Recension av LCHF hela livet! : en miljon menyer för hälsa och viktminskning, Klara Desser: Besvärligt format vägs upp av receptskatten och tilltalet - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
Besvärligt format vägs upp av receptskatten och tilltalet
Foto: Erika Wallman

LitteraturMagazinets recension av LCHF hela livet! : en miljon menyer för hälsa och viktminskning, Klara Desser

Besvärligt format vägs upp av receptskatten och tilltalet

för säkerhets skull har recepten försetts med varningstexten "Bara till fest!""
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
LCHF hela livet! : en miljon menyer för hälsa och viktminskning
Författar-
presentation:
Klara Desser

Klara Dessers senaste kokbok är den elfte i ordningen. Hon har gått från att vara en av GI-pionjärerna till att bli LCHF-förespråkare och i den här receptsamlingen kan man kombinera sig fram till en miljon menyer.

Kanske är det sant som hävdas i baksidestexten, att detta är "den enda LCHF-kokbok du behöver".

Jag har alltid gillat Desser och hennes böcker. Hon är inte den som syns mest eller skriker högst i diet-debatten utan ägnar sig istället åt att ta fram genomarbetade kokböcker med enkla och lockande recept, tydligt vackert foto (av hennes man Hans Desser) och en personlig ton i texterna. Väl investerad tid enligt mig och förr eller senare brukar de flesta som är intresserade av den här kosten hitta fram till Dessers utgivning, trots att hon varken pryder helgbilagorna eller frontas stort i bokhandeln.

Boken innehåller 300 recept i kategorierna Förrätter och mellanmål, Huvudrätter och Snacks och efterrätter. Genom att kombinera dessa efter tycke och smak kan man alltså få fram en miljon menyer.

Receptdelen av boken är skuren så att det bildas tre buntar, en för varje kategori. Syftet är, förmodar jag, att man ska kunna ha alla recepten i sin menykombination uppslagna samtidigt och bläddra lite fram och tillbaka medan man väljer. Personligen gillar jag inte det här sättet att göra kokböcker som var mer populärt för ett antal år sedan. Boken blir svårbläddrad och eftersom jag sällan lagar trerätters så har jag ingen behållning av buntsystemet som verktyg i mitt menyskapande. Visst är det smidigt att ha tre recept framme samtidigt men ärligt talat så lagar man ju sällan tre olika rätter samtidigt, så återigen; varför detta svårmanövrerade format?

När jag väl förlikat mig med formatet och istället ser till innehållet blir jag genast gladare. Recepten är enkla och tydliga och till skillnad från vad många (fortfarande) tror så handlar det inte om stora biffar med bearnaise morgon, middag, kväll. Recepten är fullmatade med grönsaker och de färgglada bilderna lockar mig att prova både det ena och det andra. Många som äter LCHF-mat efterfrågar alternativ till bröd, potatis och pasta och i den här boken finns många förslag på tillbehör och några recept på bröd. Även mellanmålen kan bli enahanda och för att råda bot på det finns massvis med förslag på alltifrån de enklaste grönsaksstavarna och nötblandningarna till soppor och skagenröra.

Snacks och efterrätter blir inte helt oväntat mitt favoritkapitel. Det dryper av mörk choklad och färgglada bär och för säkerhets skull har recepten försetts med varningstexten "Bara till fest!". Detta är dock det enda tydliga varningsfingret i boken, den är i övrigt härligt befriad från beräkningar, formler, näringstabeller och förbud – allt det där som gör matlagning och framför allt specialkost så svårt och tråkigt.

Inledningsvis finns en förklaring till tankebanorna inom LCHF och vad man bör tänka på men det handlar främst om att man ska lyssna på sin kropp och konkreta inköpstips. Vill man grotta ner sig i ämnet och debattera hur många energiprocent kolhydrater som är det optimala så finns det forum för sånt, det här är en bok om vardagsmat, matglädje och om att slappna av och må bra. Det som jag alltid har förknippat med Klara Dessers kokboksskapande. Detta behöver inte vara en bok endast för den som äter LCHF-kost, recepten fungerar lika väl för den som bara vill dra ner lite på sockret eller tycker att det blivit för mycket snabbmat och halvfabrikat på sistone.
 

Fotnot: LCHF står för Low Carb High Fat och är en kosthållning där man äter lite kolhydrater och mycket fett för att komma till rätta med olika hälsoproblem, till exempel övervikt eller värk.

Profil: Erika Wallman

Mottagen: 21 januari 2014

 

Anmäl textfel

Utgivning

5:2 : 8 veckomenyer för näringsrik & naturlig viktminskning

av Klara Desser
Allt fler testar den omtalade 5:2-dieten, där man går ner i vikt ...

LCHF hela livet! : en miljon menyer för hälsa och viktminskning

av Klara Desser
Den enda LCHF-kokbok du behöver! Förrätter för alla smaker, huvud...

Klaras bästa LCHF-recept

av Klara Desser
LCHF är för många en effektiv bantningsmetod, och som en extra bo...

Näringsrik & Naturlig LCHF : 6 veckomenyer för viktminskning och bättre hälsa

av Klara Desser
Fräscht, naturligt och balanserat. LCHF behöver inte vara svårt o...
Flexband, Finns i lager, 133 kr

Fina feta fiskar : omega 3 och havets läckerheter

av Klara Desser
Undersökning på undersökning visar hur nyttigt det är med omega 3...

Klaras hälsomat : 5 steg till ett friskare och smalare liv

av Klara Desser
Efter en lång rad böcker om GI är nu Klara Desser tillbaka med en...

Klaras GI-desserter : 70 läckra efterrätter med lågt GI

av Klara Desser
"För mig är efterrätter jätteviktiga. När jag äter ute tittar jag...

Klara lagar världens GI-mat

av Klara Desser
"Den latinamerikanska maten har alltid legat mig varmt om hjärtat...

Klaras goda GI-dagar : kompletta menyer för 6 veckor

av Klara Desser
Numera vet alla vad GI är. Och att det är nyttigt med långsamma k...

Barnens GI-mat! - 70 recept - Mindre socker - För hela familjen

av Klara Desser
Barn och ungdomar blir allt tjockare, och experterna enas om att ...

Klaras GI-mat : 100 recept med lågt glykemiskt index

av Klara Desser
Alla talar om glykemiskt index! Klaras GI-mat innehåller spännand...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Välkommen till Franks värld

Recension: Planeten Frank av David Yoon

Tät relationsroman där vemodet får ta plats

Recension: Sent på dagen av Tessa Hadley

Kristoffer Bark - lite blekare än Maria Wern

Recension: Dotter saknad av Anna Jansson

Hur var Förintelsen möjlig?

Recension: Varför kunde det ske? : det finns många förklaringar till Förintelsen av Barbro Eberan

En Mann för vår tid

Recension: Fyra noveller : Tonio Kröger ; Tristan ; Döden i Venedig ; Mario och trollkarlen av Thomas Mann
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB