Recension av Grekisk mytologi : antikens gudar och hjältar, Michael Gibson: Grekisk mytologi som vi sett den förut - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
Grekisk mytologi som vi sett den förut

LitteraturMagazinets recension av Grekisk mytologi : antikens gudar och hjältar, Michael Gibson

Grekisk mytologi som vi sett den förut

Den engelska originaltexten är från slutet av 1970-talet och jag slås av hur heteronormativ samlingen är"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Grekisk mytologi : antikens gudar och hjältar
Författar-
presentation:
Michael Gibson

Pandoras ask, kung Midas guld, Ikaros vingar och Trojas fall. Den grekiska mytologin är varierande och omfattande. Michael Gibson har samlat 26 berättelser och Giovanni Caselli har illustrerat.

Det är inte helt lätt att greppa den grekiska mytologin. Historia, dramer och mytologi har vävts samman under tiderna, det finns flera källor och de är inte alldeles eniga. Dessutom är det är många namn att hålla reda på och det kan vara svårt att skilja på de gamla gudarna, de nya gudarna på Olympen, halvgudarna och de vanliga mänskliga hjältarna. "Grekisk mytologi" av Michael Gibson är en trevlig introduktion till den gamla gudavärlden. 

I likhet med alla andra böcker jag läst om mytologiska gudar (Rick Riordan undantagen) är språket enkelt och lite stolpigt, varken särskilt barnsligt eller vuxet. De utvalda berättelserna är något ojämna i tema och detaljrikedom och bjuder inte på några större överraskningar, mest saknar jag hästen Pegasos som inte dyker upp efter att Perseus har besegrat Medusa. "Grekisk mytologi" av Gibson är en allmänbildande och städad bok. Kanske lite för städad. Den engelska originaltexten är från slutet av 1970-talet och jag slås av hur heteronormativ samlingen är. En snabb sökning visar att det finns en uppsjö mer eller mindre queera myter och jag tycker nog att det hade varit mer intressant med en ny infallsvinkel än att än en gång läsa om kung Midas förbannelse. 

Med detta sagt är det ändå ett fint och överskådligt referensverk med register i slutet och många dramatiska färgillustrationer, och den får en plats i bokhyllan efter avslutad läsning.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 29 oktober 2018

 

Anmäl textfel

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Spänning som inte når fram trots rätt ingredienser

Recension: Kurragömma av M. J. Arlidge

Mörkt, blodigt och magnifikt

Recension: Vei. Bok 2 av Sara Bergmark Elfgren

Godnattsaga med pedagogiska inslag

Recension: Tuff tuff tut tut av Emma Garcia

Vårkänslor i luften

Recension: Hjärnan och kärleken av Britta Sjöström

Fin historia med tunga ämnen

Recension: Fjädrar av Jacqueline Woodson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB