Recension av Neverworld, Marisha Pessl: Hisnande läsning när Pessl är tillbaka - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Neverworld, Marisha Pessl

Hisnande läsning när Pessl är tillbaka

Det som börjar som en spännande thriller med hälsningar från Donna Tartts Hampden college övergår snart till en mörk, ångestframkallande Groundhog day"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Neverworld
Författar-
presentation:
Marisha Pessl

Neverworld är Marisha Pessls första ungdomsroman. Hon debuterade 2006 med Fördjupade studier i katastroffysik, en framgång som hon följde upp med Nattfilm 2013.

En smula snålt, kan man tycka, att bara ge oss en bok med så långa mellanrum, men å andra sidan tar det säkert tid att skriva sådana här mästerverk. Och "Neverworld" var verkligen värd att vänta på. Den är så hisnande att jag pendlade mellan att känna mig yr och lite dum i huvudet.

En gång var Beatrice lycklig. På internatskolan hade hon kompisar, ett slutet gäng av smarta, populära och vackra människor, the it-crowd. Hon var tillsammans med Jim som var oerhört begåvad musikaliskt. Men när Jim hittas död under lite oklara omständigheter bryter Beatrice ihop, läggs in på en psykiatrisk klinik och all kontakt med kompisarna upphör. Ett år senare är hon någorlunda återställd och fast besluten om att ta reda på vad som hände Jim. Hon är säker på att det inte rörde sig om självmord som polisen fastslog. Någon i kompisgänget måste sitta inne på svar.

Hon beger sig åter till herrgården Wincroft där de brukat tillbringa sina helger och lov. Men det som börjar som en spännande thriller med hälsningar från Donna Tartts Hampden college övergår snart till en mörk, ångestframkallande Groundhog day. Första kvällen kör de av vägen på väg hem från en krogrunda inne i stan. Det regnar och åskar och stormar när de omskakade kommer tillbaka till herrgården. Sedan plötsligt, mitt i natten knackar det på dörren.

Det visar sig att de är fast i limbo, en loop på tretton timmar som hela tiden slutar med att de dör igen. För att komma ur Neverworld måste de komma överens om vem som skall få överleva. De röstar så klart på sig själva varje gång och vakorna upprepas, gång efter gång. Tusentals gånger. Neverworld är en plats där tiden står stilla. Det är en klaustrofobisk, tryckande stämning och karaktärerna hanterar det på olika sätt, med alkohol eller elaka pranks på människor i verkliga världen. Snart upptäcker de att de kan förflytta sig genom tid och nu trappas spänningen upp ytterligare. Beatrice får en chans att lösa mysteriet med Jims död. Och försöka övertyga de andra om att det är hon som skall få leva.

Ingen kan lita på någon och alla har hemligheter och det är inte lätt för vare sig Beatrice eller läsaren att hänga med i alla tidsresor och loopar. Men gud, så bra det är! Det är så psykologiskt skrämmande, man kan riktigt känna paniken av att vara fast i en evighet. Och själva deckargåtan får en riktigt otäck upplösning som jag knappt kunde föreställa mig. Läs, bara läs! And, dear Marisha, please don’t keep us waiting another eternity.

Profil: Karin Cellton

Mottagen: 22 oktober 2018

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Neverworld, Marisha Pessl

Galant om fångar i tiden

Handlingen måste varit svår att ro i hamn, men Marisha Pessl gör det ändå, på bästa tänkabara vis"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Trots att hon bara har två tidigare titlar bakom sig sticker hennes egenartade och mystiska historier ut i bokfloden. Med "Neverworld" riktar sig nu den amerikanska författaren Marisha Pessl till unga vuxna. "Neverworld" börjar i samma anda som vilken ungdomsbok som helst. Vi lär känna Beatrice som avslutat sitt första år i college och envetet sommarjobbar på sina föräldrars strandkafé i en kuststad på Rhode Island. S&...
LitteraturMagazinets recensent: Sandra Sandström

Utgivning

Nattfilm

av Marisha Pessl
"En spännande, skickligt iscensatt bladvändare"Ingalill Mosander,...
Pocket, Finns i lager, 73 kr

Fördjupade studier i katastroffysik

av Marisha Pessl
Jag skrev den här redogörelsen ett år efter att jag hittade Hanna...

Utgivning - andra språk

Night Film (TPB) (eng)

av Marisha Pessl
Cult horror director Stanislas Cordova hasn't been seen in public...

Night Film (eng)

av Marisha Pessl
Cult horror director Stanislas Cordova hasn't been seen in public...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson

Judisk pojke och hans far i efterkrigstidens Polen

Recension: En låda apelsiner av Lena Einhorn

Bland släktfejder och familjehemligheter

Recension: Hitta Linnéa av Johanna Wistrand

En entimmesbok om passion

Recension: Sinnenas tid av Annie Ernaux

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB