Vego är höstens stora mattrend - LitteraturMagazinet

 Artiklar 
Bok-
presentation:
Gröna juicer & smoothies : turboladda kroppen med rå energi!
Författar-
presentation:
Marlene Gustawson
Inbunden
Finns i lager, 181 kr
Mera vego : mat för hela familjen
Lisa Bjärbo
Inbunden
343 kr
Green kitchen stories : läckra vegetariska vardagsrecept
David Frenkiel
Inbunden
270 kr 316 kr

Mera grönt på tallriken

Vego är höstens stora mattrend

Höstens mattrend är grön. I alla fall om man tittar på de kokböcker som säljer mest just nu. Bland de populära titlarna finns flera matböcker som lär ut hur man gör gröna smoothies och lagar vegetarisk mat till vardags.

– Vi tänker på annat sätt kring mat nu än för tio år, säger Marlene Gustawson som skrivit boken "Gröna Juicer & Smoothies".
– Att äta mycket grönt är inte bara en trend i Sverige utan i världen.

Lisa Bjärbo, som skrivit "Mera vego" tillsammans Sara Ask, tycker också att trenden är tydlig:
– Kanske börjar det samlade gröna budskapet sakta men säkert nå fram nu, och fler och fler börjar snegla mot grönsaksdisken i butiken, säger hon.
– Det har ju pratats väldigt länge om poängen med att äta mer grönt, av alla möjliga olika skäl. Jag tänker främst på att vi av klimatskäl behöver minska vår köttkonsumtion, men det kommer ju också rapporter med jämna mellanrum som pekar på hälsoaspekter eller som visar att djur far illa på djurfabriker.

Marlene Gustawson tror också att vegotrenden bland kokböckerna handlar om kunskap.
– Vi har fått många aha-upplevelser kring tillsatser och vad besprutning gör med det vi odlar. Och kunskapen gäller inte bara odling vi vet också mer om djuruppfödning. Det gör också att väljer mer vegetariskt, säger hon.

Lisa Bjärbo tror egentligen inte att fler blir vegetarianer eller veganer på heltid.
– Men många verkar ha ambitionen att äta mer vegetariskt nu. Kanske en dag i veckan, eller två. Och är man inte jättevan vid det sedan innan så suktar man ju efter inspiration och tips och recept, så klart.

Hon tycker också att vegokokböckerna har blivit roligare på snare år. 
– De är ofta väldigt snygga och lustfyllda.Vegetarisk mat har annars länge dragits med en stämpel av att vara rätt trist, smaklös, grå och präktig. Nu är den vegetariska maten man ser färgglad, snygg, supergod och ganska cool. Klart man vill äta den!

Varför skrev du och Sara Ask er vegokokbok?
– Vi tyckte det saknades en vegokokbok som vände sig till hela familjen, en bok med vardagsrätter som även kan tänkas tilltala små barn. Som var enkel, färgglad, rolig och lätt att använda sig av en helt vanlig torsdag när man hämtat trötta barn på förskolan och ska sno ihop en middag som alla blir mätta av, säger Lisa Bjärbo.

Marlene Gustawson, som är näringsterapeut, fick inspiration till sin bok om gröna juicer via sina klienter
– Det var av lite egoistiska skäl jag skrev boken. Jag känner att jag mår bra i mitt eget mag- och tarmsystem av dricka gröna juicer och smoothies och jag brinner verkligen för det här. Dessutom vill jag sprida mina kunskaper vidare. Mina klienter var nyfikna och frågade om jag inte kunde skriva ner några recept. Då tyckte jag att det var enklare att samla allt på samma ställe!


Profil: Hanna Modigh Glansholm

7 oktober 2014
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Jenny Rogneby kan bättre

Recension: Medlaren av Jenny Rogneby

Storartat om en gåtfull kärlek

Recension: Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

En pärla i bokhösten

Recension: Andromeda av Therese Bohman

Händelserik sommar i Söderviken

Recension: Adele följer spåren av Sanna Juhlin

Mer känslor och spänning i andra boken om Betty

Recension: Värma händer av Katarina Widholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB