LitteraturM:s serietecknare Elin Lucassi ger ut sitt första seriealbum - Intervju - LitteraturMagazinet

 Intervju 
Bok-
presentation:
Jag är den som är den
Författar-
presentation:
Elin Lucassi

Hon är den som är den

LitteraturM:s serietecknare Elin Lucassi ger ut sitt första seriealbum

"Jag är den som är den" har precis lämnat tryckpressarna och Elin Lucassi är upprymd – eller "svimfärdig" som hon själv uttrycker det.
– Jag har blivit publicerad en mängd gånger tidigare men det är något alldeles speciellt att hålla sin egen fysiska bok i handen, säger hon.

Elin Lucassi slog igenom i LitteraturMagazinet. Nu ger hon ut sitt första seriealbum, "Jag är den som är den". När hon är uppe på förlaget för att känna och klämma på boken för första gången statusuppdaterar hon upprymt på Facebook att boken "är det vackraste hon någonsin sett" och att hon inte vet om hon "ska kräkas, gråta eller skratta hysteriskt". 

– Jag känner mig lite svimfärdig faktiskt, säger hon när jag får tag på henne för att gratulera.

Innan hon susar vidare för att korka upp champagnen kallar hon sig själv både svettig och manisk. Det är helt enkelt stort att ge ut sin debutbok.
– Det känns fantastiskt såklart – särskilt när man lyckats få med både guldreflex-bokstäver, nakna kvinnor och ordet ”kukiga” på omslaget!

Vad handlar boken om?
– Den handlar om att lyfta fram och synliggöra de normer som finns överallt omkring oss. Jag jobbar bland annat mycket med perspektivbyten för att visa det absurda i vissa företeelser och strukturer vi envisas med att upprätthålla.

Vad betyder titeln och hur kom du på den?
– Att ”vara den som är den” är att ha en väl genomtänkt åsikt, stå för den fullt ut och våga framföra den på ett konstruktivt sätt. Utan spelad blygsamhet. Alltså motsatsen till att inleda en mening med ”jag vill ju INTE vara den som är den men….” för att sen mala på med en massa, ofta rätt puckade, tankar.
– Titeln kom till mig en gång när jag som vanligt satt och ritade. Den blev en slags affirmation då jag verkligen inte alltid lever efter min egen devis. Jag kämpar för att känna att jag kan och får ta plats i tillvaron och har ofta upplevt att det varit svårt. Som ung kvinna blir man gärna klappad på huvudet av tillvaron och det kan kännas motigt att vara den som skapar dålig stämning genom att påpeka brister eller kritisera något. Nu är jag ju som tur var inte så ung längre och med tiden har jag börjat bry mig mindre om vad ”folk tycker” och lärt mig uppskatta dålig stämning vilket varit oerhört praktiskt när jag vill förändra saker jag tycker är skit.

Hur kom det sig att du började du teckna serier?
– Jag har alltid läst mycket serier och dessutom alltid ritat. Hela tiden överallt. Jag lägger också mycket tid på att förstå varför saker fungerar som de gör. Jag letar ständigt efter kärnan och de bakomliggande orsakerna. Att man kunde rita egna serier var inget jag kom på förrän jag insåg att det var så dessa två intressen kunde kombineras.
– Att jobba med serier är ett oerhört effektivt sätt att presentera en analys eller ställa en tankeväckande fråga. Kombinationen text och bild är oemotståndlig då den kan innehålla så mycket. Budskapet i en tresidors artikel där man vrider och vänder på ett ämne, analyserar det och drar en slutsats kan en skicklig serietecknare få in på sex rutor.

Vad är det viktigaste du vill förmedla med dina serier?
– Att alla människor har ett ansvar att försöka leva sina liv som empatiska, reflekterande individer. Det finns inga ursäkter. Alla måste bara skärpa sig helt enkelt! 

Vad händer härnäst? Blir det en uppföljare?
– Absolut! Jag jobbar parallellt på två olika projekt så åtminstone en bok till hoppas jag bli klar med under året. Dessutom fortsätter jag med illustrationsuppdrag för diverse sammanhang. Jag har även två fasta månadsserier och inte minst fortsätter jag dyka upp hos LitteraturMagazinet såklart!


Vill du köpa "Jag är den som är den" till specialpris?

I Glansholms bokhandel finns den till Sveriges lägsta pris. 

Köp boken här


Profil: Hanna Modigh Glansholm

14 januari 2015
 

Anmäl textfel

 Erbjudande 

"Jag är den som är den" till specialpris!

LitteraturMagazinets Elin Lucassi ger nu ut sitt första seriealbum på Kartoago förlag! Naturligtvis erbjuder vi hennes bok före alla andra till Sveriges lägsta pris. Köp här:


Köp boken här

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg

En angelägen bok om postcovid

Recension: Jag är inte här, det här händer inte av Annah Björk

Vägen till 11 september

Recension: Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen av Jens Nordqvist

När det lätta inte är det rätta

Recension: Ett bloss i Barcelona av Malin Letser

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB