En hybrid mellan äventyrsroman och klimatdystopi, en form av modern ekofiktion när den är som vackrast"
Australiensiska Charlotte McConaghys ”Den sista migrationen” har hamnat på topplistorna världen över. Nu när den äntligen översatts till svenska är det bara att konstatera att den verkar göra precis lika stort intryck på de svenska läsarna. Till all rätt.
Franny Lynch har rötter i både Irland och Australien men hon känner sig inte hemma någonstans, förutom kanske simmande i havet och med h...
LitteraturMagazinets recensent:
Anna Bjurström
Jag vet inte om jag tycker bäst om de träffsäkra dialogerna som är skrivna med absolut gehör, eller blyertsbilderna som är lika talande som texten"
Sista dagen på sommarlovet ligger Nikki och flyter på vattnet bland näckrosorna nedanför bryggan, och där vill hon stanna för alltid. Hon vill inte tillbaka till skolan. Hon vill inte börja nian.
Nikki är huvudperson i Malin Skogberg Nords seriedebut med samma namn, och fastän det tar emot går Nikki till skolan dagen efter. Hon gör faktiskt allt som förväntas av henne, men hennes mamma är ändå inte n&...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Karriärvalet inom neurovetenskap för att råda bot på depression och missbruk är ingen slump och ju mer hon studerar desto mer börjar hon ifrågasätta Gud"
Yaa Gyasi debuterade 2016 med romanen "Vända hem", en släktkrönika som gjorde storsuccé världen över. Familj och ursprung har stor betydelse även i hennes nya roman som utspelar sig både i USA och Ghana.
Gifty och hennes borttynande mor utgör den återstående halvan av en klassisk kärnfamilj. Mamma, pappa, son, dotter. Mamman drömde sig bort från Ghana som ung. Hon drömde om Amerika, och när sonen Na...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Här finns en blandning av människor – män och kvinnor med olika bakgrunder – som gjort insatser i Sverige eller i andra länder"
Gösta Hultén lyfter i sin senaste bok fram både mer och mindre allmänt kända människor som under de senaste tusen åren arbetat för fred och frihet, mänskliga rättigheter och demokrati.
"Svenska hjältar" är kanske en lite missvisande titel, hjälte är ett laddat ord som kan ge intrycket av att man vill beskriva mer eller mindre perfekta, i detta fall svenska, människor. Det är inte vad det är ...
LitteraturMagazinets recensent:
Åsalill Andersson
Herbjørg Wassmo är en gudabenådad berättare"
Dina är en passionerad och intelligent kvinna som lever i Nordnorge under andra hälften av 1800-talet. Hon är musikalisk, spelar både piano och cello. På männen har hon en magnetisk dragningskraft. Hon är gärna med på deras lekar men är stolt och krävande. Den som sviker henne får känna hennes hämnd.
Historiska Media ger på nytt ut norska Herbjørg Wassmos trilogi om Dina. Den skrevs tidigt 1990-tal...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Det skapas konflikter mellan familjemedlemmar och grannar, socialdemokrater och kommunister"
Jag är en stor beundrare av Vibeke Olssons författarskap. Jag har med glädje läst hennes böcker om de tidiga kristna gemenskaperna i Rom. På senare tid har jag följt Bricken och människorna på Svartvikssågen söder om Sundsvall.
Den första boken om Bricken var ett beställningsverk från förlaget. Den var avsedd som en ungdomsbok. Nu har den sjunde i serien kommit, “Som skuggan följer ljuset”...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Det som nyss var en matbutik har nu blivit en djungel av charkuterier, campingsaker och glass som bara finns på översta hyllan"
I Ola och Evalotta Belins senaste bilderbok ”Vilse” får vi följa med Flora och hennes mamma till matbutiken. Allt går bra, tills mamma plötsligt är borta. Och det är då äventyret börjar.
Såklart vet Flora vet vad man ska göra när man kommit bort. Hon står helt stilla och väntar och spanar efter sin mamma. Men mamma kommer inte, så till sist ger sig Flora iväg för att leta upp henne ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anna Bjurström
Författaren hänvisar till andra oskyldigt dömda"
Katarina Frostenson har kommit ut med “F”, sin andra bok om hennes och makens utfrysning ur Svenska Akademien och kulturlivet. I “K” var deras ledord “on les aura”, (ung. vi ska visa dem). Nu är det “ils nous aurons/sic!/pas” (de får oss inte). Däremellan finns våldtäktsdomen på två års fängelse.
Frostenson möter en man på gatan. Han beklagar sig över hennes livsöde....
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Att han inte är den han utger sig vara torde vara rätt uppenbart för alla som söker hjälp, men trots det går det oväntat bra"
SVT-journalisten Max Schüllerqvist debuterade skönlitterärt för ett par år sedan med "Det stora dejtingäventyret", i vilken en stillsam äldre änka ger sig ut på jakt efter en ny kärlek. Huvudpersonen i hans senaste roman är istället en ung man med ekonomiska bekymmer.
"Terapeuten som inte visste vad han gjorde" handlar om Johan som en gång ville bli polis men som blev en slacker istället. Så mycket slacker...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Innerst inne är jag bara glad att jag får läsa om en karaktär som känns så mänsklig, som gestaltar allt det som jag själv tänker och känner varje dag som kvinna i en storstad"
Det var längesen jag drog fram Bridget Jones-referensen nu. Denna kultförklarade brittiska chick-lit som åldrats allt annat än väl, men som ändå kärleksfullt är för evigt etsad i våra hjärtan. Finska Sisko Savonlathis debut ”I sommar blir det nog bättre” är som att skala av chick-lit flimret och stöpa om Bridget i en modern, nordisk form. Och det menar jag som den yttersta av komplimanger.
...
LitteraturMagazinets recensent:
Anna Bjurström
En volym som med precision och gehör avlyssnar parrelationens dialoger och (brist på) samspel"
I sina svarta anteckningsböcker har Pär Westberg samlat infall och iakttagelser från det som lite slarvigt och brutalt brukar sammanfattas som ett liv.
"Förlupna ord" består av ett urval av anteckningarna, sammanställda i 61 kapitel på 200 sidor. Det är en volym som med precision och gehör avlyssnar parrelationens dialoger och (brist på) samspel, men som även rymmer infall som finns till just för de vackra formuleringarn...
LitteraturMagazinets recensent:
Ulf Malmqvist
Medryckande, händelserikt, romantiskt ungdomsdrama i tiden innan, under och efter studenten"
Ava Hashemis pappa kör buss och älskar regn. Ava Hashemi går i trean på gymnasiet och älskar sina vänner, Mira och Hugo.
Själv läser jag "Om det regnar i Ahvaz" och älskar Avas Stockholm, eller om det faktiskt är debutanten Nioosha Shams Stockholm, en stad där ingenting är hugget i sten, där adelsmän på Östermalm organiserar Allt Åt Alla-möten och iranska föräldrar inte bryr sig et...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Dina inramas av en realism som ångar av stämning, inifrån köket eller utifrån havet"
“Dinas bok” av Herbjørg Wassmo är en vidunderlig roman. Den kom ut på norska första gången 1989. Nu ger Historiska Media ut en ny översättning till svenska med de efterföljande volymerna “Lyckans son” och “Karnas arv”. Nyskrivna “Den som ser” kommer nästa år.
Vi är i Nordnorge i mitten av 1800-talet på en handelsplats vid havet. Dina hamnar där när hon knappt 16...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Utan Haddocks närvaro hade Tintinserien bara varit en platt och intetsägande deckarhistoria"
Anfäkta och anamma, bomber och granater! Det vresiga humöret på topp, känslorna utanpå och ordkonstruktioner från en annan galax.
Viss litteratur är bara ett måste att läsa då det bidrar till en omistlig nostalgitripp. Den nyutkomna ”Kapten Haddocks ordbok” är ett briljant exempel på detta. Få Tintinfans skulle värja sig från allmän konsensus att äga ett särskilt gott ö...
LitteraturMagazinets recensent:
Lena Wallberg
Hans modersporträtt är kärleksfullt. Det räcker gott"
Patrik Lundberg, journalist och författare, har kommit ut med en liten bok om sin mor. “Fjärilsvägen” är titeln och den adress han växte upp på i Sölvesborg. Hans känslosamma sommarprat handlade också om Ingrid Birgitta Lundberg som dog i svår misär bara 67 år gammal.
Berättelsen ges ut under genren roman. Men det finns ett ärende med den som närmar sig en sociologisk rapport. Författaren ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Jenny Rogneby är bättre när hon låter Leona vara tuff och hårdkokt utan förklaring"
Jenny Rogneby har kommit ut med sin femte kriminalroman. Hon har uppskattats och uppmärksammats mycket för sin okonventionella utredare. Leona drar sig inte för att överskrida lagens gränser, vare sig som polis eller som privatperson. Hon driver ett stort eget projekt som ska göra henne ekonomiskt oberoende.
I den aktuella ”Öga för öga” får den privata Leona och hennes bakgrund extra stort utrymme. Det blir riktigt kä...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Särpräglad undergroundstil med kultpotential som sticker ut i en förskönande tid"
Serietecknaren Simon Hanselmann föddes 1981 i Tasmanien men bor nu i Seattle, USA. Serierna om sitt alter ego, häxan Megg, har han tecknat i över fem år. Första albumet kom på svenska i höstas, nu är han aktuell med det andra.
I "Livet är en jävla fest" lär vi känna häxan Megg, arbetslös och deprimerad, hennes pojkvän Mogg - som är en katt - och ugglan Uggla som de båda bor med. Hemmet våldg...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Det surrar av bin och doftar schersmin när den unga Veronika träffar konstudenten Bo på pensionatet som hennes mamma bedriver utanför Båstad under somrarna"
Sara Paborn har sedan debuten 2009 skrivit fem romaner. Hon är nu aktuell med "Tistelhonung" som nominerats till Årets Bok 2020.
Journalisten Ebba har knappt sett sig i spegeln under det senaste året. Som relstionsexpert var hon framgångsrik och populär tills hon först lämnade sin man efter ett långt äktenskap och sedan i sin tur blev lämnad av sin nya kärlek - allt inför öppna ridåer. Hon har dragit sig tillb...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Sammantaget blir det en mycket angenäm läsupplevelse"
Den flerfaldigt prisbelönte Håkan Nesser är aktuell med en ny deckare, ”Den sorgsne busschauffören från Alster”.
Där är kriminalinspektörerna Gunnar Barbarotti och Eva Backman etablerade som ett par även privat. Som i boken innan, ”Halvmördaren”, puttrar deras umgänge på med en hemtrevlig dialog trots påfrestande erfarenheter och ett brott att lösa.
Läsaren leds in i en mä...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Lucky har vunnit en stor summa pengar men det är det ingen som känner till"
Åländska Pernilla Lindroos debuterade förra året med feelgoodromanen "Breven från E", nu är hon aktuell med "I lögn och lust" i samma genre.
Lucky har vunnit en stor summa pengar men det är det ingen som känner till. Hennes föräldrar på Ålands norra udde anser att det bästa ändå är gratis här i livet, och det är precis Luckys inställning också. Hennes bästa kompis och ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Berättelsen om Sylvi och Miele höjer sig över de flesta personporträtt i deckargenren"
Norska Karin Fossum är en av mina absoluta favoriter när det gäller deckarförfattare. Hennes senaste ”Förmörkelsen” har jag läst med stort intresse. Det är en riktig bladvändare som tar sitt avstamp i något av det värsta som kan hända. Ett litet barn faller ner från sjunde våningen.
Som alltid är psykologin Karin Fossums starka sida. Den här boken är bara till liten del redovisning av ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Men någon egentlig naturlyrik i form av stilla meditationer ryms inte mellan pärmarna, även om älgdimman kan tätna och sädesärlan dyker upp i mer än en dikt"
Eva Runefelts nya dikter vill gärna ta form i munnen. Hon slösar rikligt med sjungande vokaler och låter ljudlikheterna spela i stroferna.
Lägg därtill ett slags ålderdomlig diktion, där orden då och då faller in i stroferna i en ordning som andas bygdemål, men som inte är det. Då går det inte att motstå viljan att läsa dem högt, så att de vibrerar i bröstet:
"Jag drömmer ov&au...
LitteraturMagazinets recensent:
Ulf Malmqvist
Iklädd sin fars gamla kostym mer eller mindre improviserar hon i omhändertaganet av både sörjande människor och ett skuldsatt företag"
Den danska journalisten Sara Blaedel debuterade 2004 och har sedan dess blivit en av Danmarks mest uppskattade och lästa författare - fyra gånger har hon valts till läsarnas favoritförfattare. "Min fars hemlighet" är första delen i en trilogi om Ilka Jensen.
Det är inte mycket Ilka Jensen vet om sin far. Han lämnade henne och hennes mamma när Ilka var sju år gammal, och hörde aldrig någonsin av sig till dem. När...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Det var jätteroligt att få lära sig mer om hennes liv"
Det finns en serie barnböcker som ges ut under titeln ”Små människor, stora drömmar”. De handlar ofta om författare som blir berömda. Vi får en inblick i deras uppväxt, hur fantasin kommer till dem och hur det utvecklas till ett yrke.
”Astrid Lindgren”, som jag läst, har blivit mer än godkänd av en sexåring i min närhet. Det var jätteroligt att få lära sig mer om hennes liv, ty...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Snabbläst och lagom spännande bok med fint flyt i både språk och handling"
En ung man hittas död i sin lägenhet i Belair i staden Luxemburg, och tolken Elsa som kallas in för att prata med hans svenska flickvän Matilda finner sig snart indragen i en mordutredning. "Tolken" är Jenny Runessons debutroman.
Jenny Runesson, som till vardags är civilekonom på EU-kommissionen, bor själv i Luxemburg, och det är i en uppfriskande ny miljö som "Tolken" utspelar sig.
"Luxemburgs huvudstad var en liten världss...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
I hennes bok finns en skör tråd snarare än en röd"
Kerstin Ekmans nya bok ”Tullias värld” är inte en roman. Det som författaren lyckas vaska fram om sitt objekt räcker inte. Det kanske heller aldrig var tanken. Det vi vet om Tullia består av de rader fadern Cicero tillägnat henne i sina brev. En älskad dotter var hon.
Att den romerska tillvaro som omger Tullia mer än hon själv blir ämnet gör mig besviken. Fattas fakta kan man skapa fiktion. Men mina förvänt...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Jackson är en känslig, inkännande författare"
Stina Jackson debuterade med ”Silvervägen” 2018. Den fick både kritiker- och läsarpris. Berättelsen om en far som reser runt i övre Norrland för att söka efter sin dotter placerades i deckargenren. Han är ute efter en mördare. Men boken uppskattades också för den stämning den skapade med skildringen av glesbygden.
Inslag som förfallna hus och skrotbilar finns också med i Jacksons nya, ”Öde...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Med en obeveklig kronologi rör sig berättelsen mot slutet, som tycks allt mer oundvikligt men aldrig förutsägbart"
På senare år har Gianfranco Calligarichs ”Den sista sommaren” återupptäckts som en modern klassiker. I Italien däremot har den ständigt funnit nya generationer läsare sedan den publicerades 1973, då i en begränsad upplaga som länge räknades som en raritet på antikvariaten.
"Den sista sommaren" cirkulerade i bokcirklar och blev föremål för avhandlingar innan den 2010 trycktes i en ny upplaga ...
LitteraturMagazinets recensent:
Ulf Malmqvist
Romanen är nästan lika komplex som huvudpersonen själv"
Queenie är ung, cool journalist från södra London, men trots att hon har ett bra jobb, fina vänner och lätt att få ragg, så mår hon dåligt. Riktigt dåligt. Candice Carty-Williams romandebut är en stark berättelse, i fin översättning av Klara Lindell.
Låt er inte luras av det snygga omslaget och den luftiga baksidestexten, för "Queenie" är ingen feelgoodroman. Läsupplevelsen är i det ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Annie Ernauxs självbiografi handlar mer om efterkrigstidens Frankrike än om henne själv som subjekt"
När läsaren närmar sig slutet av Annie Ernaux bok ”Åren” har författaren hunnit ikapp sin egen text. Vi får veta vad det är för bok hon tänkt skriva och hur missionen lyder: ”Rädda någonting från tiden där man aldrig mer kommer att vara.”
Vid det laget vet vi redan att hon lyckats mycket väl med sitt uppdrag. ”Åren” spänner över hela hennes liv och texten växer fram utifrån minnesbilder stimulerade av bilder i ett fotoalbum. Ann...
LitteraturMagazinets recensent:
Ulf Malmqvist
Jag känner inte till någon annan bok av detta slag"
Annie Ernaux blev på 1980-talet berömd för sina självbiografiska böcker. Hon beskrev en uppväxt i Yvetot i Normandie, där föräldrarna som hade arbetarbakgrund drev en kafé- och butikrörelse. Ernaux kom att studera, börja umgås i akademiska miljöer och därigenom lämna sina föräldrars sociala tillhörighet. Det skapade ett främlingskap både hos henne och dem.
Nu ger Norstedts ut...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Visby är oslagbart exotiskt"
Sexuellt utnyttjande och våld mot kvinnor är sorgligt nog vanligt förekommande i verkligheten. Det återfinns heller inte sällan i litteraturen. I Anna Janssons senaste deckare ”Dödslistan” är det motivet i handlingen. Våldtäkt är ett angeläget ämne som hon tar väl hand om, både psykologiskt och ur ett samhällsperspektiv.
Som vanligt flyter språket på bra hos Anna Jansson, och sp&aum...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Dikter ska inte lämna svar, men de får gärna ge sig på att formulera frågor"
Utan att bli snärjd av det provinsiella har Lennart Sjögren alltid varit förankrad i det öländska landskapet. Därifrån har han blickat såväl inåt som utåt. Detta landskap har tjänat honom väl.
Den senaste diktsamlingen, ”I grenverket”, låter sig läsas lite hur som helst: det går alldeles utmärkt att börja någonstans i mitten av samlingen och röra sig åt ä...
LitteraturMagazinets recensent:
Ulf Malmqvist
Trots att vi alla vet hur det slutar så upphör det aldrig att vara genomtänkt, spännande och mycket välskrivet"
När det hösten 2017 avslöjades att filmproducenten Harvey Weinstein under årtionden utsatt kvinnor för sexuella trakasserier och övergrepp, och hashtagen #metoo svepte över världen, började Matilda Gustavsson undersöka kulturklubben Forum och dess ägare.
Matilda Gustavsson kom i kontakt med fler och fler kvinnor som alla utsatts för sexuella övergrepp eller våldtagits av Jean-Claude Arnault, som tillsammans med s...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Délphine de Vigan har skrivit flera intressanta relationsskildringar"
I den senast översatta romanen ”Om det inte vore för dig” ger sig fransyskan Delphine de Vigan in på ämnet afasi. Vi får träffa en äldre dam, Michka, som är på väg att förlora sitt språk.
Författaren går respektfullt tillväga. Hon ger oss den gamlas perspektiv men skildrar också hur en vän och en logoped upplever situationen. Tacksamhet är temat. En åldrande person har n...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Illustrationerna skänker stämning och uttryck för Annes känslor, de stärker hennes ord"
Anne Franks dagbok måste var en av de mest lästa ungdomsböckerna. Många är de läsare som fått ta del av hennes berättelse från andra världskriget då hennes familj tvingades gå under jord och gömma sig för tyskarna under två långa år innan de blev avslöjade. Vad de hade gjort? Inget, de var judar.
Boken gavs ursprungligen ut 1947 och på svenska 1953 så man kan säga att d...
LitteraturMagazinets recensent:
Daniel Gunnarsson
Evigheten finns runt omkring oss, hävdar poeten men fastslår också att de oändliga avstånden finns inne i oss"
Någon punkt står inte att finna i Göran Sonnevis dikter. Det finns interpunktion, men inte någon punkt. Stroferna avlöser varandra. Dikterna avlöser varandra. Diktsamlingarna avlöser varandra, ibland tegelstenstjocka. Men ingen punkt.
Den föreliggande samlingen – Det osynliga motstyckets bok – är till sidantalet jämförbar med en ordinär roman på 250 sidor. Återigen befinner vi oss i ”sekvense...
LitteraturMagazinets recensent:
Ulf Malmqvist
I andra delen av boken skapas i alla fall en känsla, ett stråk av vemod, hos läsaren"
Helle Helle är en av Danmarks främsta samtida författare, står det på omslaget till hennes senaste roman ”de”. Den har nu kommit ut på svenska. Översättare är välrenommerade Ninni Holmqvist.
Epitetet minimalist som också används kan jag stämma in i. Det är en tunn roman. Men hur mycket innehåller detta kortfattade skrivsätt? Lite för lite för att jag ska uppskatta det till fullo...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Det är nog främst det smidiga språket som höjer den här boken över liknande skildringar"
Caroline Eriksson inleder en serie Family Noir med ”Kom i min famn”. I stället för en kriminalare har vi terapeuten Simone som själv dras in i ett mörkt sammanhang.
Det blir mer en relationsroman än en deckare, men det är en mycket välskriven sådan. Författaren har en master i socialpsykologi.
Vid början av läsningen vet man att ett brott har begåtts. Den som kallar sig mördaren tänker tillbaka. V...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Det är ingen realistisk bild av hur det är att vara tonåring, men det är inte meningen heller"
Maria Frensborg har sedan debuten 2012 redan skrivit ett tjugotal böcker. Senast ut är böckerna om Morris Mohlin. Den första, "Morris Mohlin på iskallt uppdrag" kom i somras. Morris-böckerna är illustrerade av Kalle Landegren.
Morris Mohlins liv är kaos. Han är jättekär i sin kompis Mirre. Tyvärr verkar hon vara helt nöjd med att vara vänner. Men inte nog med det, skolans mobbare Kringlan tvingar honom att gö...
LitteraturMagazinets recensent:
Eleni Schmidt
Utgivning
av
Rachel Vincent
Sista striden av Rachel Vincent författare på New York Times & U...
av
Rachel Vincent
När katt och råtta inte längre är en lek
Min flocks existens är ...
av
Rachel Vincent
Jag är oskyldigt anklagad för att avsiktligt ha smittat min före ...
Sök bok/författare/artikel
LitteraturMagazinet recenserar
Recension: Den sista migrationen
av Charlotte McConaghy
Recension: Nikki
av Malin Skogberg Nord
Recension: Inte av denna världen
av Yaa Gyasi
Recension: Svenska hjältar : från Engelbrekt till Greta Thunberg
av Gösta Hultén
Recension: Lyckans son
av Herbjørg Wassmo