Recension av Den tomma stolen, J.K. Rowling: Starkt om utsatta människor - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Den tomma stolen, J.K. Rowling

Starkt om utsatta människor

Bra, till och med riktigt bra, trots att det inte riktigt når upp till Potter-nivå"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Den tomma stolen
Författar-
presentation:
J. K. Rowling
Utg.år: 2012
MP3 CD
Beställningsvara, 298 kr

Översatt på rekordfart kom den så på svenska, ”Den tomma stolen”, och nu är det upp till bevis, finns det utrymme för J.K. Rowling även efter trollkarlsruset? Svaret är att det gör det, i alla fall i min bokhylla.

När J.K. Rowling, författaren som under mer än ett decennium tog världen med storm med böckerna om trollkarlen Harry Potter, publicerar sin första roman som inte innehåller häxor, mugglare och horokruxer håller världen andan. Ska hon hålla måttet när hon ger sig ut på nya vatten, eller kommer hon att sjunka som en sten av pressen från de höga förväntningarna?

Det visar sig att oron kommer på skam. För ”Den tomma stolen” är bra, till och med riktigt bra, trots att det inte riktigt når upp till Potter-nivå. Men, då Rowling vågar sig på att beträda nya marker, så går det inte riktigt att vänta sig det. Den här gången är det mänskliga relationer och vilka skador försummandet av sin direkta omgivning kan åstadkomma. 

I den charmiga brittiska småstaden Pagford faller Barry Fairbrother ner död knall fall och lämnar ett stort tomrum efter sig. Inte bara i sin svårt chockade familj, bland sina vänner och hos roddarlaget som han coachade utan även i kommundelsnämnden där hans stol nu helt plötsligt blir tom. En infekterad strid mellan två olika fallanger som pågått i flera decennier får förnyad kraft och i centrum står frågan om det fattiga området Fields ska tillhöra staden Pagford eller den större grannstaden Yarvil. När nu Barry, som var företrädare för att behålla området, är borta så påbörjas en häftig strid om den tomma platsen och genom den vågskålen för beslutet. Samtidigt som planer, intriger och passioner levs ut bland de vuxna, pågår ett tyst krig mellan flera av dem och deras barn

Till stor del påminner Rowlings hela upplägg mig om Jilly Cooper eller Fiona Walkers författarskap, det är mycket pittoresk landsbygd med lokala personligheter fyllda av passion och vrede, tanklösa och även till stor del hänsynslösa människor som vill klättra på den sociala stegen i det lilla samhället, men där slutar nog en hel del av likheterna. Dels så finns det inga galna hästmänniskor som ständigt pimplar champagne i Rowlings skildring, dels så har hon plockat fram en allvarlig udd i sin berättelse som både Cooper och Walker till stor del saknar. Här handlar det inte bara som sårade stoltheter (även om det finns gott om sådana), utan även om människor som på olika sätt har hamnat utanför samhället och onekligen bara kommer att glida längre ut på kanten, för att i slutändan kanske falla över den.

Rowling är känd för att vara engagerad i organisationer som arbetar med att stödja utsatta familjer och den finns hela tiden närvarande i berättelsen om de utsatta människorna i området Fields, frågan om vems ansvar det egentligen är när människor faller ner i misär och inte klarar av att själva ta sig upp ur den. Hur det påverkar familjer och deras framtidsutsikter att leva med någon som utnyttjar sina närstående för sina egna behov. Jag tycker att hon tar upp det på ett bra sätt, väver det samman med de människor i byn som lever mer privilegierade, men samtidigt anser sig ha rätten att antingen fördöma eller ömka de som inte längre kan fatta sina egna beslut. Jag skulle nästan vilja säga att det är ett inlägg i debatten om välfärdens avskaffande, vad som kan hända med människan om samhället helt tar sin hand ifrån henne.

Allt det här är onekligen väldigt långt från Rowlings vanliga genre, utan att det på något sätt skulle vara dåligt. En sak är i alla fall sig likt från Potter-böckerna: språket är fortfarande lika finurligt som vanligt lättläst och tilltalande, utan för att för en sekund skära ner på kvalitén eller fördumma läsaren.

Det visar sig att Rowlings författarröst är så mycket mer än berättelserna, det eleganta språket är lika starkt, oavsett vad det är hon vill berätta. Något som jag som läsare inte kan uppskatta för mycket.  

Profil: Emma Kreü

Mottagen: 29 november 2012

 
 Relaterade artiklar 

RECENSION

Rowling håller även som vuxenförfattare

Efter mycket hemlighetsmakeri var den här, JK Rowlings första bok efter den långa raden av Harry Potter-böcker. I "Den tomma stolen" riktar hon sig till vuxna. Boken har översatts med rekordfart till svenska med flera översättare som arbetade parallellt. Boken började säljas i handeln den 22 november och den stora frågan inför boksläppet var förstås om boken skulle hålla måttet eller sjunka som en sten av pressen från de höga förväntningarna. "Det visar sig att oron kommer på skam. För ”Den tomma stolen” är bra, till och med riktigt bra, trots att det inte riktigt når upp till Potter-nivå" skriver Emma Kreü i sin recension.

Läs mer ...

Rowlings första vuxenbok

Efter Harry Potter kommer "Den tomma stolen"

Den 27 september släpps JK Rowlings första vuxenroman på originalspråket engelska. Men redan den 22 november släpps den svenska översättningen. Titeln blir ”Den tomma stolen”.

Det är Rowlings första bok efter de sju böckerna om Harry Potter.

I Sverige är det Bonnierägda förlaget Wahlström & Widstrand som har köpt de rättigheterna till Rowlings första vuxenroman.

Läs mer ...

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Den tomma stolen, J K Rowling

Diger kritik av vår tid och vår värld

Inläsare är min gamla favorit Tomas Bolme vars röst passar fint för såväl samhällets topp som de utstötta"
En man dör mitt i livet, mitt i samhället, mitt i sin livsgärning. På parkeringsplatsen vid golfbanans restaurang faller han ihop på grund av ett brustet aneurysm i hjärnan och ett svart hål i rymden uppstår. Eller åtminstone i byn där han bor och verkar. Han presenteras genom omgivningens reaktioner och det i sig är ett mycket intressant tema som räcker till för en hel roman. Denna man som har påverkat så ...
Recension av profil: Esther Hansen

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB