Recension av Magikerna, Lev Grossman: Vild flirt med gamla fantasy-klassiker - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Magikerna, Lev Grossman

Vild flirt med gamla fantasy-klassiker

Boken marknadsförs som en ”Harry Potter” för vuxna, men för egen del skulle jag troligen tagit emot den mer välvilligt i tidiga tonåren"
Bok-
presentation:
Magikerna
Författar-
presentation:
Lev Grossman
Utg.år: 2013

”Magikerna” är skriven för alla de som är stora fantaster av fantasy och gillar ett magiskt äventyr. Det flirtas vilt och ogenerat med tidigare verk som ”Narnia”, ”Sagan om ringen” och ”Alice i underlandet”.

Det skadar därför inte att ha lite koll på fantasyns litteraturhistoria för att få så stor behållning som möjligt av läsningen. Om man som jag inte är lika såld på genren finns stor risk att denna uppskrivna roman blir en besvikelse.

Att ”Magikerna” är första delen i en trilogi kommer naturligtvis som en chock (eller kanske inte!). Det känns det inte precis som ett helt nytt grepp i genren.

Lika (icke) överraskande är det att huvudpersonen lämnar ett ganska grått liv bakom sig och är med om flera olika äventyr, vilket i slutändan bidrar till att han lär sig mer om sig själv och vad han vill med sitt liv.

Quentin Coldwater går sista året på high school när han på ett ganska ovanligt sätt blir uppmanad att göra ett intagningsprov för ett college vid namn Brakebills. På Brakebills antas 20 studenter varje år och deras utbildning består i att lära sig magi i olika former. Quentin lever ett liv i olycklig kärlek och med frånvarande föräldrar och antar utmaningen som innebär ett avbrott från ett liv som han inte kommer att sakna.

Utbildningen på Brakebills skiljer sig naturligtvis ganska mycket från andra högskolor och studenterna utsätts för ganska okonventionella prov som att tvingas flyga till Sydpolen. Men Quentin lär sig också mycket av det som många andra gör på amerikanska college om vänskap, kärlek, sex och droger. En sak som han visar sig ha gemensamt med många av sina klasskamrater är att de alla har läst böckerna om det magiska landet Fillory när de var barn och kan relatera till dessa. Fillory får stå som en symbol för en önskan att via förtrollning få ett liv som är mer spännande och äventyrligt. Men som alla vet så ska man akta sig för vad man önskar, eftersom det kan gå i uppfyllelse.

Om man skalar bort Brakebills, Fillory, alla trollformler och sagoväsen så återstår en berättelse om en tonåring som växer upp och upplever kärlek, besvikelse och sorg. Förväntningarna som han hade på livet slår inte in som han hade tänkt och istället tar han en tillflykt till drömmarnas land.

Grossman berättar med en del humor och han försöker hålla texten modern. Ändå blir jag inte engagerad, personer och relationer beskrivs emellanåt ganska taffligt och jag har svårt att få ett riktigt sammanhang.

Boken marknadsförs som en ”Harry Potter” för vuxna, men för egen del skulle jag troligen tagit emot den mer välvilligt i tidiga tonåren. Det som jag tyckte var roligast med boken var det kringmaterial som har skapats kring boken, i form av websidor tillhörandes Brakebills och böckerna om Fillory. Sådan metafiktion är jag svag för, men i övrigt var det ingen magisk läsupplevelse.

Profil: Henrik Elstad

Mottagen: 10 februari 2013

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Magikerna, Lev Grossman

Ett äventyr som förför läsaren med magi, äventyr och kärlek

Lev Grossman måste vara J.K Rowlings och C.S. Lewis hemliga kärleksbarn"
Trollkarlar, sex, sprit och deprimerade ungdomar som söker mening i sina liv. Det kan sammanfatta grunden i första delen utav en väntad triologi. Det var länge sedan jag inte kände ett visst mått av slentrian överskugga en bok jag läst. Du vet, man tänker "åh, det var det butlern som var mördaren..." Så är inte fallet med "Magikerna". Från första sidan är jag förförd av historien om Quen...
Recension av profil: Maria Sidén

Utgivning

Magikernas land

av Lev Grossman
Magikerns land är en nervkittlande roman och en sagolik berättels...

Magikernas kung

av Lev Grossman
Svart magi och brustna drömmar i uppföljaren till succéromanen Ma...

Magikerna

av Lev Grossman
Första delen i en serie med mycket magi, äventyr och kärlek. En korsning mellan Harry Potter-serien och Narniaböckerna tyckte LitteraturMagazinets recensent.

Utgivning - andra språk

The Magician's Land (eng)

av Lev Grossman
Quentin Coldwater has lost everything. He has been cast out of Fi...

Magicians, The (UK) (eng)

av Lev Grossman
In a secret world of forbidden knowledge, power comes at a terrib...

The Magician King (eng)

av Lev Grossman
Nothing is ever as it seems Deep in the forests of the magical la...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist

Kärlek på kundtjänst

Recension: Älskar att hata dig av Lovisa Wistrand

Överlastad spänningsroman

Recension: Plats 7A av Sebastian Fitzek

Tröstande godnattbok

Recension: Flickan från andra sidan havet av Sophie G. Hallgren
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB