Kåkå Olsen - LitteraturMagazinet

 Litteraturblogg: Kåkå Olsen 

Visa standardvy Visa omslagsvy

 

Jul på mitt sätt

Jul på mitt sätt

De senaste årens julveckor har handlat om att 'göra jul' mer på mina egna villkor"

Emma Kreü inledde julkalendern med ivrig entusiasm, men hon konstaterar även att allt "är inte bara glitter och mys i december månad". Jag är en av dem för vilka december månad är lite jobbig.

Jag bor alldeles intill stadens shoppingstråk och jag korsar eller följer dessa gator nästan dagligen på väg till eller från jobb och inköpsrundor. Redan i mitten av november (lite för tidigt) började gatorna pyntas och nu strålar ljusslingorna och skyltfönstren i kapp. Det är lite uppiggande så här mitt i mörka december, det måste jag erkänna, även för en grinch som jag.

Julen förknippar jag med måsten och stress, där julförberedelser inte kan vara något mysigt i sig självt utan snarare betraktas som av okänd kraft påtvingade måsten som måste genomlidas för att julen ska "bli av". Så småningom insåg jag att julen blev av oavsett vilket och förpassade mig själv till en statistroll. Sedan 2001 har jag i mitt hem - med något enstaka undantag för en elljusstake något år - inte haft vare sig julpynt eller julgran och vet ni vad? Julen blir av ändå. Man kommer inte undan, så det finns ingen anledning att jaga.

De senaste årens julveckor har handlat om att "göra jul" mer på mina egna villkor, i den mån det är möjligt - för julen går inte att komma undan, jag har försökt.

I år gick jag en kort runda på skyltsöndagen (iförd mjukisbyxor och i sällskap av hund), vilket var första gången någonsin. Det kändes bra och varmt, trots att det var kallt ute. Häromdagen köpte jag tre stearinljus i glas med julmotiv och i dag ska jag nog baka en omgång av mina fantastiskt goda saffransbullar (se recept nedan). På måndag ska jag skicka riktiga julkort för första gången på flera år och om tio dagar ska jag krypa upp i soffhörnet med mina varmaste stickade sockor, ett glas vin (eller tre), en kaka jordgubbschoklad och en väl vald bok. Jag hör det ryktas att det serveras kalkon i år och jag älskar kalkon.

Bästa jullåten? Det är ju såklart "Achtung X-mas" av Tyskarna från Lund!

Och här följer som utlovat receptet på världens godaste saffransbullar:

20 stora lussekatter:

 • 1,5 g saffran
 • 
2 sockerbitar
 • 
150 g riktigt smör (inte margarin!)
 • 
250 g kvarg

 • 5 dl gammaldags mjölk 3,7-4,3%

 • 50 g jäst för söta degar
 • 
2 dl vit sirap

 • 0,5 tsk salt

 • 3 tsk bakpulver
 • 
minst 18 dl vetemjöl

 • ägg till pensling

Stöt sockerbitarna och saffranet i en mortel och låt fräsa upp i en kastrull tillsammans med en klick smör. Tillsätt resten av smöret, låt det smälta på låg värme och tillsätt kvarg och mjölk. Rör om och låt blandningen bli fingervarm.

Smula jästen i en stor bunke, häll på saffransblandningen, rör om och tillsätt sirap. Tillsätt salt och bakpulver samt ca. två tredjedelar av mjölet. Rör kraftigt tills smeten är smidig och blanda i den sista tredjedelen mjöl. Bearbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Mer mjöl kan behövas, men degen får absolut inte bli torr

Låt degen jäsa under duk i närheten av ett element eller annan varm plats i minst en timme. Snåla inte! Jäsningen är nyckeln till ett luftigt, saftigt bröd!

Sätt ugnen på 225 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper. Knåda degen ordentligt men undvik att tillsätta mer mjöl än vad som är absolut nödvändigt: klibbigt men inte kladdigt ska det vara.

Baka ut degen och låt bakverken jäsa under duk i ca. 20 minuter. Pensla med äggvita, grädda mitt i ugnen i ca. tio minuter beroende på storlek och låt svalna under duk.


Avdelning: Taggar: #julkalendern #recept
2013-12-14
Profil: Kåkå Olsen
 
Kommentera /Visa 4 kommentarer
 

Reformera bokrean!

Min senaste riktigt roliga bokrea var rean 2011. Bokhandeln i stan höll smygöppet från midnatt och några timmar framåt och gav 20 procent på reapriset för kunder iklädda pyjamas. Tio böcker blev det, ett tillskott i bokhyllan som jag två år senare fortfarande är mycket nöjd med.

Men sen hände något. Eller så var det något som inte hände. Bokrean blev … tråkig. Liksom avslagen.

Bokrean har i runda slängar 85 år på nacken och den började anta sin nuvarande form i mitten av 1930-talet. Den har sina rötter i ett fastprissystem som nu är avskaffat sedan över 40 år tillbaka – och med fastprissystemet försvann vetskapen om vad en bok ”ska” kosta. Från början reades bara böcker som funnits ute i minst fem år men idag kan böcker i höstkatalogen reas i februari – till ”reapriser” som är marginellt lägre än nätbokhandelns ordinariepriser. Därtill kan reapriserna skilja stort mellan olika bokhandlare och vissa böcker som reas i en bokhandeln reas inte i en annan. Bokfloden blir en boktsunami och det är omöjligt att navigera.

När till och med bokbloggarna uppvisar en så sval attityd mot bokrean som de gör i år – mig själv inkluderat – så är det kanske dags att fundera på att göra något nytt?

 • Definiera vad ”rea” är. 10-20 procent är kanske branschmässigt skäligt – men är det lönt? Är det ärligt mot konsumenterna? Som Erika Wallman skrev: ”’ord.pris. 179, nu 159’ är ett skämt.” Rea hellre bara de böcker som tillåter ”riktiga” reapriser och spara resten till ”fyra för tre” eller ”billigaste på köpet”.
 • Gå tillbaka till rötterna och ge samtidigt nytt liv till gamla böcker genom att inte rea helt nya böcker. Fem år är kanske lite att ta i, men att låta böcker finnas ute på marknaden i två år innan de reas är ju inte orimligt.
 • Kommunicera sinsemellan eller dela upp marknaden mellan er. En krona hit eller dit bryr sig väl ingen om, men en prisdiff på 20 spänn på en och samma bok (exempel: Gustavs grabb av Leif GW Persson), trots bokreapriser, är lite saftig.
 • Dela upp rean i flera små temareor – ett ämne, en genre, ett förlag – som sprids över året: Allmän skönlitteraturrea i februari, deckar-/thrillerrea kring påsk (”Påskekrim”), allmän facklitteraturrea i juni, sex- och erotikrea under sensommaren (flest barn föds i april-maj!), HBTQ-tema under Prideveckan, förlagsspecifika reor i höstrusket, present-/humor-/citat-/coffeetablebokrea i december och så vidare. Det ger möjlighet att navigera och – tror jag! – lockar fler kunder. Kombinera med rea-relevanta event.
 • Bygg upp en kundklubb värd namnet och smygstarta för VIP-medlemmar. Bjud på vin. Midnattsöppen smygstart och ett glas vitt för VIP-medlemmar och jag hänger på låset – jag lovar!

Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokrea
27 februari 2013
Profil: Kåkå Olsen
 
Kommentera
 

Lärarnas tidnings undersökning är skräp

Lärarnas tidning sväljer uppenbarligen myten om skönlitteraturens magiska krafter"

Lärarnas tidning anlitade opinionsföretaget Skop för att ta reda på hur mycket lärare läser. Drygt 1000 medlemmar i Lärarförbundet tillfrågades och det visade sig att lärare, främst yngre sådana, inte läser skönlitteratur i särskilt stor utsträckning.

27 % av de tillfrågade läser 3-6 romaner om året, lika många läser 7-15 romaner; 13 % läser inga romaner alls.

"Det är ett ett katastrofalt resultat" (Gunilla Molly, docent i svenska); "Ofattbart"; "Skrämmande!!"; "Andlig fattigdom" (spridda citat från kommentarsfältet på LitteraturMagazinets Facebook-sida) yada yada bla bla bla ...

Jag ställer mig frågande till denna, som jag upplever det, övervärdering av skönlitteratur och därmed underförstådda nedvärdering av allt annat. Jag vill till och med gå så långt att jag ifrågasätter validiteten i undersökningen - det går ju inte att dra några som helst slutsater från den!

Är det bara skönlitteratur som räknas? Menar ni på fullaste allvar att en enda roman räknas mer och är viktigare än ett helt bibliotek med facklitteratur? Menar ni verkligen att facklitteratur inte är bildande?

Det enda rimliga svaret är "nej", men ändå är det en föreställning som är skrämmande livskraftig. Den återfanns i Statistiska Centralbyråns senaste undersökning av levandsvanor, Lärarnas tidning sväljer uppenbarligen myten om skönlitteraturens magiska krafter med hull och hår och jag har tappat räkningen på hur många gånger jag hört bibliotekarier berätta om hur lärare sagt åt fackboksälskande elever att de även måste läsa "riktiga böcker".

Fackböcker sitter ihop i ena kanten precis som skönlitterära böcker, alltså är de riktiga böcker.

Enligt rådande definition läste jag bara 21 böcker förra året.

Resterande 31 räknas ju inte.


Avdelning: Skönlitteratur
19 januari 2013
Profil: Kåkå Olsen
 
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Semester riskerar att allvarligt skada dina läsvanor!

Men Fuengirola är SÅ värt det!"

I fredags drog jag till Mijas/Fuengirola på spanska solkusten. Svensk högsommarvärme men utan klibb eller pollen. Gott kaffe billigt, god mat billigt. Trevligt umgänge. Nytt favoritresmål, definitivt.

I torsdags började jag läsa en bok som jag sett fram emot ett tag men som visade sig vara en misär-bok. Inget fel med det, men när jag åker på semester vill jag ha trevligt så boken fick hänga med på tåget men hamnade i det incheckade bagaget när jag kom fram. I stället hade jag med mig två andra böcker: en fackbok som jag sett fram emot länge och en självbiografi som jag kommer att läsa förr eller senare ändå oavsett hur bra eller dålig den är.

Jag hoppades på fyra timmars lästid, helt avskärmad från omvärlden på 10 000 meters höjd. På väg mot högsommarvärme. Yes! Fast det blev inte så mycket läst (fem-tio sidor) eftersom jag fick huvudvärk, vilket jag ofta får när jag flyger. Men semestern var trevlig! Och jag läste inte så mycket som en tidningssida på hela helgen. Internet hade jag inte heller tillgång till. Skönt (faktiskt!)!

Resan hem var desto trevligare: manlig kabinpersonal (hihi!), jag slapp huvudvärk och jag fick läst betydligt mer än fem sidor - men nu har jag ett problem: jag har två böcker som jag läst inledningen på och inga anteckningar alls. Och så har jag en oskriven recension som ligger och släpar. Plus allt annat som fick sättas på paus medan jag var i Spanien. Jag kommer att få jobba hela helgen.

Men Fuengirola är SÅ värt det!


Avdelning: Skönlitteratur
24 oktober 2012
Profil: Kåkå Olsen
 
Kommentera
 

Seminarium: Bibliotekariens kompetens i framtidens bibliotek

Den digitala kompetensen lyfts fram som särskilt viktig"

På Bokmässans första dag hölls seminariet "Bibliotekariens kompetens i framtidens bibliotek" med anlednng av rapporten om bibliotekariens framtida yrkesroll som tagits fram av fackförbundet DIK.

Medverkande var Birgitta Rydell, direktör på DIK; Karin Linder, förbundsordförande på DIK; Linnéa Sjögren, bibliotekarie på Chalmers; Pernille Drost, ordförande för det danska Bibliotekarforbundet; Sofia Lundgren, student på Bibliotekshögskolan i Borås samt Anna Åkerberg, bibliotekarie på Malmö stadsbibliotek.

Slutsatsen är att framtidens bibliotekarie inte bara behöver den traditionella kompetensen kring läsning, handledning/pedagogik och vetenskaplig kommunikation utan även behöver akademisk och digital kompetens samt kunskaper om marknadsföring.

Den digitala kompetensen lyfts fram som särskilt viktig: Denna är absolut nödvändig och det är inte öppet för diskussion.

Däremot måste inte alla bibliotekarier ha alla kompetenser och alla kompetenser behöver inte nödvändigtvis vara närvarande på alla bibliotek, men kompetensutveckling bör ske under hela arbetslivet och vara något som var och en själv tar ansvar för. Detta är en diskussion som saknas! Vi måste prata om vad bibliotek och bibliotekarier kan göra! Bibliotekarier måste även bli bättre på att lyfta fram sin egen kompetens och tala om för andra vad vi kan, vilken nytta vi kan göra och varför vi utgör en nödvändig yrkesgrupp! I Danmark har bibliotekarier börjat söka sig till andra yrkesområden, till exempel advokatbyråer och banker, en utveckling som även vore önskvärd i Sverige. Biblioteken skulle må bra av att på liknande sätt även släppa in utomstående yrkesgrupper i biblioteket.

Det är viktigt att ställa höga krav på kompetens och det höjdes röster för att fler bibliotekarier borde forska men även för fler disputerade forskare på biblioteken, något som även skulle höja statusen på bibliotekarieyrket.

DIK:s rapport finns att läsa här! (PDF)


3 oktober 2012
Profil: Kåkå Olsen
 
Kommentera
 

Vad man kan åstadkomma med ett överkast

Min läshörna!

För fem år sedan köpte jag en begagnad fåtölj (gissningsvis samtida med andra världskriget) i mycket gott skick. Skön och förvånansvärt fräsch - men ful. Några år senare flyttade vi till vår nuvarande lägenhet och ganska snart förpassades denna bekväma men fula fåtölj till uterummet (tillsammans med lite andra udda möbler, bl.a. golvlampan på bilden) där den sedan dess stått och förfallit, blivit solblekt och - om möjligt - ännu fulare.

Jag visste mycket väl att den stod där, men jag tänkte inte ta in den. Visst ville jag ha en läshörna men det får väl ändå finnas gränser?

Men det blev ju bra! Jag trodde att fåtöljen skulle vara alldeles för stor och dominera hela rummet - den har ett medaljongmönster som får den att se mycket större ut än den egentligen är - men överkastet tonade ned den rejält. Perfekt? Nä, men den duger.

Nu ska jag läsa. Ciao!


Taggar: #läsplats
28 juli 2012
Profil: Kåkå Olsen
 
Kommentera
 

Jakten på den perfekta läsfåtöljen

Att införskaffa en fåtölj är ju inte som att gå och köpa en påse godis"

Det råder läs- och bloggtorka hos mig och vansinnesvärme i landets södra delar i allmänhet. Värmen kan jag inte göra något åt, men lästorkan hade nog gett med sig om jag bara haft en fåtölj.

När jag läser sitter jag för det mesta i soffan i vardagsrummet - schäslongen tillåter att jag har fötterna högt, vilket jag gillar, men det låga ryggstödet gör att det blir obekvämt ibland - eller så ligger jag i sängen, där jag aldrig får till kuddarna på ett bra sätt och ibland blir så trött att jag nästan tappar boken i huvudet. Sommartid sitter jag ibland i soffan i vårt uterum, men jag gillar inte att läsa i solen och på kvällarna störs jag av mygg och småflugor som dras till läslampan.

Jag saknar en riktigt bra läshörna, en fåtölj som låter mig ha fötterna högt och som ger rätt läsvinkel på resten av kroppen. Länge spanade jag på IKEA POÄNG liggfåtölj, men så utgick den hastigt och utan förvarning ur sortimentet så nu måste jag börja om från början.

Att införskaffa en fåtölj är ju inte som att gå och köpa en påse godis.

Vare sig IKEA eller något annat möbelhus har något som lockar - och om det lockar så är priset desto mer avskräckande.

Så jag söker på diverse begagnatsidor på nätet och hittar enstaka intressanta objekt, men då uppstår nästa problem: jag har inte längre någon bil och känner mig inte alls lockad av att hyra en bil bara för att hämta en fåtölj som förmodligen kostar mindre än bilhyran.

Vidare förstår jag inte den rådande fixeringen vid lädersoffor (och -fåtöljer)! Många begagnade fåtöljer som har rätt form och stil och verkar mysiga och bra på alla sätt och vis går bort enbart för att de är av skinn! Skinn är varmt och klibbigt på sommaren och kallt och ogästvänligt resten av året - eller så är det därför de ska säljas?

På ett ställe där jag sommarjobbar står en gammal retrofåtölj med tygklädsel och hög rygg. Fint skick och rysligt bekväm även utan fotpall. Jag hade en liknande fåtölj för 20 år sedan - varför slängde jag den?

Så jag funderar på att kapitulera och införskaffa en POÄNG med fotpall ändå, trots att färgen är fel och POÄNG är så konventionell (säger hon som har BILLY-hyllor, MALM-möbler och IKEA-soffa med schäslong).


Taggar: #läsplats
28 juli 2012
Profil: Kåkå Olsen
 
Kommentera /Visa 2 kommentarer

Läs - för demokratins skull!

12 maj 2012

Den osannolika läsaren

25 april 2012

Skriv en livspolicy!

19 april 2012

Om serendipitet

25 mars 2012

Ge folk vad folk vill ha!

19 mars 2012

Att bli en profil

19 mars 2012

Lista recensioner av Kåkå Olsen

Kåkå Olsen

Läser främst faktion och facklitteratur

Kåkå Olsen är är kulturvetare och bibliotekarie. Hon läser det mesta men främst faktion och facklitteratur (i bred bemärkelse) och gillar allt som har med böcker att göra.

 Essäer 

Lena Ebervall och Per E Samuelson har skrivit om fallet Olle Möller

Om en rättskandal långt före Da Costa och Thomas Quick

Långdistanslöparen och idrottslegenden Olle Möllers liv slogs i spillror när han dömdes för mordet på en 10-årig flicka 1939. Han hävdade i hela sitt liv att han var oskyldig. Nu har advokaterna Lena Ebervall och Per E Samuelson skrivit om fallet Olle Möller.

"Likheten med Quick-fallet är slående. Att fallet Olle Möller var – är! – en rättsskandal råder det ingen tvekan om och sedan dess har vi sett minst två till: Da Costa-fallet och fallet Thomas Quick. Det är tydligen svårt för rättsväsendet att lära sig av sina misstag och sin historia," skriver Kåkå Olsen.

Läs mer ...
 Debatt 

Debatten om barns läsning

Sju punkter för att få pojkar att läsa!

Barn gör som deras föräldrar gör! För att få barn att läsa måste deras föräldrar och andra vuxna börja läsa. "Ställ inte krav på barn och ungdomar och deras läsning som du inte kan leva upp till själv." Det anser Kåkå Olsen som skrivit en masteruppsats om pojkars läsning vid Lunds universitet.

– Det är sant att pojkar läser mindre och sämre än flickor, men det är framför allt sant att de läser andra texter, andra genrer och på andra sätt, säger hon och slår ett slag för att omvärdera vad pojkar underförstått "bör" läsa.

Kanske går det lika bra med facklitteratur och serier?

Läs hennes sju-punkts-program för att få pojkar att läsa.

Läs mer ...

Kåkå Olsen tycker att hen-debatten hamnat på en barnsligt låg nivå

Sluta tramsa i hen-debatten!

I januari 2012 släpptes Sveriges första barnbok med pronomet "hen". Sedan dess har debatten gått het. Men varför alla dessa tramsiga argument? Vad vill debattörer åstadkomma med att tala om att "hen" betyder höna på engelska?

Det undrar Kåkå Olsen som efterlyser en mer städad debatt, utan tramsargument. "Min bestämda åsikt är att hen ska komplettera – inte ersätta – våra andra personliga pronomen. Det är ju svårt att utveckla ett språk om varje tillägg innebär två avdrag."

Läs mer ...

Kåkå Olsen

"Kvinnor, sluta be om ursäkt för ert bokintresse!"

"Köpstopp och bokförbud, ritualer och regler. Man ska ju vara lagom – som kvinna alltså. Män kan ha hela lägenheten full av LP-skivor utan att skämmas det minsta. Men nu får det vara slut! Nu slutar jag skämmas! Det är mina pengar, mina bokhyllor och min tid. Sådetså!" Det skriver Kåkå Olsen.

Läs mer ...

Kåkå Olsen försvarar Gina Dirawi

Ska vi bara läsa böcker vi håller med om?

Drevet kring Gina Dirawi har gått över styr. För några dagar sedan la hon upp en bild på en kontroversiell bok i sin blogg, en bild som hon nu har tagit bort och bett om ursäkt för. ”Är inte det att ta avstånd? Vad mer förväntar ni er? Skampåle? Falaka? Kölhalning? Husarrest?" undrar Kåkå Olsen. ”Föreställningen att man som läsare per automatik delar de åsikter som framförs i de böcker man läser är inget annat än ren galenskap.” Själv har Kåkå Olsen allt från "Mein Kampf" till Bibeln och Koranen i sin bokhylla – utan att vara nazist eller religiös sökare, "bara jäkligt nyfiken".

Läs mer ...
 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Valentina, Evie Blake

En Valentina inom varje kvinna? Nej, tack!

Alla inslag av sex är över på några rader, varav tre ständigt återkommande ord är djupare och djupare"
Betyg: 1 Betyg: 1 Betyg: 1 Betyg: 1 Betyg: 1
Boken marknadsförs som en erotisk roman med en stark kvinnlig hjältinna. Men intrycket är snarare att hon är osäker – och gestaltningen är bristfällig. Valentina är modefotograf i Milano och delar sin lägenhet med Theo, en mycket hemlighetsfull man. Hennes liv flätas på ett mystiskt vis samman med Louise, som levde i Venedig drygt 80 år tidigare. Louise är fast i ett olyckligt och kärlekslöst äkte...
LitteraturMagazinets recensent: Kåkå Olsen

Porrnoveller med skuld, skam, ält, misär och allsköns shaming

Begär : oanständiga berättelser, Malva B.
Kvinnor får helt enkelt inte knulla utan att det ska vara problematiskt. Inte ens i porr"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Kåkå Olsen

Platt och pratigt om livet bakom kulisserna på en svensk strippklubb

Bakom den nakna huden, Annelie Babitz
Miljön på strippklubben går igen i texten: hårt, rått, fult, sjaskigt"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Kåkå Olsen

Bakom en fasad där språk är allt

Om man håller sig i solen, Johanna Ekström
Johanna plockar sönder och pusslar ihop. Boken blir till terapi."

Läs recensionen ...

Recension av profil: Kåkå Olsen

LitteraturMagazinets recension av Jämställdhetsbluffen, Pelle Billing

Lättillgängligt om mansrollens baksida

Pelle Billing menar att det är tabu för män att prata om sådant som kan göra att de framstår som svaga, gnälliga och oförmögna att leva upp till de krav som ställs på dem"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Låt oss prata om män och ”mansrollen”. Det är sant att höga samhällspositioner oftast innehas av män och de personer med högst lön är män, men det finns en baksida. Den ser ut så här: Män är ensamma och isolerade i högre grad än kvinnor; män tar livet av sig i större utsträckning än kvinnor; de människor som lever på samhällets botten är, med nå...
LitteraturMagazinets recensent: Kåkå Olsen

Aldrig bara roligt, aldrig bara sorgligt

Det är svårt att vara Elvis i Uppsala, Nina Hemmingsson
Nina Hemmingssons serier kan inte förklaras – de måste upplevas"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Kåkå Olsen

Marknadsförs som "sexbok" – men visar sig vara frustrerande misärbok

Det känns konstigt att vakna i sin egen säng, Sophie Adolfsson
Jag var tvungen att läsa boken lite i taget, för misären är överväldigande"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Kåkå Olsen

Vrickat, tillspetsat och skruvat

All I Want for Christmas is planekonomi, Sara Granér
Jag skrattar igenkännande åt det som egentligen är ganska tragiskt"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Kåkå Olsen

Recension av Mitt liv som porrstjärna, Puma Swede & Jan Ekholm

Puma försöker vidga perspektiven

Tempot är högt och språket lämnar en del att önska: det är lite slarvigt"
I den mån kvinnor tillåts ha sex i böcker och filmer brukar det i regel följa vissa mönster. • Kvinnan ska helst vara oerfaren och oavsett om hon är det eller inte så ska sexet – och relationen till mannen (för denna kvinna är ju alltid väldigt hetero) – ältas och överanalyseras. Det hela ska helst mynna ut i livslång, rosafluffig lycka. • Kvinnor som har mycket sex är alltid problemat...
Recension av profil: Kåkå Olsen

E. L. James odlar myten om den farliga killen som kan räddas av "rätt” tjej

Femtio nyanser av honom, EL James
E. L. James börjar bra men håller inte särskilt långt. Som inspiration för en god ménage à moi ska den dock inte underskattas"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Kåkå Olsen

Råstam fyller ut luckorna i fallet Quick

Fallet Thomas Quick. Att skapa en seriemördare, Hannes Råstam
När man läser Råstams bok framstår Sture Bergwall endast som en bricka i ett spel"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Kåkå Olsen

Skräckinjagande om ett stycke kinesisk historia

Mao och den stora svälten, Frank Dikötter
Flera gånger blir jag illamående av det jag läser"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Kåkå Olsen

Recension av Små solfåglar långt borta, Christie Watson

Fint men oengagerat om Nigeria

Berättelsen skildras från den tolvåriga Blessings perspektiv och jag tror detta var ett misstag: en tolvåring kan inte problematisera bokens teman på djupet"
Blessing och Ezikiel bor med sina föräldrar i ett välbärgat bostadsområde i Lagos, Nigeria. De går i en bra skola och har tillgång till alla bekvämligheter, men när barnens mor, Timi, ertappar deras far med en annan kvinna blir de tvungna att flytta till Timis föräldrar som lever under fattiga förhållanden i Nigerdeltat. Familjen styrs med järnhand av morfar Alhaji som, i mitt tycke, är en ganska obehaglig...
Recension av profil: Kåkå Olsen

Tankeväckande om avgiftning från mobil och dator

Nedkopplad, Susan Maushart
En bok som lyckas vara rolig och lärorik samtidigt och jag har både våndats och skrattat högt"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Kåkå Olsen

Tankeväckande stridsskrift om sex

Den sexuella evolutionen, Göran Burenhult
Jag tror att hans bok kan utgöra ett roligt diskussionsunderlag"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Kåkå Olsen

En varm filt i romanform

Drömbokhandeln, Laurence Cossé
Jag känner en oerhörd gemenskap och sympati med affärens grundare, ägare, kommitté och kundkrets"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Kåkå Olsen

Recension av Syskonkärlek, Katarina von Bredow

Att vara kär - i sin bror

Jag har velat läsa von Bredow så himla länge efter att ha hört så mycket gott om hennes böcker - och jag blev inte besviken!"
Ludvig föddes för att rädda sina föräldrars äktenskap - men livet med barn är inte bara rart och sött. Kolik och blöjbyten drev en kil mellan Ludvigs föräldrar och hans mor, Berit, lämnade Ludvig hos sina bästa vänner och flydde till Italien. Där träffade hon Giovanni och några veckor efter hemkomsten - efter att hon sparkat ut Ludvigs far Rolf - upptäckte hon att hon var med barn igen. Utan att ve...
Recension av profil: Kåkå Olsen

Sök i bloggen

 

Favoritcitat

She is too fond of books, and it has turned her brain. - Louisa May Alcott


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB