
Senaste recensionerna
Här listas alla LitteraturMagazinets recensioner. De senast inkomna listas överst.
Recensioner

LitteraturMagazinets recension
av
Em, Kim Thúy
Kim Thúys prosa lyser starkt







Kim Thúy är född i Sydvietnam, upplevde kriget och lämnade Vietnam som båtflykting när hon var tio år gammal. Nu bor hon sedan länge i Montreal.
Den självbiografiska debutromanen “Ru” fick ett översvallande mottagande internationellt. I den slingrar sig hennes minnen från barndomen under kriget, till flykten i båt, lägret i Malaysia, exilen i Kanada och återkomsten till Vietnam som vuxen.
I d...


LitteraturMagazinets recension
av
Den som ser, Herbjørg Wassmo
Det gäller livet hos Herbjørg Wassmo







Jag sträckläste - igen! Jag är så glad att jag upptäckt norska Herbjørg Wassmos författarskap. Efter Dina-trilogin ger Historiska Media ut den fjärde delen, “Den som ser”. Den skrevs många år efteråt, kom på norska 2017 och finns nu på svenska.
Det är som de tidigare romanerna en stark berättelse om kärlek, svek och skuld. Den unga Karna utgör det centrum som de andra personerna ...


LitteraturMagazinets recension
av
Odins eld, Elvira Birgitta Holm
De döda på Sandby borg får nytt liv







Elvira Birgitta Holm vill i “Odins eld” återuppliva de människor som dödades i Sandby borg på Öland i slutet av 400-talet. Det lyckas hon fint med. Hon ger oss deras föreställningsvärld. De lever med naturväsen omkring sig och anropar gudar som Odin, Tor och Freja. Solguden och Åskguden drar sina vagnar över himlafästet. Vi får vara med på blot och ting. Vi får höra barder kväda. Men de...


LitteraturMagazinets recension
av
Nikki, Malin Skogberg Nord
Från ensamhet till gemenskap, från självförakt till stolthet







Sista dagen på sommarlovet ligger Nikki och flyter på vattnet bland näckrosorna nedanför bryggan, och där vill hon stanna för alltid. Hon vill inte tillbaka till skolan. Hon vill inte börja nian.
Nikki är huvudperson i Malin Skogberg Nords seriedebut med samma namn, och fastän det tar emot går Nikki till skolan dagen efter. Hon gör faktiskt allt som förväntas av henne, men hennes mamma är ändå inte n&...


LitteraturMagazinets recension
av
F, Katarina Frostenson
De två mot de andra


Katarina Frostenson har kommit ut med “F”, sin andra bok om hennes och makens utfrysning ur Svenska Akademien och kulturlivet. I “K” var deras ledord “on les aura”, (ung. vi ska visa dem). Nu är det “ils nous aurons/sic!/pas” (de får oss inte). Däremellan finns våldtäktsdomen på två års fängelse.
Frostenson möter en man på gatan. Han beklagar sig över hennes livsöde....


LitteraturMagazinets recension
av
Svenska hjältar : från Engelbrekt till Greta Thunberg, Gösta Hultén
Inkluderande bidrag till svensk historieskrivning







Gösta Hultén lyfter i sin senaste bok fram både mer och mindre allmänt kända människor som under de senaste tusen åren arbetat för fred och frihet, mänskliga rättigheter och demokrati.
"Svenska hjältar" är kanske en lite missvisande titel, hjälte är ett laddat ord som kan ge intrycket av att man vill beskriva mer eller mindre perfekta, i detta fall svenska, människor. Det är inte vad det är ...


LitteraturMagazinets recension
av
Kapten Haddocks ordbok : från alabasterskalle till ökenråtta, Björn Wahlberg
Ordbok för alla Haddockfans







Anfäkta och anamma, bomber och granater! Det vresiga humöret på topp, känslorna utanpå och ordkonstruktioner från en annan galax.
Viss litteratur är bara ett måste att läsa då det bidrar till en omistlig nostalgitripp. Den nyutkomna ”Kapten Haddocks ordbok” är ett briljant exempel på detta. Få Tintinfans skulle värja sig från allmän konsensus att äga ett särskilt gott ö...


LitteraturMagazinets recension
av
Den sorgsne busschauffören från Alster, Håkan Nesser
Mordgåta på lättsamt allvar







Den flerfaldigt prisbelönte Håkan Nesser är aktuell med en ny deckare, ”Den sorgsne busschauffören från Alster”.
Där är kriminalinspektörerna Gunnar Barbarotti och Eva Backman etablerade som ett par även privat. Som i boken innan, ”Halvmördaren”, puttrar deras umgänge på med en hemtrevlig dialog trots påfrestande erfarenheter och ett brott att lösa.
Läsaren leds in i en mä...

LitteraturMagazinets recension
av
Ur världen, Eva Runefelt
Sjungande vokaler och ett requiem







Eva Runefelts nya dikter vill gärna ta form i munnen. Hon slösar rikligt med sjungande vokaler och låter ljudlikheterna spela i stroferna.
Lägg därtill ett slags ålderdomlig diktion, där orden då och då faller in i stroferna i en ordning som andas bygdemål, men som inte är det. Då går det inte att motstå viljan att läsa dem högt, så att de vibrerar i bröstet:
"Jag drömmer ov&au...

LitteraturMagazinets recension
av
Tullias värld, Kerstin Ekman
Jag saknar en gestaltning


Kerstin Ekmans nya bok ”Tullias värld” är inte en roman. Det som författaren lyckas vaska fram om sitt objekt räcker inte. Det kanske heller aldrig var tanken. Det vi vet om Tullia består av de rader fadern Cicero tillägnat henne i sina brev. En älskad dotter var hon.
Att den romerska tillvaro som omger Tullia mer än hon själv blir ämnet gör mig besviken. Fattas fakta kan man skapa fiktion. Men mina förvänt...
Anmäl textfel