Recension av Not That Kind of Girl, Lena Dunham: Ett välproducerat hopkok av Lena Dunhams greatest hits - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Not That Kind of Girl, Lena Dunham

Ett välproducerat hopkok av Lena Dunhams greatest hits

Lena Dunham skriver piggt och kreativt. Det är en bladvändare, men det finns många nyanser och formuleringar i språket som känns igen från ett vardagligt twitterflöde"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3

Kanske är "Girls"-skaparens största triumf att hennes budskap hunnit bli både normalt och vardagligt?

Lena Dunham har haft en banbrytande och tidvis stormig tid i 2010-talets mediala värld. Sedan det stora genombrottet med tv-serien "Girls" har Lena Dunham iklätts rollen som språkrör för den del av 20-någontning-generationen som annars sällan hörts. Att Lena Dunham tidvis kämpat sig igenom sin uppväxt har tydligt framgått i "Girls" genom hennes alter ego Hanna Horvath som fört  typ av kamp som många kunnat identifiera sig med. Det är just den brutalt nakna presentationen av all skit hon har tampats med som gjort att Lena Dunham och "Girls" har slagit så bra som det gjort. "Not that kind of Girl" fortsätter och fördjupar sig i Lena Dunhams liv och uppväxt, från barndom till nutid.

Framgångsreceptet för Lena Dunham har varit att provocera, att bryta ny mark. Hon uppmärksammades första gången för en flamsig hemgjord tv-serie där hon och hennes vänner mest på skoj flamsade runt som karaktärerna Delusional Downtown Divas. Serien och framförallt karaktärerna uppmärksammades till Lena Dunham egen stora förvåning. Ingenting i serien var bra, men det fanns något som provocerade på ett tillräckligt nyskapande sätt. Det var tack vare denna serie som Dunham i förlängningen fick avtalet som möjliggjorde "Girls". Mycket kretsar kring denna serie, men det är samtidigt svårt att prata om Lena Dunham utan att ta upp "Girls".

Dunham skriver piggt och kreativt. Det är en bladvändare, men det finns många nyanser och formuleringar i språket som känns igen från ett vardagligt twitterflöde.

"Not that kind of a girl" känns som ett välproducerat hopkok av Lena Dunhams dagboksanteckningar och blogginlägg, en antologi av hennes greatest hits. Problemet är att jag tycker mig redan har hört det Lena Dunham har att säga, det har redan kommunicerats igenom "Girls". Jag saknar det nya, det provocerande. Det hon skriver har redan nu hunnit normaliseras, det kittlas helt enkelt inte lika mycket längre (även om Fox news fortfarande verkar tycka det). Men just det faktumet kanske måste ses som något av en personlig trimuf för Lena Dunham – att de vardagliga, nakna och oputsade aspekterna av att vara ung har avstigmatiseras tack vare Dunham?

Profil: Simon Solders

Mottagen: 18 november 2014

 

Anmäl textfel

Utgivning

Not that kind of girl : en ung kvinna berättar vad hon "lärt av livet"

av Lena Dunham
Lena Dunhams tv-serie Girls, där hon själv spelar huvudrollen, ha...

Utgivning - andra språk

Not That Kind Of Girl (eng)

av Lena Dunham
Lena Dunham, acclaimed writer-director-star of HBO and Sky Atlant...

Not That Kind Of Girl: A Young Woman Tells You What She's Learned (eng)

av Lena Dunham
Lena Dunham, acclaimed writer-director-star of HBO and Sky Atlant...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB