Illustratören Peter Bergting: “Jag har alltid tagit ställning och varit tydlig med mina åsikter” - Intervju - LitteraturMagazinet

 Intervju 
Bok-
presentation:
Vi kommer snart hem igen
Författar-
presentation:
Jessica Bab Bonde

Förintelsens minnesdag

Illustratören Peter Bergting: “Jag har alltid tagit ställning och varit tydlig med mina åsikter”

Serieromanen “Vi kommer snart hem igen” bygger på intervjuer med barnen som överlevde Förintelsen och fortfarande kan berätta om hur det var. Författaren Mattias Lönnebo har intervjuat Peter Bergting som står för den bildmässiga tolkningen.

Tack vare släktingarnas flykt undan förföljelse kan Jessica Bab Bonde leva ett judiskt liv i Stockholm idag. I hennes bok skildras sex människors liv och öden. Peter Bergting är prisbelönad serieskapare, illustratör och författare. 

Din uppgift, vad jag förstår, var främst som illustratör av boken. Men i den här typen av verk är det visuella berättandet minst lika viktigt som det skrivna ordet. Rent praktiskt, hur gick samarbetet kring bild och text till? Förklarade författaren Jessica hur de olika detaljerna skulle se ut? Fick du göra mycket research?
–Jag fick Jessicas redigerade intervjuer som grundmaterial. Jag tog sedan det och bröt ner det i serieform, vilket till största delen bestod i att sålla mellan beskrivningar och sådant som kunde göra sig bättre i bild, samt att lyfta ut dialoger där det passade. Det mesta av boken är ju återberättande, något som de medverkande har finslipat i föreläsningar och annat. Mitt jobb var att destillera det ytterligare en nivå så det passade ett sekventiellt berättande.

Tog arbetet längre tid än vanligt?
–Jag har en kreativ kurva när jag ritar serier, det brukar bli två sidor om dagen även om jag ibland vill eller behöver göra fler.

Både bild och text är oerhört uttrycksfulla och starka. Var det något särskilt du tänkte på som formade ditt bildspråk den här gången, som vara annorlunda mot andra tillfällen?
–Det skulle vara lättläst med tydliga bilder samtidigt som det inte fick väja för det hemska. Det var viktigt för mig att även en tolvåring skulle haja till när det kommer en sida där en massgrav med utmärglade lik visas. Utan den emotionella tyngden skulle man lura läsaren tror jag. Samtidigt var realismen viktigt. Något vi pratade om tidigt var att inte illustrera lägervakter och andra som rena monster då det skulle bli too much, hemskheterna var tillräckligt hemska utan att behöva skruva till det.

Du gjorde omslagbilden till min antinazistiska fantasybok Nattens Jägare 2014. Då förstod jag på dig att du blir upprörd över nazism och rasism. Är det något du vill utveckla? Berätta mer om?
–Blir vi inte alla det? Jag möter det kanske inte varje dag, men det finns där hela tiden. Jag har alltid tagit ställning och varit tydlig med mina åsikter. Speciellt nu när jag har barn som kommer att få möta det på ett eller annat sätt när de växer upp.

Hur hoppas du att boken kommer att användas?
–Jag hoppas den når ut till skolor och bibliotek. Så vitt jag vet finns det ingen annan bok på svenska i just det här ämnet och i seriemediet. “Maus” undantagen såklart, men det är en helt annan typ av bok.

Hoppas du kunna göra fler insatser mot främlingsfientlighet och extremism i framtiden?
–Såklart, men vi börjar med den här boken.

Och jag kan bara hålla med Peter. Det här är en bok som jag hoppas kommer att finnas i bibliotek och i alla skolor. Den innehåller kartor, ordlista och andra världskrigets historia i kortform. Den är skakande och realistisk, men ändå varsamt gestaltad. Bild och text harmonierar väl. Och starkast av allt är att den skildrar verkliga personers berättelser, innan deras röster har tystnat.

Låt oss aldrig glömma förintelsen och att varje generation på nytt måste arbeta mot extremism och hat. Därför behövs ett ständigt pågående arbete i skolorna ett offentligt samtal som aldrig tystnar. Läs ”Vi kommer snart hem igen”. Lova det!
 


Mattias Lönnebo

27 januari 2018
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 
Viktoria Höglund: "Recensioner och blogginlägg är som ett slags publikt medarbetarsamtal"

LitteraturMagazinet möter Viktoria Höglund

Viktoria Höglund: "Recensioner och blogginlägg är som ett slags publikt medarbetarsamtal"

Thrillern "Den som haver barnen kär" handlar om föräldraskap och relationen mellan förälder och barn. Viktoria Höglunds skönlitterära debut från i höstas finns nu som pocket.

Läs mer ...

LitteraturMagazinet möter Jenny Fagerlund

Jenny Fagerlund: "När man slår ihop boken skall det vara med en härlig känsla och tillfredställelse"

Feelgood-författaren Jenny Fagerlund skriver hellre om vardag än om glassig lyx, och lyfter gärna frågor som många kan känna igen sig i.

Läs mer ...

LitteraturMagazinet möter Pascal Engman

Pascal Engman: "Det är viktigt att skriva om saker som är farliga för samhället"

LitteraturMagazinets Karin Cellton fick under bokmässans intensiva första dag möjlighet till en pratstund med Pascal Engman vars nya thriller handlar om så kallade "incels", män som hatar och på olika sätt avhumaniserar kvinnor.

Läs mer ...

Litteraturmagazinet möter Michelle Sacks

Michelle Sacks: "Jag älskar Sverige"

LitteraturMagazinets Karin Cellton möter Michelle Sacks i en intervju om Sverige och Sydafrika, opålitliga berättare, moderskap och gemensamma läsupplevelser.

Läs mer ...

LitteraturMagazinet möter Dag Öhrlund

"Ljudboken är fantastisk, den öppnar böckernas värld för så många"

LitteraturMagazinets Karin Cellton möter Dag Öhrlund, författare till bland annat deckarna om kommissarie Ewert Truut. Den senaste boken i serien finns snart i en bokhandel nära dig.

Läs mer ...

LitteraturMagazinet möter Camilla Sten

"Det är något fascinerande med övergivna platser"

LitteraturMagazinet möter författaren till skräckromanen "Staden". Camilla Sten avslöjar vad som ledde till boken som redan sålts till femton länder.

Läs mer ...

Författarfokus

Inger Edelfeldt om nya boken: "Novellformen ligger bra till för mig"

Mångsysslaren Inger Edelfeldt intervjuas av LitteraturMagazinets Karin Cellton, som inte bara läst hennes senaste novellantologi utan allt som Edelfeldt skrivit, och dessutom ljugit för biblioteket om att hon tappat bort en bok hon ville behålla.

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg

En angelägen bok om postcovid

Recension: Jag är inte här, det här händer inte av Annah Björk

Vägen till 11 september

Recension: Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen av Jens Nordqvist

När det lätta inte är det rätta

Recension: Ett bloss i Barcelona av Malin Letser

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson

Judisk pojke och hans far i efterkrigstidens Polen

Recension: En låda apelsiner av Lena Einhorn

Bland släktfejder och familjehemligheter

Recension: Hitta Linnéa av Johanna Wistrand

En entimmesbok om passion

Recension: Sinnenas tid av Annie Ernaux

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter

En modern tonårsbok för alla

Recension: Värsta bästa tonåren av Maria Dufva
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB