Litteratur, kommunkation, marknadsföring - med inslag av fantastik och romans
Emma Kreü har arbetat med kommunikation och marknadsföring sedan 2008. Hon har frilansat som skribent sedan 2010 och har litteratur som sitt främsta intresse.
De två första böckerna om Katitzi ges ut på nytt i en ombearbetad utgåva. "I mina ögon är de en nationalskatt" skriver Emma Kreü som återkommit till böckerna i olika delar av livet – från bilderböckerna när hon var riktigt liten till hetsläsningen när hon var lite äldre. "Jag förundrades över att världen var en sådan grym plats." När hon nu läser om ”Katitzi” och ”Katitzi och Swing” bränner tårarna under ögonlocken över armodet, utstöttheten och desperationen i böckerna.
2013 bjöd på några riktigt guldkorn inom fantastikgenren. Här kommer en återblick. Några glada överraskningar under året var science fiction-antologin ”Maskinblod”, den humoristiska fantasyberättelsen ”Besvärjelser och beskydd” av Maria Friedner och Pontus Joakim Olofssons filosofiska ”KoMo”, en klassisk science fiction berättad på ett fräscht sätt.
Det är sommar och inför varje säsong kommer det en drös böcker som säljer konceptet En Lyckad Sommar (registrerat varumärke) till alla trötta, slitna och soltörstande människor runt om i landet. I dessa böcker är alltid solen stekande het, saften rosa och svalkande, jordgubbarna söta och allting är så avslappnat perfekt som de flesta av oss vill att det ska vara. Men det blir sällan så mysigt som det är i böckerna.
Bokhyllan avslöjar mycket om sin ägare. Läser hen klassiker, svår prosa eller enbart fackböcker? Samhällsintresserad, har några särskilda hobbies eller följer utvecklingen inom olika ämnen? Är det bara topplistepocketar som det rasslar sand ur, panikköpta på flygplatsen, eller tefläckade specialutgåvor som lästs om och om igen? Hänger böckerna i trådar och knappt ihop, eller ser de ut som om de aldrig har blivit lästa?
Läs mer ...
Emma Kreü önskar huvudpersonen en helkväll med Malena Ivarsson
Böckerna om den oskuldsfulla Anastasia Steele och multimiljonären Christian Grey säljer som smör och det spekuleras nu vilt kring vad som har gjort att "Femto nyanser"-trilogin så populär. "Jag kan satsa lite av smöret i Småland på att det är just inslagen av handklovar, mjuka piskor och ögonbindlar som har bidragit till böckernas segertåg över världen" skriver Emma Kreü i sin krönika.
Men vad är det egentligen för dubbelmoral som genomsyrar böckerna?
Läs mer ...
Emma Kreü är trött på de vanliga hjältinnorna inom chicklit
Varför tar chicklit-hjältinnorna alltid en massa skit från sin fästman, vägrar tala klarspråk om sina problem, shoppar gigantiska mängder trots att hon inte har pengar och är usel på att organisera? "Hon är sjukt irriterande” tycker Emma Kreü som efterlyser en ny sorts chicklit-hjältinna som tar för sig lite mer i stället för att ständigt stoppa huvudet i sanden. Lite som en kvinnlig James Bond – fast med lite mer rosor och champagne. "Vore inte världen lite roligare då? Lite bättre?"
Resor och läsning är Emma Kreüs absolut största passioner. Reslusten har tagit henne till jordens alla hörn. Samtidigt älskar hon att läsa – och det ska vara pappersböcker. Det har många gånger försatt henne i knepiga situationer. "Det som ställer till det för mig är inte bara att hitta de där efterlängtade böckerna, utan det faktum att jag är mycket possessiv så jag vill ha alla med mig hem igen efter dessa semestrar" skriver hon. Nu senast bestod packningen av 50 kilo böcker...
Nu har Emma Kreü bestämt sig för att skaffa läsplatta.
Läs mer ...
Våga vägra tegelstenar och de senaste debutanterna
Trött på halvlästa tegelstenar som ligger där som ett ständigt dåligt samvete? Högar på nattduksbordet med böcker du känner att du borde läsa?
Det är dags att släppa kraven och läsa det du känner att du verkligen vill läsa i sommar. "Det viktigaste är att inte tvinga sig. För blir det tvång så blir det varken roligt, avslappnande eller kul. Och kulturell bildning och intellektuell utveckling blir det definitivt inte om det tvingas fram i någon slags panik mixad med dåligt samvete" skriver Emma Kreü i sin krönika.
Så släpp kraven på din sommarläsning och kasta dig över det du har lust att läsa! Njut och ha roligt!
Läs mer ...
Debatt
Emma Kreü är trött på nedvärderingen av böcker med rosor på omslaget
Varför anses slabbigt våld fortfarande som finare än romantiskt dravel i dagens samhälle? Och varför värderas champagneomslagen alltid lägre än blod-och-kniv-omslagen?
Det undrar LitteraturMagazinets profil Emma Kreü som ofta känner sig obekväm när hon drar upp en bok ur väskan vars omslag pryds av rosor, champagne, diamanter och praliner. Kanske drar folk otrevliga slutsatser om henne när de ser omslaget? För oftast är det just omslaget som avgör vad som anses vara smörja och inte smörja – oavsett innehåll.
Läs mer ...
Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
Små grodorna, Johan Carle
den strikta ramen för vad som är tillåtet gör att man kanske väljer att inte vara sig själv av rädsla för hamna utanför"
Debutanten Johan Carle levererar en humoristisk feelgoodroman som med svart humor lyfter upp de människor som samhället ofta betraktar som annorlunda. Under några heta sommardagar får läsaren följa hans karaktärer och deras avgörande beslut i livet.
I Klingared, utanför Borås, är allt sömnigt och det händer inte särskilt mycket. I alla fall om man bara ser till det som syns på ytan. Mitt i det traditionsbu...
Vare sig det gäller skillnader i föräldrakärleken, livets ekonomiska orättvisor eller svårigheterna att hantera svåra svek så väjer inte Åsa Hellberg för att gå djupare"
Trots att den är välskriven, fartfylld och underhållande så når inte Röd drottning riktigt fram till mig"
"Röd drottning" är den amerikanska författaren Victoria Aveyards debut, där maktens tjusning är kärnan. Men berättelsen är inte tillräckligt unik.
Ett av de ständiga dilemman som drabbar mänskligheten är det faktum att de som har makten utnyttjar de som inte har det. Trots att vi alla vet att det är fel är det något som ständigt upprepas, så även i litteraturen.
Maktens tjusning och lockel...
FanFiction på nätet som lyckats bli en världsomspännande bästsäljare"
Det kryllar av stormiga känslor och passionerade handlingar när första delen i Anna Todds ”After”-serie kommer på svenska. Och trots att Todd har kryddat friskt med de allra vanligaste ingredienserna som förekommer i Stora Kärlekshistorier så blir det faktiskt över förväntan.
Anna Todd är en av de få som lyckats med övergången från att skriva FanFiction på nätet till att bli en b&au...
Den här boken känns lite som en karamell som jag vill suga länge på. Ska du bara läsa en enda crossoverroman inom fantastikgenren nu i vår, låt det bli ”Outtalat”"
Som läsare bryr jag mig om hur det faktiskt slutar, vilket är en av de viktigaste grundpelarna i en bra berättelse"
Den dystopiska science fiction-trilogin Legend avslutas med ”Champion”. Och boken levererar, till och med så att det kniper lite i hjärtat när sista sidan är utläst.
Den amerikanska författaren Marie Lu har röjt stora framgångar med crossoverserien som har sålts till över 20 länder. De planeras även bli film då Hollywood har köpt in rättigheterna.
I en framtida värld har översv&au...
Det tar en lite sträcka in i berättelsen tills drivet drar igång på allvar, men när det väl är uppe levererar Lars Wilderäng ett tankeexperiment som lämnar en klump i magen"
Vad händer med en människa som inte har regelbunden tillgång till mat, vatten och värme? Det frågar sig författaren Lars Wilderäng i sin dystopi med Sverige som utgångspunkt.
Lars Wilderäng, som debuterade 2011, har tidigare rört sig inom crossovergenren thrillerfantastik. Med ”Stjärnklart”, hans tredje roman, tar han steget och går vidare till den mer renodlad dystopigenren.
Han ställer de svå...
Berättelsen om Eliza och Jasper följer ett klassiskt upplägg utan alltför stora överraskningar"
Högt tempo och het romans i Sylvia Days fjärde roman på svenska.
Den amerikanska romance-författaren Sylvia Day har publicerat femton romaner och ett antal noveller inom genren. Hon har tilldelats en rad olika utmärkelser sedan debuten 2006. ”Längta” är den fjärde romanen som översatts till svenska.
Den rika arvtagerskan Eliza Martin utsätts för trakasserier som hon misstänker syftar till att skrämma he...
Att huvudkaraktärerna dessutom rör sig i starkt förutsägbara mönster bidrar till att intresset inte vill infinna sig, trots att det är vackert berättat"
Välskrivet men föga engagerande – förrän alldeles i slutet då berättelsen plötsligt lyfter.
”Och så kom du” är den irländska journalisten Kathleen MacMahons debutroman. Den har tilldelats en rad nomineringar och priser i Irland när den först publicerades. MacMahon fick även ”Woman of the Year for Literature 2012”.
Bruno Boylan förlorar sitt jobb när Lehman Brothers kraschar ...
En spännande intrig som lockar till fortsatt läsning"
”Dömd” är den första delen i en ny trilogi, ”Amargtrilogin”. Det är författaren Pascale Vallin Johanssons första egna bokserie. Pascale, till vardags manusförfattare, blandar realism och magi i serien som är anpassad för barn i åldern nio till tolv år.
I ett alternativt Sverige straffas inte bara de som begår brott utan även deras barn. Det anses vara fastslaget att barnen ärver de d&arin...
Det är trevlig läsning som Brunk Holmqvist levererar, full av en lågmäld humor"
I Karin Brunk-Holmqvist tionde feelgoodroman återvänder författaren till sitt klassiska scenario, en mindre by på Österlen och dess befolkning.
Med sin personliga stil fokuserar hon på den äldre generationen i ett samhälle i förändring. Nostalgi, tankesätt från en svunnen tid samt en lugn, godmodig humor står i centrum.
Det lilla samhället Spjutstorp på Österlen krymper befolkningsmässigt ...
Som läsare bör man ibland har överseende med att debuter inte alltid håller samma standard som författarens övriga produktion. Dillon är ändå säker på sin sak"
Feelgoodförfattarens debutbok från 2008 är både övertygande och varm – om än något ojämn.
Brittiska Lucy Dillion är välkänd för sina feelgoodromaner och sedan tidigare finns tre av dem på svenska – "Ensamma hjärtan och hemlösa hundar", "Hundar, hus och hjärtats längtan" och "Och så levde de lyckliga". Hennes debutbok från 2008, ”Tango för vilsa själar&rdquo...
Karaktärerna utvecklas som personer, och har på ett fint sätt mejslats ut som komplexa varelser"
Äntligen den tredje och avslutande delen i "Cirkeln"-trilogin, berättelsen om det fiktiva samhället Engelsfors där sju stycken gymnasieelever upptäcker att det är något som håller på att förändras inom dem. Det visar sig att de har magiska krafter och är häxor – och med upptäckten kommer förändringar som de inte hade kunnat tänka sig.
Genom första boken ”Cirkeln” och andra b...
Det märks att hon är ett proffs som känner sina läsare. Hennes stil är lättillgänglig, enkel och förklarande"
Proffset Ulrika Davidsson levererar sina 5:2-recept med trevliga kommentarer på varje sida. Men under trevligheten finns en ton av ständig kamp och kontroll kring maten som stör. Vart tog njutningen vägen?
Kostrådgivaren Ulrika Davidsson har tidigare skrivit om bland annat GI, LCHF, raw food och detox. När 5:2-dieten slog igenom tidigare i år hakade hon omedelbart på. I augusti kom hennes kokbok om 5:2-dieten, den första svenska ...
Bitvis är det här bland det bästa jag har läst på länge"
Fredrik Backman röjde under förra året stora framgångar med sin debutroman ”En man som heter Ove”, som tog Sverige med storm. Nu är han tillbaka med ”Min mormor hälsar och säger förlåt”, en skruvad humoristisk berättelse med åttaåriga Elsa som huvudperson.
Förväntningarna var skyhöga efter den tidigare bekantskapen ”En man som heter Ove” och det insåg nog Fredrik ...
Händelserna i kortnovellen ”Sista kvädet” är förlagda till ett mindre samhälle i Livgård, samma värld som i författarens tidigare fantasytrilogi, ”Blodsarvet”.
Det är en klassisk fantasyvärld som oftast används i high fantasy, full av furstar, skalder, skipande av rättvisa, värdshus och heder.
Handlingen berättar om musikern och kvinnotjusaren Storskald, som anklagas för att lagt ...
För läsare som är förtjusta i deckare i stil med Camilla Läckberg kan nog finna Ramona Fransson, som i det här fallet har en mer samhällskritisk inriktning, som ett intressant tillskott i läsningen"
Ramona Franssons deckare tar upp en rad viktiga ämnen som berör varje medborgare i ett samhälle och frågorna om hur vi som människor behandlar varandra är många.
Vad är ett liv värt? Vad är det egentligen som gör att vi anser oss ha rätt att göra som vi vill med andra människor? Och finns det egentligen en rättvisa när det otänkbara redan har inträffat? ”Mord på Stenungsbaden...
Snubblade över en trailer till den kommande filmen baserad på boken "City of Bones" av Cassandra Clare. Det är den första boken i serien "The Mortal Instruments" och jag läste den ungefär ett år sedan. Kanske dags att läsa om den, samt införskaffa fortsättningarna...?
Dagens fundering
Drömmen är att ha ett bibliotek. Helst ett enormt från golv till tak i en tornformad del av huset, där trappor ringlar upp vid hyllorna och man kan vandra i oändlighet. Helst med höga franska fönster, tunga sammetsgardiner, mörka trämöbler, sprakande brasa och konjak i en tjusig glasflaska på lämpligt sidobord.
Jag har nu, vid snart 30 års ålder, insett att det kanske inte kommer att bli exakt som så med mitt bibliotek och funderar nu på hur jag skulle kunna kompensera för det. Min tanke är ett ett bibliotek inte behöver så stort och har kommit fram till att om man har en bokhylla i varje rum i resten av huset, så borde det räcka med en friggebod som bibliotek. Mitt egna friggebodsbibliotek!
För övrigt anser jag...
...att nyheten att Måns Mårlind och Björn Stein skall göra film av tre av novellerna i Anders Fagers "Samlade Svenska Kulter" verkar har gått i kav. Förra årets bästa nyhet, och jag har inte hört något om det på år och dar. Någon som kan uppdatera mig?
Emma Kreü: Läser just nu
...som vanligt en massa olika saker samtidigt, men bland annat "Steglitsan" av Donna Tartt och "Magikernas kung" av Lev Grossman.