Recension av Svenska brott - Bodenfallet, Lars Olof Lampers: Bodenfallet först ut i ny bokserie om svenska brott - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Svenska brott - Bodenfallet, Lars Olof Lampers

Bodenfallet först ut i ny bokserie om svenska brott

Jag blir påmind om hur lite man faktiskt vet om andra människor"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Svenska brott - Bodenfallet
Författar-
presentation:
Lars Olof Lampers
Inbunden
Beställningsvara, 271 kr
Pocket
Finns i lager, 73 kr

"Svenska brott: Bodenfallet" är första boken i en ny serie om verkliga brott, skriven av Thomas Bodström, advokat och tidigare justitieminister, och Lars Olof Lampers, kriminalreporter och redaktör för SVT:s "Veckans brott".

Våren 2013 försvinner 20-åriga Vatchareeya från sitt hem i den lilla norrländska staden Boden. Sökorganisationen Missing People kopplas in och några veckor senare hittas Vatchareeyas styckade kvarlevor spridda i skogen och i ett gulmålat ödetorp utanför om staden. Snart riktas misstankarna mot den 22-åriga Kristoffer som hon träffade samma kväll som hon försvann, men trots en ingående polisutredning tycks varje svar väcka fler frågor.

Träffade Vatchareeya någon mer person under sin sista kväll i livet? Var skedde brottet, vilket mordvapen användes och vad var dödsorsaken? Det tycks även vara svårt att hitta ett rimligt motiv, och uppfattningarna om vem som är den skyldiga går isär. Det finns nämligen minst en person till som drar polisens uppmärksamhet till sig, bland annat Vatchareeyas karatetränare – en gift man i 50-årsåldern. Var det rätt person som dömdes för mordet? Och hur stor del av sanningen kom egentligen fram vid rättegången?

Boken har en intressant struktur, där juridiska förklaringar om vårt lands rättssystem är insprängt i kursiverade avsnitt"

Mycket intressant läsning. Den här boken kändes självklar, inte bara för att jag är intresserad av kriminologi, utan även för att jag läst en hel del dokumentära böcker om specifika mordfall, dock främst amerikanska. Visst finns det böcker om svenska brott, men de berör mer sällan "vanliga" medborgare. Jag är också en självklar följare av podden "Serial" och Netflix-serien "Making a Murderer", och det här är lite på samma linje. Boken har också en intressant struktur, där juridiska förklaringar om vårt lands rättssystem är insprängt i kursiverade avsnitt. Det handlar om allt från polisens arbete med försvunna personer och vilken betydelse ett erkännande har, till vad som egentligen skiljer ett mord från ett dråp. Även om jag redan kände till en del, fanns det också bitar som gått mig förbi.

Omständigheterna kring brottet visar också hur mångsidig verkligheten kan vara. Det finns en hel del som tyder på att Kristoffer var den skyldiga, men också en hel del som tyder på motsatsen. Författarna väljer dock att inte själva ta ställning, utan vill skapa utrymme för läsaren att bilda sig en egen åsikt. Det tycker jag att de lyckas bra med (även om vissa detaljer möjligen antyder åt vilket håll de lutar), och utgången av Bodenfallet visar hur hundraprocentiga bevis inte nödvändigtvis är det som fäller någon för ett brott.

Själva fallet i sig tyckte jag alltså var både väl valt och medryckande återgivet. Däremot saknade jag en mer levande skildring av Boden som stad och den norrländska miljö som ger händelsen en lite speciell karaktär. Det har förmodligen inte varit författarnas avsikt att gå in på den biten; snarare har de valt att fokusera på det polisiära och juridiska. Men det ena behöver inte utesluta det andra. Även om den amerikanska true crime-författaren Ann Rule tvärtom tippar över lite för mycket åt andra hållet – och i det närmaste skriver skönlitterärt om detaljer i mordfall som hon rimligen inte kan känna till – blir en berättelse alltid mer gripande när platsen får bli en del av dramat.

Jag ser redan fram emot nästa bok i serien!"

Däremot är både Kristoffer och Vatchareeya nyanserat beskrivna. De varken svartmålas eller idealiseras utifrån sina respektive "roller" och jag blir påmind om hur lite man faktiskt vet om andra människor. Trots detta tror jag ändå att jag tillslut bildade mig en egen uppfattning om vad som hände den där dagen i maj för snart tre år sedan och jag ser redan fram emot nästa bok i serien!

Profil: Kristina Jägfeldt

Mottagen: 6 april 2016

 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Aktuell med ny bok

Thomas Bodström om nya bokserien: "Viktigt att visa hur rättssystemet ser ut i vårt land"

Thomas Bodström har tidigare varit Sveriges justitieminister och skrivit ett flertal böcker. LitteraturMagazinets Kristina Jägfeldt tog en pratstund med författaren, som är aktuell med den nya boken "Svenska brott – Bodenfallet".

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg

En angelägen bok om postcovid

Recension: Jag är inte här, det här händer inte av Annah Björk

Vägen till 11 september

Recension: Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen av Jens Nordqvist

När det lätta inte är det rätta

Recension: Ett bloss i Barcelona av Malin Letser

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB