Recension av Vissla i mörker, Emma Healey: Humor och inlevelseförmåga i läsvärd roman - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Vissla i mörker, Emma Healey

Humor och inlevelseförmåga i läsvärd roman

Kontrasten mellan den yngre och mer oberäkneliga Lana och den stabila äldsta dottern Meg är mer än påtaglig, och får Lana att framstå som extra obalanserad"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Vissla i mörker
Författar-
presentation:
Emma Healey

Emma Healey debuterade 2014 med "Elizabeth är försvunnen", en prisbelönt roman om en äldre dam som brottas med sin tilltagande demens. "Vissla i mörker" handlar om mamma Jen och hennes dotter Lana.

Lana Maddox har länge varit en utmaning för sina föräldrar. I ett försök att komma henne närmare åker mor och dotter iväg på en målarkurs, men Lana försvinner en natt och blir borta i fyra dygn. Jens lättnad är obeskrivlig när Lana i bokens allra första kapitel återfunnits välbehållen. 

Liksom i debuten låter Healey sig inte hindras av några kronologiska avspärrningar. "Vissla i mörker" börjar med en i stort sett helskinnad Lana, därefter tar Jen form. Hennes minnen och betraktelser gör henne till en trovärdig gestalt som länge oroat sig. Inte bara över Lana, hennes depression och  självskadebeteenden, utan även över sitt eget jobb och sina egna sinnens bedräglighet. Lana hävdar envist att hon inte minns något av sitt försvinnande. Kontrasten mellan den yngre och mer oberäkneliga Lana och den stabila äldsta dottern Meg är mer än påtaglig, och får Lana att framstå som extra obalanserad. Men mitt i villervallan när Lana kommit tillbaka avslöjar Meg att hon är gravid. 

Det jag verkligen gillar med Emma Healeys båda böcker är hennes humor, hennes inlevelseförmåga och fallenheten för att ta sig an oväntade perspektiv. För är det verkligen Lana som är så jobbig eller är det Jen som krånglar till det? Healeys porträtt av Jen är utmärkt, och Jen tecknar i sin tur en intressant bild av Lana, men mot slutet tycker jag ändå att deras överspända relation börjar bli tjatig och långdragen. Tills Jen faktiskt tar reda på vad som hänt Lana. Då gör hon samtidigt upp med sig själv, och läsningen blir mödan värd. 

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 10 augusti 2019

 

Anmäl textfel

Utgivning

Elizabeth är försvunnen

av Emma Healey
Pocket, Finns i lager, 69 kr

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Stringent om en livsavgörande händelse

Recension: Dödsängel av Axel Burénius

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB