Recension av Elon Musk - Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid, Ashlee Vance: Machiavellisk entreprenör vill kolonisera Mars - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Elon Musk - Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid, Ashlee Vance

Machiavellisk entreprenör vill kolonisera Mars

Elon Musk manar till lojalitet genom karisma, briljans och fruktan och inspirerade till rolltolkningen av Tony Stark i filmen Iron Man"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Elon Musk - Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid
Författar-
presentation:
Ashlee Vance
Inbunden
Finns i lager, 289 kr
Storpocket
Beställningsvara, 140 kr
Pocket
Beställningsvara, 84 kr

I "Elon Musk - Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid" skriver Ashlee Vance om företagsledaren och miljardärens liv. Det är ett gediget intervjuarbete som ligger bakom både skildringen av Musks liv och företagens framgångssaga, skriver Johan Köhler.

Är det en ledare av Elon Musks kaliber som krävs för att rädda vårt moderna samhälle? Måste hans metoder genomdrivas utan hänsyn till krossade ägg längs vägen till en perfekt omelett? Kommer Musk att omstöpa de branscher han kastat sig över? Elon Musk kullkastar gång på gång föreställningar om hur den amerikanska industrin fungerar genom sin strävan att rädda världen. Ashlee Vance skildrar hur och vilka medel som krävs.

I genren om stora entreprenörers liv lyckas Vance utmärkt att porträttera en man med avsevärda tekniska triumfer bakom sig"

Berättelsen om Musks liv, person och bedrifter är ett måste för att förstå hur han kan lyckas med det till synes omöjliga. I genren om stora entreprenörers liv lyckas Vance utmärkt att porträttera en man med avsevärda tekniska triumfer bakom sig. Nyligen lyckades Musks företag SpaceX precisionslanda sin bärrakets förstasteg på en liten ponton i havet och de har just offentliggjort sina planer att skicka en landningsfarkost till Mars redan 2018. Tesla avtäcker sin allemansbil och gör alla sina patent öppet tillgängliga. Deras Model S vann utmärkelsen Årets bil 2013. Elon Musk manar till lojalitet genom karisma, briljans och fruktan och inspirerade till rolltolkningen av Tony Stark i filmen Iron Man.

Genom berättelsen från uppväxten i Sydafrika med äventyrliga föräldrar till firad Silicon-valley-ikon utvecklas Musk från nördigt underbarn, ambitiös datahacker och excentrisk miljardär med rymddrömmar till en dominerande maktfaktor i Kaliforniens affärsliv. På vägen är han beredd att satsa och förlora allt för att uppnå sina mål – världens bästa bil fast med eldrift, överlägset billigare och bättre rymdraketer och en övergång till solenergi på bred front. 2008 var katastrofen bara veckor borta, miljarderna från PayPal-försäljningen var uttömda och den personliga konkursen nära.

I en tid när företag lägger produktionen i låglöneländer och entreprenörer siktar på att göra en hacka genom första bästa exit går Musk tydligt mot strömmen"

Av biografin framgår att Musk ifrågasätter vedertagna sanningar och prövar alternativa lösningar i praktiken, ständigt under hård budgetkontroll och optimistiskt snäva tidsramar. I en tid när företag lägger produktionen i låglöneländer och entreprenörer siktar på att göra en hacka genom första bästa exit går Musk tydligt mot strömmen. Han vill förändra världen vi lever i och är beredd att jobba hårt för att göra det. Han strävar efter att låta människan kolonisera Mars och att göra sig kvitt vårt oljeberoende på vägen. Tesla, SolarCity och SpaceX borgar för att han inte är helt fel ute. Det är lätt att bli imponerad, och Vance målar upp en nyanserad, spännande och intressant bild av både mannen och företagen.

Ashley Vance har själv gjort resan från Musk-skeptiker inför entreprenörens vilda visioner till en motvillig anhängare av hans metoder och mål. På det hela taget odlar Vance myten om geniet på toppen som genom sin blotta viljestyrka och övermänskliga arbetskapacitet och begåvning förnyar den amerikanska industrin. Men genom spjälorna låter han också en kontrasterande bild framträda. En hänsynslöst krävande affärsängel som driver sina anställda till det yttersta, endast behåller dem som levererar och hjärtlöst gör sig av med dem som tjänat ut sitt syfte eller passerat bäst-före-datum.

Det är lätt att ta till sig den skiftande bilden av en vansinnigt kreativ och samtidigt brutal företagskultur"

Vi läsare får alltså inte en tillrättalagd skönmålning, även om Musk själv gått från skeptiskt avvisande till biografiprojektet till välvilligt samarbete. Det är ett gediget intervjuarbete som ligger bakom både skildringen av Musks liv och företagens framgångssaga. Författaren lyckas förmedla en tydlig bild av nytänket både hos SpaceX och Tesla utan att begrava sig i alltför tekniska detaljer. Det är lätt att ta till sig den skiftande bilden av en vansinnigt kreativ och samtidigt brutal företagskultur och en man svår att leva med som sporras av motgångar.

Texten är medryckande och överraskande lättläst efter ett något svulstigt första kapitel där författaren möter Musk. Härefter håller sig Vance föredömligt diskret och frånvarande i boken. Här och där snubblar den svenska tolkningen över tekniska facktermer och engelskans blue-collar och white-collar ställer också till det med ansträngda ordval. Men detta är petitesser i sammanhanget.

Genom Musks karriär har många försökt avfärda hans visionära ådra. Men med facit i hand har han lyckats leverera storslagna tekniska genombrott inom flera konservativa branscher. Musk är unik som hittills kunnat genomdriva sådana idéer. Det ligger nära till hands att fråga på vilket sätt just Elon Musk lyckas där andra går bet.

Musk besitter en osviklig förmåga att knyta rätt folk till sig och sedan motivera dem att stanna genom att erbjuda projekt och ansvar utan motstycke i branschen"

Som jag tolkar boken är framgångsreceptet att tillämpa en uppskalad version av lean-team-metodiken. Musk besitter en osviklig förmåga att knyta rätt folk till sig och sedan motivera dem att stanna genom att erbjuda projekt och ansvar utan motstycke i branschen. Att han värderar den långsiktiga visionen att kolonisera Mars långt högre än ekonomisk vinst är också av avgörande betydelse. Utan en sådan inställning hade Musk inte behövt sikta så högt och inte heller behövt tvinga sig kvar i dem för att nå de stora genombrotten. Hans mål med Tesla, SpaceX och SolarCity var aldrig bara att slå sig in på marknaden utan att helt ändra förutsättningarna för den.

Enligt Vance är några av Musks främsta egenskaper hans förmåga att fatta snabba beslut, hans ovanligt djupa tekniska kunskaper (för en företagsledare) och hans närmast fotografiska minne. Dessutom är han skrämmande, imponerande och älskad, ofta på samma gång. Mer lik en upprorisk general än en vanlig VD samlar han sina trupper och får dem att uppoffra sig för honom och det gemensamma målet.

Jag uppfattar att Musk verkar i nära nog machiavellisk anda, även om Vance själv inte drar några paralleller till "Fursten". Det må vara föga originellt att likna moderna företagsledare vid renässanstänkarens ideal – Musks tillvägagångssätt och personlighet matchar Machiavellis idéer synnerligen väl i praktiken. Driven av ett högre mål utövar han sin makt – älskad och fruktad, skoningslös med stödjande, omgiven av utmärkta rådgivare och utrustad med enastående personlig dådkraft. Han är ständigt i rörelse mot erövringar både tekniskt och på nya marknader, utan att förledas av krav på egen vinning. Och världen förändras där hans styrkor drar fram.

Profil: Johan Köhler

Mottagen: 13 maj 2016

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg

En angelägen bok om postcovid

Recension: Jag är inte här, det här händer inte av Annah Björk

Vägen till 11 september

Recension: Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen av Jens Nordqvist

När det lätta inte är det rätta

Recension: Ett bloss i Barcelona av Malin Letser

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB