Recension av Barnsköterskan, Stacey Halls: Styrka i motgången - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 LitteraturMagazinet recenserar 
Styrka i motgången
Foto: Ollie Grove

LitteraturMagazinets recension av Barnsköterskan, Stacey Halls

Styrka i motgången

Till synes triviala bekymmer och småsegrar driver berättelsen framåt genom detaljerade miljöer och levande personporträtt, alltmedan mystiken växer och stämningen tätnar"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Barnsköterskan
Författar-
presentation:
Stacey Halls

Året är 1904. Ruby May, dotter till en grönsakshandlare, har mot alla odds blivit barnsköterska. Stacey Halls bjuder men sin tredje roman på en stämningsfull tidsresa i översättning av Sara Jonasson.

Ruby May arbetar hårt, skickar halva sin lön hem till familjen i Birmingham, tar inte en enda dag ledigt och får lysande referenser av sin första familj när de emigrerar till Amerika.

Ruby behöver en ny tjänst snabbt, och hamnar i huset Hardcastle i West Yorkshire. Där bor den fryntlige Charles, hans svala hustru Lilian och deras fyra barn. Ruby blir hämtad sent en regnig kväll, hon får sin säng i barnens rum och vaknar upp till en helt ny vardag, långt från hennes glada och lättsamma förra familj.

Barnen upplyser henne om att deras gamla sköterska dog i sängen hon just sovit i. Herrn i huset sprider cigarrstumpar omkring sig och det är honom hon, otidsenligt nog, ska vända sig till med frågor som gäller barnen och hushållet. Han låser in sin fru på nätterna för att hon inte ska vandra iväg i sömnen och han leker med barnen. På söndagarna är det katolska mässor på latin som gäller. Den äldsta sonen har privatlärare, men flickorna i skolåldern får roa sig själva i lekrummet.

Det tar en stund att lära känna den flitiga syster May, även om boken är skriven i förstapersonsperspektiv. Tillbakablickarna säger först inte så mycket och om någon ställer närgångna frågor byter hon samtalsämne. Sköterskeuniformen används nästan som en slags rustning, och hon släpps inte in i tjänstefolkets gemenskap.

Flera gånger under läsningen undrar jag vad allt det här egentligen handlar om, men besväras inte nämnvärt eftersom till synes triviala bekymmer och småsegrar hela tiden driver berättelsen framåt genom detaljerade miljöer och levande personporträtt, alltmedan mystiken växer och stämningen tätnar. Det blommiga omslaget till trots skriver Stacey Halls i samma anda som Shirley Jackson, Daphne du Maurier och Sheridan Le Fanu.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 1 oktober 2022

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB