
Senaste recensionerna
Här listas alla LitteraturMagazinets recensioner. De senast inkomna listas överst.
Recensioner

LitteraturMagazinets recension
av
Den sista migrationen, Charlotte McConaghy
Bländande vackert om en värld där djuren dör







Australiensiska Charlotte McConaghys ”Den sista migrationen” har hamnat på topplistorna världen över. Nu när den äntligen översatts till svenska är det bara att konstatera att den verkar göra precis lika stort intryck på de svenska läsarna. Till all rätt.
Franny Lynch har rötter i både Irland och Australien men hon känner sig inte hemma någonstans, förutom kanske simmande i havet och med h...


LitteraturMagazinets recension
av
Som skuggan följer ljuset, Vibeke Olsson
Bricken går till rätta med sig själv







Jag är en stor beundrare av Vibeke Olssons författarskap. Jag har med glädje läst hennes böcker om de tidiga kristna gemenskaperna i Rom. På senare tid har jag följt Bricken och människorna på Svartvikssågen söder om Sundsvall.
Den första boken om Bricken var ett beställningsverk från förlaget. Den var avsedd som en ungdomsbok. Nu har den sjunde i serien kommit, “Som skuggan följer ljuset”...


LitteraturMagazinets recension
av
Förlupna ord : Ur de svarta anteckningsböckerna, Per Wästberg
Fragment från äldre bildad herre







I sina svarta anteckningsböcker har Pär Westberg samlat infall och iakttagelser från det som lite slarvigt och brutalt brukar sammanfattas som ett liv.
"Förlupna ord" består av ett urval av anteckningarna, sammanställda i 61 kapitel på 200 sidor. Det är en volym som med precision och gehör avlyssnar parrelationens dialoger och (brist på) samspel, men som även rymmer infall som finns till just för de vackra formuleringarn...


LitteraturMagazinets recension
av
Fjärilsvägen, Patrik Lundberg
Roman med ett ärende







Patrik Lundberg, journalist och författare, har kommit ut med en liten bok om sin mor. “Fjärilsvägen” är titeln och den adress han växte upp på i Sölvesborg. Hans känslosamma sommarprat handlade också om Ingrid Birgitta Lundberg som dog i svår misär bara 67 år gammal.
Berättelsen ges ut under genren roman. Men det finns ett ärende med den som närmar sig en sociologisk rapport. Författaren ...


LitteraturMagazinets recension
av
Om det regnar i Ahvaz, Nioosha Shams
Färgsprakande om den första kärleken







Ava Hashemis pappa kör buss och älskar regn. Ava Hashemi går i trean på gymnasiet och älskar sina vänner, Mira och Hugo.
Själv läser jag "Om det regnar i Ahvaz" och älskar Avas Stockholm, eller om det faktiskt är debutanten Nioosha Shams Stockholm, en stad där ingenting är hugget i sten, där adelsmän på Östermalm organiserar Allt Åt Alla-möten och iranska föräldrar inte bryr sig et...


LitteraturMagazinets recension
av
Förmörkelsen, Karin Fossum
Mer än en vanlig deckare







Norska Karin Fossum är en av mina absoluta favoriter när det gäller deckarförfattare. Hennes senaste ”Förmörkelsen” har jag läst med stort intresse. Det är en riktig bladvändare som tar sitt avstamp i något av det värsta som kan hända. Ett litet barn faller ner från sjunde våningen.
Som alltid är psykologin Karin Fossums starka sida. Den här boken är bara till liten del redovisning av ...


LitteraturMagazinets recension
av
Tolken, Jenny Runesson
Läsvärd spänningsdebut från Luxemburg







En ung man hittas död i sin lägenhet i Belair i staden Luxemburg, och tolken Elsa som kallas in för att prata med hans svenska flickvän Matilda finner sig snart indragen i en mordutredning. "Tolken" är Jenny Runessons debutroman.
Jenny Runesson, som till vardags är civilekonom på EU-kommissionen, bor själv i Luxemburg, och det är i en uppfriskande ny miljö som "Tolken" utspelar sig.
"Luxemburgs huvudstad var en liten världss...

LitteraturMagazinets recension
av
Den sista sommaren, Gianfranco Calligarich
Kärlek i den eviga staden







På senare år har Gianfranco Calligarichs ”Den sista sommaren” återupptäckts som en modern klassiker. I Italien däremot har den ständigt funnit nya generationer läsare sedan den publicerades 1973, då i en begränsad upplaga som länge räknades som en raritet på antikvariaten.
"Den sista sommaren" cirkulerade i bokcirklar och blev föremål för avhandlingar innan den 2010 trycktes i en ny upplaga ...


LitteraturMagazinets recension
av
Min far & Kvinnan, Annie Ernaux
Annie Ernaux - en förebild i arbetarlitteraturen








Annie Ernaux blev på 1980-talet berömd för sina självbiografiska böcker. Hon beskrev en uppväxt i Yvetot i Normandie, där föräldrarna som hade arbetarbakgrund drev en kafé- och butikrörelse. Ernaux kom att studera, börja umgås i akademiska miljöer och därigenom lämna sina föräldrars sociala tillhörighet. Det skapade ett främlingskap både hos henne och dem.
Nu ger Norstedts ut...

LitteraturMagazinets recension
av
Klubben, Matilda Gustavsson
Journalistik när den är som bäst







När det hösten 2017 avslöjades att filmproducenten Harvey Weinstein under årtionden utsatt kvinnor för sexuella trakasserier och övergrepp, och hashtagen #metoo svepte över världen, började Matilda Gustavsson undersöka kulturklubben Forum och dess ägare.
Matilda Gustavsson kom i kontakt med fler och fler kvinnor som alla utsatts för sexuella övergrepp eller våldtagits av Jean-Claude Arnault, som tillsammans med s...
Anmäl textfel