Artiklar 

Bokmässan 2015

Skräckens psykologi

Jenny Jägerfeld utforskade skräckens psykologi med tre författarexperter på området, Jenny Milewski, Mats Strandberg och John Ajvide Lindqvist. De utgick från sina nya romaner, men verkade också komma upp med en idé för en gemensam roman – "Mässan"!

De tre författarna var överens om att platsen är ganska viktig för en skräckroman. En avskild plats är effektiv eftersom karaktärerna inte kommer undan, men en trygg plats som förändras kan vara lika bra som ett ställe som är läskigt från början.

Skräcken har haft en viktig funktion i författarnas liv sedan tidigt i livet. Jenny Milewski tog till sig genren som var i motsats till den tråkiga realismen i barndomen, plötsligt kunde vad som helst hända! Både John Ajvide Lindqvist och Mats Strandberg var inne på skräcken som någonting terapeutiskt utifrån att det skildrar livet, men samtidigt visar att en outsider ändå kan klara sig. Ondskan blir påtaglig och går då lättare att hantera.

Jägerfeld försökte komma in i huvudet på författarna när hon frågade om hur det är att gå in i och skriva monstret i romanen. Strandberg tyckte att det var obehagligt lätt och Milewski att det var spännande att på ett kontrollerat sätt utforska andra sidor av sig själv. Att förvandla sig till monster är ett sätt att komma undan jordelivets begränsningar och regler och därmed finns det ofta en förklaring till fiktionens monster, menade Lindqvist.

Skräck beskrivs ofta som en fysisk genre och samtalet kom in på rent kroppsliga reaktioner på när man läser rysare. De tre författarna var helt okej med att skrämma andra människor och framkalla de känslor av rädsla som gör att man blir helt närvarande i berättelsen. Milewski jämförde med hur hon själv läste "American Psycho" och kände både njutning och skräck för det hon läste, vilket öppnade andra sidor hos henne själv. På samma sätt vill hon öppna världar för läsaren.

Hur var det då med den nya boken? Mats Strandberg berättade om hur seriemördare ofta gillar ordvitsar eftersom det är en form av humor som inte kräver särskilt mycket inkännande, utan enbart kräver intellekt. Andra som gillar ordvitsar är ju göteborgare och därmed skulle Bokmässan kanske kunna vara en bra plats för en skräckroman. Det utfästes dock inget utgivningsdatum för den gemensamma boken "Mässan"…
 


Profil: Henrik Elstad

26 september 2015
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

En mörk anklagelseskrift

Recension: En annan Doktor Glas av Malin Lindroth

Inte den bladvändare jag väntat mig

Recension: Rädslans labyrint av Anna Jansson

En episk släktsaga

Recension: Sveasagorna av Linus de Faire

En i bästa mening realistisk roman

Recension: Pizzeria Roma av Elin Persson

Nu framträder de ömmaste orden

Recension: Förbindelsen : Marie-Antoinette och Axel von Fersen av Kristina Ekero Eriksson

Ett viktigt vittnesmål

Recension: Bortgift mot min vilja av Hanna Saadi

Spännande som en thriller

Recension: Sanning, lögn och konsekvens av Maria Adolfsson

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2