Åsalill Andersson bor i Norrköping, där hon har läst en master i Kultur- och mediegestaltning. Hon har alltid älskat att läsa och skriva. Som barn hade hon rik fantasi och skrev sina egna berättelser. Hon läser helst skönlitterära romaner, såväl nutida som klassiker.
Hon har en samhällsvetenskaplig bakgrund och en av de saker som lockar henne till läsning är att få en bild av tiden; antingen som den har sett ut eller för att försöka förstå hur den ser ut nu.
Åsalill tycker dock att det allra viktigaste kriteriet för en god bok är att den kommer riktigt nära.
Sergej Lebedevs bok "Vid glömskans rand" handlar om en geolog vars barndomsgranne varit lägerchef i Gulag. Romanen fick inget större gensvar i hemlandet. "Sex år efter att boken släpptes i Ryssland har den fått nytt liv genom internationellt erkännande" skriver Åsalill Andersson som var med på plats när författaren besökte Norrköping.
Läs mer ...
Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
Boken om Kim Wall : När orden tar slut, Ingrid Wall
Efter att ha läst boken känns det nästan som att jag känner henne"
Alla minns vi "ubåtsfallet" i augusti 2017 - det obegripliga mordet på den svenska journalisten Kim Wall som försvann under en ubåtstur i Öresund med den danske uppfinnaren Peter Madsen. Händelsen väckte uppmärksamhet världen över och slukades av media. Kim Walls tragiska öde berörde många och belyser både mäns våld mot kvinnor och journalisters utsatthet, i synnerhet riskerna i kvinnliga journalisters ...
Hur i helvete kunde det bli så här? : om en okänd sjukdom och svensk psykiatri, Birgitta Aupeix
När Amandines problematik försvåras så förvärras inte bara hennes och familjens elände; brist på förståelse i omgivningen gör det också väldigt svårt att få rätt hjälp och insatser"
Weiner tecknar den antisociale Bobbys psyke bra och trovärdigt och detsamma gäller den allt mer förvirrade Mark, men i skildringen av kvinnor blir det mer skakigt"
Kan och bör ett verk skiljas från sin skapare och påverkas tolkningen av vad vi vet eller tror oss veta om upphovsmakaren? Det är frågor som inte är helt lätta att besvara men som är brännande i dessa dagar av Metoo-upprop där många så kallade kulturmän utpekas. Frågorna blir också relevanta när jag läser Matthew Weiners debutroman "Heather, i sin helhet" eftersom Weiner, som ligger bakom succ&eac...
Genom att flyktresan utelämnas berättar Hamid i stället om sökandet efter ett hem, efter frihet, efter att få känna sig mänsklig och som en värdig människa, där något så enkelt som en dusch kan göra skillnaden och vara mer begärligt än att äta sig mätt"
De brutala och groteska detaljerna blir påträngande och väcker känslor av obehag. Boken går in i kroppen, blir till ett kroppsligt illamående. Det finns naturligtvis en poäng med det - slaveriet VAR brutalt och groteskt. Whitehead försäkrar sig om att vi inte glömmer det."
Sidorna är fyllda av fakta och information om politik och juridik som avhandlas i en rask takt, vilket kanske låter torrt, men boken är fängslande eftersom Banke är djupt investerad i sitt yrke och berättar så engagerat"
Flyktingsituationen har troligtvis varit den mest omdebatterade politiska frågan i Sverige under de senaste åren. I takt med att allt fler människor flydde sina hemländer väckte frågan stort engagemang, både bland individer, frivilligorganisationer och politiker.
Här i Sverige inleddes debatten om flyktingmottagandet bland annat med Fredrik Reinfeldts uppmaning om att "öppna våra hjärtan" och engagemanget förstärkt...
Morrison berättar om vad makt gör med dem som inte har den; hur det kan leda till rädsla, anpassning, hämndbegär. I vissa fall kan det även leda till att man gör sig skyldig till själviska och grymma handlingar. Skuld och ansvar handlar om så mycket mer än att bara göra rätt och fel, tycks Morrison vilja säga. "