Recension av Ordbrodösen, Anna Arvidsson: Stämning och spänning i bok om pennor som är mäktigare än svärd - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Ordbrodösen, Anna Arvidsson

Stämning och spänning i bok om pennor som är mäktigare än svärd

En framtida filmatisering är långt, långt ifrån osannolik"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Ordbrodösen
Författar-
presentation:
Anna Arvidsson

I Anna Arvidssons debutbok ”Ordbrodösen” blandas övernaturliga krafter med klassiskt detektivarbete, kärlek, ovillkorlig vänskap och en alldeles tidlös stämning.

Alba Vinters liv är förutbestämt. Hon kommer från en släkt av ordbrodöser; kvinnor som med skrivna ord kan styra andra människors tankar, känslor och handlingar. På sin artonårsdag ska hon genomgå ett prov, en ceremoni – en ren formalitet som alla ordbrodöser klarar – och få sin kraft. Men Alba misslyckas; hennes förmåga är blockerad.

Istället för det sedvanliga läroåret som nybliven ordbrodös lämnar hon den lilla bruksorten Vintervila i Värmland och skickas till en avlägsen släkting i Stockholm som förmodas vara utan kraft även hon. Lo, och hennes dotter Klara, engagerar sig i mysteriet med Albas blockering och börjar nysta i dunkla familjehemligheter.

Dessvärre är det fler som intresserar sig för det oförklarliga med Albas uteblivna kraft, och en actionfylld och hänsynslös jakt tar fart, dock med små oaser av välvalda andningspauser. Alba, Lo och Klara måste förhindra ett mord, men vem är det de ska skydda?

Alba framstår som något av en tidsresenär från det förflutna. Hon har vuxit upp avskilt, visserligen gått i skolan men utan att känna sig delaktig. Hon har haft tillgång till böcker men inte tidningar, teve och internet. Hennes mormor pratar inte, hennes morfar är lågmäld och hennes mamma dog när hon var liten. Ordbrodösernas kraft har varit självklar i hela sitt liv men alla intryck från omvärlden som de flesta av oss tar för givet är något alldeles nytt för henne.

Anna Arvidsson har vävt ihop, eller snarare broderat, en lika väldisponerad som spännande historia där en tidlös stämning samspelar med korta och effektfulla kapitel. Gåtor och dammiga vindsförråd, ledtrådar i form av drömmar, fotografier, gamla kalendrar, lapptäcken och handskrivna dagböcker leder till cliffhangers som lockar till sträckläsning.

En känsla av att vad som helst kan hända följer med läsaren samtidigt som Arvidsson inte lämnar något åt slumpen. Personporträtten är lika inkännande som i Engelsforstrilogin och en framtida filmatisering är långt, långt ifrån osannolik.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 28 januari 2017

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Jenny Rogneby kan bättre

Recension: Medlaren av Jenny Rogneby

Storartat om en gåtfull kärlek

Recension: Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

En pärla i bokhösten

Recension: Andromeda av Therese Bohman

Händelserik sommar i Söderviken

Recension: Adele följer spåren av Sanna Juhlin

Mer känslor och spänning i andra boken om Betty

Recension: Värma händer av Katarina Widholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB