Recension av Vei. Bok 2, Sara Bergmark Elfgren: Mörkt, blodigt och magnifikt - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
23

LitteraturMagazinets recension av Vei. Bok 2, Sara Bergmark Elfgren

Mörkt, blodigt och magnifikt

Det är sällan jag pratar eller tipsar om serier till människor som inte själva läser serier, men Vei är ett så enastående serieäventyr att jag inte kan låta bli"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Vei. Bok 2
Författar-
presentation:
Sara Bergmark Elfgren

Seriekaraktären Vei såg dagens ljus 2012 då författaren Sara Bergmark Elfgren och tecknaren Karl Johnsson publicerade första kapitlet i tidningen Utopi. Karl Johnsson bjuder på några av de allra tidigaste skisserna i slutet av boken.

Den andra boken om Vei tar utan resumé vid där den första slutade. Vei drömmer sig tillbaka till barndomen, minns vandringarna med sin stams tidigare ran, Aldis. Aldis som tränats för, men aldrig själv deltagit i meistarileikir, det urgamla gladiatorspelet mellan jättar och asar som arrangeras med många generationers mellanrum. Nu är det Vei som är ran och i egenskap av sådan slåss hon för sina jättar, och framför allt för sin egen jättegud, Veidar.

Vei är än så länge obesegrad, men hon står ensam kvar som jättarnas förkämpe. Tvekamperna är på liv och död och meistarileikir avslutas först då alla förkämpar på endera sida har dukat under.

Dal, vikingakrigaren som räddade henne från att drunkna i den första boken, står vid hennes sida. Halvguden Loke bistår med råd och både människorna och jättarna i Jotunheim hyllar hennes framgångar. När blod så spills under ett gille där vapenvila skall råda, uppstår en diplomatisk kris och Vei blir inte ensam om att ställas inför ett dilemma.

Den första boken om Vei är en väldigt snygg hjältesaga, en storartad upptakt till den här nya boken där allt det viktiga händer. Bok två är tjockare än den första. Den är minst lika rik i färg, detalj och dramatik. Dessutom är hela berättelsen mörkare, vackrare, blodigare och mer vuxen. Nära och kära vänds emot varandra och det går inte att lita på någon.

Det är sällan jag pratar eller tipsar om serier till människor som inte själva läser serier, men Vei är så enastående att jag inte kan låta bli. "Vei bok 2" är perfekt. Jag vill ha mer av Sara och Karl. De är fantastiska var för sig men tillsammans skapar de magi.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 23 december 2019

 
 Relaterade artiklar 

Mats och Sara i nytt projekt

"Cirkeln" och "Eld" blir serie

Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg, författarna bakom succérna "Cirkeln" och "Eld", håller på och skapar ett seriealbum med berättelser från Engelfors, den fiktiva stad där "Cirkeln" och "Eld" utspelar sig.

Serierna skapas tillsammans med serietecknana Kim W. Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam.

Boken, som fått titeln "Berättelser från Engelsfors", beräknas komma ut den 2 april 2013.

Läs mer ...

Sara Bergmark Elfgren sommarpratar 30 juli

Åtta författare bland årets sommarvärdar i P1

Åtta författare finns bland årets sommarvärdar i P1 – bland annat Sara Bergmark Elfgren som tillsammans med Mats Strandberg skrivt "Cirkeln" och "Eld". Men flera andra stora namn finns bland de författare som utsetts till sommarvärdar i "Sommar", bland annat Märta Tikkanen, norska deckarförfattaren Jo Nesbø och barnboksförfattaren Jan Lööf.

Läs hela listan med de författare som sommarpratar.

Läs mer ...

Anmäl textfel

 Författarporträtt 

Sara Bergmark Elfgren

Sara Bergmark Elfgren (född 1980) har tidigare arbetat som manusförfattare både inom film och tv. Tillsammans med Mats Strandberg skapade hon Engelsforstrilogin där första boken "Cirkeln" hyllades av kritiker och läsare då den kom.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Jenny Rogneby kan bättre

Recension: Medlaren av Jenny Rogneby

Storartat om en gåtfull kärlek

Recension: Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

En pärla i bokhösten

Recension: Andromeda av Therese Bohman

Händelserik sommar i Söderviken

Recension: Adele följer spåren av Sanna Juhlin

Mer känslor och spänning i andra boken om Betty

Recension: Värma händer av Katarina Widholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB