Recension av Den bästa dagen är en dag av törst, Jessica Kolterjahn: Karin Boye får liv på ett helt nytt sätt - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Den bästa dagen är en dag av törst, Jessica Kolterjahn

Karin Boye får liv på ett helt nytt sätt

När jag inte har några fler sidor som kan ursäkta att jag fortsätter att klamra mig fast konstaterar jag att Boye har gestaltats av precis rätt författare"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Den bästa dagen är en dag av törst
Författar-
presentation:
Jessica Kolterjahn
Utg.år: 2013

Karin Boye fortsätter att fascinera trots att det nu är mer än 70 år sedan hon dog en alldeles för tidig död. I sin nya roman har Jessica Kolterjahn tagit ett år ur Boyes liv och gestaltat hennes sökande efter kärlek.

Vi befinner oss i Berlin år 1932. Det kan bara bli omvälvande.

Själv kom jag först i kontakt med Boye när jag tretton år gammal sökte stöd för min deppighet hos konstnärer med tragiska öden. Först under gymnasiet läste jag alla hennes dikter – och dem har jag återkommit till, gång på gång. "Kallocain" hade jag tvingats läsa på högstadiet, men "Astarte", "Merit vaknar" och "Kris" blev senare bekantskaper, liksom Boyes brev.

Jag har med åren format en ganska omfattande relation till denna länge sedan döda poet –  och när en roman med henne som huvudperson skulle se dagens ljus, skriven av ingen mindre än Jessica Kolterjahn, var jag mycket förväntansfull.

Kolterjahns debutbok, "Ut ur skuggan", var en mycket spännande berättelse om en ung kvinnas sökande efter sin identitet som lesbisk i den svenska mellankrigstiden. Då imponerades jag av språket och uppskattade den jämfört med all HBTQ-litteratur som resolut placerar sig i samtiden.

Nu är det 1932. Karin Boye har åkt till Berlin för att gå i psykoanalys och försöka bota sina homoerotiska drag, som hon tidigare bara har försökt dämpa genom att inleda relationer med män. Medan nationalsocialisterna växer sig starkare gräver Boye i sitt inre på analyssoffan – men hon stöter också på en lesbisk subkultur och inleder motvilligt men ofrånkomligen en relation.

När jag läste Boyes brev fanns det ett parti jag skrev av för att spara på:

"Jag har nämligen också gjort en del oofficiella under diverse ensliga strövtåg i den undre världen. De är ofta lika fängslande. Särskilt har jag gjort bekantskap med en liten athenska, som jag hittade som gigolo på en mindre väl känd damklubb… En typ, som jag aldrig förr har sett maken till, en lustig och värdig liten person, pessimistisk och slyngelaktig, går alltid klädd i pojkkläder. Det här får du inte tala om, det är inte passande. "

Det är denna athenska som Kolterjahn har byggt ut till en hel relation. Dessutom låter författaren Boye byta analytiker och få uppleva att hennes önskan efter normalitet ifrågasätts. Kanske är det inte heterosexualitet hon behöver, utan att sluta skämmas över sin kärlek?

Så dyker Margot upp. Den judiska kvinna som Karin Boye räddade livet på genom att ge henne ett hem i Sverige. Kvinnan som älskade Boye över allt annat men som avskyddes av alla i hennes bekantskapskrets. Margot Hanel begick självmord två veckor efter Boye, men hon lämnade inga dikter efter sig och är i dag tämligen bortglömd.

Kolterjahn har valt helt rätt år för sin berättelse, gjort noggranna efterforskningar i tidstypiska ord och i det vi vet om Boye. Sedan spinner hon en fri berättelse. Ibland gnistrar en diktrad till i Boyes repliker, helt naturligt men också en blinkning till den läsare som minns dikten i fråga.

Fram växer en huvudperson som drivs av dödsmakter, depression och ångest, men som också har en längtan efter liv och närhet. Sällan har Boye framstått som så levande! Jag kan inte lägga ifrån mig boken. När jag inte har några fler sidor som kan ursäkta att jag fortsätter att klamra mig fast konstaterar jag att Boye har gestaltats av precis rätt författare. Någon som vet att flytta in i hennes röst och göra den till sin. 

Profil: Sebastian Lönnlöv

Mottagen: 16 april 2013

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Den bästa dagen är en dag av törst, Jessica Kolterjahn

Trovärdigt porträtt av Karin Boye i en orolig tid

En berättelse om frihet. Boye kämpar för att frigöra sig från sina egna hjärnspöken och från omgivningens konventioner"
Länge associerade jag Karin Boye med fotboll. Det verkar kanske lite underligt, men det kommer sig av att Tommy Svensson använde Boyes diktning, framför allt ”I rörelse”, som ett sorts ledmotiv för landslaget när de tog VM-brons 1994. En strof ur nämnda dikt är också titeln på Jessica Kolterjahns skönlitterära bok om Boyes år i Berlin. Året är 1932 när Boye flyttar till Berlin och b&o...
Recension av profil: Henrik Elstad

Utgivning

Den bästa dagen är en dag av törst (specialutgåva)

av Jessica Kolterjahn
Året är 1932 och Karin Boye tar sin tillflykt till Berlin. Djupt ...

Den bästa dagen är en dag av törst

av Jessica Kolterjahn
Året är 1932 och Karin Boye tar sin tillflykt till Berlin. Djupt ...

Ut ur skuggan

av Jessica Kolterjahn
”… alldeles lysande skildring av hur kärleken kan invadera och nä...

Nattfjäril

av Jessica Kolterjahn
Torsdagen den 24 november 1892 tar en ung, vacker kvinna in på Ho...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter

En modern tonårsbok för alla

Recension: Värsta bästa tonåren av Maria Dufva

Fullt upp på detektivbyrån

Recension: Det spökar på Smögen av Anna Ihrén

Karma och Jonar på nytt äventyr

Recension: Ond magi av Zelda Falköga

Med intellektuell spänst om ålderdomen

Recension: I november : om åldrandet av Sven-Eric Liedman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB