Recension av Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen, Jens Nordqvist: Vägen till 11 september - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
Vägen till 11 september
Foto: Hans Jonsson

LitteraturMagazinets recension av Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen, Jens Nordqvist

Vägen till 11 september

Målet var att döda så många människor som möjligt"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen
Författar-
presentation:
Jens Nordqvist

Jens Nordqvist, journalist och författare, vill reda ut hur den våldsbejakande islamismen uppstod. I “Al-Qaidas krig, Historien bakom den islamistiska terrorismen” skriver han på ett lättillgängligt språk om politiska händelser som byggt upp frustration och hat mot västvärlden. Han låter också personer träda fram som drivit på rörelsen.

Usama bin Ladin, hjärnan bakom 11 september, publicerade en inspelning några veckor efter attentaten. Där säger han att den muslimska världen “har fått smaka på den här förödmjukelsen och degraderingen i över åttio år”. Han syftar på att efter första världskriget, då Osmanska riket fallit, svek västvärlden löftet om en arabisk nationalstat för att i stället dela upp Mellanöstern mellan sig. Och efter andra världskriget beslutade FN om en delning av Palestina, som lytt under Storbritannien, i en judisk och en arabisk del med Jerusalem som en internationell stad. 1948 utropades staten Israel av David Ben-Gurion, landets första premiärminister. Detta ledde, som vi vet, till flera krig och en palestinsk flyktingkatastrof.

I Mellanöstern fanns en motsättning mellan det djupt religiösa Saudiarabien och Nassers sekulära nationsbygge i Egypten. USA hade garanterat Saudiarabiens säkerhet mot att få tillgång till de enorma oljefyndigheterna. Bin Ladin fördömde starkt det egna landets styre. För honom var det outhärdligt att det otrogna väst i förlängningen tilläts vara beskyddare av de heliga platserna Mecka och Medina. Profetens och islams födelseland hade sålt sin själ för oljepengar.

I Egypten motsatte sig Muslimska brödraskapet Nassers politik. De var radikala fundamentalister som krävde att samhället skulle ordnas efter deras tolkning av islam. Enligt salafismen måste islam praktiseras som den gjorde under de tre första generationerna efter Muhammed. Nästan utan undantag hörde bin Ladins mentorer och ideologiska förebilder till Muslimska brödraskapet. Hans högra hand blev den egyptiske läkaren Ayman al-Zawahiri. Enligt Usama bin Ladin är det alla muslimers skyldighet att dö och döda för islam. Slutmålet är en global islamistisk stat, ett nytt kalifat.

Abdulla Azzam, som kom från en palestinsk flyktingfamilj, kallade 1984 alla muslimer till jihad, strid mot islams fiender, genom sin fatwa “Försvar av muslimska länder”. Usama bin Ladins enorma rikedom hade möjliggjort deras gemensamma projekt Servicebyrån, ett koordinationskontor och en uppsamlingsplats i Peshawar för alla som ville bidra i kampen mot Sovjetunionen i Afghanistan. Azzam åkte runt i världen med sina karismatiska predikningar och lockade rekryter. Längre fram kom bin Ladin och hans följare att inrätta sig i Tora Bora-grottorna i östra Afghanistan. Där hade de al-Qaida, basen. Ett löst nätverk växte fram under slutet av 1980-talet, främst inriktat på att bygga ut den militära förmågan.

Den hemliga flygplansoperationen tog form. Målet var att döda så många människor som möjligt. Då räckte det inte med en flygkapning. De fulltankade jumbojeten skulle användas som projektiler. De rätta martyrerna fanns i Hamburg, några män kring egyptiern Mohammed Atta som studerat stadsplanering i Tyskland. Han fann likasinnade i moskén.

Vi vet vad som hände. Alla kommer nog ihåg var de befann sig då. Jag kom hem från jympa, och tv:n stod på. Jag fick precis – i realtid - se planet som flög in i det andra tornet.

Usama bin Ladin hade misstagit sig på USA:s reaktion efteråt. Efter ambassadbombningarna i Kenya och Tanzania hade den varit begränsad. Nu gick USA i krig mot Afghanistan. Den muslimska världen ställde sig inte heller vid bin Ladins sida som han trott.

“Al-Qaidas krig” är den första delen av en trilogi, där Jens Nordqvist avser att beskriva hur den 11 september förändrade världen. Det första jag kommer att tänka på är flygplatskontrollerna. Jag läser att kaparna tog sig ombord på flygen trots att det fanns varningssignaler.

Nordqvists bok är intressant och lättläst, fast det inte är så enkelt att sammanfatta den. Där finns många personer, konstellationer och platser nämnda. Ett uttryck som jag inte hittar förklaring till är Umman. Det står för den församling Muhammed grundade men används i dag huvudsakligen som beteckning för alla muslimer i världen.

 

 

 

 

Profil: Anne-Charlotte Östman

Mottagen: 27 februari 2023

 

Anmäl textfel

Utgivning

Skuggsteg

av Jens Nordqvist
Thomas Åkesson är en vanlig man som bor i Nacka med sin fru Sara ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB