Recension av Berättelsen om O, Pauline Réage: En erotisk klassiker om kontroll - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Berättelsen om O, Pauline Réage

En erotisk klassiker om kontroll

Som vanligt när det gäller erotisk litteratur vill man förhålla sig även till den mer praktiska användningen av verket. Mer precist, blir man upphetsad av att läsa?"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Berättelsen om O
Författar-
presentation:
Pauline Réage

”Berättelsen om O” räknas som en av de riktiga klassikerna inom den erotiska litteraturen. Den kom ut för första gången 1954 och vem som låg bakom pseudonymen Pauline Réage var höljt i dunkel under närmare 40 år.

The New Yorker avslöjade att författaren var Dominique Aury, berömd författare, förläggare och kritiker. Som ytterligare ett lager på den läckert överdådiga tårtan visade sig även Dominique vara just en pseudonym. Ett både kvinnligt och manligt namn, taget av Anne Cécile Desclos. Namnet fungerade som möjliggörare för henne att verka i den mansdominerade bransch som var i det närmaste omöjlig för en kvinna att ta plats i under mitten av 1930-talet.

Att ”Berättelsen om O” skrevs under pseudonym är inte särskilt överraskande. Vi talar ändå om en bok som i tämligen tydliga ordalag beskriver ett liv tillägnat BDSM*, ett ämne som inte ens i våra modernt frigjorda dagar går obemärkt förbi. Visserligen har en enorm "50 shades of Grey"-våg svept in hela världen i en slags vaniljfärgad BDSM-dimma men i jämförelse med O har Anastasia inte mycket att komma med.

O – huvudpersonen kallas aldrig något annat – förs av sin älskare till ett slott utanför Paris för att tillsammans med ett flertal andra unga kvinnor piskas och domineras sexuellt av okända män. Reglerna är många och benhårda. Kvinnorna får inte möta männens blickar, de måste ständigt hållas sig tillgängliga, mun och ben skall ständig hållas särade.

Vistelsen på slottet visar sig snart bara vara början på vägen mot att fullständigt uppgå i tillvaron som ägd av en annan människa. När O återvänder till Paris tas nästa steg mot fulländningen. Älskaren ger henne vidare till sin vän, Sir Stephen, som tar vid och fullbordar O´s förvandling till sexslav när han brännmärker henne och piercar hennes kön, allt för att fysiskt markera det som själsligen redan är bestämt, att O har lämnat över sig helt och fullt.

”Berättelsen om O” handlar om att göra just detta, ta eller släppa kontroll. Ju mer jag läser om BDSM desto mer tänker jag att det inte är så märkligt att alla dessa amerikanska hemmafruar som enligt nidbilden läser "50 shades"-serien gillar det de tar del av. På ytan kan dominans och underordning låta lite läskigt och liksom väldans fritt på ett obehagligt sätt. Men det är ju precis tvärt om. Reglerna är som sagt rigorösa. Alla deltagare kommer överens om vad som ska ske och hur. Jämfört med ”vanligt vardagssex”, där lite vad som helst kan hända, är BDSM egentligen ett under av ordning och reda.

I ”Berättelsen om O” får vi dessutom följa ett arbete som leder bort från jaget, även det en attraktiv tanke för många. Genom att späka kroppen, klä den i särskilda plagg och överlåta kontrollen, uppnås en i det närmaste religiös frigörelse. Fokus går från jaget till kroppen, till tillit och frihet.

”Under blickarna, under händerna, könen som skymfade […] befriades hon från sitt eget jag i en yrsel som ledde tillbaka mot kärleken och kanske närmare döden”.

Som vanligt när det gäller erotisk litteratur vill man förhålla sig även till den mer praktiska användningen av verket. Mer precist, blir man upphetsad av att läsa? Mitt svar i detta fall är ett, nja

Kanske funkar det om man är inbiten BDSM-fan men annars är det förvånansvärt osexigt för att vara så extrem fyllt av just sex. Å ena sidan oerhört detaljrikt å andra sidan väldigt försiktigt. Det mesta som har med själva sexualakten att göra är faktiskt rätt sedesamt återgivet i form av omskrivningar i stil med att folk ”blir tagna”.

Det mest njutningfyllda för min del är faktiskt de fantastiska beskrivningarna av kläder och inredning. Frossandet i modeller, snillrika knäppningar och vackra material får mig att rysa av välbehag. Kanske får jag inse att jag snarare än underkastelse går igång på någon slags mode-fetish. Vilken bok ska jag läsa då? Tips mottages tacksamt!
 

* BDSM - är ett samlingsbegrepp och står för bondage/disciplin, dominans/submission (underkastelse) och sadomasochism. BDSM innebär att samtyckande personer gemensamt söker njutning genom olika former av maktutbyten. För en del är BDSM ett sätt att krydda till sexlivet lite extra ibland. För andra är det en livsstil. En del gillar vissa delar och vill till exempel endast bli dominerade, andra är allätare och testar gärna olika roller.Att hålla överenskommelser och att leken är frivillig är viktigt när man utövar BDSM.

Källa: RFSU

Profil: Elin Lucassi

Mottagen: 13 maj 2014

 

Anmäl textfel

Utgivning

Berättelsen om O

av Pauline Réage
O förs av sin älskare till ett slott där hon skändas av en rad mä...

Utgivning - andra språk

Story of O Part Two: Return to the Chateau (eng)

av Pauline Réage
O returns to the place of her initiation, an elegant chateau outs...

Story of O (eng)

av Pauline Réage
The classic French erotic bestseller that preceded Fifty Shades o...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Jenny Rogneby kan bättre

Recension: Medlaren av Jenny Rogneby

Storartat om en gåtfull kärlek

Recension: Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

En pärla i bokhösten

Recension: Andromeda av Therese Bohman

Händelserik sommar i Söderviken

Recension: Adele följer spåren av Sanna Juhlin

Mer känslor och spänning i andra boken om Betty

Recension: Värma händer av Katarina Widholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB