Recension av Små solfåglar långt borta, Christie Watson: Fint men oengagerat om Nigeria - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Små solfåglar långt borta, Christie Watson

Fint men oengagerat om Nigeria

Berättelsen skildras från den tolvåriga Blessings perspektiv och jag tror detta var ett misstag: en tolvåring kan inte problematisera bokens teman på djupet"
Bok-
presentation:
Små solfåglar långt borta
Författar-
presentation:
Christie Watson

Blessing och Ezikiel bor med sina föräldrar i ett välbärgat bostadsområde i Lagos, Nigeria. De går i en bra skola och har tillgång till alla bekvämligheter, men när barnens mor, Timi, ertappar deras far med en annan kvinna blir de tvungna att flytta till Timis föräldrar som lever under fattiga förhållanden i Nigerdeltat.

Familjen styrs med järnhand av morfar Alhaji som, i mitt tycke, är en ganska obehaglig karaktär. Omställningen blir stor, men Blessing finner sitt kall när hennes mormor lär upp henne till barnmorska.

Ezikiel, som tidigare var mycket studiemotiverad och ville bli läkare, hamnar däremot i dåligt sällskap efter en olycka och ger upp allt vad framtidsdrömmar och engagemang heter. Timi träffar så småningom en ny man, vilket inte är helt okomplicerat eftersom han är vit – något som särskilt Ezikiel har svårt att acceptera.

Christie Watson, som är gift med en man från Nigeria, belyser landets situation: oljebolagens miljöförstöring, korruption, paramilitära grupperingar som sätter skräck i befolkningen, fattigdom, kvinnans låga ställning och den utbredda förekomsten av kvinnlig omskärelse. Karaktärerna är väl utvecklade och trovärdiga och miljöerna fint skildrade. Objektivt sett är det överlag en bra och välskriven bok – men den engagerar inte!

Det gick trögt att komma igång med läsningen och även om jag efter de första cirka 80 sega sidorna kom att läsa ut boken på två-tre längre sittningar så kände jag aldrig riktigt en vilja att fortsätta läsa. Berättelsen skildras från den tolvåriga Blessings perspektiv och jag tror detta var ett misstag: en tolvåring kan inte problematisera bokens teman på djupet – och hade hon kunnat det så hade ju karaktären tappat i trovärdighet.

Profil: Kåkå Olsen

Mottagen: 11 juli 2012

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Små solfåglar långt borta, Christie Watson

Engagerande berättelse från Nigerdeltat

En rolig, fantasifull, vacker och bitvis riktigt sorglig berättelse med starka kvinnoporträtt"
Det är Blessing som berättar. Hon är bara 12 år när hon och hennes storebror Ezikiel tillsammans med mamma Timi tvingas flytta från ett välbeställt liv i Lagos till morföräldrarna i Nigeria. Deras vackra mamma har en dag överraskat pappa ovanpå en annan kvinna och pappan överger sin familj. Blessing och Ezikiel förstår inte, de avgudar sin högljudda pappa och vill inte flytta till morföräldrarna...
Recension av profil: Viola Kondracki

Utgivning

Älskade Elijah

av Christie Watson
Sjuårige Elijahs pappa dör i en bilolycka kort efter flytten till...
Inbunden, Finns i lager, 280 kr

Små solfåglar långt borta

av Christie Watson
Syskonen Blessing och Ezekiel lever ett bekvämt liv med familjen i Lagos, men när deras pappa lämnar deras mamma så tvingas de flytta ut till hembyn i Nigerdeltat. Från alla bekvämligheterna inne i staden till byn där inget längre är en självklarhet, vare sig det gäller skolan, religionen eller framtiden.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Läsvärd spänningsdebut från Luxemburg

Recension: Tolken av Jenny Runesson

Jag saknar en gestaltning

Recension: Tullias värld av Kerstin Ekman

Känsligt men segt om de fångna

Recension: Ödesmark av Stina Jackson

Kärlek i den eviga staden

Recension: Den sista sommaren av Gianfranco Calligarich

Stark kombination av humor och elände

Recension: Queenie av Candice Carty-Williams
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB