Boken som fick Sanna Ehdin Anandala att förändra sitt liv - LitteraturMagazinet

 Artiklar 
Healing the Shame That Binds You
John Bradshaw
Den självläkande människan
Sanna Ehdin Anandala

Hälsocoachen tipsar

Boken som fick Sanna Ehdin Anandala att förändra sitt liv

En bok kan vara totalt omstörtande. Det vet Sanna Ehdin Anandala som för 20 år sedan läste "Healing the Shame That Binds You" av John Bradshaw.
– Den fick mig att förändra hela mitt liv.
Idag skriver Sanna Ehdin Anandala själv livsstils- och självhjälpsböcker som förändrar livet för andra. Hennes debut, "Den självläkande människan" från 1999, är fortfarande en storsäljare och kommer nu i nyutgåva. 

"Healing the Shame That Binds You" lyfter fram skam som orsak till många problem. Efter att Sanna Ehdin Anandala läst den i början av 1990-talet började hon förstå nya saker om sig själv.
– Det blev så tydlig hur allt var en livslögn och ett spel. Jag hade börjat meditera och upptäckt att jag inte tyckte om mig själv på insidan – trots att allt såg så bra ut på ytan.

Tankarna som boken kickade igång fick till slut fick Sanna Ehdin Anandala att lämna toppjobbet som forskare i USA och börja ett helt nytt liv.
– Ofta stöter man bara på några få böcker i sitt liv som är så omstörtande, säger hon.

När hon sagt upp sig skrev hon en roman (ej utgiven) och så småningom "Den självläkande människan" som kom ut 1999 och som blev en jättesuccé. 

Under åren har hon skrivit ytterligare ett tiotal livsstils- och självhjälpsböcker och Sanna Ehdin Anandala får idag ofta höra att hennes böcker varit lika omvälvande för hennes läsare som "Healing the Shame That Binds You" var för henne en gång.
– Det är skithäftigt! Det visar att jag har kommit någon vart med mitt liv. Vägen jag gått har varit bitvis väldigt jobbig och smärtsam. Det har krävts en otrolig massa tid för läkning.

Vägen jag gått har varit bitvis väldigt jobbig och smärtsam. Det har krävts en otrolig massa tid för läkning"

Trots att "Den självläkande människan" har 15 på nacken är den fortfarande populär. Men på senare år har folk börjat att fråga efter en uppdaterad version.
– Det var dags att göra det nu, säger Sanna Ehdin Anandala som ägnade hela långa, varma sommaren 2014 åt att intensivjobba med "Nya självläkande människan" som kom ut i september.
– Det är en helt ny bok. Jag försökte uppdatera men det går inte med en bok som skrevs på 1900-talet. Visst är det samma upplägg, men den är helt omarbetad och jag har lagt in det senaste av allting.

Intresset för "Nya självläkande människan" är stort. Första upplagan sålde slut redan första veckan, berättar Sanna Ehdin Anandala.
– Jag är jättetacksam om jag är så lyckligt lottad att jag kan formulera saker som berör människor i deras innersta, så att de kan få tillgång till den de verkligen är. 


Profil: Hanna Modigh Glansholm

19 november 2014
 

Anmäl textfel

 Veckans boktips 
 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Jenny Rogneby kan bättre

Recension: Medlaren av Jenny Rogneby

Storartat om en gåtfull kärlek

Recension: Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

En pärla i bokhösten

Recension: Andromeda av Therese Bohman

Händelserik sommar i Söderviken

Recension: Adele följer spåren av Sanna Juhlin

Mer känslor och spänning i andra boken om Betty

Recension: Värma händer av Katarina Widholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB