Recension av Judas barn, Markus Heitz: Ett sällskap på väg mot sanning eller förfall? - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Judas barn, Markus Heitz

Ett sällskap på väg mot sanning eller förfall?

Heitz vampyrer är inte precis Twilight-snygga varelser som glittrar i solen. Men att säga att där inte finns likheter är en lögn."
Bok-
presentation:
Judas barn
Författar-
presentation:
Markus Heitz
Utg.år: 2012

Året är 2007 och syster Theresia ledsagar ytterligare en sjukling mot ljuset. Ingen vet hur många hon fakiskt hjälpt till andra sidan. Therisa är fast i den kropp hon förvandlades i, förevigt ung och vacker. Hon tyngs av alla år hon avverkat, alla liv hon släkt, alla liv hon försökt rädda. Skulden kväver henne och hon börjar skriva sina memoarer. Heitz låter Theresia berätta om sitt nuvarnade liv och vi får följa hennes återblickar decenier bakåt i tiden.

Vi får följa den yngre Theresias levnadshistoria som börjar i Serbien 1670. Historien börjar hos flickan Jitka och hennes mor som bor i en liten by. Jitka behandlas som en spetälsk, inte nog med att hon är en riktig yrhätta, hennes hud bär ett specielt märke. Ett märke som fyller byborna med fasa. Händelser skiljer Jitka och hennes mor åt och plötsligt gör Jitkas far entré i hennes liv. Nu öppnas dörrarna åt mystikens värld. Fadern utbildar Jitka i alkemi, mystik och slutligen blir hon invigd i vampyrism. Jitka är diciplinerad och väldigt målmedveten, snart har hon en stor kunskap inom mysticismens värld, inträdesprovet är snart här. Jitkas och hennes fars högsta dröm är att hon ska bli upptagen i sällskapet Judas barn, men då måste hon klara provet. Ljusskygga varelser som ägnar sina övernaturligt långa liv åt forskning. Jitka upptäcker dock att syftet inte är så ädelt som det låter, maktspel och korruption tar sin början. Jitka börjar tvivla på vem hon kan lita på.

Heitz vampyrer är inte precis Twilight snygga varelser som glittrar i solen. Men att säga att där inte finns likheter är en lögn. I Heitz roman finns det fula, hemska, elaka vampyrsläkten. Men det finns också vackra vamyprer som försöker undvika människoblodet och leva efter någon slags mental kodex. Judas barn baseras på verkliga hörsägen och dokument från 1731-1732, Heitz ville utforska bilden av vampyren. De historiska inslagen baseras på bland annat rättegånsprotokoll från början av 1700-talet, och östeuropeisk vampyrmytologi gör att den blir säregen i sitt slag. Faktum är att Heitz själv verkar osäker på om vampyren är en myt eller ej.

Är du en fantasynörd som avverkat romaner lika tjocka som ditt eget lår? Eller en motståndare till Edward? Då har du en bra genomarbetad, intresseväckande historisk vampyrroman du kan sätta tänderna i. Som många andra recensenter skrivit så har den likheter med Anne Rices En vampyrs bekännelse, så är du ett fan av henne måste du ge den en chans. Judas barn är den första fristående boken i en kommande triologi. Om jag skulle läsa om denna med den kunskap om Heitz omfattande research arbete jag har idag så skulle jag börja med att läsa efterordet. Jag tror jag skulle uppskattat det detaljerade arbetet mer då.

Jag tycker själv att den var fängslande i början men sedan gick det trögt och jag blev aldrig fast igen. Men det var samma sak med Rices böcker för mig. Så har du klyvt igenom hennes bör du pröva denna.

Profil: Maria Sidén

Mottagen: 8 mars 2013

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Judas barn, Markus Heitz

Tysk skräckmästare skriver om historisk vampyrmytologi

De 300 första sidorna kan vara den bästa läsupplevelsen i år"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Det kan kännas som att vampyrtemat i den moderna litteraturen börjar bli lite uttjatat. Men när man upptäcker oemotståndliga böcker som ”Judas barn” av den tyske författaren Markus Heitz, kan man gärna sätta tänderna i ytterligare en bok om blodsugare. Det maffiga omslaget med den svarta masken väcker förväntningar vilka uppfylls med råge när läsaren öppnar pärmarna och börjar...
LitteraturMagazinets recensent: Henrik Elstad

Utgivning

Judas barn

av Markus Heitz
En roman vars berättelse sträcker sig från slutet av 1600-talet fram till nutid, delvis baserad på både rättegångsprotokoll från 1700-talet och den östeuropeiska vampyrmytologin.

Utgivning - andra språk

Righteous Fury (eng)

av Markus Heitz
The elves, dwarves and humans all know the älfar to be dark, rele...

The Fate Of The Dwarves (eng)

av Markus Heitz
For the last time, the dwarves are going to war - and the outcome...

The Revenge of the Dwarves (eng)

av Markus Heitz
Life has not been easy for battle-weary Tungdil the dwarf. But th...

The War of the Dwarves (eng)

av Markus Heitz
The dwarves have gone to battle and they have been victorious. Bu...

The Dwarves (eng)

av Markus Heitz
For countless millennia, no man or beast has ever succeeded in br...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Jenny Rogneby kan bättre

Recension: Medlaren av Jenny Rogneby

Storartat om en gåtfull kärlek

Recension: Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

En pärla i bokhösten

Recension: Andromeda av Therese Bohman

Händelserik sommar i Söderviken

Recension: Adele följer spåren av Sanna Juhlin

Mer känslor och spänning i andra boken om Betty

Recension: Värma händer av Katarina Widholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB