Litteraturblogg: Sandra Sandström
Visa standardvy
Visa omslagsvy
Ja, äntligen går nobelpriset i litteratur till en författare som jag läst inte bara en bok av, utan två (medan den tredje - pocketutgåvan av "Begravd jätte" - beklagligt nog ligger i en än så länge oläst trave). "Never let me go" tillhör inte något av mina allra färskaste läsminnen men jag vet att jag tyckte väldigt bra om miljön och den gåtfulla och vagt olycksbådande stämningen. "Återstoden av dagen" upplevde jag som mer jobbigt tragisk. Båda böckerna har filmatiserats, så det är ingen okänd pristagare i år (heller). Men ett roligt och bra val av akademin. Välkommen till Stockholm, Kazuo Ishiguro!
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#Nobelpriset
5 oktober 2017
 Kommentera
Danska journalisten Lone Theils debuterar med en spänningsroman inspirerad av verkliga händelser. ”Flickorna på Englandsbåten” är den första i en serie om journalisten Nora Sand.
”Flickorna på Englandsbåten” är som gjord för att bli både filmatiserad och internationellt gångbar och är i vissa bemärkelser inte helt olik teveserien Bron. Den danska journalisten Nora Sand är bosatt i London där hon skriver för tidningen Globalt som fokuserar på internationella händelser och konflikter. I en effektiv inledningsscen befinner sig hon och en australiensisk fotograf i en intervjusituation där hon frågar ut en lärare som deltog i folkmordet i Rwanda.
Sedan hittar Nora av en slump en gammal väska i en diversebutik på den engelska landsbygden. Den visar sig innehålla bland annat ett gammalt fotografi föreställande två försvunna danska flickor och av en annan slump hittar hon en bok om en seriemördare som tog liknande bilder på sina offer. Trots att ”Flickorna på Englandsbåten” är inspirerad av verkliga händelser förekommer det lite för många tillfälligheter för att jag som läsare riktigt ska kunna svepas iväg, annat än bitvis.
Partierna där hon följer flickornas fotspår bakåt i tiden är oförutsägbara och i sökandet efter flickorna råkar hon på en hel del intressanta människor även om bifigurerna är alldeles för många och presenteras alltför generöst. Nog för att den andra delen i Nora Sand-sviten redan kommit ut på danska, men karaktärer som dyker upp bara för att presenteras och sedan försvinna behöver inte introduceras så uttömmande i en första bok även om de återkommer senare.
En tämligen ointressant kärlekshistoria och överflödiga passager om Noras vardagsliv tar udden av spänningen snarare än att fungera som kontraster till dramatiken och jakten. Visst kan det som läsare vara skönt att hämta andan i en actionspäckad thriller, men ”Flickorna på Englandsbåten” är snarare en thriller light med omväxlande sötslisk och välskriven spänning utan större behov av att lätta upp en tät atmosfär. Det sänkta lästempot gör det svårare att svälja en del av dialogerna och bitar av handlingen.
Att den utspelar sig på ömse sidor om Nordsjön gör det ibland lite svårt att hålla ordning på om det är vid den engelska eller danska kusten som Nora befinner sig vid, men invändningarna till trots är de bra bitarna i boken riktigt bra, och dit hör både början och slutet. Betyg: 3/5
Foto: Hazel Thompson
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#recension
#debut
#försvinnande
22 augusti 2016
 Kommentera
Tre år efter uppslagsverket ”Nordiska väsen” kommer äntligen Johan Egenkrans egen tolkning av Eddasagorna.
I ord och bild, på tjockt papper och med luftig text, återger Johan Egerkrans den nordiska mytologin från skapelsen till Ragnarök. Gudarna och gudinnorna presenteras i tur och ordning tillsammans med myter som de figurerar i och illustrationerna är av ett sådant slag att jag gärna hade tapetserat väggarna med dem.
Trots att ”Nordiska väsen” från 2013 är ett unikt och vackert uppslagsverk med fantasieggande bilder tycker jag ändå att ”Nordiska gudar” är snäppet vassare eftersom den är så mycket mer djupgående. Den går att läsa från pärm till pärm i ett svep, men kan lika gärna läsas stycke för stycke, myt för myt. I likhet med tidigare nämna verk är den också skriven i presens;
”Loke räknas till asarna men är egentligen en jätte, son till rimtursen Farbaute och jättinnan Laufey. Loke är en märklig och motsägelsefull natur: nyckfull, respektlös och, som det ska visa sig, fullständigt opålitlig. Han är också vacker att se på, kvicktänkt och har alltid en välfunnen replik på tungan. Dessa egenskaper gör honom populär i Valhall.”
Tempusformen bidrar till att Eddasagorna i Egerkrans tappning inte blir några svårtydda texter från en grå fornhistoria utan märkliga äventyr med anmärkningsvärda personligheter. Det är brutalt, det är rått, det är roligt och ibland är det smått bisarrt.
Boken rekommenderas till åldersgruppen 9-12 år. Att barn är den primära målgruppen märks inte på urvalet av myter utan endast på de korta och kargt avhuggna, nästan andefattiga meningarna. Själv skulle jag över huvud taget inte sätta någon övre åldersgräns på den. I sammanhanget kan jag inte heller låta bli att nämna ”Krigarens svärd” som verkligen kompletterar ”Nordiska gudar”. Johan Egerkrans presenterar på ett föredömligt sätt den världsbild som Rick Riordan leker med och den som uppskattar endera boken kommer att ha stor glädje av den andra. Betyg: 5/5
Foto: Åsa Liffner
Avdelning:
Fakta
Taggar:
#recension
#mytologi
#illustrerat
18 augusti 2016
 Kommentera
Årets sista sommarläsning"
På gott och ont är hösten i annalkande och sist ut i årets sommarläsning är följande intressanta titlar:
”Albions dotter” – Ilka Tampke
Bara för att det är så tilltalande med forntida England, kelter, romare och magi!
Blå stjärnan – Jan Guillou (pocket)
Något så ovanligt som en Guillou-roman med en kvinnlig huvudperson måste ju bara läsas.
En bror för en syster – Lena Matthijs (pocket)
Deckare om ett brödrapar på varsin sida om lagen, skriven av någon som rimligtvis är ganska insatt, nämligen en polis!
”Ett vakande öga” – Fredrik T Olsson
Handlar om något som jag själv funderat mycket på; vad händer med samhället om elen slås ut? Fristående thriller som utspelar sig innan debuten.
”Eugen Kallmanns ögon” – Håkan Nesser
En deckare som verkar full av eftertanke. Litteraturmagazinets Anne-Charlotte Östman har recenserat.
”Tillbaka till Black Rabbit Hall” – Eve Chase (pocket)
En mystisk feelgoodroman i Downton Abbey-miljö! Yes!
”Två år, åtta månader, tjugoåtta dagar” – Salman Rushdie
Ny idéroman av de tidlösa myternas mästare. Är den hälften så bra som "Midnattsbarnen" kommer i alla fall jag att vara nöjd.
”Vargarnas tid” – Elisabeth Nemert
Om kärlek, medmänsklighet och mod i skuggan av andra världskriget. Inte bara den nyaste utan även den mest samtida av Nemerts alla historiska romaner.
Nu väntar jag med spänning på höstens alla böcker!
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#nykläckta
#nyfikenpå
#sommar
#blandat
#deckare
#kärlek
#thriller
#feelgood
#andra världskriget
#nytryck
#mystik
#idéer
13 augusti 2016
 Kommentera
På ytan två väldigt lika böcker som rymmer helt skilda historier"
Förlaget Modernista har inlett sin nyutgivning av Marie Gripe-böcker med ”Pappa Pellerins dotter” från 1963 och ”Glasblåsarns barn” från 1964. Båda böckerna har filmatiserats.
Jag är inte den som i första hand faller för ett snyggt omslag eller fin layout, men i det här fallet kan jag inte låta bli att nämna något om själva utförandet. Det är alltså två kapitelböcker i samma visuella stuk och typsnitt, riktiga samlarexemplar. De fina omslagen och illustrationerna i böckerna är gjorda av Maria Gripes make Harald. På ytan är det alltså två väldigt lika böcker, men de rymmer helt skilda historier.
En rätt häftig berättelse
”Pappa Pellerins dotter” handlar om Loella (av elaka tungor även kallad Lopp-Loella), en väldigt envis, kompetent och ansvarstagande elvaåring vars mamma stuckit till sjöss. Hon bor i en liten stuga djupt inne i en glesbefolkad skog och tar hand om sina små tvillingbröder med lite hjälp av den snälla tant Alina. Pappa Pellerin är en hennes fågelskrämma, eller mänskoskrämma, som Loella klätt med gamla paltor som en gång tillhört hennes pappa. Hon går inte i skolan och hon lever är inget vidare lätt liv, men det är ett fritt liv. Tills Loellas mamma plötsligt vill ha in henne på ett barnhem i stan.
Det är en väldigt jordnära berättelse som handlar om det mesta som är viktigt för den som är runt elva år gammal. Mobbning och utanförskap, föräldrar och syskon, vänskap och grupptryck och obetänksamma lögner som bara växer. Mest av allt handlar den kanske om miljöombytet från det hårda men fria livet i skogen till det bekväma men reglerade livet i staden, i skolan och på barnhemmet. Från att i alla fall ha haft ett eget rum på barnhemmet står utan förvarning en dag plötsligt en till säng där. En ny flicka har flyttat in.
Det är en rätt häftig berättelse och det är roligt, om än lite förvånande, att Modernista valt att ge ut denna bok på nytt. Att boken är skriven på 60-talet framgår av tydliga tidsmarkörer (frisyrer, schlagers och tjuvrökning på rummet) och även om den överlag är lättläst så är den på vissa ställen dialektalt skriven på ett inte helt enkelt sätt. Ändå tror jag att boken kan komma att uppskattas av en ny generation barn. Betyg: 3/5
En tidlös saga för alla åldrar
”Glasblåsarns barn” är ett inget mindre än ett mästerverk. En allvetande berättare skildrar historien om glasblåsaren Albert som tänker mer på glas än på sin hustru Sofia, Sofia som råkar säga att deras barn mest är till besvär, deras barn Klas och Klara som försvinner från marknaden en dag, den märkliga Flaxa Mildväder på galgberget som har en enögd korp, korpen Kloke som tappat visheten, härskaren Härskaren som styr över Önskestaden på andra sidan Glömminneån och bara vill uppfylla andras önskningar, och hans olyckliga fru Härskarinnan som inte har en enda önskning kvar.
Det är allt annat än jordnära realism. Det är en helgjuten saga som utspelar sig bortom tid och rum, och på flera parallella plan. (Det enda som jag skam till sägandes hajade till på var att ”zigenarna” bytts ut mot ”romerna”, vilket direkt återförde mig till verkligheten.)
Med för alla åldrar menar jag inte att det är något för alla barn. Tvärtom. Även om bokens huvudpersoner är väldigt unga så krävs det mognad för att läsa den. Dels är det en kuslig historia om kidnappning, försvunna spegelbilder, en hänsynslös barnsköterska etc. men den till synes avskalade och precisa sagoberättelsen är full av metaforer för mänskliga tillkortakommanden och sinnestillstånd – från avund till förtvivlan – och det blir inte sämre av att säcken knyts ihop i slutet. De som gillar exempelvis ”Momo eller kampen om tiden” av Michael Ende och ”Coraline” av Neil Gaiman kommer inte att bli besvikna av den här. Själv tycker jag att den brädar dem båda. Betyg: 5/5
Avdelning:
Barn
Taggar:
#recension
#realism
#fantastik
5 augusti 2016
 Kommentera
Jag badar i havet, plockar smultron och fästingar och kliar sönder myggbett. Med andra ord har juni blivit juli och sommarläsningen fortsätter. Här kommer listan på böckerna från förra månadens utgivning som jag är mest nyfiken på.
”Bländad” - Petra Holst
Alltså, det här verkar vara en riktigt spännande psykologisk thriller som utspelar sig i trygg, skånsk villamiljö (bara kontrasten!). Historien kommer på något hemskt sätt ikapp huvudpersonen när hennes gamla vän flyttar in i huset mittemot.
”Dans för en död prinsessa” - Lo Kahn
Första delen av en fantasytrilogi om en värld med tvillingmånar och fallna gudar där levande och döda vandrar sida vid sida... Och vad är det för en prisbelönt författare som döljer sig bakom pseudonymen??
”Du, bara” - Anna Ahlund
En het debut om John som är ung och Frank som är trasig och komplicerad förälskelse i uppländsk sommarlovsmiljö. Litteraturmagazinets Anna Bjurström har recenserat och jag vill läsa!
”Efter Alaska” - John Green (nyutgåva, pocket)
Nyutgåvor är ju alltid en slags kvalitetsstämpel och det här är alltså den tredje på nio år. Så det är väl dags att ta tag i den här hyllade amerikanska ungdomsboken.
”Mat och kärlek i Minnesota” - J. Ryan Stradal
Amerikansk debut om en faderlös flicka (skandinavättling) som experimenterar med mat (bland annat lutfisk) i en feelgoodbok med ett annorlunda berättarperspektiv.
”Operation Saif” - Erik Lewin
I den här dystopiska, politiska thrillern om organiserad terrorism får västvärlden erfara vad Mellanöstern redan utstått. Erik Lewin är väldigt insatt och jag är minst sagt nyfiken.
”Smultron, bröllop och döden” - Kristina Appelqvist
En försvunnen Shakespearekännare, ett mord, en jakt på ett originalmanus av Romeo och Julia och en amatörteatergrupp. Det här verkar vara en läsvärd pusseldeckare i universitetsmiljö.
”Som hund som katt” - Per Nilsson
Det var länge sen jag läste Per Nilsson, men hans experimentellt lekfulla böcker och sällsamma karaktärerna låter sig inte glömmas så lätt. Det händer liksom alltid något lite fantastiskt, annorlunda och oförutsägbart. Jag tror att den här senaste om styvsyskon och förbjuden kärlek är riktigt läsvärd.
Detta är som vanligt ingenting jag själv läst och således inga regelrätta tips. =) Däremot kan jag varmt rekommendera ”I vilt tillstånd” av Roxane Gay - boken är sprängfylld av spänning(ar) och hon är en riktigt intressant författare att hålla ögonen på, samt ”Jack” av Christina Lindström - en riktigt högkvalitativ ungdomsbok.
Taggar:
#nykläckta
#nyfikenpå
#sommar
#ung
#blandat
#kärlek
#Mellanöstern
#teater
#thriller
#hbtq
#politik
#pseudonym
#debut
#fantasy
#feelgod
#nytryck
#mat
2016-07-02
 Kommentera
/Visa 1 kommentarer
29 juni 2016
2016-06-08
2016-06-04
2016-06-02
2016-05-30
Lista
recensioner av Sandra Sandström
Tandläkare som läser det mesta
Sandra Sandström är tandläkare, bosatt och verksam på Gotland.
Sandra läser det mesta hon kommer över, och ganska urskillningslöst, vilket innebär en väldig blandning av framför allt olika skönlitterära genrer, inklusive ungdomsböcker, fantasy och science fiction.
Populärvetenskapliga verk (främst om naturvetenskap och historia) går också hem, om de är välskrivna utan att vara tråkiga och pedagogiska utan att vara tjatiga.

LitteraturMagazinet var på plats när Stockholms internationella seriefestival intog Kulturhuset för nittonde året i rad.
Läs mer ...
En bladvändare om en kärnfamilj"
Lydia lever "det perfekta livet", i alla fall enligt hennes mamma. Hon har en framgångsrik och snygg man som hon älskar, och som älskar henne tillbaka. De bor i en fin lägenhet i Vasastan och har en tre månader gammal bebis, Lily. Problemet är bara att det inte är det livet Lydia vill leva.
Lily gråter och skriker, nästan dygnet runt. Mormor och farmor kommer med goda råd men är inte imponerade av Lydias prestationer. och ing...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Hitta Linnéa, Johanna Wistrand
Värsta bästa tonåren, Maria Dufva
När Luna hälsar på hör hon något annat än hundskall, hon hör nämligen ett spöke"
Lunas granne Wille har ingen superhörsel, men det behövs inte för att höra det nattliga oväsendet från källaren. "Spökmysteriet" av Sören Olsson, Leif Eriksson och Martin Svensson är den femte boken om Luna.
Den stackars hunden Ludde får skulden när Wille, hans storasyster Madde och deras pappor inte kan sova. Men när Luna hälsar på hör hon något annat än hundskall. Hon hör nämlige...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Ond magi, Zelda Falköga
Henric Aryees fantastiska illustrationer är lika viktiga och bärande i den här berättelsen som teckningarna i en serietidning"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Det spökar på Smögen, Anna Ihrén
Äntligen får jag läsa en bok som innehållsmässigt passar mellanstadiet men som faktiskt känns som en riktig bok"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Atlas : De utvalda, Olivie Blake
Vad Mira än säger eller gör så blir det fel, både i stallet och i skolan där hon har svårt att koncentrera sig"
Sofie Sarenbrant, som skördat stora framgångar med sina deckare, barnboksdebuterar med en klassisk hästbok som riktar sig till barn i mellanstadieåldern.
Huvudpersonen Mira har ridit i fyra år på ridskolan, och med sina tretton år är hon äldst i sin grupp. Äldst, men långt ifrån bäst. Ridskoleläraren är otålig, hästarna vill inte samarbeta, och vad Mira än säger eller gör s&ari...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Barnsköterskan, Stacey Halls
Till synes triviala bekymmer och småsegrar driver berättelsen framåt genom detaljerade miljöer och levande personporträtt, alltmedan mystiken växer och stämningen tätnar"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Adele följer spåren, Sanna Juhlin
när Emma och Adele kommer dit är paret som bor där spårlöst försvunna, bara deras femårige son Musse är hemma"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Väderhemligheten, Sören Olsson
Imponerande mycket fakta utan att texten blir tung eller trögläst"
Veterinären Sara Klinga Myr debuterar med en faktabok om hundar som riktar sig till barn 6-9 år. Boken är fint illustrerad av Emma Jansson.
I "Lilla veterinärskolan" får läsaren lära sig att undersöka sin hund (det går lika bra med en leksakshund). I korta och pedagogiska stycken går Sara Klinga Myr igenom varenda kroppsdel från nos till svans. Förutom boken, en hund och en vuxen behövs bara hundgodis och en lugn p...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
En oväntad resa, Sheila O'Flanagan
Myten om Luna, Hillevi Torell
Flickan från andra sidan havet, Sophie G. Hallgren
På stjärnspäckade natthimlar i drömmarnas värld kan flickan från andra sidan havet träffa sin biologiska mamma"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Filmisk bok med klockrena dialoger och övertygande miljöbeskrivningar, framför allt av det fruktansvärda arbetsklimatet"
Lovisa Wistrand föddes 1991, är bosatt i Uppsala, utbildad grafisk designer och författare på heltid.
Bianca Chikere, som brinner för miljö och träning, har återvänt till Uppsala efter flera år i London. Hon söker alla vd-tjänster hon kan hitta men blir bara kontaktad av telekombolaget Future. En annan som är ute efter samma post är Adam Drake som aldrig arbetat någon annanstans och som kan företaget ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Knitting for Olive, Caroline Larsen, Pernille Larsen
Konstruktionerna är finurliga, här finns allt från enkla (men genomtänkta) plagg till projekt för den mer avancerade stickaren att sätta tänderna i"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Intrigen översköljs och skuggas av byggnader, vingårdar och historiska personer"
Lennart Rammer är professor emeritus inom rättsmedicin och har länge haft ett stort vinintresse. I sin nya roman "Mordet som kom av sig" låter han våldet och vinet förenas.
Lennart Rammer har tidigare skrivit flera böcker. Dels reseguider till vinområden i Europa och Australien, dels hur arbetet som rättsläkare kan te sig, bland annat i boken "Tjugo verkliga mord".
"Mordet som kom av sig" utspelar sig mestadels under en v...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Den tionde punkarn, Arne Wickander
Att se stjärnor, Vio Szabo
Arsène Schrauwen, Olivier Schrauwen
Någon vuxen finns inte med i berättelsen, bara mörka, fördömande silhuetter"
Jessica Lindholm är illustratör och barnboksförfattare. "Jag kommer hitta däj där" handlar om saknaden efter en förlorad storebror.
Ett barn i förskoleåldern drar på sig sina gula gummistövlar för att ge sig ut i naturen. De större, gröna gummistövlarna måste stå kvar, tomma. De vuxna som säger att storebror är borta har fel. Han vet precis var storebror finns.
Genom bilderna får v...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Emma amatördetektiv, Sanna Juhlin
Var inte rädd för mörkret, Kristina Agnér
Svart skimmer, Nada Alami
Det tar ett tag innan jag kan acceptera Pommie och hennes lynnighet och snarstuckna natur"
Mitt ute i den bördiga skånska myllan bor Pommie Dahl, en ekonomiskt oberoende trädgårdsentusiast som har ett fint hus och en ännu finare trädgård. "Kirskålsgrannar" är Jenny Clevströms debutroman.
Pommie Dahls liv kretsar kring trädgården, katten Fritiof Andersson, och den årliga skördefestivalen då hon brukar kamma hem ett och annat pris för sina gröna fingrar. Boken beskrivs som "en trä...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Världens hemskaste sjukdomar, Sofia Bergström, Ida Kjellin
Knäckta ägg och krossade hjärtan : en alldeles omöjlig påsk, Maria Ernestam
Linda saknade ingenting, förutom kanske villkorslös kärlek"
Linda Andersson avtjänar ett livstidsstraff på Sveriges största kvinnofängelse. Hon är dömd för mordet på sin man. Ett mord som hon inte har begått.
När Linda Andersson vaknar upp på sjukhuset i bokens första kapitel, har hon just blivit opererad efter en våldsam sammandrabbning med en annan intern. Med rakad skalle och sårtejp i halva ansiktet återvänder hon till anstalten Biskopsberg. De för...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Nikki, Malin Skogberg Nord
Jag vet inte om jag tycker bäst om de träffsäkra dialogerna som är skrivna med absolut gehör, eller blyertsbilderna som är lika talande som texten"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Inte av denna världen, Yaa Gyasi
Karriärvalet inom neurovetenskap för att råda bot på depression och missbruk är ingen slump och ju mer hon studerar desto mer börjar hon ifrågasätta Gud"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Terapeuten som inte visste vad han gjorde, Max Schüllerqvist
Att han inte är den han utger sig vara torde vara rätt uppenbart för alla som söker hjälp, men trots det går det oväntat bra"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Särpräglad undergroundstil med kultpotential som sticker ut i en förskönande tid"
Serietecknaren Simon Hanselmann föddes 1981 i Tasmanien men bor nu i Seattle, USA. Serierna om sitt alter ego, häxan Megg, har han tecknat i över fem år. Första albumet kom på svenska i höstas, nu är han aktuell med det andra.
I "Livet är en jävla fest" lär vi känna häxan Megg, arbetslös och deprimerad, hennes pojkvän Mogg - som är en katt - och ugglan Uggla som de båda bor med. Hemmet våldg...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Om det regnar i Ahvaz, Nioosha Shams
Tistelhonung, Sara Paborn
Det surrar av bin och doftar schersmin när den unga Veronika träffar konstudenten Bo på pensionatet som hennes mamma bedriver utanför Båstad under somrarna"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
I lögn och lust, Pernilla Lindroos
Iklädd sin fars gamla kostym mer eller mindre improviserar hon i omhändertaganet av både sörjande människor och ett skuldsatt företag"
Den danska journalisten Sara Blaedel debuterade 2004 och har sedan dess blivit en av Danmarks mest uppskattade och lästa författare - fyra gånger har hon valts till läsarnas favoritförfattare. "Min fars hemlighet" är första delen i en trilogi om Ilka Jensen.
Det är inte mycket Ilka Jensen vet om sin far. Han lämnade henne och hennes mamma när Ilka var sju år gammal, och hörde aldrig någonsin av sig till dem. När...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Queenie, Candice Carty-Williams
Klubben, Matilda Gustavsson
Trots att vi alla vet hur det slutar så upphör det aldrig att vara genomtänkt, spännande och mycket välskrivet"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
När jag äntligen förstått författarens intention sisådär två tredjedelar in i boken ser jag den i ett annat ljus och upptäcker att den är riktigt bra"
Oyinkan Braithwaite föddes 1988 i Lagos, Nigeria. Hon är skribent och redaktör och har med sin spänningsdebut "Min syster, seriemördaren" vunnit Los Angeles Times Award för bästa thriller.
Korede och Ayoola är varandras motsatser. Korede är en plikttrogen, pålitlig, lojal och kanske lite tråkig storasyster, medan Ayoola är vacker, spontan och manipulativ. Båda bor fortfarande hemma med sin mor och en tjänsteflic...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Vredens gudinnor, Katie Lowe
Violet har från början ingen dragning till övernaturligheter, men hon är så väldigt ensam tills hon träffar den impulsiva Robin, och hamnar i Annabels utvalda grupp"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Klassiska symboler : en uppslagsbok, Jan-Öjvind Swahn
Jag har verkligen ingenting emot digitala uppslagsverk, men det är betydligt charmigare med en riktig uppslagsbok att hålla i handen, och att kunna bläddra i fram och tillbaka mellan texter skrivna av inte fler än två författare"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Genom kungahus och kloster, filosofiska rum och riksdagar, in i den moderna tiden"
Stig Wallerman har som journalist och skribent ägnat yrkeslivet åt klarspråk, och han tilldelades Klarspråkskristallen 2001. "Odödliga ord och deras historia" är resultatet av ett livslångt intresse för historisk litteratur.
Det finns mycket intressant att upptäcka bland de förklaringar som följer varje citat. Wallerman skriver i förordet att det mesta är hämtat från den gamla skolans berättande och ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Zeinas green kitchen : Gröna recept från olika delar av världen, Zeina Mourtada
Svartstilla, Susanne Skogstad
Hon vill precis hela tiden leva i sorgen, låta sig uppslukas av den, och hon vill göra det ifred från de vuxna barnen som inte bara förlorat sin pappa utan också den mamma som hon varit"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Guldkompassen 1, Stéphane Melchior
Nu är det många år sedan jag läste böckerna, men av det jag minns tycker jag nästan att berättelsen gör sig bättre som tecknad serie"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Kapitlen är härligt långa, och utan att kokettera tar sig Tessa Hadley in under skinnet på de tre som blivit kvar"
Tessa Hadley har sex romaner och tre novellsamlingar bakom sig. Hon bor i London, skriver litteraturkritik i The Guardian och undervisar i kreativt skrivande.
"Sent på dagen" handlar om Christine och Alex, Lydia och Zach. Fyra ungdomsvänner som blivit två gifta par som fortsatt att umgås genom livet och som sett varandras barn växa upp. Christine är konstnären som fortfarande väntar på ett riktigt erkännande, medan storleken p&ari...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Planeten Frank, David Yoon
Ålevangeliet : Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk, Patrik Svensson
Det är inte endast i egenskap av djur, utan också som en symbol för allt som är outgrundligt, som ålen slingrar sig genom boken där vartannat kapitel tar läsaren tillbaka till författarens barndom och uppväxt"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Vissla i mörker, Emma Healey
Kontrasten mellan den yngre och mer oberäkneliga Lana och den stabila äldsta dottern Meg är mer än påtaglig, och får Lana att framstå som extra obalanserad"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Det finaste med boken är kanske att Charlies föräldrar inte bara finns med i egenskap av just föräldrar"
Charlie Calloway var bara sju när hennes mamma försvann spårlöst. När hon ett decennium senare börjar sitt tredje år på internatskolan Knollwood Augustus Prep får hon en inbjudan till skolans hemliga förening.
A-klubben är en riktig maktfaktor på skolan och till skillnad från de andra klubbarna väljer den sina medlemmar själv. Charlie, hennes bästa kompis Drew och hennes kusin Leo måste ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Systerklockorna, Lars Mytting
Dialogerna, miljöerna och människorna är så trovärdigt skildrade att det är svårt att tänka sig att modern människa faktiskt har diktat ihop det"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Leka vuxen, Marica Källner
Inför varje ny novell är det som om Källner vrider lite, lite grann bara på kalejdoskopet, och en helt ny bild träder fram"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Det hemliga pianot : från Maos arbetsläger till de stora konsertscenerna, Xiao-Mei Zhu
Kanske inte den vackraste boken rent språkmässigt, och initialt blir jag lite irriterad över den väldigt förenklade indelningen av en västerländsk kultur och en kinesisk. Men det var länge sen jag lärde jag lärde mig så mycket av en bok"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
TILL BOKCIRKELN
av
Ninni Holmqvist
Det är tidig vår den dag Dorrit Weger skrivs in på Reservbanksenh...
av
Åsa Foster
Tjugo år efter apartheid präglas Sydafrika fortfarande av segrega...
ESKAPISM
av
Evelyn Waugh
Publicerades 1945 och anses vara författarens stora m&aum...
av
Ken Follett
En storslagen äventyrsskildring om 1100-talets krigshärjade Engla...
av
Haruki Murakami
Haruki Murakamis internationella debut från -95. Toru Ok...
av
Donna Tartt
En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst e...
av
Harper Lee
När Harper Lees Dödssynden (To Kill a Mockingbird) kom ut 1960 i ...
av
Sarah Waters
Vi befinner oss i 1880-talets England. Nancy är en ung "ostronfli...
av
Marisha Pessl
"En spännande, skickligt iscensatt bladvändare"Ingalill Mosander,...
av
Anne Rice
En vampyrklassiker!På ett rum i San Fransisco sitter en vampyr oc...
av
Elizabeth Kostova
Amsterdam 1972. En ung kvinna utforskar en kväll faderns bibliote...
av
Carsten Jensen
Förföriskt fängslande
ypperligt hantverk. DNSom en kärleksfö...
av
Philipp Meyer
Sonen är en episk skildring av tiden och de män och kvinnor som f...
|
|