Recension av Alternativet, Karolina Bång: Bång plockar isär klyschorna kring kärlek och relationer - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Alternativet, Karolina Bång

Bång plockar isär klyschorna kring kärlek och relationer

Ett läsvärt seriealbum, för de som redan ifrågasätter den gängse synen på relationer – och för dem som skulle behöva ifrågasätta"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Alternativet
Författar-
presentation:
Karolina Bång

Måste man hitta någon att älska, älska med, leva med, skaffa barn med? Måste man i så fall ha en traditionell relation till den personen? Måste man välja bara en person? Måste personen ha ett visst kön? Eller går det att tänka utanför boxarna?

Karolina Bång ligger bakom två serieböcker sedan tidigare: Den lite spretiga ”Handboken”, med mycket kamplust, samt en lesbisk porr-roman i serieform – ”Cowgirls”. Nu är hon tillbaka med ”Alternativet”, som ifrågasätter vår väldigt vanliga syn på kärleken som monogam och heterosexuell. Finns det inga alternativ, frågar sig Bång – och visst finns det sådana, vilket boken också tydligt visar.

Bång tar avstamp i olika självhjälpsböcker där man till exempel kan komma fram till sin relationstyp och serveras diverse färdiga lösningar. Hon ifrågasätter, plockar isär och sätter sedan ihop nya teorier som är mer inkluderande och radikala än de vi vanligtvis matas med. Viljan är god, teckningarna är riktigt snygga och Bång skiftar stil på ett alldeles utmärkt sätt mellan olika sorters serier.

Min enda egentliga invändning är allt det utrymme som Bång ängar åt att reproducera färdiga teorier om hur ens plats i syskonskaran påverkar ens personlighet och ens olika relationer. Här saknar jag Bångs ifrågasättande ådra och jag har svårt att se vad teorin egentligen tillför till Bångs annars så rika odyssé genom klyschorna i såväl självhjälpsbokfloran som i själva samhället.

”Alternativet” är helt klart ett läsvärt seriealbum, för de som redan ifrågasätter den gängse synen på relationer – och för dem som skulle behöva ifrågasätta. Man kan vara fler än två i ett förhållande, man kan vara asexuell och lycklig, man behöver inte fästa så stor vikt vid könet på den man älskar. Kort sagt: det finns inte bara ett, utan otaliga, helt individuella alternativ till kärnfamiljen. Bång kan säkert inspirera och gjuta kampglöd i den som längtar efter de alternativen i sitt liv.

Profil: Sebastian Lönnlöv

Mottagen: 18 september 2013

 

Anmäl textfel

 Författarporträtt 

Karolina Bång

Karolina Bång är en svensk serieskapare inom queerfeministisk genre. Hon har skrivit och ritat böckerna Handboken och Cowgirls. Bång har också varit aktiv i bland annat seriekollektivet Dotterbolaget.

 Intervjuer 

Serietecknare som provocerar

Karolina Bång vägrar "hitta sin egen stil"

Karolina Bång är serietecknaren som ständigt förnyar sig – från folkbilding till "snuskbuskis".

– Jag anpassar stilen efter tonen i berättelsen, säger hon.

I sitt tredje album, som kom hösten 2013, vänder hon och vrider på begreppet självhjälp.

Läs mer ...

Utgivning

Alternativet

av Karolina Bång
Med underhållande analyser, metoder och populärpsykologi helt eft...

Handboken

av Karolina Bång
"Handboken" är Karolina Bångs första seriealbum och samlar serier som tidigare publicerats i olika fanzines. Här finns en mångfald av olika seriesorter: illustrerade historielektioner om de du aldrig fick lära dig i skolan, likväl som skönlitterära berättelser.

Cowgirls

av Karolina Bång
Cowgirls är Karolina Bångs andra seriealbum. Här möter vi en värld befolkad av enbart kvinnor i en vilda västern kontext. De kallas cowgirls. Dessa serienoveller är i första hand erotiska
Häftad, Finns i lager, 226 kr

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist

Kärlek på kundtjänst

Recension: Älskar att hata dig av Lovisa Wistrand

Överlastad spänningsroman

Recension: Plats 7A av Sebastian Fitzek

Tröstande godnattbok

Recension: Flickan från andra sidan havet av Sophie G. Hallgren

Fantastisk skildring av ett människoliv

Recension: Märit av Elisa Rossholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB