Recension av De imperfekta, Tom Rachman: Skickligt medryckande karaktärsskildring - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av De imperfekta, Tom Rachman

Skickligt medryckande karaktärsskildring

Jag önskar att jag hade fått följa några av personerna lite längre. Det här är en författare som säkert skulle lyckas bygga upp en hel roman kring var och en av hans redaktionsmedlemmar."
Bok-
presentation:
De imperfekta
Författar-
presentation:
Tom Rachman

Jag blir glad när jag läser den här boken. Kanske inte på grund av dess egentliga innehåll, utan snarare av alla minnen den väcker. Jag är plötsligt tillbaks på redaktionerna jag jobbat på, ser redigerarnas stressade axlar, känner nyhetschefens flås i nacken, undrar igen hur alla de här smått kufiska personerna har hamnat här... Jag minns spänningen mellan avdelningarna - hugger textredigerarna sönder min text, beskär de min bild, sätter någon en konstig rubrik, kommer nattchefen släppa igenom det här? Och spänningen när tidningen kommer från tryckeriet, rykande färsk. Vilka misstag har vi gjort?

Tom Rachman fångar stämningen och rytmen på en dagstidning på ett mycket skickligt sätt. Vi får träffa vitt skilda karaktärer från en dagstidnings start till dess fall, genom att få dyka ner i ett avsnitt av deras liv. Deras egna historier, nära novellformatet, som följer på varandra, bygger långsamt upp en hel värld.

Vi lär känna karaktärerna genom att se världen med deras ögon. Men vi får också vara i kollegernas och chefernas kropp. Genom att hoppa från den ena till den andra blickar vi ut över redaktionsgolvet från vitt skilda håll. Det är tidningen som är i fokus, men det är genom människorna vi förstår den bäst.

Karaktärerna tecknas omsorgsfullt. Det är fascinerande hur djupt Rachman lyckas nå med var och en, med tanke på den mängd personer han ändå har valt att presentera. Här finns reportern som förlorar sin familj, en som förlorar sitt jobb, en annan som ger upp sig själv för kärleken. Det är öden som griper tag, verkar ibland förutsägbara, men överraskar ändå oftast. Jag önskar att jag hade fått följa några av personerna lite längre. Det här är en författare som säkert skulle lyckas bygga upp en hel roman kring var och en av hans redaktionsmedlemmar.

Tom Rachman skriver på ett medryckande sätt. Då och då känns som att man vill pausa, som att han springer för fort. Men han kan sin dramaturgi, vet hur man bygger en bra story. Jag sträckläser boken. Så vad mer finns att säga? Gå och köp den! 

Profil: Enikö Koch

Mottagen: 17 februari 2012

 

Anmäl textfel

 Författarporträtt 

Tom Rachman

Tom Rachman bakgrund som journalist vilket tagit honom världen över från sin uppväxt i Vancouver. Han debuterade med romanen "De imperfekta", en bok som fick mycket uppmärksamhet på bokmässan i Frankfurt 2008.

Utgivning

Stora makters uppgång och fall

av Tom Rachman
Inbunden, Finns i lager, 333 kr

De imperfekta

av Tom Rachman
Historien om huvudpersonen Lloyd Burko och hans arbete på en engelskspråkig dagstidning i Rom. Man får följa tidningens medarbetare, den excentriska ägaren samt den hängivna läsaren. Handlingen är inte en självbiografi men likheter finns med Tom Rachmans egna liv och på hans första jobb som på tidningen "International Herald Tribune".

Utgivning - andra språk

Rise & Fall Great Powers (eng)

av Tom Rachman
For fans of Jennifer Egan, Dave Eggers, and Donna Tarttthe brilli...

Imperfectionists, The (eng)

av Tom Rachman
The newspaper was founded in Rome in the 1950s, a product of pass...

The Rise and Fall of Great Powers (eng)

av Tom Rachman
The stunning new novel from the author of international bestselle...

The Imperfectionists (eng)

av Tom Rachman
The newspaper was founded in Rome in the 1950s, a product of pass...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB