Recension av En vinter i Paris, Jenny Oliver: En snabbslukad pralin - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
6

LitteraturMagazinets recension av En vinter i Paris, Jenny Oliver

En snabbslukad pralin

Boken är fullproppad med charmiga miljöer, dramatiska möten, flirtiga stunder och en hel del humor"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
En vinter i Paris
Författar-
presentation:
Jenny Oliver

Den brittiska feelgoodförfattaren Jenny Oliver ger oss i "En vinter i Paris" ganska exakt det titel och omslag antyder: en charmig feelgood i vintermiljö. Vilket också gör den till en riktigt fin vinterläsning, såväl för att komma i julstämning eller som mysfaktor under julledigheten. Boken är snabbläst, mysig och full av läckra bakverk.

När Rachels vänner plötsligt berättar att de hyrt ut hennes lägenhet över jul och anmält henne till en baktävling i Paris är det bara för henne att acceptera läget och packa sin väska. Vintern kommer hon spendera i Paris, långt bort från den lilla engelska byn hon känner och älskar. Vem vet, kanske är Paris precis den snöiga verklighetsflykt Rachel behöver för att lista ut vad hon vill med sitt liv, och vilka hon vill ha i det.

Jenny Oliver bäddar upp för att ”En vinter i Paris” ska vara en riktig pärla. Men boken visar sig snarare vara en snabbslukad pralin. Och det är verkligen på gott och ont. Boken är fullproppad med charmiga miljöer, dramatiska möten, flirtiga stunder och en hel del humor. Alla ingredienser en kan vilja ha i en feelgood i jultider finns där. Men tyvärr får den riktiga mysfaktorn inte plats för att boken är så kort.

Kanske är det just därför jag inte riktigt känner med huvudkaraktären Rachel, bara tilltalas måttligt av den sexiga franska kocken som fångar hennes intresse och helt klart inte upprörs tillräckligt av fulspelet i baktävlingen. Det begränsade utrymmet gör karaktärerna något statiska, det vintriga Paris något flyktigt och till och med bakverken något framhastade.

Ibland får Oliver mig att känna doften av nybakat bröd, höra det spröda knäcket av ett perfekt flarn och smaka kryddigheten i ett rött vin. Men det vattnas faktiskt inte i munnen på mig en enda gång. Att boken är så begränsad i sitt omfång gör helt enkelt att känslan faller lite platt. För att få det där lilla extra måste jag lägga ifrån mig boken en stund och själv brodera ut det jag läst. Vilket i och för sig faktiskt visar sig vara ganska stämningsgivande.

Den slutgiltiga känslan är ändå njutningsfull, för boken är genomgående charmig. Men den där riktiga känsloexplosionen finns inte riktigt där. ”En vinter i Paris” är lättläst, lättsmält och lättglömd. Men det är också precis en sådan flyktig njutning som kan behövas i julstöket.

Profil: Anna Bjurström

Mottagen: 6 december 2018

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB