Litteraturblogg: Emma Kreü
Visa standardvy
Visa omslagsvy
Har ni varit med om att ni plötsligt drabbas av en oändlig lust att skaka liv i ett gammalt läsminne? "
Har ni varit med om att ni plötsligt drabbas av en oändlig lust att skaka liv i ett gammalt läsminne? Och återuppleva den underbara känslan som du förknippar med händelsen?
Jag kan tänka mig att det är ett ganska vanligt fenomen, att drömma sig tillbaka till forna läsexstaser. De inträffar ju allt med sällan ju mer man läser och man minns allt mer de gamla, de stora upplevelserna.
I dag när jag klev in i en gammal boklåda i närheten av jobbet träffade just den känslan mig som ett slag i bakhuvudet. I en trave låg nämligen del 1-3 i Terry Brooks fantasyserie Shannars ättlingar. Den slukade jag i tonåren och just i dag ville jag ha tillbaka den där känslan, gärna nu på sekunden. Så jag högg dem i farten för att inte låta mig hindras av min inre röst som resonabelt viskade "det blir aldrig samma sak, det vet du!". Nu ruvar jag öveer dem som en hök och väntar på nästa lucka i min inplanerade läsning. Och håller tummarna för att Terry Brooks fortfarande levererar.
Avdelning:
Fantastik
Taggar:
#fantastik
#Terry Brooks
#nostalgiläsning
21 november 2016
Kommentera
/Visa 1 kommentarer
Nu har det gått över en vecka sedan Svenska Akademien chockade världens kulturetablissemang genom att ge Nobelpriset i litteratur till Bob Dylan och han har, mig veterligen, inte gett mer livstecken ifrån sig än en miniuppdatering på sin hemsida. Det här börjar kännas lite löjeväckande, tycker jag.
Min första reaktion när jag hörde att Bob Dylan hade vunnit priset var att jag blev överraskad, men glad. Glad - främst för att det var ett namn jag kände igen (ja, så lätt är det att göra mig glad. Ni kan ju tänka er den strålande glädjen som jag kände när Svetlana Aleksijevitj vann - en författare jag hade läst och tyckte om! Ruset kände inga gränser!). Men sedan kom den smygande känslan av att det kändes lite...futtigt? Och med en tydlig släng av idoldyrkan från en Akademi som vill lovprisa sin ungdomshjälte.
En hjälte som surmulet har emottagit världens dyrkan de senaste femtio åren och som inte verkar ha lust att uppskatta den det allra minsta. Nu finns det ju inget tvång på att man måste uppskatta andras dyrkan av ens konst, absolut inte, men ett litet erkännande vore väl ändå galant. Särskilt med tanke på alla de konstnärer och författare som sliter livet ur sig för att uppnå ens en tusendel.
Men, mina funderingar är splittrade. Dels kan jag beundra Svenska Akademien för att de väljer att spränga gränserna kring begreppet litteratur och deras (förmodade) strävan att rikta rampljuset mot den tonsatta lyriken, dels blir jag lite sur över att priset, som ändå riktar sig till smal litteratur (och de författare som kämpar med den) blir urvattnat, för den känslan går inte att komma ifrån. Mer ilska än så orkar jag inte lägga på ämnet just nu, även om det nog kommer att flamma upp igen i samband med prisutdelningen i december. Dessutom är min rädsla över att de eviga Dylanmännen ska få ett allt starkare fotfäste i vårt samhälle (mer om Dylanmän, läs Cissi Wallins underbara krönika, hon har mer nyanserad koll än vad jag har), det känns som en överhängande obehaglig framtidsvision.
Och Dylan själv? Jag säger som Lena Andersson gjorde i Expressen häromdagen, han verkar ju inte nämnvärt imponerad.....
Ett avslutande ord om den tonsatta lyriken - jag hade föredragit att Dolly Parton, Leonard Cohen eller EmmyLou Harris hade fått priset. Då hade jag nog till och med firat. Men det får man väl inte säga i det här jävla landet.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#Bob Dylan
#Dolly Parton
#Nobelpriset
#idoldyrkan
22 oktober 2016
Kommentera
/Visa 1 kommentarer
Jag har redan börjat planera läshösten, beställer hem och fixar med böcker som jag tror skulle passa i det kommande rusket"
Trots att sommaren är fantastisk på alla sätt och vis så är det något särskilt med hösten och höstläsningen. Det här kommer jag väl att få äta upp, men jag riktigt längtar till dimmiga och fuktiga dagar när man kan sitta uppkrupen i favoritfåtöljen med en filt, katten i knäet, en rykande kopp te och bok som är så bra att tårna krullar sig av välbehag.
Jag har redan börjat planera läshösten, beställer hem och fixar med böcker som jag tror skulle passa i det kommande rusket. I år är det bland annat Läsa-hela-Jennifer-Crusies-utgivning-året, och jag har några kvar. Dessa måste införskaffas och jag har en känsla av att de, med sin glittriga romance, kommer att passa alldeles perfekt i höstmyset.
Avdelning:
Feelgood
Taggar:
#Höstläsning
#Jennifer Crusie
6 oktober 2016
Kommentera
Bokmässan är lite som en drog. Rolig, lyckogivande och vitaminpiller. Tempot är högt, böckerna många och glädjen intensiv"
Det är likadant varje år. Veckorna efter Bokmässan i Göteborg är jag lite förvagad. Både fysiskt och psykiskt. Den traditionella Bokmässebakfyllan är här.
Bokmässan är lite som en drog. Rolig, lyckogivande och vitaminpiller. Tempot är högt, böckerna många och glädjen intensiv. Bokshoppingen når inga gränser, man träffar vänner och bekanta, adrenalinet slår i taket när man träffar på en författare där man minst anar det, skratter är många och vinet pärlande. Samtidigt är Bokmässan lite dränerande. Allt swishar förbi, pengarna rinner genom fingrarna och man trängs nära, nära med lite mer människor än vad som egentligen är bekvämt.
Varje år efter Mässan är mitt huvud lite tomt, min näsa lite förkyld och kroppen lite tung. Återhämtningen är lite för lång, ibland lite för tung. Men det känns alltid som om det verkligen, verkligen är värt det. Så även i år, trots att jag redan har gått flera dagar med förkylningsblåsor i näsan. I don't care, I love it. För det är ju de här minnena som håller glöden vid liv under långa, mörka och kalla vinterkvällar.
Taggar:
#Bokmässan
#Bokmässebakfull
26 september 2016
Kommentera
Hjärnan är söndagstom och ur den går det inte att urvinna så mycket"
Varje söndag har jag mina storslagna planer och fina rutiner. Om söndagarna vill jag läsa alla mina olästa böcker, skriva på den där romanen som ligger och skräpar i bakhuvudet och blogga vackert om mina funderingar kring livet.
Och i enhet med min traditionella själ så brukar det bli så här: jag fastnar i en bok, läser den tills den tar slut. Sedan kraffsar jag ner tre rader till bokprojektet på ett papper som jag snart kommer att tappa bort (alla dessa lappar försvinner till samma dimension som de enstaka strumporna försvinner till, förmodligen samma ställe dit alla de där pennorna som jag brukar förlägga samlas). Avslutar dagen med att försöka komma ihåg allt intelligent jag reflekterade över under fredagskvällens vinglas, men kammar för det mesta noll. Hjärnan är söndagstom och ur den går det inte att urvinna så mycket. Kanske bara lite krafs om min egen otillräcklighet. Tror att det faktiskt är bäst att ge upp i dag och åka till IKEA istället. De där sänglådorna som jag behöver för att ordna upp min kaosartade garderob kommer inte flygandes av sig själv, det ska Gudarna veta.
Taggar:
#söndagsrutiner
#skrivprojekt
#läsning
28 augusti 2016
Kommentera
Hur ska det gå med min lästid, undrar vän av ordning"
Vissa saker tar det längre tid för mig att ta till mig. Som det nya receptet på Guldnougat, det faktum att min favoritbutik har byggt om och ändrat sina hyllsystem och det faktum att det faktiskt diskuteras ett tiggeriförbud. Ofta alltså saker som jag uppdattar som oerhört negativa, rent av omstörtande obehagligt. Det är en sak, men alldeles för ofta handlar det om nya sätt att ta till mig sådant som jag egentligen gillar. Som det här med poddar.
Jag har inte alls lyssnat speciallt mycket på poddar, utan helt föredragit att själv sjunka ner i en bok och stanna där. Lite trist: hålla mig i mitt eget huvud. Men efter att ha lyssnat på vänner och bakantas entusiasm över poddar av de olika slag (poddar om litteratur, poddar om språk, poddar om träning, poddar om true crime, poddar om historia - you name it...) så bestämde jag mig för att göra ett försök. Och som jag misstänkte - det är helt livsfarligt, för nu vill jag bara lyssna på podd. Gärna mycket, ofta och länge. Hur ska det gå med min lästid, undrar vän av ordning (det vill säga jag själv). Jag vet inte, den kommer nog att få livskraft av alla poddar jag planerar att knapra i mig. Och tips emottages tacksamt, helst med litteraturanknytning så klart. Och humor. Litteratur + humor = sant.
Taggar:
#poddar
#litteraturpoddar
#tips
24 augusti 2016
Kommentera
Jag menar, inte kan jag ha en aning om jag vill läsa deckare, romance, feelgood, diskbänksrealism eller thrillers om några dagar?"
...eller hur? Jag har nämligen högvis med sommarläsning kvar som måste läsas. I vanlig ordning var läsplaneringen inför de varma månaderna oerhört ambitiös, men tiden har som vanligt sprungit ifrån mig.
Det är i och för sig vanligt när det gäller mig och min bokplanering. Särskilt när det gäller reosr. Det blir alltid så obcent mycket och ibland blir inte ens en femtedel läst. Man vet ju aldrig vad man är sugen på att läsa just där och då. Jag menar, inte kan jag ha en aning om jag vill läsa deckare, romance, feelgood, diskbänksrealism eller thrillers om några dagar? Än värre att försöka veta om jag vill det om en vecka? Jag vet ju banne mig inte vad jag är sugen på att läsa om ett par timmar! Som tur var så har vi rest med bil i sommar, vilket gör att det går lätt att packa 5, 10, 15 böcker, Kanske mer. Och lika lätt att packa tillbaka dem även fast de är olästa. En liten lyx, om något.
Taggar:
#sommar
#sommarläsning
#bokpackning
14 augusti 2016
Kommentera
7 juni 2016
2 april 2016
30 januari 2016
30 december 2015
2015-12-09T16:25:56+09:00
2015-12-03T16:07:58+09:00
2015-12-01T14:58:58+09:00
2015-11-29T20:19:08+09:00
2015-11-22T19:11:42+09:00
22 november 2015
2015-11-16T20:00:05+09:00
2015-10-31T19:20:41+09:00
2015-10-30T18:52:53+09:00
31 oktober 2015
2015-10-20T01:45:55+09:00
2015-10-20T01:24:44+09:00
2015-09-27T04:59:12+09:00
2015-09-26T16:45:18+09:00
2015-09-26T14:40:02+09:00
2015-09-23T18:56:09+09:00
2015-09-04T16:20:50+09:00
2015-08-25T22:40:24+09:00
29 augusti 2015
2015-08-23T19:16:16+09:00
16 augusti 2015
2015-08-09T21:35:02+09:00
2015-08-09T19:18:34+09:00
2015-07-20T20:19:44+09:00
2015-07-15T16:58:50+09:00
13 juli 2015
2015-06-29T21:55:41+09:00
2015-06-26T02:07:33+09:00
2015-06-17T04:33:14+09:00
2015-06-11T06:44:50+09:00
2015-06-10T15:47:35+09:00
7 juni 2015
2015-05-29T18:27:37+09:00
2015-05-26T16:42:27+09:00
2015-05-19T16:30:54+09:00
2015-05-05T18:30:28+09:00
2015-05-04T16:53:07+09:00
2015-04-28T23:40:31+09:00
2015-04-24T19:35:15+09:00
2015-04-23T06:24:47+09:00
2015-04-19T20:09:18+09:00
2015-04-15T00:43:47+09:00
14 april 2015
2015-04-01T15:20:14+09:00
2015-03-22T21:54:52+09:00
2015-03-14T14:18:51+09:00
2015-03-11T20:57:36+09:00
4 mars 2015
2015-02-24T02:25:26+09:00
2015-02-18T18:51:34+09:00
2015-02-14T23:18:34+09:00
2015-02-12T04:08:10+09:00
2 februari 2015
30 januari 2015
2015-01-13T17:01:59+09:00
2014-12-17
2014-12-01
2014-11-23T01:21:17+09:00
2014-11-20T05:44:16+09:00
2014-11-16T23:51:42+09:00
2 november 2014
2014-10-22T20:24:41+09:00
9 oktober 2014
2014-09-30T21:15:32+09:00
2014-09-27T16:26:08+09:00
2014-09-25T02:50:25+09:00
2014-09-22T18:49:39+09:00
2014-09-18T15:18:46+09:00
17 september 2014
2 september 2014
2014-08-17T23:23:58+09:00
2014-08-12T02:31:20+09:00
2014-07-23T18:19:49+09:00
14 juli 2014
2014-07-14T04:27:19+09:00
2014-07-04T06:17:18+09:00
2014-06-30T13:54:20+09:00
29 juni 2014
2014-06-18T23:01:24+09:00
2014-06-13T16:46:28+09:00
11 juni 2014
2014-06-11T15:13:44+09:00
2014-06-09T18:15:13+09:00
2014-05-29T20:15:39+09:00
2014-05-27T04:32:48+09:00
29 maj 2014
17 maj 2014
13 maj 2014
29 april 2014
27 april 2014
15 april 2014
13 april 2014
25 mars 2014
23 mars 2014
16 mars 2014
8 mars 2014
5 mars 2014
24 februari 2014
18 februari 2014
8 februari 2014
6 februari 2014
2 februari 2014
29 januari 2014
22 januari 2014
19 januari 2014
13 januari 2014
6 januari 2014
29 december 2013
8 december 2013
2013-12-01
26 november 2013
19 november 2013
10 november 2013
8 november 2013
25 oktober 2013
19 oktober 2013
--
16 april 2013
13 oktober 2013
8 oktober 2013
6 oktober 2013
17 september 2013
9 september 2013
5 september 2013
28 augusti 2013
12 augusti 2013
6 augusti 2013
1 augusti 2013
7 juli 2013
16 juni 2013
2 juni 2013
24 maj 2013
16 maj 2013
6 maj 2013
24 april 2013
16 april 2013
4 april 2013
26 mars 2013
23 mars 2013
13 mars 2013
4 mars 2013
27 februari 2013
20 februari 2013
12 februari 2013
6 februari 2013
26 januari 2013
15 januari 2013
2 januari 2013
25 december 2012
17 december 2012
11 december 2012
4 december 2012
26 november 2012
15 november 2012
10 november 2012
24 oktober 2012
18 oktober 2012
11 oktober 2012
3 oktober 2012
25 september 2012
10 september 2012
10 september 2012
29 augusti 2012
18 augusti 2012
11 augusti 2012
7 augusti 2012
3 augusti 2012
23 juli 2012
19 juli 2012
5 juli 2012
3 juli 2012
2 juli 2012
21 juni 2012
17 juni 2012
12 juni 2012
10 juni 2012
4 juni 2012
2 juni 2012
1 juni 2012
31 maj 2012
30 maj 2012
22 maj 2012
18 maj 2012
9 maj 2012
27 april 2012
20 april 2012
18 april 2012
10 april 2012
5 april 2012
3 april 2012
2 april 2012
31 mars 2012
30 mars 2012
27 mars 2012
23 mars 2012
21 mars 2012
19 mars 2012
15 mars 2012
14 mars 2012
12 mars 2012
10 mars 2012
9 mars 2012
8 mars 2012
7 mars 2012
5 mars 2012
3 mars 2012
1 mars 2012
29 februari 2012
28 februari 2012
25 februari 2012
24 februari 2012
21 februari 2012
23 februari 2012
22 februari 2012
15 februari 2012
10 februari 2012
20 februari 2012
17 februari 2012
14 februari 2012
10 februari 2012
9 februari 2012
7 februari 2012
1 februari 2012
30 januari 2012
30 januari 2012
Lista
recensioner av Emma Kreü
Litteratur, kommunkation, marknadsföring - med inslag av fantastik och romans
Emma Kreü har arbetat med kommunikation och marknadsföring sedan 2008. Hon har frilansat som skribent sedan 2010 och har litteratur som sitt främsta intresse.
De två första böckerna om Katitzi ges ut på nytt i en ombearbetad utgåva. "I mina ögon är de en nationalskatt" skriver Emma Kreü som återkommit till böckerna i olika delar av livet – från bilderböckerna när hon var riktigt liten till hetsläsningen när hon var lite äldre. "Jag förundrades över att världen var en sådan grym plats." När hon nu läser om ”Katitzi” och ”Katitzi och Swing” bränner tårarna under ögonlocken över armodet, utstöttheten och desperationen i böckerna.
Läs mer ...
2013 bjöd på några riktigt guldkorn inom fantastikgenren. Här kommer en återblick. Några glada överraskningar under året var science fiction-antologin ”Maskinblod”, den humoristiska fantasyberättelsen ”Besvärjelser och beskydd” av Maria Friedner och Pontus Joakim Olofssons filosofiska ”KoMo”, en klassisk science fiction berättad på ett fräscht sätt.
Läs mer ...
Det är sommar och inför varje säsong kommer det en drös böcker som säljer konceptet En Lyckad Sommar (registrerat varumärke) till alla trötta, slitna och soltörstande människor runt om i landet. I dessa böcker är alltid solen stekande het, saften rosa och svalkande, jordgubbarna söta och allting är så avslappnat perfekt som de flesta av oss vill att det ska vara. Men det blir sällan så mysigt som det är i böckerna.
Läs mer ...
Bokhyllan avslöjar mycket om sin ägare. Läser hen klassiker, svår prosa eller enbart fackböcker? Samhällsintresserad, har några särskilda hobbies eller följer utvecklingen inom olika ämnen? Är det bara topplistepocketar som det rasslar sand ur, panikköpta på flygplatsen, eller tefläckade specialutgåvor som lästs om och om igen? Hänger böckerna i trådar och knappt ihop, eller ser de ut som om de aldrig har blivit lästa?
Läs mer ...
Böckerna om den oskuldsfulla Anastasia Steele och multimiljonären Christian Grey säljer som smör och det spekuleras nu vilt kring vad som har gjort att "Femto nyanser"-trilogin så populär. "Jag kan satsa lite av smöret i Småland på att det är just inslagen av handklovar, mjuka piskor och ögonbindlar som har bidragit till böckernas segertåg över världen" skriver Emma Kreü i sin krönika.
Men vad är det egentligen för dubbelmoral som genomsyrar böckerna?
Läs mer ...
Varför tar chicklit-hjältinnorna alltid en massa skit från sin fästman, vägrar tala klarspråk om sina problem, shoppar gigantiska mängder trots att hon inte har pengar och är usel på att organisera? "Hon är sjukt irriterande” tycker Emma Kreü som efterlyser en ny sorts chicklit-hjältinna som tar för sig lite mer i stället för att ständigt stoppa huvudet i sanden. Lite som en kvinnlig James Bond – fast med lite mer rosor och champagne. "Vore inte världen lite roligare då? Lite bättre?"
Läs mer ...
Resor och läsning är Emma Kreüs absolut största passioner. Reslusten har tagit henne till jordens alla hörn. Samtidigt älskar hon att läsa – och det ska vara pappersböcker. Det har många gånger försatt henne i knepiga situationer. "Det som ställer till det för mig är inte bara att hitta de där efterlängtade böckerna, utan det faktum att jag är mycket possessiv så jag vill ha alla med mig hem igen efter dessa semestrar" skriver hon. Nu senast bestod packningen av 50 kilo böcker...
Nu har Emma Kreü bestämt sig för att skaffa läsplatta.
Läs mer ...
Trött på halvlästa tegelstenar som ligger där som ett ständigt dåligt samvete? Högar på nattduksbordet med böcker du känner att du borde läsa?
Det är dags att släppa kraven och läsa det du känner att du verkligen vill läsa i sommar. "Det viktigaste är att inte tvinga sig. För blir det tvång så blir det varken roligt, avslappnande eller kul. Och kulturell bildning och intellektuell utveckling blir det definitivt inte om det tvingas fram i någon slags panik mixad med dåligt samvete" skriver Emma Kreü i sin krönika.
Så släpp kraven på din sommarläsning och kasta dig över det du har lust att läsa! Njut och ha roligt!
Läs mer ...
Varför anses slabbigt våld fortfarande som finare än romantiskt dravel i dagens samhälle? Och varför värderas champagneomslagen alltid lägre än blod-och-kniv-omslagen?
Det undrar LitteraturMagazinets profil Emma Kreü som ofta känner sig obekväm när hon drar upp en bok ur väskan vars omslag pryds av rosor, champagne, diamanter och praliner. Kanske drar folk otrevliga slutsatser om henne när de ser omslaget? För oftast är det just omslaget som avgör vad som anses vara smörja och inte smörja – oavsett innehåll.
Läs mer ...
den strikta ramen för vad som är tillåtet gör att man kanske väljer att inte vara sig själv av rädsla för hamna utanför"
Debutanten Johan Carle levererar en humoristisk feelgoodroman som med svart humor lyfter upp de människor som samhället ofta betraktar som annorlunda. Under några heta sommardagar får läsaren följa hans karaktärer och deras avgörande beslut i livet.
I Klingared, utanför Borås, är allt sömnigt och det händer inte särskilt mycket. I alla fall om man bara ser till det som syns på ytan. Mitt i det traditionsbu...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Arvtagerskan, Lina Forss
Forss skyndar fram mot berättelsens upplösning i en hastighet som tappar läsaren på vägen"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Gloria, Åsa Hellberg
Vare sig det gäller skillnader i föräldrakärleken, livets ekonomiska orättvisor eller svårigheterna att hantera svåra svek så väjer inte Åsa Hellberg för att gå djupare"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt, Katarina Bivald
Feelgoodförfattaren Katarina Bivalds andra roman kretsar kring de grundläggande händelserna som påverkar människor i deras liv"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Trots att den är välskriven, fartfylld och underhållande så når inte Röd drottning riktigt fram till mig"
"Röd drottning" är den amerikanska författaren Victoria Aveyards debut, där maktens tjusning är kärnan. Men berättelsen är inte tillräckligt unik.
Ett av de ständiga dilemman som drabbar mänskligheten är det faktum att de som har makten utnyttjar de som inte har det. Trots att vi alla vet att det är fel är det något som ständigt upprepas, så även i litteraturen.
Maktens tjusning och lockel...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Ensam på Mars, Andy Weir
Weir skapar med en överraskande blandning av humor, ironi, spänning och vetenskap en bok som är svår att lägga ifrån sig"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Konsten att vara Caroline, Peter Barlach
Toscana tur och retur, Åsa Hellberg
Det är en varm och trivsam berättelse Åsa Hellberg levererar, romantisk och rolig"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
FanFiction på nätet som lyckats bli en världsomspännande bästsäljare"
Det kryllar av stormiga känslor och passionerade handlingar när första delen i Anna Todds ”After”-serie kommer på svenska. Och trots att Todd har kryddat friskt med de allra vanligaste ingredienserna som förekommer i Stora Kärlekshistorier så blir det faktiskt över förväntan.
Anna Todd är en av de få som lyckats med övergången från att skriva FanFiction på nätet till att bli en b&au...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Outtalat, Sarah Rees Brennan
Den här boken känns lite som en karamell som jag vill suga länge på. Ska du bara läsa en enda crossoverroman inom fantastikgenren nu i vår, låt det bli ”Outtalat”"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Uppstigandet, Karen Bao
Konceptet skulle därför kunna vara urvattnat, men till min förtjusning lyckas Karen Bao hålla ”Uppstigandet” på rätt köl genom hela berättelsen"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Kvinnan som stal mitt liv, Marian Keyes
Som vid så många tidigare tillfällen levererar Marian Keyes en mångbottnad roman"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Som läsare bryr jag mig om hur det faktiskt slutar, vilket är en av de viktigaste grundpelarna i en bra berättelse"
Den dystopiska science fiction-trilogin Legend avslutas med ”Champion”. Och boken levererar, till och med så att det kniper lite i hjärtat när sista sidan är utläst.
Den amerikanska författaren Marie Lu har röjt stora framgångar med crossoverserien som har sålts till över 20 länder. De planeras även bli film då Hollywood har köpt in rättigheterna.
I en framtida värld har översv&au...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Babyrace, Katerina Janouch
Huvudpersonerna framställs som vimsiga, korkade höns som inte har den blekaste aning om vad det innebär att ha barn"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Dödens klackar, Rebecca Chance
De mörkare tonerna som genomströmmar ”Dödens klackar” klär Rebecca Chances författarskap"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Britt-Marie var här, Fredrik Backman
Med ömsom finlir, ömsom grova penseldrag berättar Fredrik Backman om kulturkrockarna som uppstår när olika världar möts"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Det tar en lite sträcka in i berättelsen tills drivet drar igång på allvar, men när det väl är uppe levererar Lars Wilderäng ett tankeexperiment som lämnar en klump i magen"
Vad händer med en människa som inte har regelbunden tillgång till mat, vatten och värme? Det frågar sig författaren Lars Wilderäng i sin dystopi med Sverige som utgångspunkt.
Lars Wilderäng, som debuterade 2011, har tidigare rört sig inom crossovergenren thrillerfantastik. Med ”Stjärnklart”, hans tredje roman, tar han steget och går vidare till den mer renodlad dystopigenren.
Han ställer de svå...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
En enda natt, Simona Ahrnstedt
Det märks att det har lagts energi på detaljerna. Personporträtten är både välutvecklade och trovärdiga"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Norrsken, Frida Skybäck
Som läsare förstår jag syftet, men till slut känner jag att det helt enkelt blir för mycket"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Ödesgudinnan på Salong d'Amour, Anna Jansson
Som läsare är det lätt att bli förtjust i huvudpersonen Angelika och hennes strävanden till att skapa mer kärlek för Visbys invånare"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Berättelsen om Eliza och Jasper följer ett klassiskt upplägg utan alltför stora överraskningar"
Högt tempo och het romans i Sylvia Days fjärde roman på svenska.
Den amerikanska romance-författaren Sylvia Day har publicerat femton romaner och ett antal noveller inom genren. Hon har tilldelats en rad olika utmärkelser sedan debuten 2006. ”Längta” är den fjärde romanen som översatts till svenska.
Den rika arvtagerskan Eliza Martin utsätts för trakasserier som hon misstänker syftar till att skrämma he...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Croissants till frukost, Annika Estassy
Borta i solsystem 27, Rikard Kärrman
Den tentakelprydda, tekniskt överlägsna arten som har kommit för att studera Jorden och dess innevånare drivs av logik"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Herr Isakowitz skatt, Danny Wattin
Wattin balanserar i sin berättelse mellan vanvördig humor, knivskarp självironi och iskall realism"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Att huvudkaraktärerna dessutom rör sig i starkt förutsägbara mönster bidrar till att intresset inte vill infinna sig, trots att det är vackert berättat"
Välskrivet men föga engagerande – förrän alldeles i slutet då berättelsen plötsligt lyfter.
”Och så kom du” är den irländska journalisten Kathleen MacMahons debutroman. Den har tilldelats en rad nomineringar och priser i Irland när den först publicerades. MacMahon fick även ”Woman of the Year for Literature 2012”.
Bruno Boylan förlorar sitt jobb när Lehman Brothers kraschar ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Låna är silver, råna är guld, Catharina Ingelman-Sundberg
Kritiken mot den försämrade välfärden gör det att berättelsen ändå har sina, om än övertydliga, poänger"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Prodigy, Marie Lu
”Prodigy” lyfter helt enkelt ”Legend”-trilogin till att bli bättre än vanlig dussindystopi"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Oceanen vid vägens slut, Neil Gaiman
Språket i Neil Gaimans berättelse är vackert, levande och har en förmåga att gripa tag i läsaren och måla en vacker, men skrämmande bild"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
En spännande intrig som lockar till fortsatt läsning"
”Dömd” är den första delen i en ny trilogi, ”Amargtrilogin”. Det är författaren Pascale Vallin Johanssons första egna bokserie. Pascale, till vardags manusförfattare, blandar realism och magi i serien som är anpassad för barn i åldern nio till tolv år.
I ett alternativt Sverige straffas inte bara de som begår brott utan även deras barn. Det anses vara fastslaget att barnen ärver de d&arin...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Falska kvinnor, Rebecca Chance
Det är starka känslor och mycket på spel när hon återvänder till passion och svek i lyxiga miljöer"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Bridget Jones. Mad about the boy, Helen Fielding
Efter ett tag lyfter det. Det blir trots allt lite djup och karaktärsutveckling som räddar boken från ett riktigt magplask"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Kleptomania, Kristina Hård
Känslor så som lust, girighet och rädsla vädras ordentligt och konsekvenserna av individens handlingar blir allt mer tydliga"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Det är trevlig läsning som Brunk Holmqvist levererar, full av en lågmäld humor"
I Karin Brunk-Holmqvist tionde feelgoodroman återvänder författaren till sitt klassiska scenario, en mindre by på Österlen och dess befolkning.
Med sin personliga stil fokuserar hon på den äldre generationen i ett samhälle i förändring. Nostalgi, tankesätt från en svunnen tid samt en lugn, godmodig humor står i centrum.
Det lilla samhället Spjutstorp på Österlen krymper befolkningsmässigt ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Maskinblod 2, Markus Sköld
Sången ur det kinesiska rummet, Sam Ghazi
Romanen utmärker sig genom sitt lugna, tillbakadragna språk. Faktumet att det är en lågmäld historia, trots det turbulenta innehållet"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Magikernas kung, Lev Grossman
Istället för stereotypa personligheter presenteras de som mycket mänskliga och i många fall direkt osympatiska"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Som läsare bör man ibland har överseende med att debuter inte alltid håller samma standard som författarens övriga produktion. Dillon är ändå säker på sin sak"
Feelgoodförfattarens debutbok från 2008 är både övertygande och varm – om än något ojämn.
Brittiska Lucy Dillion är välkänd för sina feelgoodromaner och sedan tidigare finns tre av dem på svenska – "Ensamma hjärtan och hemlösa hundar", "Hundar, hus och hjärtats längtan" och "Och så levde de lyckliga". Hennes debutbok från 2008, ”Tango för vilsa själar&rdquo...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Svarta änglar, Rebecca Chance
Det här är en klassisk chicklitt när den är på toppnivå och Rebecca Chance levererar en glad berättelse"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Jessie Lambs testamente, Jane Rogers
Rogers är lysande i sin förmåga att kombinera vardagens små trivialiteter med de stora livsavgörande frågorna"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Bombay Takeaway : Indien genom maten, Malin Mendel Westberg
En mix som får smaklökarna att krulla sig lite och ger mig hemlängtan till ett land som jag aldrig har besökt"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Karaktärerna utvecklas som personer, och har på ett fint sätt mejslats ut som komplexa varelser"
Äntligen den tredje och avslutande delen i "Cirkeln"-trilogin, berättelsen om det fiktiva samhället Engelsfors där sju stycken gymnasieelever upptäcker att det är något som håller på att förändras inom dem. Det visar sig att de har magiska krafter och är häxor – och med upptäckten kommer förändringar som de inte hade kunnat tänka sig.
Genom första boken ”Cirkeln” och andra b...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Sparkle, Kaya McLaren
Jag vet att jag har sett varianter av den här storyn gestaltats betydligt bättre tidigare"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Analfabeten som kunde räkna, Jonas Jonasson
Till slut blir jag till och med på dåligt humör bara av att fortsätta läsa om förmodat roliga kommunikationsproblem och oförbätterliga karaktärer"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Det märks att hon är ett proffs som känner sina läsare. Hennes stil är lättillgänglig, enkel och förklarande"
Proffset Ulrika Davidsson levererar sina 5:2-recept med trevliga kommentarer på varje sida. Men under trevligheten finns en ton av ständig kamp och kontroll kring maten som stör. Vart tog njutningen vägen?
Kostrådgivaren Ulrika Davidsson har tidigare skrivit om bland annat GI, LCHF, raw food och detox. När 5:2-dieten slog igenom tidigare i år hakade hon omedelbart på. I augusti kom hennes kokbok om 5:2-dieten, den första svenska ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Drömgångaren, Samantha Shannon
När den inledande, lite långsamma fasen i berättelsen är passerad så tar det fart och blir rent ut sagt riktigt fängslande"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
KoMo, Pontus Joakim Olofsson
Pontus Joakim Olofsson skriver på ett behagligt sätt och kapitlen växlar mellan att vara korta och koncisa till längre drivande stycken"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Ingen skulle sakna dig, Michelle Gagnon
Ibland är det inte det nybildande och överraskande som tilltalar, ibland är det en trygg thriller som gäller"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Bitvis är det här bland det bästa jag har läst på länge"
Fredrik Backman röjde under förra året stora framgångar med sin debutroman ”En man som heter Ove”, som tog Sverige med storm. Nu är han tillbaka med ”Min mormor hälsar och säger förlåt”, en skruvad humoristisk berättelse med åttaåriga Elsa som huvudperson.
Förväntningarna var skyhöga efter den tidigare bekantskapen ”En man som heter Ove” och det insåg nog Fredrik ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Maskinblod, Susanne Samuelsson
Överlag är berättelserna nyanserade, överraskande och intressanta och håller en hög lägstanivå"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Innan floden tar oss, Helena Thorfinn
Den här boken påminner mig om mina egna expat-år och jag tycker att Helena Thorfinn har fångat de många nyanserna på ett alldeles underbart sätt"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Larma, släcka, rädda i Rosengädda, Emma Hamberg
Emma Hambergs stil känns igen – här är det excentriska, livsnjutande karaktärer med champagne i ena näven och sidenbyxorna i den andra"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Det är både tänkvärt och humoristiskt"
Händelserna i kortnovellen ”Sista kvädet” är förlagda till ett mindre samhälle i Livgård, samma värld som i författarens tidigare fantasytrilogi, ”Blodsarvet”.
Det är en klassisk fantasyvärld som oftast används i high fantasy, full av furstar, skalder, skipande av rättvisa, värdshus och heder.
Handlingen berättar om musikern och kvinnotjusaren Storskald, som anklagas för att lagt ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
De skandalösa, Simona Ahrnstedt
Simona Ahrnstedt representerar romance där både humor och klassiska inslag blandat med moderna markörer får plats"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Besvärjelser och beskydd, Maria Friedner
För läsare som är förtjusta i deckare i stil med Camilla Läckberg kan nog finna Ramona Fransson, som i det här fallet har en mer samhällskritisk inriktning, som ett intressant tillskott i läsningen"
Ramona Franssons deckare tar upp en rad viktiga ämnen som berör varje medborgare i ett samhälle och frågorna om hur vi som människor behandlar varandra är många.
Vad är ett liv värt? Vad är det egentligen som gör att vi anser oss ha rätt att göra som vi vill med andra människor? Och finns det egentligen en rättvisa när det otänkbara redan har inträffat? ”Mord på Stenungsbaden...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Midsommargryning, Lars Wilderäng
Inte helt hundra, Caroline Hainer
Inte direkt traditionellt romantiskt, men samtidigt hoppfullt på alla sätt och vis"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Du och jag och vi, Pia Hagmar
Det känns som om jag långsamt vecklar ut en duk när jag läser, alternativt lägger ett pussel"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Något att se fram emot....
av
Justin Cronin
"De första tolv" är Justin Cronins efterlängtade uppföljare till ...
av
Donna Tartt
En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst e...
Ständiga favoriter
av
C.S. Lewis
I sju böcker målar C. S. Lewis upp en fantasivärld, Narnia. I ser...
av
Marian Keyes
Lisa Edwards tror inte sina öron när hon får reda på av sin chef ...
av
Neil Gaiman
I en värld där gudar och andra mytologiska varelser ...
Emma Kreü: Tankar för dagen
Snubblade över en trailer till den kommande filmen baserad på boken "City of Bones" av Cassandra Clare. Det är den första boken i serien "The Mortal Instruments" och jag läste den ungefär ett år sedan. Kanske dags att läsa om den, samt införskaffa fortsättningarna...?
Dagens fundering
Drömmen är att ha ett bibliotek. Helst ett enormt från golv till tak i en tornformad del av huset, där trappor ringlar upp vid hyllorna och man kan vandra i oändlighet. Helst med höga franska fönster, tunga sammetsgardiner, mörka trämöbler, sprakande brasa och konjak i en tjusig glasflaska på lämpligt sidobord.
Jag har nu, vid snart 30 års ålder, insett att det kanske inte kommer att bli exakt som så med mitt bibliotek och funderar nu på hur jag skulle kunna kompensera för det. Min tanke är ett ett bibliotek inte behöver så stort och har kommit fram till att om man har en bokhylla i varje rum i resten av huset, så borde det räcka med en friggebod som bibliotek. Mitt egna friggebodsbibliotek!
För övrigt anser jag...
...att nyheten att Måns Mårlind och Björn Stein skall göra film av tre av novellerna i Anders Fagers "Samlade Svenska Kulter" verkar har gått i kav. Förra årets bästa nyhet, och jag har inte hört något om det på år och dar. Någon som kan uppdatera mig?
Emma Kreü: Läser just nu
...som vanligt en massa olika saker samtidigt, men bland annat "Steglitsan" av Donna Tartt och "Magikernas kung" av Lev Grossman.
|
|