Recension av Dit du går, följer jag, Lina Nordquist: Naturnära om livets hårda villkor - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 LitteraturMagazinet recenserar 
Naturnära om livets hårda villkor
Foto: Emily Dahl

LitteraturMagazinets recension av Dit du går, följer jag, Lina Nordquist

Naturnära om livets hårda villkor

Unni lämnar plats för kärleken"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Dit du går, följer jag
Författar-
presentation:
Lina Nordquist

Så många fina debuter jag läst på sistone. Lina Nordquists roman “Dit du går, följer jag” är definitivt en av dem. Handlingen i Hälsingeskogen innefattar livets grundläggande premisser. Det kärleksfulla språket ligger tätt mot en natur som ger och tar.

Lina Nordquist har en plats i riksdagen. Hon är docent i fysiologi och diabetesforskare. Hon är uppvuxen i Hälsingland och har med sin kärlek till dess natur valt skådeplatsen för sin debutroman.

Den utspelar sig på två tidsplan. Berättaren Unni vänder sig från okänd plats i tid och rum till sin son Roar när hon skildrar familjens vedermödor vid sekelskiftet 1900. Unni, som befunnit sig i en utsatt situation ensam med ett oäkta barn, har hjälpt kvinnor med sin läkekonst. Efter en dom måste hon fly. Men nu har hon fått ett ovärderligt stöd i Armod som tagit till sig Roar som sin egen son. Flykten går från Norge in i de svenska skogarna.

På det andra planet får vi veta att Roar har dött vid 70 års ålder. Han har levt kvar i det hus som hans föräldrar gjorde till sitt hem när de kom till Sverige. Kåra, hans svärdotter, är berättaren i kapitlen som är tillägnade henne. Hon bor i maken Dags föräldrahem, hos Roar och Bricken. Hon känner sig inlåst, knaprar lugnande för att stå ut. Hon är ingen närvarande mor till lille Bo. Maken framstår som svag. Kärleken söker hon hos svärfadern.

Jag tycker mycket om berättelsen om Armod, Unni och Roar och flickorna som föds senare. Visst är det stundtals riktigt mörkt. De första åren svälter de. Döden är nära att ta dem, men överlevnadsinstinkten är stark. För att inte tala om styrkan i deras gemenskap.

Kåras historia är inte lika trovärdig. Först när hela bakgrunden målats upp av Unni blir den lite mer begriplig för läsaren. Unni börjar viska sina minnen till Roar så att han inte ska höra. Hemligheten är större och mer förödande än den Kåra bär på. Ska sanningen eller kärleken segra? Unni lämnar plats för kärleken.

Profil: Anne-Charlotte Östman

Mottagen: 2 december 2021

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB