Sebastian Lönnlöv är litteraturvetare och författare som till vardags arbetar på bibliotek. Han är intresserad av böcker på alla sätt: att skriva dem, läsa dem, recensera dem, göra i ordning dem för lån, rekommendera dem, laga dem - och gallra dem. Serier, poesi och klassiker är de största intresseområdena, gärna med hbtq-tema!
I Japan har haiku skrivits i hundratals år, i Sverige är det en modern diktform – men en som lockar många skribenter, både etablerade och entusiaster. Sebastian Lönnlöv reder ut begreppen och berättar om de viktigaste haikudiktarna.
När Konstantinos Kavafis levde fick hans poesi inte så stor spridning. Först efter hans död 1933 har hans brinnande dikter om samkönad kärlek fått den uppmärksamhet de förtjänar. "Det är något speciellt med förbjuden kärlek, särskilt i litteraturen – och alldeles särskilt i poesin", skriver Sebastian Lönnlöv.
Hur kunde någon byta kön på 1800-talet, helt utan kirurgiska ingrepp? Litteraturvetaren Littberger Casiou-Rosseau har gjort ett fantastiskt jobb genom sin bok "Therese Andreas Bruce. En sällsam historia från 1800-talet". Boken handlar om Andreas Bruce – en man som föddes som kvinna med namnet Therese 1809. "Det här är ett vittnesmål om hur vi inte ska ta någonting för givet, vare sig i nutid eller dåtid" skriver Sebastian Lönnlöv.
Under 2013 har det utkommit flera nya översättningar av polsk poesi – och det är absolut ingen slump. Polen har burit fram tunga poeter under nittonhundratalet. Sebastian Lönnlöv har läst Wisława Szymborska, Zbigniew Herbert och Tadeusz Różewicz och reflekterar över vad de har gemensamt. "Alla tre har, liksom sitt land, gått igenom ett världskrig och flera decennier av stenhård stalinism. Herbert kunde debutera först 1956, när det politiska trycket veknade. Alla tre har behövt verka i en diktatur. När jag läser deras dikter kan jag skrapa på ytan av detta, men bara ana djupet."
Författaren Janet Frame (1924-2004) är mest av allt uppmärksammad för sin dramatiska livsberättelse. Hon tillbringade åtta år på mentalsjukhus och var nära att utsättas för lobotomi – men hennes bok "Lagunen" räddade bokstavligen livet på henne. I höstas gavs hennes fyra första romaner ut i reviderad översättning av bokförlaget Modernista. Sebastian Lönnlöv har läst dem – och dessutom plöjt en stor del av hennes andra verk. ”Det är sannerligen ingen enkel resa, detta att ge sig in i Frames romanuniversum – men en utfärd till medvetandets och alfabetets utkanter som jag sent kommer att glömma” skriver han.
De flesta svenskar känner säkert till ”Fågeln som vrider upp världen”, ”Kafka på stranden”, ”Sputnikälskling” och”Norwegian Wood”. Haruki Murakami är en av de stora samtida japanska författarna som även rönt stor internationell framgång. Det speciella med Murakamis författarskap är den säregna surrealismen och känslan av klaustrofobi och han skyr inte svåra ämnen som sexuellt utnyttjande, självmord och olycklig kärlek. Ändå är hans böcker en slags feelgood-litteratur. ”Det finns en lättande balsam i tonläget och språket som gör att även försvinnanden och melankoli blir ganska mysigt,” skriver Sebastian Lönnlöv.
Läs mer ...
Tove Jansson-experten Sebastian Nilsson Lindberg om boken där alla krisar
Vad gör en pappa som inte har någon att beskydda, i en värld utan faror? I ”Pappan och havet” lämnar muminfamiljen det idylliska kärnfamiljslivet i Mumindalen och bosätter sig på en karg skärgårdsö. Ångesten bubblar under ytan och alla krisar – särskilt pappan. Via Tove Janssons penna diskuteras frågor om livsleda och fjättrande könsroller. ”Det är en märklig bok vi har att göra med” skriver muminentusiasten Sebastian Lönnlöv och i en essä där han berättar varför ”Pappan och havet” ändå är så ljuvlig och alldeles, alldeles underbar.
Vissa böcker gör starkare intryck än andra. För LitteraturMagazinets skribent Sebastian Lönnlöv är Sanna Wallins "När jag letar efter Max” en speciell bok. Den handlar om Max som genomgick en av Sveriges första könskorrigeringar på 1950-talet. "Ju mer jag läser, ju mer jag tänker kring det jag läser, är det som att mitt eget liv flyter ihop med Max liv – och med Sanna Wallins letande."
LitteraturMagazinets Sebastian Lönnlöv är aktuell med boken "Varje dag är en vårdskandal", en personlig berättelse om arbetet inom omsorgen. Här skriver han själv om hur boken kom till.
Mian Lodalen och Malin Tudor har nyligen kommit ut med "Liten handbok i konsten att bli lesbisk" – en humoristisk bok om varför alla kvinnor, eller åtminstone fler kvinnor, borde vara flator. Det är på många sätt en snärtigt rolig bok, men den saknar vissa saker. Till exempel en transkompetent blick.
Den debatt som från början handlade om biblioteksanställdas arbetsmiljö har mer kommit att handla om att bibliotek borde vara tysta platser enbart ägnade åt litteratur. Men det var länge sedan det var bibliotekens enda uppgift, skriver LitteraturMagazinets Sebastian Lönnlöv.
Läs mer ...
Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
Den sommaren, Jillian Tamaki
En ingång till kvalitativa serier för tonåringar – och utmärkt läsning för alla som har varit unga"
"Den sommaren" är en grafisk roman som både är allmängiltig och specifik i alla sina detaljer, med vackert tecknade bilder i blåa skalor som sätter stämningen.
Kusinerna Mariko och Jillian Tamaki har tidigare givit ut "Skim", en ovanligt stark grafisk roman som av oförklarlig anledning inte översatts till svenska. Men det är åtminstone delvis förlåtet nu när "This One Summer" kommer ut, under namnet "Den sommar...
Här ryms såväl de stora världshändelserna som den inte alltid trygga vardagen"
I Jila Mossaeds nya diktsamling "Jag föder rådjuret" är språket enkelt men uttrycksfullt, och metaforerna djärva.
Jila Mossaed har under trettio år i Sverige skrivit fem diktsamlingar, alla fyllda av både språklig skönhet och innehållslig tyngd. Nu kommer den sjätte, "Jag föder rådjuret". Här ryms såväl de stora världshändelserna som den inte alltid trygga vardagen.
Språke...
Lite spretigt, med få riktiga guldkorn, men oavbrutet intressant"
Henrik Bromander är tillbaka efter den hyllade grafiska romanen "Smålands mörker".
Henrik Bromander är en speciell svensk serieskapare. Där de mesta satsar mycket på sin teckningsstil går han i en riktning där berättelsen är i centrum och där ett naivistiskt tecknarsätt snarare förmedlar denna berättelse än själv utgör huvudintrycket. Att texten är viktig märks också på det f...
Någon har dött. Någon lever kvar. Det är ofattbart. Det borde inte få hända"
Nu återvänder Malmsten till poesin som form, med sorgeboken "Det här är hjärtat".
Bodil Malmsten har många strängar på sin lyra. Hon har skrivit romaner av olika längd, självbiografier, pjäser och noveller. Hennes böcker fyllda av tankar fann sin fulländning i bloggens loggboksform. Dessutom har hon sedan 1977 givit ut sju diktsamlingar, men den senaste kom ut för 22 år sedan.
Det är inte de avlid...
Lindgren vågar uttrycka liv och död precis så avskalat naket som det ofta är"
Barbro Lindgrens dikter tål att återvändas till många gånger. Men varför ger Norstedts bara ut ett urval? Ge oss mer!
Det är svårt att inte älska Barbro Lindgrens författarskap, både de verk som riktar sig till vuxna och till barn – gränser som för övrigt inte är särskilt viktiga just i fallet Barbro Lindgren.
Som poet har Lindgren skrivit ett stort antal diktsamlingar och när N...
På många sätt olik Bouraouis tidigare böcker. För det första är en man i centrum, för det andra är han heterosexuell och för det tredje beskrivs han som vardaglig"
Nina Bouraoui har ett stort antal böcker bakom sig. De har ofta varit mörka och kretsat kring HBTQ-erfarenheter, men först och främst har de alltid varit välskrivna, med språkets flöden och förgreningar i centrum.
"Standard" är på många sätt väldigt olik Bouraouis tidigare böcker. För det första är en man i centrum, för det andra är han heterosexuell och för det tredje beskrivs han ...
Vi får följa queera personer som påverkas av att vara avvikande i ett heteronormativt samhälle"
Vad händer med världen när två pojkar kysser varandra på offentlig plats – i hela trettiotvå timmar? Det handlar om att sätta ett rekord som aldrig tidigare har satts. Kanske det ändrar världen en smula, eller åtminstone påverkar andra unga och queera?
Två pojkar, Harry och Craig, har varit ihop men gjort slut. Harry tycker att det är ganska skönt att förhållandet är över – Cr...
Det är omöjligt att inte bli störtkär i Monzós egensinniga skrivkonst "
Den katalanska novellförfattaren Quim Monzó jämförs ofta med israelen Etgar Keret – en liknelse som är ovanligt lätt att förstå.
Både Keret och Monzó skriver korta, alltigenom absurda berättelser. Monzó är något mer allvarlig, men har alltid sin humor som en smaksättare i texten. Det är roligt på ett sätt som i slutänden oroar.
En man hälsar på sin pappa p&ar...
Katastrofstämning i centrum för Sjóns förtätade kortroman om en 16-åring pojke på Island runt 1918.
Den isländske författare som ryms bakom pseuodynmen Sjón är en minst sagt produktiv person. Han har lämnat ifrån sig mängder av låttexter, diktsamlingar och romaner. Efter att ha vunnit Nordiska rådets litteraturpris är han nu tillbaka med en bok som hunnit få flera isländska pris.
...
Jag kommer definitivt att återvända till henne fler gånger i mitt liv, men jag hoppas också att så många som möjligt tar till sig hela hennes diktargärning"
Det är verkligen intressant läsning – särskilt för att det personliga hos Duras träder fram mer än i hennes skönlitterära texter, där det delvis göms bakom annat"
"Att skriva" är Marguerite Duras näst sista bok som kom ut två år före hennes död. De fem texterna rör sig i gränslandet mellan essä och novell och handlar delvis om skrivandet och skapandet – men i slutändan mest om Duras själv.
Som en av 1900-talets mest intressanta författare och regissörer är Marguerite Duras redan så aktad av etablissemanget som någon kan kräva – dessutom är...
En given och ytterst givande läsning för alla som tidigare vaggats in i dikternas rytmer och rim"
Serietecknaren Malin Biller har omvandlat älskad poesi.
Fröding är en av Sveriges mest älskade poeter. Han var en mycket intressant och dynamisk diktskapare som verkade inom olika genrer: det sedeslösa och på sin tid fördömda, det dialekt-efterhärmande och komiska, det in i märgen deprimerade, det nästan modernistiska.
Malin Biller är en serietecknare som tidigare har gett ut flera böcker med strippar, samt den sj&...
Det finns djup i den här berättelsen som bara snuddas vid"
Så här rakt på sak skildras sällan kvinnors rent kroppsliga längtan – särskilt inte i texter från början av 1900-talet.
En by med bara kvinnor, sedan männen på ett våldsamt sätt försvunnit. Vad händer med kvinnornas längtan efter män – kroppar, befruktning, barn? Och vad händer när en man till slut kommer in i byn?
"Såningsmannen" är liten novell med en häfti...
Den vill föra fram ett budskap som är viktigt, men som knappast kommer att falla alla i smaken"
Tillspetsat om åtstramningar, vårdskandaler, friskolor, utförsäljning, skatt som förvandlas till vinst och en effektivitet som slutar i kaos.
Max Gustafson är tidigare känd för sina strippserier om Samir, serier som alltid har haft en stark politisk dimension. I "Det rånade folket" utgår Gustafson från vår statsministers egen debutbok och berättar om dagens Sverige ur ett skarpt vänsterperspektiv.
Al...
Serierna är vältecknade, texterna välskrivna. Det är slagkraftigt, argt och roligt"
"Det händer nu" är en antologi med serier och texter, utgiven av Feministiskt Initiativ. Feminismen är därför hela tiden i centrum, men når långt bortom partigränser och angår alla som vill avskaffa patriarkatet.
Det här är en tjock antologi som rymmer många bidrag. Varje upphovsperson har en eller två sidor på sig. Det skulle lätt kunna bli alltför splittrat och fragmentariskt, men nu är temat...
Det är svårt att inte förföras av berättelser som lurar en så fullständigt"
Andra delen av "Den mörka sidan" imponerar stort med sitt intrikata intrigbyggande.
Det tycks handla om otrohet och om vanlig hederlig svartsjuka, men berättelsen gömmer en hemlighet som inte går att gissa sig till förrän den skoningslöst avslöjas.
"Den mörka sidan 1", med manus av Sylvain Runberg och tecknad av Olivier Martin, kom för inte alls länge sedan och var en lovande början. Nu kommer den andra, avslutand...