Gunilla har jobbat som gymnasielärare i svenska och religionskunskap sedan 1997. Just nu håller hon också på att avsluta en magisterutbildning i litteraturvetenskap vid Linköpings universitet.
Hennes specialområden är postmodernism, postkolonialism och psykoanalys. Gunilla tror på berättandet som en möjlighet att tolka, förstå och i någon mening skapa verkligheten.
I arbetet med sina elever upplever hon då och då att en berättelse verkligen har landat och berört någon – kanske skapat en ny och avgörande insikt. Ibland kan det vara en alldeles nyskriven text, men det händer också att en tusen år gammal text plötsligt får liv. Det tycker hon är fantastiskt!
Vår granne i öst som i år firar hundra års självständighet har haft en framträdande roll under årets upplaga av bokmässan. LitteraturMagazinets Gunilla Ståhlberg har hört författaren Kjell Westö, journalisterna Herman Lindqvist och Johanna Koljonen samt regissörerna Lina Puranen och Kai Latvalehto i intressanta samtal om Finlands historia och identitet.
LitteraturMagazinet uppmärksammar årets pride. Gunilla Ståhlberg skriver om normkritik och hur pridefestivalen inte kommer glömmas bort när nya läsåret börjar i höst.
Läs mer ...
Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
Anna själv, Anna Smedberg Bondesson
Istället för detaljer i miljöbeskrivning, händelseförlopp och allt annat som hör till romanens dramaturgi, får läsaren här en historia som genom sin allmängiltighet kan fortsätta att berättas i ens eget huvud"
En kvinna på resa i den grekiska övärlden tillsammans med man och barn, haltande fram på en skadad fot, med blödande underliv. Vem är hon? Vi möter henne i Anna Smedberg Bondessons drabbande prosalyriska bok “Anna själv”, där uråldriga myter möter nutiden.
Bokens ämne är existentiellt, tidlöst och allmängiltigt, vilket förstärks av de mytiska inslagen. Först är det titeln &ld...
En ensam man med drömmar om att flyga hamnar i kläm mellan stridande östafrikanska stater som lämnats i kaos av tidigare kolonialmakter. Och stridspilotens drömmar störtar som Ikaros"
Det modernistiska bildspråket dyker upp i många dikter och ger mig samma svindel som Edith Södergrans dikter"
Sent en augustikväll utanför Boliden, i en tystnad som med jämna mellanrum bryts av det avlägsna ljudet av en gruva på andra sidan en liten sjö, funderar jag över hur jag ska kunna göra den kinesiska poeten Qiaos diktsamling ”Andra säsongens grödor på flaska”, rättvisa.
Inne i huset kokas hjortronsylt och sakta kommer en tanke: diktsamlingen är ett koncentrat av poetens upplevelser och minnen från v...
Detta är som ett stycke familjeterapi där läsaren får spela rollen av terapeuten vars uppgift är att pussla ihop de olika bitarna, hitta mönster, sprickor, motsägelser och tystnader"
vad kan poesi vara? När den är som bäst är det som upplevelsen av en solstråle som just nu letar sig in genom ett otvättat fönster. Upprörande, omskakande, vackert, fult, berörande. Själsvidgande"
Vad kan poesi vara? Det är frågan som ställs i förordet till antologin ”Ingen rök utan mareld”, som är den fjärde i en serie med nyskriven poesi av hittills outgivna författare. Serien ges ut av Brombergs förlag. En tidig vårvinterdag, insvept i en filt på en stol mot en solig faluröd husvägg öppnar jag, fylld av nyfikenhet och spänd förväntan, boken.
Först ut är Lina Gidl&ou...
Jordahls starkaste sida är nog språket. Hon beskriver vanliga ting med vardagsord, vilket skapar igenkänning och bidrar till att på ett självklart sätt skapa stämningar och känslor. Det är tranor som lyfter, morgondimma, hundar som rullar sig i lera och granntanter som gnäller"
Ja, varför han och inte jag? Och under den frågan finns också det som jag uppfattar som romanens huvudfråga: I vilken utsträckning kan vi välja våra liv?"
En poslinsblomma slår ut och sprider fägring och doft. Men porslin är skört och blommans doft uppfatttas av somliga mer som odör. En människa föds, växer upp och ska finna sin väg. Men människan är skör och mycket kan hända på vägen.
I romanen “Eländet” av Andrej Tichý blandas skönhet och elände. Mörker och ljus. Fina fasader och smutsig slum. Vi träffar en ung man...
Som vanligt trollbinder hon genom att måla med orden så att man ser allt framför sig, och dessutom vågar Oates närma sig mycket svåra saker. Men hon anklagar ingen och målet är inte att göra upp med några oförrätter i det förgångna"
Det är på flera sätt en stor bedrift att ge Maria nytt liv. Hon har trots allt fört en tynande tillvaro i Sverige sedan 1500-talet. I ett sekulariserat samhälle är inte heller religionens gestalter någon självklar referenspunkt"
De romska orden är inte enbart en krydda, de bidrar till att förflytta läsaren till 1950-talets romska liv och göra fiktionen starkare"
Thom Lundbergs debut "För vad sorg och smärta" fångar dubbelheten i att tillhöra en romsk minoritetsgrupp. Ett viktigt bidrag till debatten om romers situation idag, skriver Gunilla Ståhlberg.
Å ena sidan: mustiga historier, vemodiga sånger, traditioner, marknader, vackert hantverk, glädje och lojalitet bortom den egna familjens gränser. Å andra sidan: blodiga fejder, utanförskap, fattigdom, smuts, alkoholism, misshande...