Recension av Så jävla kallt, Lova Lakso: Drömmen om värme - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
7

LitteraturMagazinets recension av Så jävla kallt, Lova Lakso

Drömmen om värme

En roadtrip som säkert skulle göra sig bra på film, språket är lysande, vackert och kvickt"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Så jävla kallt
Författar-
presentation:
Lova Lakso

Lova Lakso är socionom och kurator. Hon kommer ursprungligen från Piteå men är bosatt i Göteborg sedan tio år. "Så jävla kallt" handlar om Karla som längtar söderut och om hennes hund Hemingway som är sjuk.

Sjuttonåriga Karla fryser hela tiden och inte blir det bättre av att hon vägrar att klä sig i kängor och vinterjacka, man vill ju se snygg ut. Hon bor med sina föräldrar och sin gamla hund Hemingway, som hon älskar. En viktig person i hennes liv är kompisen Kaja, som bor ensam och är förtegen om hur hon levde innan hon flyttade till Karlas lilla by.

Dagarna går. Karla fryser, super, är elak mot sina föräldrar, har lite slött sex med den smådryge Aziz och försöker spara pengar. Hon drömmer om att åka söderut, varsomhelst där det inte är så jävla kallt. Men när Hemingway blir sjuk och måste avlivas tar hon hunden med sig och flyr från sina hårt prövade föräldrar tillsammans med Kaja och Aziz.

De snattar kläder och mat, stjäl en buss, liftar med rumäner, åker på hemmafester... Målet är Karibien, eller kanske Grekland... Historien är en road trip som säkert skulle göra sig bra på film. Språket är lysande, vackert och kvickt. En typisk replik kan låta så här, angående om att ha sex med trettiofemåringar; "...Du ligger väl med skelett om du vill. Smitta mig inte med döden, bara".

Bokens brist är att huvudpersonen aldrig blir tillräckligt intressant. Man förstår att det är något är fel i hennes liv. Kanske är hon deprimerad, kanske har hon någon diagnos, eller kanske är hon bara omogen. Det kan läsaren bara gissa sig till. Men jag har svårt att bry mig om henne. Ändå är det en fartfylld historia med bra driv och Lova Lakso är en god stilist. Bifigurerna är tyvärr mer intressanta än huvudpersonen. Jag skulle gärna vilja läsa en fortsättning med Aziz eller Kaja i fokus.

Profil: Eleni Schmidt

Mottagen: 7 december 2019

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Jenny Rogneby kan bättre

Recension: Medlaren av Jenny Rogneby

Storartat om en gåtfull kärlek

Recension: Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

En pärla i bokhösten

Recension: Andromeda av Therese Bohman

Händelserik sommar i Söderviken

Recension: Adele följer spåren av Sanna Juhlin

Mer känslor och spänning i andra boken om Betty

Recension: Värma händer av Katarina Widholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB