Recension av Kråkor, Cord Riechelmann: Egensinniga kråkor i konstfull volym - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Kråkor, Cord Riechelmann

Egensinniga kråkor i konstfull volym

Ut vill läsaren: ut och spana efter råkkolonier och egensinniga kråkor, gärna i stadsmiljö"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Kråkor
Författar-
presentation:
Cord Riechelmann

Naturläror heter en bokserie som nu introduceras av Erzats förlag. De två första volymerna i serien porträtterar kråkor respektive fjärilar, men efter en stund inser läsaren att egentligen handlar det här, som så många gånger förr, om människan.

Senare i höst utkommer ytterligare två volymer i ämnen som berättar om naturen, men inte alltid ur ett vetenskapligt perspektiv. Istället möter läsaren ett lidelsefullt utforskande av naturen som plats, tillstånd, idé.

Cord Riechelmanns Kråkor är en konstfullt inbunden volym. Det är en behändig bok, trådbunden, med frontespis och rikt illustrerad med fyrfärgstryck. Den är inte så stor till formatet och glider lätt ned i fickan och följer med ut i fält. Ty ut vill läsaren: ut och spana efter råkkolonier och egensinniga kråkor, gärna i stadsmiljö. Cord Riechelmann tar avstamp i Berlin för sina betraktelser av kråksläktet, men vet också att berätta att korpar i Kanada har utvecklat en färdighet att kasta ut nötter på gatan vid rött ljus. När bilarna sedan kör vidare pickar de upp innehållet från de överkörda nötterna. Cord Riechelmann uppehåller sig även vid Hitchcocks domedagsfåglar, där de en efter en landar på klätterställningen utanför Bodega Bay School i den klassiska filmen ”Fåglarna”.

Det är med andra ord en blandad kompott som författaren bjuder på. Hans fascination av kråksläktet är inte att ta miste på och han har själv observerat bokens tjugo arter på fem kontinenter. Bokens avslutande del innehåller tjugo fågelporträtt som kommer väldigt nära den ornitologiska handboken, så som vi känner den. Här finns naturtrogna illustrationer av arterna samt en karta över utbredningsområden, precis som det ska vara. Den beskrivande texten däremot är anekdotisk och allt som oftast skymtar författaren i och mellan raderna där han studerar fåglarna i Kreuzberg och Potsdam i Berlin. Eller om det nu är oss som han vänder kikaren mot…

Profil: Ulf Malmqvist

Mottagen: 8 oktober 2018

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Stringent om en livsavgörande händelse

Recension: Dödsängel av Axel Burénius

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB