Recension av Den osynliga buren, Rebecca Romero: Att leva i en våldsam relation - en sann berättelse - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
Att leva i en våldsam relation - en sann berättelse
Foto: Aspetegs foto

LitteraturMagazinets recension av Den osynliga buren, Rebecca Romero

Att leva i en våldsam relation - en sann berättelse

Romero gör ett bra jobb med att skildra varför människor inte går vid första slaget"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Den osynliga buren
Författar-
presentation:
Rebecca Romero

"Den osynliga buren" är Rebecca Romeros egen berättelse om sina upplevelser i en våldsam relation. Hon skriver uppriktigt och självutlämnande om händelser från relationens början till slut, från sitt eget perspektiv.

Mellan kapitlen har hon placerat dikter; små allegorier om en fågel i bur som kontrolleras av ett monster, vilket speglar maktlösheten hon känner i relationen. Boken är välskriven, även om läsningen förstås blir sorglig och lite tung.

I backspegeln kan man se de klassiska tecknen på en destruktiv relation med en kontrollerande och labil person - en person som till att börja med är charmig och hjälpsam. Förhållandet utvecklar sig i snabb takt. Som Romero skriver blir han för henne ”… hela livet självt på bara några veckor”. I takt med att relationen etableras följer isolering och känslomässig manipulation. Romero beskriver pojkvännens personlighetsförändringar som väldigt plötsliga, skrämmande och svåra att sortera. Pojkvännens ångerfullhet och Romeros graviditet hjälper till att hålla henne kvar i relationen.

När det fysiska våldet väl börjar kommer det inte som en chock, utan är en fortsättning på en psykologisk nedbrytningsprocess. Det som börjat med hårda och skrämmande ord fortsätter med knuffar och trappas sedan upp.

Romero gör ett bra jobb med att skildra varför människor inte går vid första slaget, varför offret döljer vad som pågår och känner skam. Det blir några otäcka scener där man verkligen känner för Romero, inte minst för att det finns små barn inblandade. Men Romero skildrar också sin långa och svåra kamp med att bryta upp från relationen och lägga den bakom sig. Hoppfullheten infinner sig när hon till slut kan göra sig fri och jobba på att skaffa sig ett bättre liv.

Profil: Åsalill Andersson

Mottagen: 1 maj 2022

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En angelägen bok om postcovid

Recension: Jag är inte här, det här händer inte av Annah Björk

Vägen till 11 september

Recension: Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen av Jens Nordqvist

När det lätta inte är det rätta

Recension: Ett bloss i Barcelona av Malin Letser

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson

Judisk pojke och hans far i efterkrigstidens Polen

Recension: En låda apelsiner av Lena Einhorn
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB