok av Jens Lapidus är för många säkert en höjdpunkt. Själv skall jag erkänna att jag bara har läst ”Snabba cash” och serieromanen Gängkrig 145 (med Peter Bergting), men dessa gillade jag. Blandningen av hårdkokt noir tillsammans med koncis prosa som har inslag av slang och jargong leder mina tankar osökt till en annan författare nämligen James Ellroy, för övrigt en författare jag uppskattar. Så hörde jag talas om ”Paradis city” och blev mycket intresserad av själva storyn. Denna roman ville jag läsa!
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#recension
#thriller
 Kommentera
Så har ytterligare en deckarduo splittrats eller åtminstone gjort ett uppehåll. Denna gång är det Michael Hjort och Hans Rosenfeldt som går skilda vägar. Om det är för alltid vet jag inte men jag hoppas inte det. I vilket fall har team Sebastian Bergman och Riksmord i Stockholm bytts ut mot Gordon Backmans gäng av poliser i Haparanda och Hans Rosenfeldt står på egna ben med den första delen ”Vargasommar”.
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#recension
#kriminalroman
#Norrland
 Kommentera
För inte så länge sedan skrev jag här om ”Jamåhonleva” så nu är det väl på tiden att ta tag i Anders Roslunds senaste kriminalroman, ”Sovsågott”, vilken är den tredje han skriver på egen hand. Denna gång kommer inte bara Ewert och Piet bli tvingade att möta sina mest mörka sidor utan även Piets fru Zofia måste resa tillbaka i sitt liv och därmed fatta ett beslut av yttersta vikt för utredningen.
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#recension
#kriminalroman
 Kommentera
För ett par år sedan fick jag nöjet att läsa Chris Bergs debutroman ”Gråzon” vilken du kan läsa mer om här. Nu har författaren precis släppt sin andra roman vilken även den har Richard Häll som huvudkaraktär. Då ”Gråzon” var en bok jag uppskattade mycket fick den högt betyg av mig 4 DG. Detta trots att boken innehöll en del korrekturfel vilket låg på den negativa sidan. Inte så allvarligt i sig, men när man läser en spänningsroman som man fullständigt slukar, vilket jag gjorde med ”Gråzon, så kan det bli att man rycker till varje gång det uppstår och det är synd. Nu har Chris Berg valt att ge ut sin andra roman ”Draksådd” på Nona förlag. Ett förlag som jag inte är bekant med men hoppas på att korrekturläsningen är bättre, samtidigt som storyn är lika vass som i debuten.
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#recension
#thriller
 Kommentera
Det var inte så längesedan jag här på bloggen skrev om Sten Walls allra första fall i boken ”Gråt i mörker”. Nu har det blivit dags för hans allra senaste, förhoppningsvis inte det sista, ”Narrspegel”. Detta fall kommer bekymra Sten Wall och leda in honom på villospår. Men ihärdig som han är närmar han sig sakta men säkert mysteriets kärna.
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#recension
#kriminalroman
 Kommentera
Något som jag alltid uppskattat med Roslund & Hellström och nu uppskattar hos Roslund är förmåga att väva in aktuell samtidsproblematik i berättelsen. ”Stofilen” Ewert Grens, som gör allt för att leva sitt liv i det förgångna, tvingas upp till ytan för att konfrontera verkligheten så som den ser ut just idag. Det gör berättelsen så mycket mer levande och realistisk samtidigt som kontrasten skapar engagemang hos läsaren. Nu har jag läst ”Jamåhonleva” som i och för sig har något år på nacken, hans senaste har jag för övrigt också läst men den återkommer jag till i en annan blogg, och jag kan redan nu avslöja att det även denna gång är en mycket läsvärd bok.
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#recension
#kriminalroman
 Kommentera
Året är 1981. Jag är 16 år gammal och skall börja på gymnasiet. Då ger Rabén & Sjögren ut den allra första Sten Wall deckaren tillika Björn Hellbergs skönlitterära debut. Vid den tiden läste jag inte så mycket deckare, inte så många böcker överhuvud taget för den delen. Så kul då att Lind & Co har valt att i samarbete med författaren ge ut en nyutgåva av Sten Walls första fall ”Gråt i mörker”.
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#kriminalroman
#recension
#deckare
 Kommentera
Då har man läst ut Mats Svenssons debut inom genren technothriller. Boken heter ”Den trettonde bomben” och är en förhållandevis kort men väldigt tät berättelse som utspelar sig här i Sverige. Med ett omfång på 252 sidor är det en av de kortaste böcker jag läst på länge. Är det ett problem? Normalt inte skulle jag vilja påstå, snarare det motsatta. I just detta fall är det dock faktiskt ett problem då jag vill ha mer, mycket mer.
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#recension
#technothriller
 Kommentera
Jag har ett stort intresse av att läsa böcker som utspelar sig i kontexten av 2:a världskriget. Det gäller både fiktion såväl som fakta. Nyligen läste jag en roman som på ett oerhört bra sätt kombinerade båda varianterna nämligen ”München” av Robert Harris men den återkommer jag till i ett annat blogginlägg. Nu skall jag nämligen skriva om ”Jägarinnan” av Kate Quinn. Hon har tidigare givits ut på svenska med boken ”Kodnamn Alice” (vilken sålts i över en miljon exemplar), även den på Harper Collins.
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#recension
#2:a världskriget
 Kommentera
Så var det dags för Sveriges Tom Clancy, Lars Wilderäng, att släppa en ny spänningsroman. Jag kan avslöja att det blev två dagars intensiv och njutbar läsning av ”Redovisningsavdelning Marviken”. Författaren har en unik gåva att trollbinda mig med sina berättelser och därmed leverera en stark läsupplevelse. Återstår för mig att försöka förmedla till er vad det är som gör att jag fastnar för hans böcker.
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#recension
#technothriller
#SF
 Kommentera
Jag har läst i stort sett allt som kommit ut på svenska av Stephen King. Det har blivit ganska många tusen sidor av härlig läsning. Tyvärr kan det ibland vara lite variation i kvaliteten. Även bra böcker kan ha dåliga passager och främst är det tyvärr avslutningarna som jag stör mig på. De har nämligen en tendens att bli för bombastiska. Allt skall släppas fram i det frigörande slutet och de onaturliga inslagen blir bara för mycket. Jag har nu läst hans senaste översatta roman ”Institutet”, skall han lyckas bättre denna gång?
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#recension
#thriller
 Kommentera
Jag har här på min blogg tidigare skrivit om boken ”Kolibri”, den första delen om polisen Anna Fekete, som utspelar sig i ett nordligt Finland. Jag minns att jag uppskattade den mycket och att den var ett positivt tillskott till scandinavian noir. Nu har jag läst den andra delen, ”De försvarslösa”, och vill delge er min läsupplevelse.
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#recension
#kriminalroman
 Kommentera
För er som brukar läsa min blogg är inte Lars Wilderäng helt obekant. Jag tror att jag har skrivit om de flesta av hans utgivna titlar. Nu har Lars Wilderäng släppt en ny bok där han har lämnat technothrillern i militärmiljö för en mer traditionell thriller i skuggan av en finanskris. Alla frågar vi oss, blir det lika bra?
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#recension
#thriller
#finanskris
 Kommentera
Jag skall villigt erkänna att det har blivit en och annan svensk kriminalroman läst av mig. Kanske för många rent av. Kan faktiskt känna mig lite trött på dessa serier ibland. Ändå åkte det fram en ny ”Scandi noir” nämligen ”Kolibri” av finska Kati Hiekkapelto. Den har förvisso några år på nacken, gavs ut på svenska 2017 av Modernista förlag men helt plötsligt en dag kändes det rätt att läsa den. Det är faktiskt den första finska deckaren jag läser och dessutom skriven av en kvinnlig författare vilket gjorde mig extra intresserad av boken. Skulle den kunna återuppväcka intresset för genren?
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#recension
#kriminalroman
 Kommentera
I Sverige har vi en historia av framgångsrika författarsamarbeten, speciellt inom kriminallitteraturen. Vilka känner inte till samarbeten såsom Roslund & Hellström, Lars Kepler, Rolf & Cilla Börjlind och just i detta fall Hjorth & Rosenfeldt. Detta är dock inget nytt fenomen utan en av de mer kända deckarduos vi haft i Sverige, Sjöwall & Wahlöö, gav ut flera deckare tillsammans under tidsperioden 1965-75. Det blev en svit som kom att bestå av 10 böcker om Martin Beck och Gunvald Larsson. Nu åter till den senaste kriminalromanen, ”En högre rättvisa” av Hjorth & Rosenfeldt om kollegorna på Riksmord med Sebastian Bergman i spetsen.
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#recension
#kriminalroman
 Kommentera
Jag läser förhållandevis mycket fantastik, skräck och SF. Därför har jag inga problem med overkliga inslag som utmanar verkligheten. Snarare kan det istället vara så att det i många fall krävs för att göra budskapet tydligare. Men man måste vara försiktig som författare, det är lätt hänt att det blir för mycket, då kan själva autenticiteten hotas. Markus Luttemans nya bok ”Floden” är den typ av bok där det overkliga och suggestiva balanserar på sin spets. Lyckas han då behålla trovärdigheten? Läs vidare så skall jag åtminstone tala om vad jag tycker.
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#recension
 Kommentera
Författaren Emelie Schepp debuterade år 2013 med boken "Märkta för livet". Nu är hon aktuell med del två i serien om åklagare Jana Berzelius, "Vita spår".
Läs mer ...
I höst kommer den åttonde delen i författaren Viveca Stens populära serie om morden i Sandhamn. I sommar läser hon Augustpristagare och thrillers.
Läs mer ...
LitteraturMagazinet recenserar
Recension: Ondskans ekon
av Arnaldur Indridason
Recension: Ruths garderob : En modehistoria
av Ingela Bendt
Recension: Väderhemligheten
av Sören Olsson
Recension: Skamluvan
av Ulla-Maria Andersson
Recension: Saknad
av Katarina Barrling, Cecilia Garme
|
|