Recension av Alkofällan – Ta kontroll över din alkoholkonsumtion, Lars Elveback: Råd för den som vill ställa ifrån sig vinglaset - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Alkofällan – Ta kontroll över din alkoholkonsumtion, Lars Elveback

Råd för den som vill ställa ifrån sig vinglaset

En icke fördömande och mycket praktiskt inriktade bok, skriven i korta kapitel på ett lättillgängligt språk"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Alkofällan – Ta kontroll över din alkoholkonsumtion
Författar-
presentation:
Lars Elveback

Sommar, semester, fest, sol och vin. Och lite mer vin och kanske lite wiskey.

Rätt många dricker mer än vanligt nu. För den som dricker mycket mer eller tar med sig semestervanorna in i vardagen och hösten kan ”Alkofällan” både väcka tankar och ge råd.

Alkoholvanor smyger sig på, liksom växer. För många år sedan planerade en kompis och jag en större middag tillsammans. ”Jag har upptäckt att jag mer tänker på vinet än maten, vad sorgligt”, sa hon. Sedan dess har det gått många middagar. För de flesta i bekantskapskretsen har det gått bra. Men några har det trassligare. En del har slutat dricka efter år av trista händelser, andra har inte fattat sitt läge än.

Och inte säger man något.

Jag tänker på dem när jag börjar läsa Lars Elvebacks bok ”Alkofällan”. Efter ett tag upptäcker jag att en av underrubrikerna är ”för dig som dricker alkohol, mycket som lite”. Hmm, får nog tänka på mig själv också…

Lars Elveback är socionom och samtalsterapeut med kognitiv beteendeterpeutisk utbildning KBT. Hans ”Alkofällan” är en icke fördömande och mycket praktiskt inriktade bok, skriven i korta kapitel på ett lättillgängligt språk. Lite teori är det i början, om vilka som åker dit till exempel. Forskarna är oeniga, men enligt WHO står arvet för 50 procent av risken att bli alkoholist (luktar inte det kompromiss?), resten är kultur, som i vilka sociala kretsar man till exempel äter många middagar, tillgång och stressfaktorer. Till stressfaktorerna räknas tristess – vilket var en liten aha-upplevelse för mig.

Syftet med boken är samma som den ganska nya KBT-behandlingen för storkonsumenter av alkohol. Den är tänkt att hjälpa till att minska och ta kontroll över konsumtionen, men ställer inga krav på att man ska avstå helt. När jag hörde talas om behandlingen första gången tänkte jag cyniskt, så klart, det är lättare att rikta in sig på storkonsumenter än svårt alkoholiserade, de som krånglar och är lynniga och tar sig återfall gång på gång. Andelen som lyckas hålla sig nyktra efter behandlingar är skrämmande liten.

Ju färre som hejdar sig i tid och inte hamnar i det svarta sughålet desto bättre"

Men det var ju dumt tänkt. Ju färre som hejdar sig i tid och inte hamnar i det svarta sughålet desto bättre.

För mer vanliga (stor)konsumenterna bjuder Elveback på saklig diskussion och fyrtio råd att välja bland för att hitta metoder att minska drickandet. De flesta går ut på att skjuta upp eller försvåra drickandet, som varannan vatten, aldrig på en vardag och köp inte bag in box. Nya tips för mig var att dricka något surt och beskt i stället eller håll räkning på glasen genom att flytta mynt från en ficka till en annan.

Ett riktigt otidsenligt och antagligen mycket bra råd är att man inte ska hitta på att legitimera sitt drickande med att man är eller vill bli öl-, vin- eller wiskeykännare. Det är inte bara mängden utan också hur ofta man dricker som spelar roll, nämligen.

Så – blir man hjälpt av den här boken? Ja, det tror och hoppas jag att en del kan bli.

För andra blir det kanske som med andra självhjälpsböcker, något man läser för att en stund drömma om ett bättre liv och framför allt ett bättre jag. Men kanske, kanske smyger sig insikten sedan på om att det är dags att möta en beroendebehandlare öga mot öga.

Profil: Anita Björkqvist

Mottagen: 14 juli 2014

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB