
Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
Cthulhu vaknar, H. P. Lovecraft
Dubbel skräckupplevelse i mäktig klassiker







Det finns vissa skräckkulter vilka lever vidare och vidare. En av de mer klassiska av dem är den om Cthulhu av H. P. Lovecraft. Nu finns den återutgiven i en ny illustrerad version av Francois Baranger.
Den amerikanske författaren H. P. Lovecraft (1890-1937) blev bara 47 år gammal. Främst ägnade han sig åt skräckgenren men gav även ut en del fantasy och SF. Trots sin korta levnadstid har han haft stort inflytande inom genren och bl...

LitteraturMagazinets recension
av
Avgrund, Jeff Vandermeer
Förfelad expedition in i mystiskt område







Förlaget Fria ligan har haft den goda smaken att översätta den första delen i Jeff VanderMeers trilogi om Område X. Boken, med den engelska titeln Annihilation, har filmatiserats av Alex Garland.
”Avgrund” är en ekologisk thriller. Ett område (kallat Område X) i de södra träskmarkerna har varit avspärrat i decennier. Där har naturen återtagit makten och nya livsformer breder ut sig. En hemlig myndighet, ...

LitteraturMagazinets recension
av
Begravd jätte, Kazuo Ishiguro
Djuplodande äventyr ur historiens dimmor







Ett äldre par lämnar sitt hem för att söka sin son som lämnat dem för länge sedan. De vandrar genom den britanniska vildmarken, någon generation efter kung Arthurs tid. Men dimmorna över landet sveper svårgenomträngliga slöjor kring deras och andra människors minnen. Axl och Beatrice, det gamla paret, kämpar med minnena från sina liv och grunderna för sin kärlek. På färden ställs de in...

LitteraturMagazinets recension
av
Tors hammare, Rick Riordan
Jakten på den försvunna hammaren







Det är inte lätt att vara död, även om man är son till en gud och har återuppstått i Valhall. Fråga bara Magnus Chase.
Trots att livet (eller döden) på Valhall ska vara rena himmelriket kan du glömma att hänga med de coola barnen till Tor eller Oden om du bara råkar vara son till den mindre coola Frej. Dessutom måste Magnus hitta Tors hammare som är borta igen (han tappar den jämt). Hammaren är...

LitteraturMagazinets recension
av
Sagan om Turid. Krigstid, Elisabeth Östnäs
En spännande uppföljare







"Krigstid" är den andra delen av Elisabeth Östnäs trilogi om kungadottern Turid.
Efter att varjagerna har anfallit och dödat invånare i Turids by har Turid flytt tillsammans med sin träl Unna som räddade hennes liv. Turid är trolovad med hövdingasonen Frode. Men vem kan gifta sig med henne nu när alla hennes släktingar är döda och det enda hon har är trälinnan Unna? Turid har förmågor; av sin styvm...

LitteraturMagazinets recension
av
Trollkarlens arvinge, Ida Öhnell
Magi och mystik i nyskriven fantasy







Ida Öhnell är illustratör, konstnär och numera även författare. I början av hösten debuterade hon på eget förlag med den crowdfundade fantasyboken ”Trollkarlens arvinge”.
”Trollkarlens arvinge” handlar om sjuttonåriga Stella Zenithar som har en död mor, en mobbad lillebror och en försvunnen far. Det enda konkreta hon har kvar efter föräldrarna är ett halssmycke i form av en silve...

LitteraturMagazinets recension
av
Röd drottning, Victoria Aveyard
Rafflande debut som tagit världen med storm







"Röd drottning" är den amerikanska författaren Victoria Aveyards debut, där maktens tjusning är kärnan. Men berättelsen är inte tillräckligt unik.
Ett av de ständiga dilemman som drabbar mänskligheten är det faktum att de som har makten utnyttjar de som inte har det. Trots att vi alla vet att det är fel är det något som ständigt upprepas, så även i litteraturen.
Maktens tjusning och lockel...

LitteraturMagazinets recension
av
Korpringarna 1 - Odinsbarn, Siri Pettersen
Säregen och sympatisk fantasy – men knappast underhållande


Norska debutanten Siri Pettersens ungdomsfantasy om Hirka har gjort succé i Norge. Synd bara att det inte är spännande hela tiden.
Hirka är annorlunda, hon har ingen svans. Hennes pappa är egentligen inte hennes riktiga pappa utan hittade henne övergiven och stack en kniv i henne för att dölja att hon är född utan svans. I det här riket måste man nämligen ha svans. När Hirka är femton år få...

LitteraturMagazinets recension
av
Borta i solsystem 27, Rikard Kärrman
Svidande samhällskritik i Science Fictiondebut







Genom ögonen på sin förundrade huvudperson frågar författaren viktiga frågor om hur människor behandlar sig själva och sin omvärld.
Författaren Rikard Kärrman debuterade 2013 med den här Science Fiction-romanen, ”Borta i solsystem 27”. I sin berättelse levererar han svidande kritik mot det samhälle vi lever i, samt de motsättningar som ständigt finns mellan olika världsdelar.
...

LitteraturMagazinets recension
av
Kleptomania, Kristina Hård
Suggestiv berättelse som lockar och drar







Med ett språk som är både lättillgängligt och finkänsligt målar Kristina Hård långsamt fram bilden av en värld där mörkret ständigt är närvarande.
”Kleptomania” är Kristina Hårds tredje bok. Den utspelar sig i ett alternativt Sverige och är den första delen i en ny serie, ”Arvet efter Kaiser”.
Industrimagnaten Linus Kaiser ligger döende...

LitteraturMagazinets recension
av
Jessie Lambs testamente, Jane Rogers
Filosofiskt om människans hantering av sin egen undergång







Jane Rogers åttonde roman, filosofiska ”Jessie Lambs testamente”, har belönats med ett flertal priser. Bland annat det prestigefyllda Arthur C. Clarke-priset för 2012 års bästa brittiska Science Ficton-roman. Den fokuserar på de mänskliga frågorna i en tid där världen möter sin troliga undergång.
I en inte alltför avlägsen framtid har ett luftburet virus spritt sig över världen och orsaka...

LitteraturMagazinets recension
av
Maskinblod, Susanne Samuelsson
Riktigt bra dystopiska noveller


Antologin ”Maskinblod” innehåller en rad noveller, samtliga med drag av science fiction och/eller dystopi och skrivna av svenska författare. Det är oväntat bra och jag dristar mig till och med att säga att det är en av de bästa novellsamlingarna som jag har läst på länge.
Överlag är berättelserna nyanserade, överraskande och intressanta och håller en hög lägstanivå. För &au...

LitteraturMagazinets recension
av
Snöstormen, Vladimir Sorokin
Rysk science fiction inspirerad av Tolstoj







Vladimir Sorokin har i flera böcker beskrivit ett framtida ryskt samhälle som liknar dåtiden, men det handlar lika mycket om samtiden. I hans nya roman ”Snöstormen” tar han avstamp i Leo Tolstojs berättelser om 1800-talets Ryssland.
Liksom i Sorokins genombrott, den orwellska ”I det heliga Rysslands tjänst”, skildras det eviga Ryssland med inslag av science fiction.
Doktor Platon Iljitj Garin ska resa med vaccin till staden ...

LitteraturMagazinets recension
av
Evigheten, syster, Tarmo Rissanen
En dystopi som går vilse i poesin







Denna debutroman är en kort, men mycket tät och mättad berättelse om den utopiska dystopin FELICIA© där alla människor spelar med i en såpopera, där det krävs identitetskontroll för alla förflyttningar, där hemmen har hushållsrobotar, där det är möjligt att byta kropp och där himlen är fylld med olika projektioner – för egentligen är den ingen himmel, utan en tak-kupa på...

Recension
av
Cinder, Marissa Meyer
Detta är Askungen 2.0


Cinder är en ordlek på Cinderella, motsvarande Askungen på svenska. Men det är inte den askungesaga vi kommer ihåg. Detta är Askungen 2.0.
Cinder är en mekaniker som bor hos sin styvmamma och sina två styvsystrar. Så långt stämmer Askungesagan. Styvmodern är elak, Cinder är fattig. Men sedan börjar skillnaderna. Cinder är cirka 30 % robot. Cinder lever i Östra Samväldet (före detta Asien) ...

LitteraturMagazinets recension
av
Smittad, Johanna Strömqvist
Droger och blod i snygg urban fantasy-utformning







Det är den hetaste sommaren på trettio år och Stockholm sjuder som i en kokande gryta. Tidningarna rapporterar om våldtäkter, överfall och extrema, blodiga mord och stadens innevånare blir allt mer obekväma och lättretliga.
Bokens huvudperson, Maria, lider av värmen, men slipper i alla fall gå till jobbet då hon ska tillbringa sommaren med att repa med bandet, ta körkort och förbereda sig inför höst...

Recension
av
Själlös, Gail Carriger
Varulvar och vampyrer i 1800-talets London


Alexia Tarabotti har mörk hy, ett hiskeligt humör och ett parasoll hon håller av väldigt mycket. Hon är inte gift och alldeles för gammal för att inte vara det. Hennes familj ser henne som ett Hopplöst fall. Som om allt det inte vore nog har hon dessutom ingen själ.
Alexia lever i en lite steampunkigare version av 1800-talets London. Vampyrer, varulvar och människor lever bredvid varandra som jämlikar.
En dag börjar det...

Läsarrecension
av
Oryx & Crake, Margaret Atwood
Genialt hopplöst


Det är inte många gånger jag läst en bok fyra gånger utan att tröttna på den.
Varje gång jag läst Oryx & Crake har jag sett nya saker, förstått nya vinklar och alltid känt att jag fått någonting nytt från den. Jag har förvisso endast läst den på engelska, så huruvida språket ter sig lika bra i den svenska översättningen som den engelska vet jag inte. Det jag v...

Recension
av
Glashuset, Rachel Caine
Äntligen lite riktiga vampyrer


Sextonåriga Claire har lyckats övertala sina föräldrar att plugga på universitetet i Morganville. Hon vill verkligen bevisa för dem att hon klarar av det, men allt börjar tråkigt när hon råkar stöta sig med skolans "drottning". För att fly undan mobbing, misshandel och till och med dödshot flyttar hon in hos Eve, Shane och Michael. De berättar om någon som hotar henne ännu mer; Vampyrerna som styr Morgan...

Recension
av
Rör mig inte!, Tahereh Mafi
Snygg men för intensiv


För några år sedan, under hela Twilight-vågen, var det vampyrer som stod på modet. Ett tag kändes det som att varenda ny film och bok handlade om vampyrer. Vampyrerna fanns i vartenda gathörn. Ny tycker jag nog att den vågen lagt sig, men en ny trend verkar ha tagit över: dystopier.
Det är i den kategorin som Rör mig inte passar in. Berättelsen är vad som hände när vi levde över våra tillg&arin...

LitteraturMagazinets recension
av
Ett veck i tiden, Madeleine LEngle
Händelserik idéroman för barn







”Ett veck i tiden” av Madeleine L'Engle publicerades första gången 1962 och blev då en internationell succé. I samband med en kommande filmatisering släpps den nu i nytryck.
Historien kretsar kring Meg Murry, en trulig tonåring med kort stubin, glasögon och tandställning. Hon gillar matte men hamnar ofta i bråk med skolans rektor. Hon känner att hon inte passar in någonstans och tyr sig mest till sin lilleb...
Anmäl textfel