Recension av Trojanskorna, Euripides: Så länge det finns krig i världen - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Trojanskorna, Euripides

Så länge det finns krig i världen

Det är tungt, mörkt, välskaldat och enormt gripande"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Trojanskorna
Författar-
presentation:
Euripides

"Trojanskorna" av den grekiske tragediförfattaren Euripides är en evigt aktuell tragedi som står sig genom årtusendena.

Euripides är mest känd för sin "Medea", men har skrivit betydligt mer än så. Nu kommer "Trojanskorna" i översättning av Agneta Pleijel och Jan Stolpe. 

Alla som har stiftat bekantskap med Homeros "Iliaden", eller bara är allmänt pålästa kring grekisk mytologi, känner till ramberättelsen: staden Troja, också kallad Ilion, besegras av grekerna efter ett nioårigt krig. Det som leder till seger är Odysseus knep – den trojanska hästen.

Hela detta långa, grymma krig kommer sig av att sköna Helena har rymt med trojanen Paris, vilket i sin tur beror på en vadslagning mellan tre gudinnor. Kriget resulterar i den trojanske hjälten Hectors död, som skildras i "Iliaden". När "Trojanskorna" börjar har även den grekiske halvguden Akilles, som dödade Hector, fallit offer för sin akilleshäl. Kriget är över. Alla män är dödade. Kvar finns kvinnor som ska bli slavinnor, älskarinnor eller fruar åt grekerna som har "vunnit" dem.

En stor del av all antik litteratur kretsar kring detta fiktiva krig. "Iliaden" skildrar några få viktiga dagar av det långa kriget. "Odyssén" berättar om Odysseus händelserika hemfärd. Vergilius spin-off "Aeneiden" låter en trojan vid namn Aeneas fly från slakten och efter en händelserik färd grunda Rom. Aischylos trilogi "Orestien" handlar om vad som sker när Agamemnon återvänder hem med sitt krigsbyte: sierskan Kassandra, som är vigd åt Apollon och därför inte borde vara aktuell som älskarinna. Det går heller inte så bra för Agamemnon och hans familj – hybris straffar sig alltid hos de gamla grekerna.

Även senare har det mytologiska trojanska kriget gett upphov till klassisk litteratur, till exempel i Racines "Andromake" där vi, liksom i "Trojanskorna", får veta hur det gick när Odysseus kastade Andromakes och Hectors lille son från Trojas ringmur, för att han inte skulle kunna växa upp till en hämnare.

Det finns alltså rikligt med mytologi och kultur som är släkt med denna tunna pjäs – men den innehåller bara i sig självt en hel avgrund. I "Trojanskorna" möter vi kvinnor som väntar på att få veta sitt öde. De sörjer sina män, sina barn, sin stad och de liv de hittills har haft. De vet inte vilka umbäranden och lidanden morgondagen ska bära med sig, men i jämförelse med nio år av krig i en belägrad stad är detta den ultimata mardrömmen. Att tas som krigsbyte av fienden och vara utelämnad till andras godtycke.

Det är tungt, mörkt, välskaldat och enormt gripande. Begravningen av Andromakes mördade barn och sorgesångerna över de äkta männen som har fallit i kriget. Eller med pjäsens egna ord: "rop och skrik om män som dött, / gamla mödrar, barn som mördats."

En värld som fortsätter fast allt är förbi och förlorat. En gravskrift över en stad som slagits i spillror, ett folk som utplånats. "Trojanskorna" står sig genom årtusendena och är plågsamt aktuell så länge det finns krig i världen.

Profil: Sebastian Lönnlöv

Mottagen: 9 november 2014

 

Anmäl textfel

Utgivning

Trojanskorna

av Euripides
Grekerna har erövrat Troja och staden har bränts till aska; nu åt...

Alla Ti Kl/Medea

av Euripides
Aischylos: Agamemnon Agamemnon är det första dramat i trilog...

Medea

av Euripides
De måste dö, och eftersom de måste dö ska jag som fött dem döda d...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Jenny Rogneby kan bättre

Recension: Medlaren av Jenny Rogneby

Storartat om en gåtfull kärlek

Recension: Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

En pärla i bokhösten

Recension: Andromeda av Therese Bohman

Händelserik sommar i Söderviken

Recension: Adele följer spåren av Sanna Juhlin

Mer känslor och spänning i andra boken om Betty

Recension: Värma händer av Katarina Widholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB