Sommar och läsning hör ihop - LitteraturMagazinet

 Krönikor 
Bok-
presentation:
Kulla-Gulla
Författar-
presentation:
Martha Sandwall-Bergström
CD-skiva
Beställningsvara, 203 kr
Innan floden tar oss
Helena Thorfinn
Pocket
78 kr
Det enda könet
Katrine Kielos
Väldigt sällan fin
Sami Said
Inbunden
262 kr
Pocket
69 kr
Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz
Göran Rosenberg
Storpocket
140 kr

Hanna Modigh Glansholm

Sommar och läsning hör ihop

Det finns så många tillfällen att läsa på sommaren. Man reser till och från. Befinner sig då och då i en solstol på stranden. På kvällen, när ljuset fortfarande hänger sig kvar, plockar man upp boken igen och vet att man har sovmorgon – i morgon också!

Sommar och läsning hör ihop på ett alldeles speciellt sätt, kanske framför allt för att man får den där långa sammanhängande tiden som gör att man riktigt kan sugas in i berättelserna.

Min första intensiva sommarläsning skedde tillsammans med författaren Martha Sandwall-Bergström och hennes böcker om Kulla Gulla. Förlaget Bonnier Carlsen skriver en liten artikel om författaren på sin hemsida med anledning av att det är 100 år sedan hon föddes. “Kulla Gulla” beskrivs som “proletärroman för unga”. Den föräldralösa flickan kämpar för att de fattiga ska få de bättre. Samtidigt är hon vacker och får sitt hjärtas prins på slutet. Men någon djupare analys av boken gjorde inte jag när jag var tio år och läste så kinderna glödde under par intensiva sommarlovsveckor hos farmor och farfar på landet.

En annan sommar, långt senare, stäckläste jag Vilhelm Mobergs epos om utvandrarna i en fäbodstuga utan el och vatten. Fällde många tårar, kanske allra mest under sista kapitlet av “Sista brevet till Sverige”. Har ni inte läst den fjärde boken i sviten – gör det. De avslutande kapitlet, där Karl-Oskar tänker tillbaka på ungdomstiden i Sverige när han träffade Kristina, är bland de finaste i hela skildringen eftersom man läser det i ljuset av allt som hände efteråt. Böckerna finns förresten i nyutgivna i pocket. En fotogenlampa ger faktiskt tillräcklig bra ljus för läsning.

I sommar har jag laddat upp med pocketböcker från förra årets utgivning. Ska läsa igen det jag missat. Jag börjar med de här:

Vad läser du i sommar? 


Profil: Hanna Modigh Glansholm

20 juni 2013
 

Anmäl textfel

 Vad läser du i sommar 

Med tanke på sommarens EM-turnering blir det lite fotbollstema på sommarläsningen. Sträckläsning och skräckläsning blir det också. Tjocka härliga böcker från Joe Hill, Justin Cronin, Hilary Mantel och Stephen King väntar!

Jag läser James Clavell! Har drogat ner mig fullständigt i japanskt 1600-tal med hjälp av hans "Shogun". Som tur var finns det ytterligare fem titlar i hans asiatiska svit, på runt tusen sidor vardera. Hängmattan here I come!

Efter en nästan halvårslång lästorka på grund av uppsatsskrivande måste jag "lära" mig läsa igen, lära mig att plocka upp en bok i stället för Solitaire på mobilen. Jag går ut hårt med en tegelsten, "Allting finns" av Göran Grip.

Dan Browns "Inferno" som tar mig till Florens, Venedig och Istanbul. Sen åker jag till Torgny Lindgrens Västerbotten med författarens egen inläsning av de fyra böckerna därifrån som nu kommer i en samlingsbox.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson

Judisk pojke och hans far i efterkrigstidens Polen

Recension: En låda apelsiner av Lena Einhorn

Bland släktfejder och familjehemligheter

Recension: Hitta Linnéa av Johanna Wistrand

En entimmesbok om passion

Recension: Sinnenas tid av Annie Ernaux

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB