Ömtålig
Demokrati är en ömtålig planta. Det behövs inte så lång tids försummelse för att den ska börja sloka. Om rötterna försvagas för mycket så går den att rycka upp. Fyll vattenkannorna.
Vad som ser ut som ett försök till statskupp i världens äldsta demokrati har avvärjts. Men kampen för fortsatt demokrati är inte över. När man tar friheten för given, eller när ett samhälle skakas av stora orättvisor, förändringar och att det finns en känsla av osäkerhet och otrygghet, då kan demokratin vara hotad. Särskilt om det dyker upp en ledare som piskar på missnöjet. Det här är, som vi vet, en välkänd historia. USA:s demokrati är inte så lätt att rubba pga sina stabila institutioner, men den kan nötas ned, och till slut ersättas av ett auktoritärt system, om förfallet fortsätter länge nog.
Även auktoritära system, som tycks vara på väg att lättas upp, kan åter sluta sig och bli mer förtryckande igen. Det kan vi nu bla se i Ryssland och Kina. Och eftersom det är stora och mäktiga länder får det konsekvenser för oss alla, på olika sätt. Därför är det livsviktigt också för oss här i Europa och Sverige att USA inte blir en diktatur. En bra skola för alla och en grundmurad känsla av att samhället står på medborgarnas sida är oerhört betydelsefull. Där har USA fått allvarliga problem hos stora väljargrupper. Men även Sverige har problem med hur vi sköter demokratins planta. Skolaväsendet har försämrats och är inte längre på samma sätt en utjämnande faktor. Meritokratin tycks inte längre vara lika viktig när det gäller tillsättning av ledande personer i förvaltningen. Byråkratiseringen och kravet på dokumentation riskerar att försämra både arbetslust och arbetsresultat. Vi har stora grupper som inte kommer in i samhället och som vare sig kan språket eller får arbete. Och ännu en enorm svaghet är att politiker rekryteras ur allt smalare grupper i de ständigt krympande politiska partierna. Många människor upplever att de saknar inflytande, fastän de kanske i själva verket har större möjligheter än vad de inser. Och till synes banala misstag, våra ledares dubbelmoral (Tex att resa till Kanarieöarna under en pandemi.) leder hos många till indignation och en känsla av att bli lurade.
Vi har en hel del att göra även i Sverige. Jag tror att litteratur och bildning är viktiga pusselbitar som kan göra oss kunnigare, modigare och språkligt mer kompetenta att bära demokratins vattenkannor vidare i vår del av världen. Och sätter in oss i sammanhag som gör att vi fattar kloka beslut inför framtiden.
Avdelning: Fakta Taggar: #demokrati #kapitolium #Trump


Onda barn?
Rutger Bregmans bok ”I grunden god”, vill göra upp med en som han tycker orealistiskt negativ människosyn.
Allmänt välkänt är talesättet att ”Civilisationens fernissa är lövtunn.” Dvs när allt ställs på ända vid krig, katastrofer och när statsmakten saknas, förfaller människorna till att kämpa för sin överlevnad, en allas kamp mot alla som inte skyr några medel. Bregman argumenterar mot denna tes som han hävdar är en osann myt. Verkligheten visar att människor faktiskt inte alls börjar mörda och plundra hejdlöst när katastrofen kommer. Tvärtom försöker de allra flesta att hjälpa varandra, dela på resurserna och tillsammans lösa problem. När vi ser kravaller, plundringar, våldtäkter och de mord som förekommer när statsmakten är frånvarande, så är det mer undantag än regel, hävdar Bregman. De allra flesta människor är empatiska och hjälpsamma.
Den hyllade klassikern ”Flugornas herre” av William Golding, är fiktiv, och det är inte alls så att ett antal skolpojkar på en öde ö förfaller till att bli grymma barbarer i verkligheten. Den nyligen upptäckta historien från 1966 om 6 pojkar som överlevde på den isolerade ön Ata, söder om Tonga under mer än ett år, berättar en helt annan historia om godhet, självuppoffring och livslång vänskap. En verkligt hjärtvärmande och underbar berättelse ur verkligheten. För dem var inte civilisationens fernissa lövtunn. Nej, pojkarna arbetade aktivt för att upprätthålla goda normer, började varje dag med bön och psalmsång, turades om med sysslorna, hade en speciell sten där man var tvungen att sitta om man var arg, tills ilskan gått över. Inget våld, men mycket vänlighet och tydliga rutiner och regler.
Men om nu människan är så god, hur förklarar vi då alla våldsdåd? Inbördeskriget i Finland med avrättningar av grannar för att de hade fel åsikter? Nazismen, kriget i Syrien, och ISIS fasansfulla skräckvälde, liksom kommunistdiktaturens utrensningar i Kina? Hur förklarar vi kriminella gängs härjningar där ungdomar överskrider alla gränser och ett människoliv inte är värt mer än en kula?
När man ser på historien så tycks det finnas gott om belägg, både för att människan är kapabel till stor godhet, men också till att begå oerhörda illdåd, när hon tillåts utföra dem. När plötsligt alla normala spelregler upphör att gälla, och goda normer ersätts av våldsbejakande grupptänkande. Är verkligen "Flugornas herre" så orealistisk som Bregman hävdar?
Hur kan man tänka kring detta?
Om man läser boken "Soldater" av Sönke Neitzel och Harald Welzer, får man en förståelsenyckel till mänskligt beteende i extrema situationer. Den bygger på transkriptioner från tillfångatagna tyska krigsförbrytares celler. De avlyssnades nämligen, och allt fångarna diskuterades skrevs ned av frivilliga judiska medhjälpare till de allierade. Vad kommer Neitzel Welzer fram till? Ja, att relationen och dynamiken mellan ledare och följare är avgörande. Om ledaren säger stopp, när följarna bryter mot normerna, t.ex. för att begå en gruppvåldtäkt, då upprätthålls med stor sannolikhet de goda normerna och våldsbrottet förhindras. Om ledaren väljer att se bort, eller uppmuntrar ett våldsamt beteende, då kommer också följarna troligtvis att anpassa sig och göra något de annars aldrig skulle göra. Gruppen tar över. Förklaringen till människans olika beteenden är att hon i grunden är väldigt anpassningsbar. Man anpassar sig till de normer som är rådande. Och att bryta mot dessa, tex den tyska översten som stoppade en massaker på civila, kräver ett oerhört stort mod och rättskänsla, när omgivningens normer säger något annat.
Så jag tror att civilisationens fernissa kan vara både tjock och tunn, beroende på.
Barnen då? Hur är det med dem? Ingen större skillnad mot vuxna. De är också del av samma värld, processer och gruppdynamik. Bland barnen finns både kärlek och mod, men också grymhet och feghet. De ledare som utses har avgörande betydelse både för hur barn och vuxna beter sig. Och hur förankrad man som människa är i goda normer, är av största vikt när allting ställs på sin spets. Det är ingen slump att det setts som viktigt att generationer har fått lära sig ”De tio budorden” utantill.
De flesta människor har ett gott beteende även vid kriser, men kan stundom anpassa sig till något annat, långt mindre sympatiskt. Det är inte lätt att hålla emot när ondskans stålhjul väl har satts i rullning.
Men det personliga ansvaret för våra handlingar, kan vi aldrig komma undan.
Till slut kan man komma in på metafysiska spekulationer om ondskans och godhetens reella existens. Men det spar vi till ett annat inlägg.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #ondska #godhet #barn #våld


En folksaga för vuxna

The Last Unicorn, eller Den sista enhörningen av Peter S Beagle
Det finns vissa böcker som i sin stil avviker från det som är gängse, som bryter mot vissa av skrivarkursernas och litteraturkritikernas konventioner och ändå är väldigt bra. Kanske just därför? Den sista enhörningen är stilistiskt en slags nyskriven folksaga, och påminner den lite om Lyonesse, av Jack Vance. Eller ska man säga tvärt om? Den sista enhörningen skrevs tidigare,1968 och har översatts till mer än 20 språk och sålts i miljonupplagor. Berättelsen ligger även till grund för en animerad film.
Pga sin originella stil tror jag att den hade ratats av de flesta bokförlag idag, som hade krävt mer av modern gestaltning och en annan typ av dialog än vad den här historien innehåller. Men detta är en saga och leker med sagans formspråk och konventioner på ett njutbart sätt. Språket är för övrigt poetiskt och vackert, och innehåller både dikter, humor, visdom och allvar. Den är dessutom spännande, och det är ingen dussinhistoria som man glömmer bort så fort man stängt pärmarna.
Förlagets text: The unicorn lived in a lilac wood, and she lived all alone. So she ventured out from the safety of the enchanted forest on a quest for others of her kind. Joined along the way by the bumbling magician Schmendrick and the indomitable Molly Grue, the unicorn learns all about the joys and sorrows of life and love before meeting her destiny in the castle of a despondent monarch--and confronting the creature that would drive her kind to extinction...
Precis som titeln utlovar så handlar boken om den sista enhörningen. Den Röda tjuren har rövat bort alla andra enhörningar. Övriga karaktärer är människor och vissa monster. Jag tänker inte berätta så mycket mer än så utan bara rekommendera dig att läsa den, om du inte redan har gjort det. Sagan är ingen oändlig tegelsten utan effektivt skriven, och lämnar en fin känsla kvar efter sig.
Avdelning: Fantastik Taggar: #enhörning #folksaga


Tänd ett ljus
Den här gången tänker jag inte skriva om Halloween eller tipsa om skräckböcker, det görs på annat håll så det räcker till och blir över. Jag tänker på Allhelgonaghelgen ur ett annat perspektiv, som minnenas och sorgernas helg. Som den helg då vi på ett särskilt sätt minns våra döda. Jag citerar Svenska kyrkans hemsida: "Historiskt har vi skilt mellan att minnas helgonens liv – på alla helgons dag – och att minnas våra närståendes liv – på alla själars dag. Men rent teologiskt är det ingen skillnad: Vi är alla heliga, tack vare Jesus kärlek till oss." (Bild från Röke kyrka)
I år får vi också hedra och minnas terrorns offer, och den våldsbejakande extremismens attacker mot människor i kyrkor, skolor och mot demokratin. Våldsdåd orsakar, som vi alla vet, extra svår sorg och förstämning. Och kan få oöverblickbara följder.
Det brukar vara så bitterljuvt vackert på kyrkogårdarna, med ljus i tusental som lyser i mörkret, som trotsiga utroppstecken mot dödens makt. Det finns hopp, trots allt, tycks de ropa. I år får kyrkorna kämpa med säkerheten i pandemins spår. Konserter och minnesgudstjänster begränsas ofta till särkilt inbjudna sörjande. Extra personal och volontärer får se till att det inte blir för trångt på kyrkogårdarna eller i kyrkorna. Det har öppnats en virtuell ljuständning för den som behöver hålla sig hemma. Och digitala mötesplatser och minnesgudstjänster. Den sorg och den isolering som Covid 19 har gett kräver både eftertanke och nya grepp.
Begravningssederna förändras. Det blir allt ovanligare med individuella gravar till förmån för kollektiva minneslundar, vilket på ett sätt kan förvåna i denna individualiserade tid. Men förklaringen är förmodligen att människor ofta känner sig för jäktade för att sköta en grav. Eller bor långt borta och därför känner ett dåligt samvete över att inte kunna besöka graven oftare. En följd är att kyrkogårdarna troligtvis kommer att se annorlunda ut med allt längre avstånd mellan gravstenarna, och allt större minneslundar.
Oavsett gravskick, så finns behovet att bearbeta sorgen kvar. Därav alla tända ljus.
Det finns en myt om ett sorgeår, och att det efter detta första år av sorg skulle vara nästan som vanligt igen. Men bearbetandets tid har inga fasta ramar. Och sorgen av en älskad medmänniska kommer alltid att finnas kvar. Den blir dock lindrigare att bära och mindre smärtsam, för vi människor är gjorda för att anpassa oss och uthärda stora svårigheter.
Tron är för många en hjälp att bearbeta dödens obevekliga process, och att kunna leva i hoppet utan bitterhet. För med bitterheten dör kärleken, och vår stora uppgift på jorden är att älska.
Några boktips i sorgens tid skulle kunna vara: Ett år av magiskt tänkande, av Joan Didion; Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom; Barn som sörjer av Marie Rehnstam.
Ack låt mig leva riktigt
och riktigt dö en gång,
så att jag rör vid verklighet
i ont som gott
- Karin Boye
Avdelning: Fakta Taggar: #allhelgona #alla helgons dag #ljus #gravar


När magin faller samman – Mindhunter
Mindhunter är en fascinerande, välspelad och välskriven TV-serie på Netflix, som baserar sig på verkliga personer och händelser. Första säsongen kom 2017.
"Det är en sorts true crime-dramatisering som utspelar sig i slutet av 70-talet, inspirerad av FBI-agenterna John E. Douglas och Robert Ressler, och baserad på Douglas bok ”Mind hunter: Inside the FBI’s elite serial crime unit”.
Jonathan Groff gör rollen som Holden Ford (baserad på Douglas). En ung specialagent som vi först träffar när han försöker tala förstånd med en gisslantagare som tror att han har blivit osynlig. Situationen går söderut snabbt, och Ford blir hopparad med veteranen Bill Tench (spelad av Holt McCallany, och baserad på Ressler) från FBI:s beteendeforskningsenhet.”
Aftonbladet.
Det intressanta med serien är att den handlar om utredningsarbete, förhör med seriemördare och arbetet med att modernisera FBI. Därtill kommer möten med offrens anhöriga, politiskt rävspel och realistiska miljöskildringar. Det är mycket ”fängslande” om uttrycket ursäktas, och riktigt spännande, trots frånvaron av biljakter och action. Många avsnitt är dessutom upprörande, särskilt som fallen i hög grad har verklighetsbakgrund.
Jag är inne på andra säsongen, och har stött på något som jag personligen har väldigt svårt för, ett stilbrott. Serien baserar sig alltså på verkliga fall och verkliga personer, men följer inte slaviskt verkligheten, för detta är ju trots allt underhållning. Ändå är realismen behållningen med den här serien, eller snarare känslan av realism. Då blir det inte så bra när man låter något helt osannolikt dilemma dimpa ner.
Spoiler Alert:
Den adopterade sonen till agenten Bill Tench och hans hustru Nancy, (sonens ålder ca 8-9 år) visar sig vara inblandad i ett groteskt mord då några pojkar korsfäster en treåring som de känner. Sannolikheten för att en profilerare adopterar en son som är på väg att bli seriemördare är ungefär lika stor som att barnens födelsedagstårta innehåller surströmming. Den realistiska känslan är som bortblåst. Gör det någonting? Jag tycker det, andra berörs säkert inte.
Nu får jag fundera på om jag ska fortsätta att se denna för övrigt fantastiska serie. Kanske gör jag det.
Men framförallt lär jag mig något inför mitt eget manusskrivande: Överraska gärna, men gör det på rätt sätt. Rubba inte berättelsens inneboende logik, eller känsla.
Avdelning: Spänning Taggar: #Mindhunter #deckare #FBI #skrivande #TV #Netflix


Historiens märkligaste fantasyfilm
Det heliga berget (La montaña sagrada) av Alejandro Jodorowsky. 1973 briserade denna bomb på Cannes filmfestival, som både gjorde skandal och samtidigt höjdes till skyarna av fansen. Först 30 år senare släpptes den för en bredare publik på DVD. För den som vågar finns nu i en uppgraderad och restaurerad version.
Handling i korthet: En kristusliknande gestalt vandrar genom bisarra och groteska scener fyllda med religiösa och heliga symboler. Han träffar en mystisk guide som presenterar honom för sju rika och mäktiga människor som var och en representerar en planet i solsystemet. Dessa sju, tillsammans med huvudpersonen, guiden och guidens tjänare, fjärmar sig från materialism och världslighet och bildar en grupp på nio som söker det heliga berget för att avsätta dess gudar.
Filmen är lång, symbolistisk, skickligt filmad, oförglömlig (positivt eller negativt?), chockerande, blodig och synnerligen förvirrande. Den pendlar mellan att vara oerhört pretentiös eller befriande komisk. Eftersom den är gjord på 70-talet finns det massor av nakenscener och provokationer. Många av skådespelarna och regissören själv var ofta höga på LSD under delar av inspelningen. I flera scener höll det på att gå illa och Alejandro erkände själv att han hade blivit halshuggen om svärdet varit vasst. Nu blev han bara skadad. En annan scen förstördes av att skådespelarna höll på att drunkna på riktigt, och den ströks helt ur filmen. Kastreringsscenen ska vi inte tala om … Det hela är fullt av symboler från alla möjliga religioner. Korsfästa djur, mystiska processioner, satir och mysticism om vart annat.
Man blir till en början förvirrad för filmen är sammanfogad av mängder av olika scener, men om man står ut att fortsätta se, så upptäcker man hur de hör samman och bildar en berättelse. Den är fantasieggande och man blir motvilligt fascinerad och hela tiden överraskad. För om det är något som den här filmen saknar, så är det förutsägbarhet! Till kuriosan hör att karaktären ”Tjuven” från början skulle spelas av George Harrison, men han drog sig ur p.g.a. den alltför explicita nakenheten, särskilt scenen där hans rumpa skulle tvättas. (Harrison var ett stort fan av Jodorowsky efter att han sett filmen El Topo, Mexico 1970.)
Här kan ni se trailern om ni vågar: https://www.youtube.com/watch?v=qmR0vi0ifzE
Trots att regissören gör sitt yttersta för att bryta mot tidens alla konventioner så är den ändå tidstypisk på flera sätt, men absolut inte konventionell. Det är inte lätt att frigöra sig från sin eget sammanhang, även om man anstränger sig som utav bara den!
Är det här en av de filmerna man måste se innan man dör, eller är det en av de man ska undvika att se innan man dör? Döm själva ... Vad man än tycker så går den inte att göra "osedd" ...
Avdelning: Fantastik Taggar: #jodorowsky #fantasyfilm #naket #grotesk #Cannes #filmfestival


Antikvariat och hyperrymd
I dessa digitaliseringens tidevarv finns det ändå de som vill satsa på bokhandel och antikvariat. Här på Litterturmagazinet har vi ju utmärkta Glansholms bokhandel och antikvariat. Men jag blev nyfiken på Stockholms Science Fiction antikvariat eftersom de nischat sig så hårt och satsar på fysisk handel i en egen lokal. Jag kontaktade Magnus Lekberg som gärna berättar för oss hur de tänkte
Hur kom det sig att du ville starta ett antikvariat?
Jag är själv en samlare i själen och hade under många år dammsugit second hand-butiker och loppisar på alla böcker i genrerna science fiction, fantasy och skräck jag kunde hitta. Det var ju ofta lite si och så med ordningen på dessa ställen, inte sällan fick jag djupdyka i en packlår med böcker huller om buller, som dessutom var vikta och kantstötta av den taskiga hanteringen. Böckerna jag hittade hamnade (mestadels) i förrådet, som efter några år började svämma över. Tanken fanns alltid att göra något av detta i framtiden.
Min vän Lars Jansson – också han science fiction-entusiast och liksom jag själv ”karlskoging” i förskingringen – hade sedan många verksamhet i lokalen på Rutger Fuchsgatan, och när vi enats kring idén om ett antikvariat sattes bollen i rullning. Vi planerade länge – nästan två år innan vi öppnade – och vad vi ville skapa var inte bara en bokhandel, utan en plats att mötas i, förundras över och vallfärda till.
När vi under uppväxten åkte ”upp till Stockholm” hade vi våra vattenhål, bland annat Science Fiction-bokhandeln i Gamla stan, och vår ambition var att skapa ett av dessa givna mål för både inresta och stockholmare. Med facit i hand ett par år senare kan vi säga att vi faktiskt lyckades.
Varför just SF?
För att vi älskar det. Som entreprenör hör jag till skolan att jag måste gilla det jag säljer. Jag skulle ha väldigt svårt för att sälja skor eller vitvaror. Själva ”business”-delen är för mig inte det som lockar, utan innehållet. Det är ingen strategi man nödvändigtvis blir rik på, men en som du mår bra av.
En annan anledning är att om du gillar något och ser ett behov så finns det säkert andra som känner likadant. Just våra kunder – även om de har lite olika ingång till genren, har alla nostalgin, eskapismen eller samlarnerven som drivkraft. Våra kunder älskar att få sin livspassion serverad på ett silverfat. Det är ordning och reda (för det mesta), vi har kunnig personal och vi är just den där mötesplatsen där personer med samma intresse kan kroka i varandra bara av att råka vara på samma ställe vid samma tidpunkt. De roligaste och mest givande dagarna i butiken är när den blir som en liten bokklubb, där besökarna diskuterar och tipsar varandra.
Amazon kommer till Sverige, och vi vet hur hård bokmarknaden är, så är det verkligen något man bör satsa på i dessa tider?
Jag tror bestämt att framtidens butikslandskap i innerstan är nischat så in i bomben. För att du ska lyckas med en fysisk butik behöver du vara så smal och obskyr du bara kan, tillhandahålla varor som inte går att få tag i någon annanstans eller på något annat sätt samt erbjuda en miljö som folk vill återvända till – en upplevelse som är värd besöket, även om du inte handlar för en krona.
För oss, och många andra, handlar det om mycket mer än att bara köpa något. Prata, fråga, tipsa, känna, dofta och upptäcka. Det är saker e-handeln, trots sina många fördelar, inte ännu kan erbjuda. Jag säger ”ännu" för jag sysslar ju ändå med science fiction.
Har du några personliga favoriter inom SF fantasy?
Jag skulle vilja slå ett slag för mer kontemporär SF och fantasy. Det har hänt väldigt mycket under 2000-talet, och vi har i dag författare om Anne Leckie, China Mieville, Cixin Liu, Neil Gaiman och Dan Simmons, som har brutit sig loss från de mest överanvända klyschorna och i många fall skapat helt egna världar och genrer som ofta är ganska svårdefinierade.
Annars är jag ju en sucker för storslagen rymdopera med stora idéer och ambitioner. Läs Revelation Space av Alastair Reynolds, det är ett stalltips.
Vad tror du kommer att sälja bäst? Några boktips kanske?
Det som folk frågar efter mest är H.P. Lovecraft, Philip K. Dick, Ursula K. Le Guin och Frank Herberts ”Dune”. De är alla mycket läsvärda. Och hittar man dem inte hos oss (de vi får in säljer vi ofta samma dag) så finns många i nytryck på SF-bokhandeln.
Vad tror du då om bokens framtid, det lästa skrivna ordet framför film och ljud?
Än så länge så samexisterar dessa uttryck väldigt bra. De kompletterar varandra och inte sällan blir böcker film och filmer blir böcker. Hur det ser ut om ett par generationer, när vi som växte upp med böcker, film och TV utan konkurrens av mobilen och multiplayer-spel på datorn är svårt att säga. Vad kommer våra barn att vara nostalgiska över? Kommer de att nöja sig med att skapa bilderna i sina egna huvuden, eller vill de få dem i färdiglagade portionsförpackningar?
Något vi däremot kan veta med säkerhet är att vi människor alltid kommer vilja ta del av berättelser och försvinna in i andra världar. Det har inte förändrats på 40 000 år och det kommer vara likadant år 42 020.
Tack för att du tar dig tid, Magnus. Vi önskar er all lycka i framtiden!
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #antikvariat #bokhandel


Sidekicks i berättelser
Avhuggna fingrar
Science Fiction för barn
Old Man's War
Mellan raderna
Läsning i pandemins skugga
Skyward av Brandon Sanderson
Lyonesse av Jack Vance
Tufft på Östra station
Kulturpolitiken och maktens normer
Bibeln och krutrök
Svekets spel
Lovecraft Country
En historisk roman som överraskar
Children of Ruin av Adrian Tchaikovsky
Stranger Things 3
Riganterna av David Gemmell
Det där med trovärdigheten
Dark Moon
Bokhandeln som försvann
Dryader och Demoner
Ivanhoe
Bertil Mårtensson har avlidit
Legender från Drenai
Kineser i rishatt
Humor och yttrandefriheten
Lunch med Dalai Lama
Ett mysterium
Mord i midsommartid
Redigerandet: Konst eller plåga?
Åtta sommarboktips för barn och unga
Science fiction med miljötema för unga läsare
Svenska barns IQ sjunker
Språkliga memes
Morgonstjärnan. Episk science fiction
Gyllene sonen av Brown
Hårda paket
Trendbrott i läsförmåga hos fjärdeklassare
Att skriva skrämmande
Donald Trumps farliga psyke
Drömfångarna fick litteraturstöd
Rött Uppror av Pierce Brown
Brian Aldiss
Drömfångare Stephen King
Kamrater
En grotesk bok
Mitt liv som Ulf
Ulf Stark fattas oss
Att förstå litteraturen och kulturen
KONTUR 2017 - Eva Holmquist delar med sig av upplevelsen
Lost Boy Lost Girl av Peter Straub
Monsterland
Förbluffad över hur bra det går - i det lilla
Påskens dramaturgi i litteraturen
Långfredag
Barnens recensioner värmer mest
Värderingar och romantik
Den där känslan
Läs med småbarn - nya forskarrön
Arthursagan
Drömfångarna - Från idé till färdig bok
Bödlar
Drevet går
Lee Child Nattskola
Boktips från det jag läste under året som gått
Children of Time
Svag läsförståelse PISA 2015
Författaren och hennes/hans öl
En magisk bok
Svarta huset av Stephen King och Peter Straub
Läslov!
Soldaten i fält
Författare och katter
Franciskus av Assisi: poet, revolutionär och sökare
Hänt på Bokmässan
Retro science fiction
HP Lovecraft i nyöversättning
Semestern är över
Barnens ö 40 år
Den oändliga historien blir sommarlovsföljetong
Ordet vid bordet
Falskt dödsrykte om känd författare
Vindens namn - Sommarläsningen
Den svarta obelisken - Ett mästerverk
Att skriva spännande
Narkotikan i medierna
Korrekturläsningens nionde krets
Natt i Lissabon
En handbok är också en bok
Robin Hobbs levande skepp
Frossa i böcker och frossa i godis
Gotisk skräck
Påsken är ett ljus i mörkret
Den längsta dagen
Kyssen och terrorn
Med och motgångar i skrivandets värld
Anders Blixt skrev av sig sina mardrömmar
Bokförsäljningen ökar äntligen!
Gud och feminismen
Hitler var anarkist
Bokhundar och bibliotekskatter
Snillrika författarcitat om skrivandet
Kärleksbok stoppades
Skönheten av Christian Johansson
Böckernas småkryp
Ibland gör man heta fynd en frostig dag, i sin egen bokhylla/ #mattias_lm@mattias.lonnebo
Bunkern – Populärkulturens ödesmättade skådeplats
Make Me av Lee Child
En fest för livet
Microsoft ger ut science fiction-litteratur
Att skapa ett bokomslag – Höjdpunkter och fallgropar
Necronomicon i Upsala
Halloween och familjebilderna som Gud glömde
För att vara medmänsklig krävs det mod
Droger och författarens kreativitet
Giftiga böcker
Talismanen 29 år senare
Ungdomsbok förbjuds
Professor Frans
Andra Världar - Anna Vintersvärd
Rollspel, tärningar och fantasyförfattarens hemliga källor
Kunde inte motstå frestelsen ... Robin Hobbs tegelstenar får man inte nog av :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Ett svek mot Stieg Larsson?
På Swecon fantasy och SF- konferens. Underbara människor. Vad tycker ni förresten om min tröja? / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Ryska plan landade fredligt på svenska baser och tvärt om. En svunnen tid för inte så länge sedan. (F-16 minnesbok ) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Superhjältar och superskurkar
Rör inte min nya klätterställning! Försöker packa upp de nyanlända böckerna ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Bokloppis och "sommarfynd" :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Våld i deckare och spänningslitteratur
Det sista kapitlets märkliga känsla
Banta? Mulligt är snyggt :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Det blir en dag på stranden och en riktigt god bok! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Jag, Alfons och Småtting älskar monster! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Försöker jobba på min kommande bok ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Ur Stora boken om handarbete 1978 - / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Intervju med Oskar Källner, Fafner förlag
Midsommardag är skrivardag
Glad midsommar alla troll, önskar / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Jag bläddrar en Syrisk bibel från 1979. En relik från en tid före IS och etnisk rensning. Världen ser tigande på. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Vänta nu ... Öh? En deckare? / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Intervju med Jonny Berg, Swedish Zombie
Det måste varit en mycket effektiv metod mot oönskad hårväxt. ( ur Antikens teknik av Drachmann ) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Några tips inför korrekturläsningen
Klart de ska ha tak över huvudet :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Spielberg + Huxley = sant!
Det här kan en författares köksskåp innehålla :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Att redigera manus med hjälp av surfplatta är så smidigt. Varför har jag inte upptäckt det förrän nu? :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Viljans triumf och nazisterna idag
Ville bli präst. Blir utkastad från prästseminariet. Blir diktator. Spränger kyrkor. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Trevligt signerade böcker av Peter och Sofia Bergting damp ned / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Sherlock Holmes - Ett odödligt fenomen
Vad driver mig som författare?
91:an-museet i Halmstad, vid soldathemmet. Härliga samlingar med verkliga förlagor till karaktärerna. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Dystopin som såpa. Motsägelsefullt presenterad som underhållning. Bra. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Biblioteken som kulturcenter
Ett tidsdokument från folkförsvarets era. "Soldaten i fält" från 2001, som alla värnpliktiga skulle studera. Här - första hjälpen och räddning. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Sötchock!
Det är något bortom bergen, bortom blommorna och sången... Dan Andersson. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
När mörkret sänker sig, vill jag skriva om ljuset - Mattias Lönnebo / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Himmler och helvete
Halva reapriset, men dubbel läsglädje :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
It-systemen som försämrar resultaten
Hade en fin kväll på biblioteket i Uppsala. Berättade om antisemitism och varför jag skrev Nattens jägare. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Rondellhunden som bok
Mein Kampf ges ut på nytt
The Force, Mattias, use the force ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Bokbomba mot extremism
Sportlov och inget att läsa
Skuggrike av Peter Straub
Läsförståelse inte självklar
Författarens försäkring :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Mycket läsvärd! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Ur Fias dagbok 1954 av Monica Meyere. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Packar upp en låda böcker och känner mig tacksam över skrivandets och läsningens glädje :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Från andra sidan. Placebo press. HP Lovecraft som fasansfulla serier. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Från andra sidan
En ny handbok? / #mattias_lm @mattias.lonnebo
När det fria ordet angrips
Elias Canetti. Urets hemliga hjärta. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Kära nån ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Delad sorg / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Ovärderliga boktips om Fantasy och Science Fiction
Lisa Larson keramiktavla. Min julklapp till hustrun :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Klär granen. Påminns om Lukasevangeliet :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Fjärde advent. Herrens moder hyllas
Lyxutgåva i klotband. Så fin! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Tolkiens son gillar inte filmerna
Fick ett värmande och vänligt tackkort. Ni behövs SBI / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Den döende detektiven
I dag får min uppblåsbara "skriet" uttrycka mina känslor ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo
En av världens bästa romaner! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Bokleverans hem till bostaden med 500 st "Nattens jägare" Ska skickas vidare innan familjen blir galen :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Odödliga klassikern "1984" blir film igen
Flugornas Herre av William Golding. Vass påminnelse om människans natur. IS, nazister, och vårt eget förträngda mörker. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Katten har lagt beslag på mysigaste läshörnan, och jag hade inte hjärta att köra bort honom. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Det var en mörk och stormig natt
Kasettljudbok från 1987, inläst av Järegård och illustrerad av Hans Arnold. Kultklassiker! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Läskiga spökbakelser! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Halloween inspiration! Hellre tentakler än pumpor! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Tidig 3D! Mammas Pop-Up-bok från 1945, Per och Lisa / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Urslula Le Guin får stort litteraturpris
En imponerande bok om en konstnär som fortfarande provocerar efter 500 år. Prostituerade, fattiga och udda existenser fick stå modeller för det heliga. Något vi bör ta till oss idag? / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Inlåst bland böcker
Vilken känsla för en simpel analog författare! USB-minnen för den digitala versionen av boken. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
The Portent, av Peter Bergting. Vassa serier! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
En författares ostmacka! Det gäller att vara kreativ! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Kattfilmer populärare än någonsin
En bok som sprider leenden lika breda som skjortsnibbar av siden! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Myten om att män inte kan kontrollera sin sexualitet
Livet som resa. Visdom, godhet och frid. En underbar liten bok / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Pippidebatt igen
Sparad generationsläsning från 1965 / #mattias_lm @mattias.lonnebo
TV ska intervjua om min nya bok, Nattens jägare. Katten tar passande nog över kameraväskan! / #mattias_lm @mattias.lonnebo.
Häxhammaren
Jaha? Det är alltså så här ett bokomslag ser ut innan det hamnar runt innehållet. Tur att tryckeriet fixar resten! / #mattias_lm @mattias.lonnebo.
När boken är så mycket bättre än omslaget! / #mattias_lm @mattias.lonnebo.
I dag är det e-bokens dag! Nog för att de är smidiga, men de är precis lika jobbiga att skriva! Puh! / #mattias_lm @mattias.lonnebo.
Vägen till läsaren
En otroligt viktig bok - som denna morgon känns obehagligt aktuell. / #mattias_lm @mattias.lonnebo.
Fredens hus Uppsala slott / #mattias_lm @mattias.lonnebo.
Vilken underbar känsla! Att äntligen öppna den första kartongen med mina nytryckta doftande böcker! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Bo Setterlind - Kärlekens poet
Tänd frimodighetens ljus i rädslans mörker ... Bo Setterlind / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Ellen Keys Strand. Utsikt från den världsberömda författarinnans meditationsbalkong. Inspiration :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Biblioteket i Vadstena klosterhotell har en trevlig och stilfull klocka så att man inte läser för länge. Det vore en skam att missa mässan / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Inbunden lyxutgåva av Tolkiens klassiker. Glädje :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
En bro för mycket
Gullig och litterär porslinsfigur. "Pojke läser bok". 9 kr fynd :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
My parents open carry
Uppblåsbar ångest! My own personal "skriet" av plast. Bra att ha när man korrläser! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Ähum ... Titeln ... Det blir lite fel associationer ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Den perfekta presenten? En liten elchock? Jag skulle nog inte bli så lugn och harmonisk av behandlingen! (Historiska kompaniet i Gamla Linköping skojar till det.) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Fynd! Fått tag på Bertil Mårtenssons kultbok från 1977. En svensk "Avatar" långt före filmen. Ekologi, civilisationskritik och erotik på främmande världar. Obetalbart omslag av Hans Arnold / #mattias_lm@mattias.lonnebo
En bok jag "fäste" mig vid. Den handlar om borgar och bunkrar :-) Kul va? /#mattias_lm@mattias.lonnebo
Ständigt kreativ
Och jord(h)en gick inte under för det
Idétorka eller nyhetstorka?
Böcker som inredning
Harry Potter som vuxen - JK Rowling publicerar ny novell
Swecon 2014. Rapport från en steamig helg
Vett och etikett
Sagor och filmer
En skrämmande upptäckt
Jag kunde inte motstå detta gamla klipp
Tillhör skolboken gårdagen?
Vintage reklam
Den slutliga redigeringen
Blond och blåögd. Vithet, svenskhet och visuell kultur
Kyrkan i Gamla Uppsala - En ny bok om en uråldrig plats
DELTA Science Fiction
Martin Luther King kallas "negerledare" i nytryckt kurslitteratur vid Uppsala universitet
10 anledningar till att bokmarknaden omdanas av egenutgivare
Katten "Tiger", och böckerna
Böcker som energi
Är jag grundlurad?
Londons minsta bibliotek
Lord Kulvert
Paper Passion: En parfym för bokälskare
Kändisar ska inspirera till mer högläsning för barn
Intervju med Peter Bergting
En man är gripen för att ha rivit sönder Anne Franks dagbok
Ulf Ekmans konvertering
Jan Guillou trodde sig vara bestulen
Ett boktips till president Putin
Barnens ö förbjuds i Australien
Putin, Gollum och kattungar
Anne Franks dagbok förstörd. Nynazistisk manifestation?
Amsalor och draken
Boken!
Pajkastningen fortsätter
Amazon säljer böcker översatta med Google translate
Journalistens oberoende rapportering
Läs sagor!
Ny nöjespark för Harry Potter
Leif GW - Varför är han så populär?
Tintin i Kongo - debatten rullar vidare
Skönhet och kvalitet
Lista: 10 bisarra händelser 2013 - När verkligheten överträffar dikten
Vad glad jag blir
Kärrtorp, nassar och demokrati
Katter sjunger stilla natt
Boklistan från helvetet
Julkalendern lucka 20
Någon driver med mig
Fredag den 13:e
Mumin - årets julklapp?
Bibliotekskatten Pages
Sluta att använda skolan som ett politiskt slagträ
Scifiworld, Linda Blair och jag
Franska föräldrar rasar mot Sverige
På tomtens lista
Utgivning dras tillbaka - Barna Hedenhös upptäcker Amerika
Läsinlärningen är ett svart hål efter kodknäckarfasen
Nynazist hade afrikanska gener
Entusiastiska skolbarn
Nynazister demonstrerar
En tårta i ansiktet
Dödshot efter diktsamling
Hemlig lesbisk stad i Norrland
När en förälder plötsligt dör
Halloween - Jag bjuder på en novell
Bra böcker gör oss mer empatiska
Perspektiv och tempus
Barnen drabbas av sena kvällar
Höstlövens prakt trotsar mörkret
Fantasyklassikern - Min morbror trollkarlen av CS Lewis
Partiledarna i "The Hobbit"
Fantasyklassikern – Elidor det gyllene landet av Alan Garner
Lite smygrasism i skafferiet
Five seconds of fame!
Jan Björklund! Våra barn är värda bättre!
Du har väl med dig dom fyra p:na?
"Astrid Lindgren uppmanade barn att ta livet av sig"
Hur man blir otroligt rik som författare - Sex tips (Obs särskrivning)
Verkligheten botar skrivkrampen
Vampyrer och läppglans
Ett bokomslag blir till
Detta är en blogg på LitteraturMagazinet Medlem. Läs hela, följ och kommentera bloggen genom att bli medlem på LitteraturMagazinet är helt kostnadsfritt!
Logga in eller anmäl dig för medlemskap här nedan!
LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |