Recension av Bonniers vegetariska kokbok, Ceclia Lundin: Trolsk kokbok för alla smaker - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Bonniers vegetariska kokbok, Ceclia Lundin

Trolsk kokbok för alla smaker

Men mot den här bokens sirensång är det svårt att värja sig."
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Bonniers vegetariska kokbok
Författar-
presentation:
Cecilia Lundin
Utg.år: 2013
Inbunden
Finns i lager, 433 kr
Kartonnage
Finns i lager, 280 kr

Den är så oerhört skön att vila ögonen på, Bonniers vegetariska kokbok. Inbunden med någon slags grov väv, i retro färgskala.

Öppnar man och bläddrar lite kommer bilderna mot en. Enkla och kraftfulla illustrationer av dill, rödkål, plommon och ärtor. Perfekt matchat mot färgfotografierna, som med sitt stillebenarrangemang och sin dramatiska belysning liknar oljemålningar. Att rotfrukter kunde vara så vackra! Jag ska nog titta närmare nästa gång jag ser en. Kanske till och med prova att använda den.

Och allt tryckt på matt papper! Ooo, det är så fint!

Men recepten då? Det är ju faktiskt inte en konstbok? Fast det är ju så kokböcker fungerar idag. Först kommer bilden, sedan maträttens namn.

Vilda skogsbiffar med nyponkompott

Flädermarinerade polkabetor med fetaost och basilika

Det är som en saga.

Och sist recepten. Ingredienser till vänster, instruktioner till höger. Klart och redigt, lättläst layout, alltid runt fyra steg. Sen är maten klar.

Efter att ha svettat mig igenom Jamie Olivers 15-minunter-recept på tredubbla tiden (var */xx#** är muskotnöten!?!) (se recension här) när jag en sund skepsis mot enkla recept. Men mot den här bokens sirensång är det svårt att värja sig. Den är som en allvetande, vis gammal matrona som vispar ihop pannkakor med ena handen och förbereder edamamebönor med dipp med den andra. Och får allt att smaka bättre än någon annanstans.

Uppslagen med presentationer av tematiskt ordnade livsmedel – lök, protein, alger – bevisar ytterligare matronans förträfflighet. Jag kapitulerar. Och provar några recept.

Det blev ju riktigt gott! Nästan så att jag är tvungen att ställa till med en liten fest för att få prova att göra rabarberbubbel, tapaspotatisar och friterade norialger.

Profil: Nina Fries

Mottagen: 7 april 2013

 

Anmäl textfel

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Välkommen till Franks värld

Recension: Planeten Frank av David Yoon

Tät relationsroman där vemodet får ta plats

Recension: Sent på dagen av Tessa Hadley

Kristoffer Bark - lite blekare än Maria Wern

Recension: Dotter saknad av Anna Jansson

Hur var Förintelsen möjlig?

Recension: Varför kunde det ske? : det finns många förklaringar till Förintelsen av Barbro Eberan

En Mann för vår tid

Recension: Fyra noveller : Tonio Kröger ; Tristan ; Döden i Venedig ; Mario och trollkarlen av Thomas Mann
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB