Recension av Den tomma stolen, J K Rowling: Diger kritik av vår tid och vår värld - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

LjudboksRecension av Den tomma stolen, J K Rowling

Diger kritik av vår tid och vår värld

Inläsare är min gamla favorit Tomas Bolme vars röst passar fint för såväl samhällets topp som de utstötta"
Bok-
presentation:
Den tomma stolen
Författar-
presentation:
J. K. Rowling
Uppläsare: s
Utg.år: 2012
MP3 CD
Beställningsvara, 298 kr

En man dör mitt i livet, mitt i samhället, mitt i sin livsgärning. På parkeringsplatsen vid golfbanans restaurang faller han ihop på grund av ett brustet aneurysm i hjärnan och ett svart hål i rymden uppstår. Eller åtminstone i byn där han bor och verkar. Han presenteras genom omgivningens reaktioner och det i sig är ett mycket intressant tema som räcker till för en hel roman. Denna man som har påverkat så många och som omedelbart saknas överallt. Han fick fram sina medmänniskors bästa sidor, fick många att skratta och var mycket älskad.

Ändå utvecklar sig ett veritabelt inbördeskrig i hans lilla by, allas kamp mot alla. Vad säger det om hans livsgärning?

Romanen är en diger samhällskritik, vår tid speglad i det till synes så idylliska lilla samhället med sin välavgränsade förort för de missanpassade, de kriminella och missbrukarna. Denna förort som det välmående Pagford nu ser sin chans att bli av med genom utstötning. Det är den kommundelsledamot, som mest angeläget kämpat för sammanhållningen, som just avlidit.

Det krävs en hel by för att fostra ett barn, det räcker inte med vare sig en eller två föräldrar. Ett gammalt talesätt jag osökt kommer att tänka på vid läsningen av ”Den tomma stolen” eftersom den handlar om vad som händer när byn INTE tar på sig det gemensamma ansvaret.

Romanen förefaller mig vid första avlyssnandet vara väl ambitiös. Det tar för lång tid att komma in i texten då det är svårt att hålla ihop det omfångsrika persongalleriet. Det är en kollektivroman där alla är lika viktiga, borgmästaren såväl som knarkaren, ungdomarna såväl som de vuxna och de gamla. Det är synnerligen sympatiskt men gör det som sagt, svårt att komma in i romanen.

Inläsare är min gamla favorit Tomas Bolme vars röst passar fint för såväl samhällets topp som de utstötta. Och det som så ofta är svårt med ljudböcker, nämligen att det inte går att snabbläsa, visar sig här vara ett nödvändigt ont: för att tillgodogöra sig romanen måste man tyvärr traggla sig igenom den långa presentationen av personerna.

När jag väl lärt känna romanens invånare blir boken mycket spännande och väcker många nya tankar om vår tid och vår värld. Misshandeln, som ungdomarna i alla samhällsskikt utsätts för, är svår att stå ut med. Undanträngda minnen från min egen uppväxt tränger sig ovälkommet på och det är utan tvekan romanens styrka.

Ytterligare et tema som genomsyrar romanen är kontrasten mellan individers stora positiva potential och gruppens förödande destruktivitet. Tyvärr känner jag också igen detta alldeles för väl.

Sammanfattningsvis är detta en dramatisk samhällssatir som jag varmt kan rekommendera!

Profil: Esther Hansen

Mottagen: 10 december 2012

 
 Relaterade artiklar 

RECENSION

Rowling håller även som vuxenförfattare

Efter mycket hemlighetsmakeri var den här, JK Rowlings första bok efter den långa raden av Harry Potter-böcker. I "Den tomma stolen" riktar hon sig till vuxna. Boken har översatts med rekordfart till svenska med flera översättare som arbetade parallellt. Boken började säljas i handeln den 22 november och den stora frågan inför boksläppet var förstås om boken skulle hålla måttet eller sjunka som en sten av pressen från de höga förväntningarna. "Det visar sig att oron kommer på skam. För ”Den tomma stolen” är bra, till och med riktigt bra, trots att det inte riktigt når upp till Potter-nivå" skriver Emma Kreü i sin recension.

Läs mer ...

Rowlings första vuxenbok

Efter Harry Potter kommer "Den tomma stolen"

Den 27 september släpps JK Rowlings första vuxenroman på originalspråket engelska. Men redan den 22 november släpps den svenska översättningen. Titeln blir ”Den tomma stolen”.

Det är Rowlings första bok efter de sju böckerna om Harry Potter.

I Sverige är det Bonnierägda förlaget Wahlström & Widstrand som har köpt de rättigheterna till Rowlings första vuxenroman.

Läs mer ...

Anmäl textfel

 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Den tomma stolen, J.K. Rowling

Starkt om utsatta människor

Bra, till och med riktigt bra, trots att det inte riktigt når upp till Potter-nivå"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Översatt på rekordfart kom den så på svenska, ”Den tomma stolen”, och nu är det upp till bevis, finns det utrymme för J.K. Rowling även efter trollkarlsruset? Svaret är att det gör det, i alla fall i min bokhylla. När J.K. Rowling, författaren som under mer än ett decennium tog världen med storm med böckerna om trollkarlen Harry Potter, publicerar sin första roman som inte innehåller h&aum...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB